Agile Ne Demek? Agile Metodu Nedir, Nasıl Uygulanır?

Son yıllarda özellikle yazılım dünyasında öne çıkan bir kavram olan agile, proje yönetim aşamasında giderek yaygınlaşan proje yönetim metotlarından biridir. Peki agile ne demek?

Türkçe karşılığı “çevik-atik” olan agile, İngilizcede atiklik/kıvraklık anlamına gelen Agility’den türemiştir. Aniden değişim gösteren koşullara hızlı bir şekilde cevap verme yeteneği anlamına gelir.

1970 yılında William Royce önderliğinde yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Geleneksel proje yaklaşımına ve geleneksel projelere tepki olması amaçlanmıştır.

Bu yazımızda agile ne demek, scrum nedir, agile yönetim prensipleri nelerdir anlatıp derinlemesine bir inceleme yapacağız. Sorularınız olursa yorum bırakabilirsiniz.

Agile Nedir?

Agile’ın en basit tanımı, yazılım geliştirme prensiplerinden yararlanan metotlara verilen isimdir. Bu model, proje yönetimi ve yazılım geliştirme sürecinde karşılaşılan problemleri gidermek üzere, tekrarlanan yazılım geliştirme modeli taban alınarak oluşturulmuştur. Sık aralıklarla parça parça yazılım geliştirmeyi ve değişikliği teşvik eden bir modeldir.

Bir grup yazılımcının üzerinde çalıştıkları projelerinin başarılı olmaması sonucunda, çözüm arayışı sırasında Agile Proje Yönetimi‘ni bulmaları ile ortaya çıkmıştır.  Bu yöntem, ilk etapta “Atik Yazılım Projeleri Yönetimi” olarak ortaya çıksa da, zamanla yazılım haricindeki sektörlerde de uygulanmıştır. Sizler de e-ticaret sitenizde bu yöntemleri kullanabilirsiniz.

Agile Proje Yönetimi prensipleri aslında temelde bir ilkeye dayanır. Bu ilke değişen koşullara hızlı ve kolay cevap vermektir. Bu bağlamda, agile proje yönetimi metotlarından her birinde, belli aralıklarla baştan sona tekrarlayan bir döngü vardır.

Siz de kendi işinizde bu tarz bir yöntem izlemek isterseniz haftalık sprintlerle işe başlayabilirsiniz. Bütünü küçük parçalara bölerek hafta hafta ilerleyebilirsiniz. Böylelikle çalışmadığını düşündüğünü ve değiştirmek istediğiniz yerleri de kolayca değiştirebilirsiniz.

Bütüne çok fazla odaklanıp değişiklikleri en sona bırakırsanız elinizde yarım yamalak çalışan bir uygulama ya da web sitesiyle kalakalırsınız. Bu yüzden ekibin sağlıklı iletişim kurup küçük küçük ilerlediği bir proje yönetim sistemi sizin işinize de iyi gelebilir.

E-ticaret pazarlamaya dair daha fazla içerik için ilgili kategorimize göz atabilirsiniz.

Scrum Nedir?

Kendi sözlüğünde scrum (itişip kakışma, hamle, saldırı); “İnsanların mümkün olan en yüksek değere sahip ürünleri üretken ve yaratıcı bir şekilde geliştirirken, karmaşık ve adaptasyona açık sorunları ele alabildikleri bir çerçeve” olarak tanıtır. Scrum, agile proje yönetme metodlarından biridir.

Yazılım süreçlerinin detaylı ve ihtiyaca yönelik olarak ortaya çıkan gereksinimler doğrultusunda esnek olabilen bir çözüm yönetimidir. Scrum metodolojisinin bazı özellikleri de vardır.

  • Gereksinimi bellidir.
  • Değişime her zaman açıktır.
  • Bütünü parçalamaya dayalı bir sistemdir.
  • Kendini tekrarlamak üzerinedir.
  • Çoğu zaman karmaşık yazılım projelerinin yönetiminde uygulanır.

Agile Yönetim Prensipleri

agile-yonetim-prensipleri
İşinizi haftalık sprintlere bölerek Agile metoduna giriş yapabilirsiniz.

Yazının başında da bahsettiğimiz gibi Agile Manifesto, 1970 yılında William Royce liderliğinde yapılan çalışmalar sonrasında ortaya çıkmıştır. 4 temel ilke etrafında şekillenir. Bu 4 temel değer şöyle aktarılabilir:

  • İş süreçleri ve araçlardan ziyade bireyler aralarındaki etkileşim değerlidir.
  • Geniş bir araştırma çalışması yerine  tıkır tıkır işleyen bir yazılım olması çok daha önemlidir.
  • Müşteri ile işbirliği yapılmalıdır. Bu işbirliği pek çok aşamadan daha değerlidir.
  • Ani değişimlere karşı hazırlıklı olmak hazırlanan planı uygulamaktan çok daha önemlidir.

