E-Ticaret ve Sosyal Medya | İşinizi Büyütecek İpuçları

Eminim çoğunuz artık sözlüğe bile giren “Instagrammable” terimini duymuşsunuzdur. Gittiğimiz kafelerde, yediğimiz yemeklerde, balkon dekorasyonumuzda bile sosyal medya üzerinden paylaşılabilir (like alabilir) olanı tercih etmeye eğilimliyiz. Herhalde sosyal medyada geçirdiğimiz süre bu kadar fazla olmasaydı yediğimiz yemekleri ve oturduğumuz evlerin dekorasyonunu da buna göre seçmezdik.

2022’de sosyal medyadaki kullanıcı sayısının 4 milyarı bulması bekleniyor. Çocuk nüfusunu da 8 milyardan çıkardığımızda hedef kitlenizin sosyal medya platformlarında takılıyor olması yüksek ihtimal. İşinizi büyütmek hatta dünyaya açılmak için sosyal medyanın gücünden yararlanabilirsiniz. Biz de bu yazımızda e-ticaret ve sosyal medya ikilisini nasıl en iyi şekilde kullanabileceğinizden bahsedeceğiz.

Sosyal Medya Nedir?

Olayın mantığını daha iyi kavramak için öncelikle sosyal medyanın tanımına bakalım. Henüz Türkçe sözlüğe girmemiş olsa da bu terim, “Kullanıcıların içerik oluşturup paylaşabildiği veya sosyal ağlara katılabildiği web siteleri ve uygulamalar” için kullanılır. Peki bu ne demek?

Geleneksel medyada içerikleri üretme kısmı tek taraflıydı. Yani biz aradığımız şeyleri bulup bilgi alabiliyorduk fakat bunun ötesinde bir etkileşime giremiyorduk. Sosyal medyada ise her birimiz kendi içeriğimizi üretebiliyoruz. Paylaştığımız ya da başkalarının paylaştığı içerikler üzerinden yorum yapabiliyoruz. İstediğimiz gruplara katılabiliyor, bu gruplardan fikir alabiliyoruz.

Sosyal medyaya e-ticaretin dahil olması ise başka bir hikaye. Normalde ücretsiz olan bu platformların bir noktada varlıklarını sürdürebilmek için para kazanmaları gerekiyor. Bunun için de televizyonlarda olduğu gibi markaların reklam verebileceği bir sistem kuruluyor. Üstelik sosyal medyada TV’lerden veya gazetelerden farklı olarak insanlar beğendikleri markaları gönüllü bir şekilde takip edebiliyorlar.

Siz de doğru içerikleri doğru kanallarda paylaşarak marka bilinirliğini arttırabilir, kendinize bir kitle yarabilir, web sitenizin ziyaretçi sayısını ve hatta satışlarınızı arttırabilirsiniz.

E-Ticarette En Çok Kullanılan Sosyal Medya Platformları

Farklı ülkelerde etkin olan çok sayıda sosyal medya platformu bulabilirsiniz. E-ticaret işiniz için sosyal medya çalışmaları yapacaksanız öncelikle kısıtlı zamanınızda hangi platformlara içerik üreteceğinize karar vermelisiniz. Örneğin çocuklar için plastik oyuncaklar satıyorsanız LinkedIn’de içerik paylaşmanıza gerek yok. Ya da Türkiye’de yerel ve organik ürünler satıyorsanız Reddit hesabınızın olması gerekmiyor.

Türkiye’de toplam nüfusun %80’inden fazlası sosyal medya kullanıyor. Dünya genelinde ise %74’ümüzün satın alma kararları sosyal medyadan etkileniyor. Şimdi ülkemizde en çok kullanılan sosyal medya platformları ve bu platformları nasıl kullanabileceğinize bakalım.

1. YouTube ve E-Ticaret

YouTube Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya platformu. 2022 itibarıyla 57.40 milyon kullanıcısı var. Üstelik YouTube’un kadın-erkek oranı da diğer mecralara göre daha dengeli. Platformda %49.3 kadın, %50.7 erkek kullanıcı yer alıyor. Yani ne satarsanız satın YouTube izleyicileri arasında markanıza ilgi duyacak birileri muhakkak vardır.

