E-Ticaret SEO Rehberi: Organik Trafiğinizi Arttırın!

E-ticaret sektöründe iş yapan şirketler için genellikle ilk öncelik reklamlar olsa da organik trafiğin önemi yadsınamayacak kadar büyük. Sitenize Google’dan ve diğer arama motorlarından trafik çekmek reklamlara göre daha uzun süreli bir yatırım gerektiriyor.

SEO için yaptığınız çalışmalardan hemen yarın fayda görmeniz mümkün değil. Yine de yıllar boyu ayakta duracak bir marka kurmanın sırrı da organik trafik yani SEO’dan geçiyor.

E-ticarette başarılı olmak için SEO’nun olmazsa olmaz olduğunu gösteren bir istatistik de Semrush’ın yaptığı araştırmada yer alıyor. E-ticaret sitelerine gelen toplam trafiğin %37’si arama motorları üzerinden geliyor.

E-ticaret SEO hakkında hem yeni açacağınız site hem de hali hazırda aktif olan online dükkanınız için yapılması gerekenleri detaylı bir şekilde yazımızda açıklayacağız. Biraz uzun bir yazı olacağı için yazıyı çeşitli aşamalara böldük. Doğrudan ilginizi çeken adıma maddelerin üzerine tıklayarak geçebilirsiniz. Aklınıza takılan soruları yorum olarak bırakabilirsiniz.

E-Ticaret Sitesi için Yapılması Gereken Temel ve Basit SEO Adımları

E-Ticaret için Kelime Araştırması

E-Ticarette İçerik Pazarlamasının Önemi

E-Ticaret Sitesi için Backlinkler 

E-Ticaret Sitesi için Yapılması Gereken Temel ve Basit SEO Adımları

Sitenizin Google’da başarılı olmasını istiyorsanız kullandığınız teknolojinin önemi bulunuyor. Hızlı şekilde e-ticarete girmek istiyorsanız Woocommerce ya da Shopify kullanmanızı tavsiye edebiliriz. Woocommerce WordPress’in içinde kullanabildiğiniz ve e-ticaret sitenizi kolayca hazırlayabildiğiniz bir plugin.

İnternette bulunan sitelerin %40’ından fazlasının WordPress altyapısına sahip olduğunu düşünürsek WordPress içinde kullanabileceğiniz basit SEO eklentileriyle temel ayarları yapmak mümkün. Yoast ya da RankMath bu konuda tavsiye ettiğimiz pluginler.

Shopify da basit SEO ayarlarını kolayca yapabilmenizi sağlıyor.

7 maddede e-ticaret siteleri için mutlaka gerekli olan SEO ayarlarından bahsedelim:

  • Sitenizde SSL yüklü olduğuna mutlaka emin olun. Sitenizin güvenliğini Google’a kanıtlar.
  • Her sayfanızda mutlaka H1 kullanın ve her sayfanız için yalnızca 1 adet H1 kullanın.
  • Meta etiketlerini doğru şekilde kullanın. (Meta Title ve Meta Description)
  • .xml formatındaki sitemapinizi oluşturun. Google Search Console yardımıyla Google’a bu sitemap’inizi tanıtın.
  • Google’da gözükmesini istemediğiniz ya da Google’da sıralama almasının önemsiz olduğunu düşündüğünüz sayfalara noindex etiketi ekleyin.
  • Sitenizin olabildiğince hızlı çalıştığından emin olun. Google Site Speed aracılığıyla site hızınızı kontrol edebilirsiniz. 
  • Güvenilir ve hızlı çalışan bir hosting firmasını tercih edin.

E-Ticaret Kelime Araştırması

Kelime araştırması yani İngilizce terimi olarak Keyword Research e-ticarette organik trafik çekmek istiyorsanız en önemli adım olarak karşınıza çıkacak. 

Sattığınız ürün ve ürün kategorilerini hedefleyecek hem aranan hem de rekabet edebileceğiniz kelimeleri tespit etmelisiniz. SEO kelime araştırması için kullanabileceğiniz en popüler araçlar Semrush, Ahrefs, Google Keyword Planner ve Mangools‘tur.

