Bilmeniz Gereken E-Ticaret Ödeme Sistemleri

E-ticaret yaparken karşılaşacağınız en önemli detaylardan birisi de ödeme sistemleridir. Birçok kişi online alışverişte ödemenin güvenli olmadığını düşündüğü için internet üzerinden alışveriş yapmamayı tercih ediyor. Bir kısım ise sitelerdeki tek tip ödeme sistemleri yüzünden online olarak alışveriş yapmıyor. Bu durumda sunduğunuz ödeme sistemleri müşterinin sizin sitenizden alışveriş yapmasını sağlayacağı gibi aynı zamanda alışverişten vazgeçmesine de neden olabilir.

Genellikle e-ticaret yapılırken en çok kullanılan ödeme sistemi kredi kartlarıdır. Ancak bunlar dışında müşteriye sunacağınız farklı alternatifler online satışlarınızı arttıracağı gibi daha fazla kişinin sizin sitenizden alışveriş yapmasını da sağlayacaktır. 

Ayrıca e-ticaret yaparken müşterilerinizin güvenle alışveriş yapmasını sağlamalısınız. Bunun içinde BDDK, SSL, SET, PCI DSS sertifikalarına ve 3D Secure özelliğine sahip bir altyapı oluşturmanız gerekir. Biz de bu yazımızda bilmeniz gereken e-ticaret ödeme sistemlerini detaylıca anlatacağız.

Kredi Kartı ve Banka Kartı ile Ödeme

Kredi kartları e-ticaret yaparken en çok kullanılan ve insanların online alışveriş yaparken en çok kullandığı ödeme sistemleridir. Neredeyse banka ve kredi kartı kullanmayan insan yok. Hatta bir alışveriş sitesinde kredi kartı ile ödeme yönteminin olmaması insanların alışverişten vazgeçmesine bile sebep olabiliyor. 

Kredi kartının en çok kullanılan yöntemlerden birisi olmasının başlıca sebeplerinden biri de kullanıcıya taksit imkanı sağlaması. Birçok banka kredi kartı kullanımını arttırmak için kredi kartı ile alışveriş yapanlara ek taksit imkanı gibi özellikler sunuyor. Müşterinin internet üzerinden kredi kartı kullanarak alışveriş yapmak için CVV, son kullanma tarihi gibi bilgileri girmesi ve kredi kartını online alışverişlere açtırılması gerekiyor.

Ayrıca e-ticaret sitenizde kredi ya da banka kartı ile ödeme imkanı sunmak istiyorsanız SSL sertifikanızın olması gerektiğini de ekleyelim.

Nasıl Eklenir?

E-ticaret sitenizi açma aşamasında vereceğiniz kararlar burada etkili olacaktır. Sitenizi kendiniz hazırladıysanız ve şirketinizi açtıysanız Paytr ve İyzico gibi aracı kurumları sitenize entegre edebilir ve bu şekilde ödeme alabilirsiniz ya da doğrudan bankalarla iletişime geçerek bankaların sanal poslarını edinip bunları sitenize ekleyebilirsiniz.

kredi-karti-odeme-alma-iyzico

Hazır e-ticaret paketleri sunan şirketlerde de WordPress üzerinden keni kuracağınız sitede de bu entegrasyonlar yapılabilir. Entegrasyonları kolay hale getiren farklı e-ticaret araçları da bulabilirsiniz.

Sanal & Ön Ödemeli Kartlarla ile Ödeme

Günümüzde kullanımı oldukça artan bir diğer ödeme sistemlerinden birisi de sanal banka kartlarıdır. Sanal kredi kartlarının içine para yüklenerek alışveriş yapıldığı için normal banka kartlarına göre daha güvenli bir alışveriş imkanı sağlarlar. Sanal kartlar Visa/MasterCard altyapısı kullandığı için de oldukça güvenlidir. Ininal gibi ön ödemeli kartları kullanmak, kredi kartları ile ödeme yapmayı güvenli bulmayan kişiler için oldukça iyi bir alternatif oluşturur.

