E-Ticaret Gelir Modelleri Nelerdir? | Kazancınızı Arttırın!

E-ticaret kavramı, internet üzerinden yapılan ticari işlemleri ifade eder. E-ticaret işletmeleri, kazanç sağlamak için birçok farklı gelir modeli kullanabilirler. Biz bu yazıda en yaygın e-ticaret gelir modelleri hakkında bir rehber hazırladık.

İnternetin hayatımıza girişi birçok şeyi değiştirirken pek çok yeniliği de hayatımıza ekledi. İnternetin bu kadar yaygınlaşmasından önceki süreçte geleneksel ticaret ve rutin hayatımızda elde ettiğimiz gelir çeşitleri oldukça sınırlıydı. En çok bilinen gelir modelleri, satış ve kiralama geliriydi. Dijital dünyanın ve e-ticaretin yaygınlaşması ile birlikte pek çok yeni gelir modeli de hayatımıza girdi.

Bu yazımızda e-ticaret gelir modellerini inceleyeceğiz ve e-ticaret kazancınızı arttırmanız için yapmanız gerekenlerden bahsedeceğiz.

Gelir Modeli Nedir?

Bütün bunları anlatmadan önce gelir modeli nedir, ne değildir onu anlatmak gerekir. Gelir modeli; bir şirketin kaynaklarını belirleyen ve ortaya konulan sermaye karşılığında elde edilecek kâr oranı oluşturma yöntemine verilen isimdir. Gelir modeli e-ticaretin sürdürülebilirlik için en çok önem verilmesi gereken konularından biridir.

Gelir modelleri kendi içinde kategorilere ayrılır. Günümüzde en çok tercih edilen ve temel olan modeller arasında geleneksel ticaretin temelleri de vardır. Bu tür gelir modelleri mantık olarak dijital dünyanın gelir modelleri ile işlev olarak aynıdır.

E-Ticaret Gelir Modelleri Nelerdir?

E-ticaret yapan şirketler için pek çok gelir modeli mevcuttur. Siz de yapmak istediğiniz işe göre hangi modele uyduğunuzu kolayca keşfedebilirsiniz. E-ticaretteki gelir modellerini 5 kategoriye ayırmak mümkün:

Ürün Satışı

E-ticaret işletmeleri, internet üzerinden satışa sundukları ürünlerin satışından gelir elde ederler. Bu modellerde, satıştan elde edilen kâr marjı, işletmenin geliridir.

Zaten e-ticaret gelir modelleri içinde en çok karşımıza çıkan ve en beklenen yöntem de budur. İnternet sitesi üzerinden sattığınız ürün başına gelir elde edersiniz.

Bu şekilde daha fazla para kazanmak için online satış arttırma yöntemleri yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Abonelik

Bazı e-ticaret işletmeleri, müşterilerine belirli bir ücret karşılığında düzenli olarak belirli ürünleri gönderen bir abonelik hizmeti sunarlar. Bu modelde, müşteriler düzenli olarak ödeme yaparlar ve böylelikle işletme de düzenli bir gelir elde eder.

Ülkemizden abonelik sistemine örnek de Bi’Kutu Mutluluk, Bi Kutu Kombin, Kronotrop kahve aboneliğini örnek gösterebiliriz. Siz de abonelik gelir modeliyle bunları yapabilirsiniz:

  • Aylık hobi ya da kozmetik ürünleri satan bir internet sitesi,
  • Çay/kahve aboneliği satan bir internet sitesi,
  • Trendleri bir araya getirdiğiniz kombinler sattığınız bir internet sitesi kurabilir, abonelik gelir modeliyle e-ticaretten kazanç sağlayabilirsiniz.

Komisyon

E-ticaret işletmeleri, satıcıların ürünlerini sattıkları platformlarda komisyon alabilirler. Bu modelde, satıcılar ürünlerini satarak para kazanırken, e-ticaret işletmeleri de her satıştan bir pay alarak gelir elde ederler. Pazar yerleri buna örnek. Aklınıza sadece Hepsi Burada ya da Trendyol da gelmesin. Hipicon, Souq Dükkan da bu modelde çalışıyor.

Reklam/Tanıtım

E-ticaret işletmeleri, internet sitelerinde reklamlar yayınlayarak da gelir elde edebilirler. Bu modellerde, reklam verenler işletmeye belirli bir ücret öderler ve işletme bu reklamların görüntülenmesinden gelir elde eder.

Bu model kendi ürünlerinizi satıyorsanız pek mantıklı değil çünkü insanların ilgisini dışarıya yöneltmiş olursunuz.

İş Ortaklığı

E-ticaret işletmeleri, diğer işletmelerle ortaklık kurarak gelir elde edebilirler. Örneğin, bir işletme başka bir işletmenin ürünlerini kendi web sitesinde satışa sunarak komisyon alabilir.

Hizmet Satışı

Bazı e-ticaret işletmeleri, ürün satışının yanı sıra belirli bir hizmet de sunabilirler. Örneğin, bir e-ticaret işletmesi, ürünlerin teslimatını üstlenerek bu hizmetten para kazanabilir.

Bunlar, sadece birkaç e-ticaret gelir modelinden bazıları. Tabii ki e-ticaret şirketleri farklı gelir modeli kombinasyonları ve farklı modeller kullanarak gelirlerini artırabilirler.