Örnek E-Ticaret Kategorisi: SEO için Kelime Araştırması Nasıl Yapılır?

Kelime araştırması sürecine henüz e-ticaret sitenizi kurmadan girebilirsiniz. Satmak istediğiniz ürünlerin ne kadar arandığını tespit etmek ya da en çok satılan ürünleri bulmak için kelime araştırması önemlidir. Bebek eşyaları satan bir e-ticaret sitesi olduğunuzu düşünün. Google’da arama yapan ve bebeklerle ilgili ürünler arayan kişilerin karşına çıkmanız gerek. 

Temel anahtar kelimeniz bebek kıyafetleri olabilir. İlk yapmanız gereken şey bu aramada karşınıza çıkan ve rakibiniz olacak siteleri tespit etmek. İlk bakışta şunu bilmelisiniz ki bu rakipleri hem de bu ana kelime için geçmeniz çok kolay olmayacak. Bu sebeple aslında ihtiyacınız olan long-tail keyword olarak anılan daha uzun anahtar kelimeleri bulmak ve alt kategorilerinizi oluşturmak.

eticaret-ornek-kelime-arastirmasi

Örneğin 2 temel alt anahtar kelimemiz erkek bebek kıyafetleri ve kız bebek kıyafetleri olacaktır.

Bebeklerde kıyafet seçerken yaş çok önemli olduğu için erkek ve kız kategorilerinin altında yaş ve yeni doğan aramalarına göre kırılım yapabilirsiniz.

Bu temel örneğimiz ne yapmaya çalıştığımızı doğru ifade etmiş olmalı. Önce temel anahtar kelimemizi seçip ardından yine o anahtar kelimeyi de içinde barındıran alt kırılımları yapıyoruz.

Hedeflediğimiz aramalar ne kadar spesifik olursa daha kısa sürede Google’da üst sıralarda çıkma şansınız artacaktır. Diğer bir örnek olarak spor ayakkabısı satan bir dükkan için de alt kırılımlar doğrudan sporlara göre yapılmalıdır.

Kelime araştırması yapabileceğiniz bir araç kullanmak işinizi çok kolaylaştırır. Yine de Google için Google’ı kullanmayı ihmal etmeyin. Cümle biraz karışık gelmiş olabilir. Şöyle ki Google size otomatik birçok tamamlama gösterecektir. Bu aramalardan bazılarını toollar tespit edemese de kullanıcıların bu aramaları yaptığını bu şekilde anlayabilirsiniz.

Otomatik tamamlamanın gücünü kullanabilmek için anahtar kelimenizin ardından nasıl/neden/için/ile gibi kelimeler ekleyerek farklı sonuçları keşfedebilirsiniz.

Spor ayakkabısı örneği ile nasıl sorusu birleştiğinde kullanıcıların yaptığı aramaları ekran görüntüsünde olduğu şekilde bulduk.

E-Ticaret SEO: Kelime Araştırması Hakkında Ekstra İpuçları

Kelime araştırmanızı yaparken özellikle ana anahtar kelimeniz üzerinden arama yaparken tespit ettiğiniz rakiplerinizin trafik çektiği kelimeleri Semrush ile inceleyebilirsiniz.

Örneğin yine bebek kategorisi üzerinden gidecek olursak birçok aramada e-bebek’in Google sonuçlarını domine ettiğini görüyoruz. E-bebek’in trafik aldığı kelimeleri Semrush ile inceleyerek hedefleyebilecek yeni kelimeler keşfedebiliriz. Aynı şekilde sitenin kategori yapısı da ilham almak için işinizi hızlandırabilir. Semrush ile Organic Research alanından bu kelimeleri kolayca bulabilirsiniz.

seo-rakip-kelimeleri-tespit-etmek

Önemli Not: Yapılan en büyük hatalardan biri sektörde başarısını kanıtlamış rakibinizin tüm site yapısını, UX yapısını ve hedeflediği keywordleri aynen hedeflemek olacaktır. Bu durumda yıllardır zaten yerini sağlamlaştırmış bir şirketi geçmek için elinizde çok fazla avantaj kalmaz. Onların doğru yaptığı şeyleri alarak aynı zamanda eksik yaptığını düşündüğünüz ve geliştirebileceğiniz şeyleri sitenize eklemelisiniz.