Bu yüzden e-ticaret sitenize bu ödeme yöntemini de eklemeniz kredi kartı ile alışveriş yapmak istemeyen kullanıcıları da alışverişe yönlendirebilir. Burada hitap ettiğiniz kitle de önemli hale geliyor. İninal gibi ön ödemeli kartlar genellikle henüz banka hesabı açmamış ya da yeni banka hesabına sahip genç kitle tarafından kullanılır. Eğer hedef kitleniz özellikle lise-üniversite gençliği ise bu ödeme seçeneğini sitenize ekleyebilirsiniz.

Vergi levhasız sanal pos yazımız da ilginizi çekebilir.

Nasıl Eklenir?

Ininal web sitesi aracılığıyla sanal pos başvurusunda bulunabilir ve Ininal kartlarla yapılan ödemeleri almaya başlayabilirsiniz. Benzer diğer ön ödemeli kartlar için de süreç benzer şekilde işleyecektir. Bankalardan web ve mobil bankacılık aracılığıyla edinilen sanal kartlar için ekstra bir çaba harcamanıza gerek yoktur. Tıpkı normal banka kartı, kredi kartı gibi ödeme yapabilirler.

3D Secure ile Ödeme

Online alışverişlerde özellikle kredi ve banka kartlarıyla ödeme yapılmak istendiğinde kart kullanıcının güvenli ödeme yapmasını sağlar. 3D secure ile ödeme yapıldığında, ödemeyi yapan kişiye banka tarafından özel bir 3D Secure ekranı açılır. Kart sahibi bankanın cep telefonuna gönderdiği onay kodunu işlem ekranına girerek ödemeye onay verir. Bu onay kodu her alışverişe özel olarak gönderilir. Onay verilmediği zaman ödeme gerçekleşmez. Bu yöntem hem firma hem de kredi kartı kullanıcısına ekstra bir güvenlik sağlar.

E-ticaret yapan kişilerin mutlaka sitelerindeki ödeme sistemine eklemesi gereken yöntemlerden birisidir. Kredi kartı dolandırıcılığını önlemeye yarayan bu yöntem sayesinde kullanıcılar güvenle online alışveriş yapabilirler. Aynı zamanda kullanıcının işlem için bilgim olmadan yapılmış bir işlem gibi itirazlarının ve problemlerin de önüne geçecek bir yöntemdir.

Nasıl Eklenir?

Sanal POS hizmetini aldığınız kurum ile iletişime geçerek 3D Secure ödemesini aktif etmeniz gerekir. Bazı bankalar bunu zaten zorunlu tuttuğundan bunu yapmanız gerekmez fakat bazı bankalarda bu seçenek müşteriye bırakılmıştır. Bu durumda sizin sistemi aktif etmeniz gerekir.

Havale/EFT ile Ödeme 

Büyük firmalar tarafından çok tercih edilmese de küçük firmalar ve bireysel e-ticaret yapan kişiler tarafından oldukça fazla kullanılan bir ödeme yöntemidir. Havale, aynı bankalar arasında gerçekleştirilen para transferlerine denirken; Eft ise bankalar arası yapılan transferidir.  Bu yöntemi kullanmak için ödeme seçeneği olarak sitenize eklemeniz ve şirketinizin banka numarasını vermeniz yeterli olur. Kredi kartı ile ödeme yapmak istemeyen müşteriler için oldukça güvenli bir alternatif ödeme yöntemidir. 

Nasıl Eklenir?

E-ticaret ödeme sistemleri arasından havale ya da eft ile ödeme almayı kullanmak için özel bir entegrasyona ihtiyaç duymazsınız. Ödeme ekranınızda doğrudan banka bilgilerinizi paylaşarak kullanıcılarınızın ödeme yaptıkları dekontu size iletmesini isteyebilirsiniz. Özellikle bu kanaldan alacağınız sipariş adedi artarsa operasyonel bir yük de getireceği için her zaman tercih edilmez.