E-Ticaret Gelir Modeli Nasıl Belirlenir?

e-ticaret-gelir-modelleri-nasil-belirlenir

E-ticaret şirketlerinin para kazanma yollarını belirleyen kavrama gelir modeli adını verdiğimizden bahsettik. Günümüzde her şirket kendine uygun olan gelir modelini seçmektedir. Şirketin seçtiği gelir modeli şirketin geleceğini ve nasıl para kazanacağını belirlediğinden oldukça önemlidir. Doğru seçilen gelir modeli ile kısa zamanda para kazanmaya başlayabilecek iken yanlış seçilen bir gelir modelinde para kaybetmeniz oldukça olası.

Gelir modeli oluştururken sormanız gereken sorulara örnek vermek gerekirse;

  • Gelir nasıl sağlanacak?
  • Hangi değerler yaratılacak?
  • Kâr nasıl elde edilecek?
  • Hizmet ve ürünler ne şekilde teslim edilecek?

Bu sorulara yanıt verdiğinizde zaten hangi gelir modelinden kazanç elde edeceğiniz de ortaya çıkmış oluyor.

Gelir modelleri oluştururken hedef kitlenizi mutlaka bilmeniz gerekir. Çünkü gelir modeli, girişiminizi ölçeklendirir ve uzun ömürlü olması konusunda katkı sağlar. Ürünlerinizi veya hizmetinizi belirledikten sonra rakiplerinizi incelerseniz gelir modellerini, maliyeti yönetme tarzlarını ve hangi unsurları kullandıklarını da görebilirsiniz.

Doğru gelir modelini pazar araştırması sonrasında da öğrenebilirsiniz. Hedef kitleniz ürünleri nasıl ve ne şekilde satın alıyor, bilirseniz sizin için yol gösterici olabilir.

E-Ticaret Kazancınızı Arttırmanın Yolları

e-ticaret-gelirleri-nasil-arttirilir

Hangi gelir modelini uygulayacağınıza karar verdikten sonra e-ticaret gelirinizi arttırmak için yapabileceğiniz birkaç şeyden bahsedelim.

Doğru İnternet Sitesi: Eğer e-ticaret sektörüne yeni giriş yapacaksanız doğru bir e-ticaret altyapısı seçmeniz çok önemli. Hazır bir e-ticaret altyapısı aldığınızda zamandan kazanmış, yazılım sürecinde ortaya çıkabilecek hataları önlemiş ve halihazırda çalışan modelleri tercih etmiş olursunuz. Kullanıcıların alışveriş yapmak için sitenize girdiğinde ilk önce nasıl gözüktüğüne bakacaklarını unutmayın.

Trend Ürünler Tercih Edin: Eğer satıştan gelir modeli uygulayan bir e-ticaret girişiminiz varsa kazancınızı arttırmak için trend ürünler de satmalısınız. Bazen bir ürün grubu fazlasıyla popüler olur ve deyim yerindeyse yok satar. Böyle olaylara hazırlıklı olmalı ve her an mağazanızı güncelleyebilecek durumda olmalısınız.

Sosyal Medyaya Önem Verin: Ülkemizde artık neredeyse herkesin bir sosyal medya hesabı var ve aktif olarak kullanıyor. E-ticaretten para kazanmak istiyorsanız siz de sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanmalısınız. Bu sayede potansiyel müşterilerinize ulaşabilir, markanızı gösterebilir, kampanyalarınızı duyurabilir ve müşterilerinizle iletişim halinde olabilirsiniz.

SEO Çalışması Yapın: E-ticaret geliri arttırmak için yapabileceklerinizden biri de SEO çalışmasıdır. SEO çalışması bir e-ticaret firmasının Google aramalarında ilk sıralarda çıkmasını kolaylaştıracak çalışmalar olduğu için daha çok görünür olabilir ve gelirinizi arttırabilirsiniz.

SMS ve Mail Pazarlamasını Es Geçmeyin: Birçok firmanın SMS ve mail attığını, yeni kampanyalarını duyurduğunu görmüşsünüzdür. Aynı formülü siz de uygulayabilir, yeni müşteriler kazanarak gelirinizi arttırabilirsiniz.

Google Ads Kullanın: E-ticaret gelirinizi arttırmak istiyorsanız potansiyel müşterilerinizi sayfanıza çekmeniz gerekir. Genellikle anahtar kelimeler üzerinden yapılan bu çalışmalar sayesinde Google, kullanıcıları sizin sayfanıza yönlendirir.

Özetle bu yazımızda size e-ticaret gelir modellerini anlattık ve size uygun gelir modelini nasıl belirleyeceğinizin ipuçlarını paylaştık. E-ticaret gelirinizi arttırmak için yapabileceklerinizden bahsettik. Siz de kendi gelir modelinizi belirleyip kazancınızı arttırabilirsiniz. Bol şans.

eticaret-illustrasyon

Online Mağazanı 15 Dakikada Kur!

3 gün ücretsiz, ilk 3 ay sadece aylık 1$'a mağazanı Shopify ile kur! Hemen satış yapmaya başla!

Yazar hakkında

E-ticaret konusunda sürekli araştıran, öğrenen ve öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmayı seven biri.

Yorum yapın