E-Ticaret için Şirket Kurmak

E-ticaret günümüzün en önemli mecrası internet üzerinde müşterinize ulaşıp ürün ve hizmetlerinizi kolayca satabileceğiniz bir ticaret yöntemidir.

Özellikle içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde işini internete taşıyıp e-ticaret alanına yönelen girişimcilerin sayısı azımsanmayacak kadar fazlalaşmıştır. Pandemi yani Covid-19 sürecinde çoğu insanın girişimini evden internet ortamında sürdürmeye yöneldiği düşünülürse e-ticaret alanının bu denli gelişiminin daha iyi anlaşılacağı da bir gerçek.

E-ticaret alanının son derece önem kazandığı bu günlerde girişimcilerin de bu alanda faaliyete geçmeden önce ne gibi adımları takip etmesi gerektiğini çok iyi bilmeleri gerekmektedir.

E-ticarete adım atarken girişimciler tarafından en çok sorulan soru ise bir e-ticaret şirketi nasıl kurulur olmaktadır.

Bu yazımızda e-ticaret için şirket kurmak neleri gerektirir? Bir e-ticaret şirketi kurmanın adımları nelerdir? E-ticaret için şirket kurma maliyeti nedir? Şirket kurduktan sonra yapılabilecekler nelerdir gibi akıllara gelen tüm sorulara yanıt aramaya çalışacağız.

E-Ticaret için Hangi Şirket Türü Kurulmalıdır?

Öncelikle şirket kurmak zorunlu mudur derseniz aslında bu sorunun yanıtı “Evet”. Buradaki zorunluluğun neden kaynaklandığını belirtmemiz gerekirse de bir ürün ve hizmet satışı söz konusu olduğundan kazancınızın vergilendirilmesi gerekiyor. Yani e-ticaret için bir şirket kurup vergi mükellefi olmanız gerekmektedir.

E-Ticaret için şirket kurmak isteyen girişimcilerin öncelikle hangi şirket türü kurarsa kursun faaliyetlerini sürdürebileceklerini bilmeleri gerekir. Yani girişimciler ister şahıs şirketi, ister limited şirket, isterlerse de anonim şirket kurma yoluna gitsinler, bu şirket türlerinin herhangi bir tanesinin zorunlu tutulması söz konusu değildir.

Burada önemli olan e-ticaret girişimcilerinin ürün ve hizmetlerini sergileyebilmeleri ve satışa sunabilmeleri için fiziksel mağazaları olsun olmasın kazançlarını vergilendirebilme özelliğine sahip olmak zorunda oluşlarıdır. Bunun dışında bahsettiğimiz gibi e-ticaret için kurulacak şirket türünün herhangi bir önemi yoktur.

Burada önemli olan tabii ki hangi şirket türünü kurma yoluna giderlerse, o şirket türünün nasıl kurulacağı zorunlulukları ve gereklilikleri ile ilgili profesyonel destek almaktır.

E-ticaret için şirket kurmak isteyen girişimcilerin aklındaki bir diğer soru da şirket kurmanın maliyeti olacaktır. Burada belirtmemiz gerekir ki en az maliyetli şirket türü kuşkusuz şahıs şirketidir. Daha detaylı bilgiye e-ticaret için şahıs şirketi kurmak yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Şahıs şirketi hem kuruluş aşamasında en kolay hem de belli bir meblağa kadar en az vergi ödeyeceğiniz türdür fakat gelirler yükseldikçe (yılda 200.000 lira kâr üzeri) bu sefer de şahıs şirketi vergileri limited gibi şirket türlerine göre çok daha masraflı hale gelir.

E-ticaret NACE Kodu Nedir? Hangi Amaçla Kullanılır?

Girişimcilerin bilmesi gereken küçük bir detay da NACE kodunun ne olduğu ve ne işe yaradığıdır. E-ticaret için kullanılan NACE kodu 47.91.14’tür. Bu kod şirketinizi kurarken faaliyet alanınız olacaktır. Zaten bir mali müşavirle çalıştığınızda o da size bu konuda yardımcı olabilir.

NACE kodu iş yerlerinin içinde bulundukları yani faaliyet gösterdikleri sektöre göre tehlike sınıflarını (Az tehlikeli, tehlikeli, çok tehlikeli) ve faaliyet alanlarını belirleyen bir koddur. Yani devlet kısaca sizin ne iş yaptığınızı bu kod aracılığıyla öğrenir.

NACE kodu aynı zamanda ekonomik faaliyetlerdeki istatistiki verilerin de elde edilmesine ve yayılmasına olanak tanır.

E-ticaret alanında faaliyet göstermek isteyen ve bir şirket kuran girişimcilerin vergi dairesinden ilgili NACE kodunu almaları zorunludur.

E-Ticaret için Şirket Kurduktan Sonra İzlenecek Adımlar

E-ticaret’e başlamak için bir şirket kurdunuz. Daha sonrasında ne gibi adımlar atabileceğinize dair de aklınızda sorular. Gelin şimdi e-ticaret için şirketi kurduktan sonra izlenebilecek adımlara daha yakından bakalım.

Domain ve Hosting Satın Alma

E-ticaret için şirket kurduktan sonra ya da şirket kurulum işlemleriniz ile aynı anda mutlaka web sitenize ait bir domain ve hosting satın almalısınız. Bu aşamada eticaret şirketi kurmayı beklemenize kesinlikle gerek yok.

Bu alanda profesyonel olan bir firma ile anlaşıp şirketinize uygun bir alan adı belirledikten sonra uygun bir maliyete ve belirli bir süre ile kullanmak şartıyla (1 yıl ya da daha fazla kullanım için kiralayabilirsiniz.) domain satın alma işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. 