E-ticarette ürün açıklaması yazımı ipuçları için tıklayın!

Backlink Google için önemli sıralama sinyallerinden biridir. İnternet sitenizden başka bir websitesine verdiğiniz linke o site için backlink denir. İnternette uzun yıllardır yer alan popüler siteler birçok websitesinden link barındırdığı için Google gözünde de daha güvenilir ve otoriter siteler haline gelir.

Backlink konusu SEO stratejilerinin her zaman önemli bir parçasıdır. Google ücretli bir şekilde alınacak backlinklerin siteler için problem yaratacağını söylese de SEO alanında özellikle rekabetçi kelimelerde yarışmak içime birçok websitesi hala link satın alıyor.

Temel olarak bundan kaçınıp diğer websitelerinin doğal şekilde size link vermek isteyeceği içerikler yaratmanız en ideal çözüm fakat yine de hızlı sonuç almak için backlink satın almak isterseniz unutmamanız gerekenleri yazalım:

Eğer backlink konusunu temel olarak bilmiyorsanız şu şekilde düşünebilirsiniz: Her backlinki size kefil olan arkadaşlarınız gibi hayal edebilirsiniz. Örneğin bilimsel makaleler birçok diğer bilimsel makaleye atıfta bulunur. Aslında backlinkler de internet sitelerinin birbirlerine olan atıfları gibidir. 

E-Ticaret Siteleri için Etkili Backlink Stratejisi

2022 yılında backlink konusunda 10-15 yıl öncesinden kalmış olan basit backlink stratejileri işe yaramaz. Yani ucuz şekilde satılan backlink paketlerinden uzak durmalısınız. Size backlink veren sitelerin konunuzla alakalı olması ve otoriter siteler olması size fayda getirecektir. Özellikle Türkçe bir websitesi için alınmış birçok yabancı site linki yarardan çok zarar getirebilir. 

Yukarıda verdiğimiz arkadaşlarınızın size kefil olması örneğinden gidecek olursak bir diş hekimine gideceğinizi düşünün ve diş hekimi tavsiyesi için en çok güveneceğiniz arkadaşınız muhtemelen bir diğer diş hekimi olacaktır.

Eğer çevrenizde bir diş hekimi yoksa belki bir doktorun tavsiyesini daha çok dikkate alırsınız fakat çevrenizde bu kişiler varken daha önce hiç dişçiye gitmemiş birinin tavsiyesi sizin için değerli olmayacaktır. Google da backlinkler konusunda tamamen bu mantıkla çalışıyor. Yaptığı algoritma güncellemeleriyle ilgisiz backlinklerin değerini daha da düşürüyor.

Uzun yıllar boyunca Google’dan güvenilir bir şekilde trafik alabilmek için riskli ve Google’ın önermediği backlink stratejilerinden kaçının. Eğer hızlı sonuçlar için yine de backlink satın almaya kararlıysanız influencer stratejisine benzer şekilde bir çalışma yapabilirsiniz. E-ticaret için sosyal medya üzerinden yapacağınız çalışmalar da bu sebeple backlink çalışmalarınızı pozitif etkileyebilir.

Yani bir bebek kıyafeti sitesi için anne bebek blogları gibi sitelerden link almak size daha çok fayda sağlar. 

Backlink kampanyalarınız için aklınızda bulunması gerekenleri 4 maddede özetleyelim ve hangi linklerin sizin için değerli olduğundan bahsedelim:

  • Konunuzla alakalı web siteleri
  • Google’dan trafik alan siteler
  • Link tarlası olarak ifade edilen kendi konusuyla alakasız birçok farklı web sitesine link vermeyen siteler
  • Sadece SEO amacıyla yerleştirilmemiş içerisinde bulunan sayfadan kullanıcılar için de anlam ifade eden doğal linkler

Önemli Not: Ahrefs, Semrush, Moz gibi toolların DA/DR* gibi değerleri manipüle edilebilir değerledir ve Google için doğrudan bir anlam ifade etmez. Sadece bu değerleri dikkate alarak yapılacak bir backlink çalışması faydadan çok zarar getirebilir.