SMS & Mobil Ödeme

Alternatif ödeme sistemleri arasında olan SMS ile ödeme çok kullanılan yöntemlerden biri değildir. Genellikle dijital alımlar ve oyun içeriklerinin satın alımında daha çok kullanılır. Bu sistem ile ödeme yapmak istersen müşterinin ödeme tutarı hattına yansıtılır ya da ikinci bir yöntem olarak özellikle Instagram gibi platformlarda satış yapanlar için SMS ile ödeme linki iletilir. Bu sayede kullanıcının önüne kredi kartı ile ödeme yapacağı sayfa açılır.

Kapıda Ödeme 

Sanal alışverişlerde kredi kartı ile birlikte en çok tercih edilen yöntemlerin başında gelmektedir. Özellikle internetten alışveriş yapmak isteyen ancak kredi kartı bilgilerini vermek istemeyen kişiler genellikle kapıda ödeme yöntemi ile online alışveriş yapmaktadır. Bu yüzden de e-ticaret siteniz bulunuyorsa kapıda ödeme yöntemini ödeme sistemleriniz arasına eklemeniz satışlarınızı arttırmanızı sağlayacağı için işiniz için olumlu bir sonuç oluşturacaktır. Bu yöntem her ne kadar alıcı için oldukça avantajlı bir yöntem olsa da satıcı için riskli olabilir.

Kapıda ödeme direkt olarak alınan ürünleri getiren kuryeye ödeme yapılarak gerçekleştirilir. Bu ödemede kredi kartı ya da diğer ödeme yöntemleri kullanılmaz. Alıcı ürünlerini kuryeden teslim almadan önce ürünlerin ücretini ödemesi gerekir.

Nasıl Eklenir?

Kapıda ödeme sistemi operasyonel olarak satıcılara büyük bir yük getirir. Bu sebeple çok fazla tercih edilmez. Yine de eğer şansınız varsa özellikle adını duyurmaya çalışan başlangıç aşamasındaki bir şirketin güven oluşturma açısından kullanabileceği bir yöntemdir. Müşteri hedef kitlesinin yaş grubu da önemli. Hedef kitleniz daha orta yaş grubu ve üstüyse kapıda ödemeyi e-ticaret ödeme sistemleri arasına eklemek fark yaratmanıza sebep olabilir.

Yurtdışından E-Ticaret Ödemesi Almak için Ek Sistemler

Yurtdışında e-ticaret ödeme sistemleri arasında sıkça yer alan yöntemlerden biri de Paypal’dır. Türkiye’den Paypal hesabı açma şansınız maalesef bulunmuyor fakat dünya çapında satışlar yapmayı hedefliyorsanız Paypal’ı ödeme sistemi olarak sitenize entegre etmek size önemli bir artı katacaktır. Bunun için yurtdışında bir şirket kurmanız gerekir.

Yine havale ve EFT ile ödeme almak isterseniz Wise aracılığıyla yurtdışında banka hesabı açıp ödemelerinizi daha masrafsız bir şekilde yurtdışı hesabınızda biriktirebilirsiniz. Bu sayede hem ödemelerin size ulaşma süresi hem de ödeme başına kesilecek masraflar azalacaktır.

Sonuç

E-ticaret ödeme sistemleri arasında kredi kartı ve banka kartıyla ödeme alabilmek en olmazsa olmaz yöntem olsa da satış hedef grubunuza göre farklı yöntemleri de sitenize entegre etmek satışlarınızı arttırmaya yardımcı olabilir. Yazımızda bu alternatif e-ticaret ödeme sistemlerine değinip sitenize nasıl ekleyebileceğinizi açıkladık.

eticaret-illustrasyon

Online Mağazanı 15 Dakikada Kur!

3 gün ücretsiz, ilk 3 ay sadece aylık 1$'a mağazanı Shopify ile kur! Hemen satış yapmaya başla!

Yazar hakkında

E-ticaret konusunda sürekli araştıran, öğrenen ve öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmayı seven biri.