Aynı şekilde firmanız için tasarlanan e-ticaret altyapısına sahip web sitenizde yer alan her türlü görsel ve yazı içeriğini depolayabileceğiniz bir barındırma hizmeti satın almanız gerekmektedir. Bu hizmete de hosting adı verilmektedir. E-ticaret sitesi kurmak için gerekenler yazımızdan daha detaylı bir şekilde bu aşamada neler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Bir E-Ticaret Altyapısına Sahip Web Sitesi Kurma

Ürün ve hizmetlerinizi hedef kitlenize sergileyebileceğiniz bir mecra olan web sitenizin sadece normal bir web sitesi olarak tasarlanması e-ticaret için adım atacak olacağınız düşünülürse yetersiz kalabilir. Bu nedenle mutlaka profesyonel hizmet veren ve e-ticaret yazılım hizmeti sunan bir firma ile çalışmanızı öneririz.

Web sitenizin e-ticaret alt yapısına sahip olması çok daha hızlı ve profesyonel çözümler sunmanıza yardımcı olabilecek önemli bir detaydır. Bu noktada size uygun olabilecek Eticaret WordPress temalarını da listelemiştik.

Ürünlerinize Ait Profesyonel Görsellerin Web Sitesine Konulması

E-ticaret’te en önemli detaylardan biri de hedef kitlenize sunacağınız ürün ve hizmetlerinize ait görsellerinizin profesyonel olmasıdır. Bunun için profesyonel fotoğraf çekim ekipleri ile çalışabilir ya da ürün fotoğraflarınızı kendiniz çekiyorsanız eğer ekipmanlarınızı güçlendirebilirsiniz.

E-ticaret ürün fotoğraf çekiminde diğer göz önüne almanız gereken faktörler ise ışıklandırma, konsept, mekân seçimi, arka fonun belirlenmesi ve çekim açılarına gösterilmesi gereken özendir.

E-ticaret web sitenize ürünlerinizin fotoğraflarını yerleştirirken dikkat etmeniz gereken noktalar ise görsellerinizin uygun boyutlarda olması ürünlerinizi doğru anlatabilmesi ve netliğidir.

Tedarik İşlemlerinin Çözümü

E-ticaret’te en kritik ve mutlaka net olarak çözülmesi gereken bir husus da ürünlerinizin tedarik işlemlerindeki aksaklıkların giderilmesidir.

Müşterileriniz e-ticaret sitenizden satın aldıkları ürünlerinin belirlenen gün ve tarihte ellerine ulaşmasını isterler. Aynı zamanda müşteriler uygun bir kargo ücreti ödemeyi de talep ederler. Durum böyle olunca ürünlerinizin tedarik sürecinde yaşanacak en ufak bir aksaklık e-ticaret faaliyetlerinizin başarısına gölge düşürebilir. 

Bu tip sıkıntılı bir durum ile karşılaşmamak için mutlaka en uygun sürede ulaşımı gerçekleştirecek, müşteri kitlenizin bulunduğu bölgelere hizmet verebilecek ve bunları en uygun maliyet ile sağlayabilecek kargo firmaları ile anlaşma yapmanız gerekmektedir.

Ödeme Yöntemlerinin Belirlenmesi

E-ticaret’e adım atan ve girişimini bir şirket kurmak kaydı ile vergilendirme yoluna giden bir girişimci için en önemli noktalardan biri de e-ticaret sitesindeki ödeme yöntemlerinin belirlenmesidir.

Kredi kartı ile ödeme alacak iseniz mutlaka bankalara sanal pos için başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Web sitenizde yer alacak olan diğer ödeme yöntemlerini de (Kapıda nakit ödeme veya kapıda kredi kartı ile ödeme) çok iyi bir şekilde maliyetlerinizi de göz önünde bulundurarak organize etmeniz son derece önemlidir. Bu anlamda kargo şirketleri ile de maliyetleri görüşerek ürün fiyatlandırmanızı bu maliyetleri düşünerek yapmanızı önerebiliriz.

Sanal Pazar Yerlerinin Önemi

E-ticaret yapmak demek yalnızca kendinize ait bir web sitesi üzerinden ürün ve hizmet satışı yapmak demek değildir. Günümüzde gerek yurt içi (Trendyol, Gitti Gidiyor, Hepsi Burada gibi) gerekse yurt dışı (ETSY, Amazon gibi) sanal pazar yerlerinde mağaza açarak da ürün ve hizmetlerinizi rahatlıkla sergileyebilirsiniz.

Bu konuyla ilgili olarak Ürünlerimi Hangi Sitelerde Satabilirim yazımıza göz atabilirsiniz.

Sanal pazar yerlerinin kendi içinde reklam verebilme ve çok daha geniş kitlelere ürünlerinizi duyurabilme gibi firmanızın marka bilinirliğine katkı sağlayabilecek son derece önemli pazarlama aksiyonları da mevcuttur.


E-ticaret için şirket kurma aşamasını ve sonrasını sizin için özetledik. Kısaca e-ticaret yapmak istiyorsanız şirket kurmak zorundasınız. Bunun küçük istisnaları bulunuyor. Bu noktada şirket kurmadan e-ticaret yapmak yazımızı inceleyebilirsiniz.

eticaret-illustrasyon

Online Mağazanı 15 Dakikada Kur!

3 gün ücretsiz, ilk 3 ay sadece aylık 1$'a mağazanı Shopify ile kur! Hemen satış yapmaya başla!

Yazar hakkında

E-ticaret konusunda sürekli araştıran, öğrenen ve öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmayı seven biri.