4 temel değerin ardından agile yönetim prensipleri 2001 yılında yayınlanmıştır. 12 maddeden oluşur. Bu maddeleri şöyle sıralayabiliriz.

  • Bu metotta en önemli öncelik işin zamanında teslim edilmesi ve süreklilik sağlanarak müşterilerin mutlu edilmesidir.
  • Agile metodu değişimleri müşterinin rakipler karşısında avantajlı duruma getirir. Değişen bu gereksinimler yazılımın sonunda da yer alsa prensipler gereği kabul edilmelidir.
  • Yazılımcılar, müşterilerle kol kola çalışmalıdır.
  • Yazılım takımında bilgi aktarımı için yüz yüze iletişim şartı vardır.
  • Proje tasarımında motivasyonu sağlam kişiler bir arada olmalıdır. Bu çalışanların ihtiyaçları karşılanmalıdır. Takımdaki kişilerin bu işi yapabileceklerine dair güveni diğerlerinde de hissetmesi gerekir.
  • İlerlemenin en önemli ve birincil ölçütü çalışan, tıkır tıkır işleyen yazılımdır.
  • Sadelik agile’ın değişmez kurallarından biridir.
  • Sürdürülebilirlik önemlidir. Gelişmeyi de teşvik eder. Sponsorlar, kullanıcılar ve yazılımcılar sabit tempoyu sürdürmeli, bozmamalıdır.

Agile yönetim prensipleri yukarıda saydıklarımız gibidir. Bu prensiplere uygun çalıştığınız takdirde aşağıda bahsettiğimiz birçok avantajdan yararlanabilirsiniz.

Agile Çalışma Metodu Avantajları

Agile hem çalışanlara hem markalara hem de ekiplere birçok avantaj sağlamaktadır. Gelin bu avantajları tek tek inceleyelim. Agile metodu avantajları hakkında bilgi verelim.

Sürdürülebilirlik

Agile’ın en başat kuralı sürdürülebilirliktir. Agile metodunda yazılımcılar, sponsorlar ya da kullanıcılar sürekli olarak çalışma içindedir.

İş Birliği

Agile metodunda işverenler, markalar ve yazılım ekibi işbirliği içinde çalışmak zorundadır. Bu durumda ekip içi iletişimi olumlu yönde etkiler. Projenin verimi artar.

İletişim

Agile metodu en genel anlamıyla iletişimin öne çıktığı yöntemlerden biridir diyebiliriz. Müşteri ve ekip arasında iletişim hızlıca kurulur. Taraflar kendini huzurlu ve rahat hisseder.

Ayrıca Agile metodu ile yürütülen projelerde ekiplerin de kendi içlerindeki iletişimi çok iyi olur. Ortaya çıkan proje de ekip işi olduğunda iletişim ne kadar kuvvetli olursa ortaya çıkacak olan iş de o kadar iyi olur.

Profesyonellik

Agile metodunda çalışanların iletişim içerisinde olması profesyonel sonuçların ortaya çıkmasına yardımcı olur. Bu şekilde ortaya çıkan projeler hem müşterilerin ihtiyaçlarını karşılar. Hem de alınan verim artar.

Şeffaflık

Agile metodunda yapılanlar belirli zaman dilimi aralıklarında müşteriye sunulur. Bu durum müşterilerin memnuniyetini arttırırken yazılım ekibinin şeffaf bir şekilde çalışmasına da yardımcı olur.

Tüm bunlar agile metodunun sağladığı en büyük avantajlar olarak sayılabilirler.

Toparlayacak olursak bu yazımızda agile ne demek sorusuna cevap verdik. Yönetim prensiplerinden bahsettik. Sizler de bu prensibi e-ticaret çalışmalarınıza uyarlayıp başarınızı arttırabilirsiniz. Eğer yazımızı beğendiyseniz diğer yazılarımıza göz atmayı unutmayın.

eticaret-illustrasyon

Online Mağazanı 15 Dakikada Kur!

3 gün ücretsiz, ilk 3 ay sadece aylık 1$'a mağazanı Shopify ile kur! Hemen satış yapmaya başla!

Yazar hakkında

E-ticaret konusunda sürekli araştıran, öğrenen ve öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmayı seven biri.

Yorum yapın