YouTube’da markanızla alakalı videolar üretmenin yanı sıra reklam da verebilirsiniz. Sattığınız ürünleri tanıttığınız kısa videolar çekebilir ya da bu ürünleri kullanarak daha uzun ve bilgilendirici videolar hazırlayabilirsiniz. Farklı tarzlarda videolar deneyerek denemeler yapabilirsiniz. Böylelikle markanızı en fazla kişiye ulaştıran içerikleri üretmeye devam edebilirsiniz.

YouTube reklamı vermek için;

  • İşletmenize bir kanal açın,
  • Markanızı ya da ürünlerinizi tanıtan ilgi çekici ve görüntü kalitesi yüksek bir video çekin,
  • Bu videoyla hedef kitlenizi ve bütçenizi belirleyerek bir kampanya oluşturun,
  • Son olarak da kampanya sonuçlarını ölçerek gerekli iyileştirmeleri yapın.

YouTube’da ilk saniyeler izlenebilirlik açısından çok önemli. İlk 5-10 saniyeyi heyecan verici tutarsanız devamının izlenme oranı da artacaktır. Ayrıca videonuzu yüklerken farklı konuları timestamp kullanarak bölümlere ayırabilirsiniz. Böylelikle insanlar hemen videodan çıkmak yerine aradıklarını kolayca bulabilirler.

E-ticaret markanızı YouTube’a taşırken videoların başlıklarına ve açıklamalarına da dikkat etmelisiniz. İnsanların neleri nasıl arıttığını görmek için Ahrefs gibi toolları kullanabilirsiniz. Bu tarz hizmetlere para vermek istemezseniz otomatik tamamlama (autocomplete) özelliğini kullanarak insanların nasıl aramalar yaptığı konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.

İlham Alabileceğiniz YouTube Kanalları:

2. Instagram ve E-Ticaret

Türkiye’de ikinci sırada Instagram var. Hesap sayısı 52.1 milyon yani işletmenizi tanıtmak için gayet verimli bir platform. Tabii bu kadar fazla hesap, rekabetin artmasına sebep oluyor. Bu yüzden sizi diğerlerinden ayıracak içeriklere ihtiyacınız var.

Instagram’da görüntü kalitesine ve yazdıklarınıza özen gösterirseniz başarılı bir hesap yönetebilirsiniz. Takipçilerinizle doğrudan bağlantı kurduğunuz samimi bir dil benimseyebilirsiniz. Post, story, IGTV, reels gibi farklı özellikte içeriklerin hepsinden üretmeye çalışmalısınız. Daha önce e-ticaret için story fikirleri ve e-ticaret için reels fikirleri olarak iki yazı hazırlamıştık.

  • Instagram’da ürünlerinizi tanıtabilir,
  • Marka değerlerinizi göstererek farkındalık yaratabilir,
  • Potansiyel müşterilerinizin aklına takılan soruları yanıtlayabilir,
  • Ya da işletmenizin arka planını (çalışma şekliniz, ürünlerin nasıl hazırlandığı vs.) gösterebilirsiniz.

Instagram’da hesabınızı büyütmek için reklam verebilir, mikro-influencerlarla çalışma yapabilirsiniz. Mikro-influencerların takipçi sayısı 10k ile 100k arasında olduğu için daha küçük ve birbirine bağlı bir topluluk bulabilirsiniz. Sattığınız ürünlerle alakalı, etkileşim oranı yüksek bir hesap bulursanız onunla iş birliği yapabilirsiniz. Sadece ürün karşılığı bile tanıtımınızı yapacak hesaplar bulabilirsiniz. Bu konuda Hypeauditor gibi toollardan yardım alabilirsiniz.

Instagram’da ne kadar iyi içerik üretirseniz üretin eğer takipçileriniz sizden alışveriş yapamıyorsa başarılı sayılmazsınız. İnsanların hesabınızdan etkilendikten sonra mağazanıza giderek kolayca alışveriş yapmaları gerekir. Bunun için gerekli linkleri hikayelere ve profilinize koymalısınız.