*Domain Authority, Doman Rating


E-ticaret siteleri kendi kategorisindeki ürünleri inceleyen sitelere deneme ürünleri göndererek bu ürünlerin inceleme yazılarının yazılmasını sağlayabilir. Bu sayede hem farklı sitelerde ürünleriniz tanıtılmış olur, hem de konunuzla ilgili websitelerinden doğal linkler almış olursunuz.

Diğer bir yöntem ise sektörünüzle ilgili istatistiki bilgiler içeren ya da farklı sitelerin ilgisini çekebilecek konunun uzmanları tarafından yazılmış yazıları paylaşarak bu yazıları da sektörünüzle ilgili gazetecilere ya da blog sahiplerine göndererek sitenize backlink çekmeye çalışabilirsiniz.

E-Ticarette İçerik Pazarlamasının Önemi

E-ticaret siteleri tek organik trafik kaynağı olarak ürün sayfaları ve kategori sayfalarını kullanarak özellikle markalaşma sürecinin ilk adımında kolaylıkla başarılı olamaz.

Hedef kitlenizi düşünerek oluşturacağınız bir blog hem Google’ın sizi bu alanda daha otoriter bir site olarak görmesini sağlar hem de yeni kullanıcıları sitenize daha kolay çekebilirsiniz.

Bebek ürünleri satan bir site annelik süreci-babalık süreci ve bebeklerle ilgili blog içerikleri üreterek bu blog yazılarıyla Google’da sıralama alabilir. Burada da yazımızın başında açıkladığımız kelime araştırması sürecinin önemine geri dönüyoruz. Mesela bebek kıyafetleri üzerinden yaptığımız araştırmada karşımıza çıkan bebek kıyafetleri kaç derecede yıkanır araması ideal bir blog konusu olabilir. Semrush verilerine göre aylık 720 araması bulunuyor.

E-Ticaret SEO Alanında Başarılı İçerik Pazarlaması Kriterleri

  • Ürünlerinizi satın alabilecek kitleye uygun içerikler üretin.
  • Yazıların alanında uzman kişiler tarafından yazılmasını sağlayın.
  • İçerikler mutlaka Google’da üst sıralarda çıkan diğer içeriklerden ayrışabilecek bilgiler içersin. 
  • İçeriklerinizin kolay okunabilecek font, renk ve puntolarla yazılmasını sağlayın.
  • Olabildiğince çok paragraf kullanarak kullanıcıların yazılarınıza daha kolay göz atmasını sağlayın.
  • İçeriklerinizde sattığınız ürünlerle bağ kurmaya çalışın.
  • İçeriklerinizden ürün kategorilerinize ya da doğrudan ürünlerinize linkleme yapın.

Sonuç

E-ticaret SEO çalışmaları ilk bakışta karmaşık görünebilir. Yazımızda bahsettiğimiz temel noktalardan başlayarak sitenizi SEO’ya daha uyumlu hale getirip arama motorlarından trafik çekmeye başlayabilirsiniz.

Google’ın son algoritma güncellemesinde de bahsettiği gibi hiçbir zaman arama motorlarını kullanıcının önüne koymayın ve ilk hedefiniz öncelikle siteye gelen kullanıcılarınız olsun. Onlara sunduğunuz içerik ne kadar ilgi çekici olursa uzun vadede arama motorlarından alacağınız trafik de artacaktır.

eticaret-illustrasyon

Online Mağazanı 15 Dakikada Kur!

3 gün ücretsiz, ilk 3 ay sadece aylık 1$'a mağazanı Shopify ile kur! Hemen satış yapmaya başla!

Yazar hakkında

E-ticaret konusunda sürekli araştıran, öğrenen ve öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmayı seven biri.

Yorum yapın