Instagram’da marka değerinizi arttırabilecek bir öneri ise “social proof” yani sosyal kanıt kullanmak. Bunun için takipçilerinizin ürününüzle çektiği içerikleri paylaşabilirsiniz. Eğer müşterileriniz paylaşım yapmıyorsa onları teşvik etmek için teşekkür kartı hazırlamayı düşünebilirsiniz. Bu teşekkür kartının bir tarafına bir sonraki alışverişlerinde kullanabilecekleri kupon kodu, diğer tarafına ise deneyimlerini sosyal medya hesaplarında paylaşmaları için bir mesaj koyabilirsiniz.

Instagram’da reklam verecekseniz öncelikle bir işletme hesabı oluşturmalısınız. Bu işletme hesabından mağaza özelliğini açıp ürünlerinizi gönderilere etiketleyebilir ve reklam verebilirsiniz. Reklam verirken hedeflemeyi doğru yapmaya ve kaliteli görsel kullanmaya özen gösterin. Bunun için düzenli olarak ölçüm yaparak en ideal metinleri, en ideal görselleri ve doğru kitleyi bulabilirsiniz. Aklınıza takılan sorular olursa yorum bırakabilirsiniz.

İlham Alabileceğiniz Instagram Hesapları:

3. Facebook ve E-Ticaret

Facebook eski ihtişamını kaybetse de hâlâ Türkiye’nin ilk 3’ünde yer alıyor. Üstelik 34.4 milyon kullanıcıyla! Facebook’taki hesapların %34.4’ü kadın, %65.6’sı ise erkek kullanıcılara ait. Yani erkeklere yönelik bir ürün satıyorsanız Facebook’ta sayfa açabilir ya da alakalı gruplara girebilirsiniz.

Facebook’ta reklam vermek için öncelikle bir sayfa oluşturmalısınız. Ardından bu sayfaya Business Manager üzerinden reklam verebilirsiniz. Cinsiyet, lokasyon, ilgi alanları ve yaş aralığı gibi filtreler kullanarak ideal kitleyi bulabilirsiniz. Facebook’ta da kaliteli fotoğraflar ya da videolar kullanarak ve markanızın değerlerini ya da ürünlerinizin amacını net şekilde anlatan metinler yazarak reklam verebilirsiniz.

Örneğin hediyelik eşyalar satıyorsanız özel günler öncesinde bir kampanya yapıp bunu Facebook sayfanız üzerinden duyurabilirsiniz.

Bunun yanı sıra Facebook Pixel kullanarak reklamlarınızı daha verimli hale getirebilirsiniz. Bunun için işletme hesabınızdan Olay Yöneticisi ve Veri Kaynağı Ekle linklerine tıklayıp kod alabilirsiniz. Bu kodu kullandığınız CMS’i (örneğin WordPress) seçerek sitenize yerleştirebilirsiniz. Böylelikle ziyaretçilerin sitenizdeki davranışlarını baz alarak gerekli iyileştirmeleri yapabilirsiniz.

Reklamların dışında Facebook üzerinden takipçilerinizle iletişime geçebilir, onlara satış konusunda destek olabilirsiniz. Aynı zamanda sayfanızda vereceğiniz bilgilerle marka değerlerinizi tanıtabilir, sitenize trafik çekebilirsiniz.

İlham Alabileceğiniz Facebook Sayfaları:

4. TikTok ve E-Ticaret

e-ticaret-ve-tiktok

Geldik en yeni sosyal medya ağımıza. Yeni olmasına karşın TikTok, 26.5 milyon kullanıcısıyla Türkiye’nin en büyük 4. sosyal medya platformu oldu bile! Burada 2022 itibarıyla %36.5 kadın, %63.5 erkek kullanıcı yer alıyor. TikTok gençlere yönelik ürünler satıyorsanız ideal olabilir. Çünkü platformun yarısından fazlası 24 yaşından küçük.

Gençlerin ilgisini çekebilmek için kısa videolarla ürünlerinizi tanıtabilir, markanızın değerlerini gösterebilirsiniz. Spor ayakkabı, sweatshirt, şapka gibi ürünler bu platformda ilgi çekecektir. Tabii burada ürettiğiniz içeriğin kalitesi önemli. TikTok’un kötü bir ünü var diye kalitesiz ve sonradan utanacağınız videolar çekmemelisiniz. Gençlere örnek olabilecek ve onlara ilham verebilecek içerikler üretmeye çalışmanızı öneririz.

TikTok’un en büyük artısı çoğu işletmenin burun kıvırıp burada reklam/içerik çalışması yapmıyor olması. Siz bir an önce TikTok’a girerek burada kendinize bir kitle yaratabilirsiniz. Reklam vermek için hesap oluşturup bütçenizi belirleyebilirsiniz. Rekabetin az olması reklam bütçenize de olumlu yansıyacaktır.

İlham Alabileceğiniz TikTok Hesapları:

5. Twitter ve E-Ticaret

Genel olarak erkek kullanıcı ağırlıklı sosyal medya platformlarından bir diğeri de Twitter. Türkiye’de 16.1 milyon Twitter hesabı bulunuyor. Ülkemizde genel olarak gündemi takip etmek için kullanıldığı için e-ticarette kullanışsız bulabilirsiniz. Yine de ürünlerinizi tanıtmak, kampanyalarınızı duyurmak için iyi bir platform.

Twitter’da genellikle iç karartıcı haberler görmeye alıştık. Kavgaların ve karmaşanın içinde takipçilerinize eğlenceli bir ortam oluşturabilirsiniz. Sattığınız ürünü aratıp son atılan tweetlere komik cevaplar yazabilirsiniz. Özellikle ünlülerin tweetlerine eğlenceli cevaplar vermeye çalışabilirsiniz.

Doğru zamanda doğru tweeti atarak viral bile olabilirsiniz! Gerçek zamanlı pazarlama ipuçlarımız yazımıza göz atmayı unutmayın! Eğer işletmenizle alakalı bir son dakika gelişmesi olursa hızlıca tweetleyebilirsiniz. Böylelikle başka insanlar da sizi bulabilir.

İlham Alabileceğiniz Twitter Hesapları:

6. Snapchat ve E-Ticaret

snapchat-ve-e-ticaret

Türkiye’de 2022 itibarıyla kadınların ağırlıkta olduğu tek sosyal medya platformu Snapchat. %65.1 kadın, %34.9 erkek bulunan platformda toplam kullanıcı sayısı 12.9 milyon. Kısacası kadınları ve Z jenerasyonunu hedeflediğiniz bir e-ticaret işiniz varsa hemen bir Snapchat hesabı açabilirsiniz.

Snapchat’te reklam veren sayısı özellikle de ülkemizde bir hayli az. Bu yüzden hedef kitleniz genç kadınlarsa Snapchat reklamlarına şans vermenizi öneririz. Snapchat’te Facebook’tan alışık olduğumuz “Snap Pixel” yöntemini kullanıyor. Bu pixel kodunu sitenizdeki header kısmına koyup reklamlarınızı optimize edebiliyorsunuz.

Snapchat içeriklerinizi üretirken de TikTok ve Reels’ta olduğu gibi ilk 5-10 saniyeye dikkat etmelisiniz. Videonuzun başı ne kadar ilgi çekici olursa kullanıcıları sitenize çekme ihtimaliniz de o kadar artar.

İlham Alabileceğiniz Snapchat Hesapları:

7. LinkedIn ve E-Ticaret

LinkedIn genel yapısıyla B2B yani “business to business” işletmelere uygun olsa da fikir verebilir diye yazmak istedik. Sonuçta siz de iş yerlerini hedefleyen bir ürün satıyor olabilirsiniz. Online kahve satışı ya da ofis malzemeleri gibi. LinkedIn’in Türkiye’de 12 milyon kullanıcısı bulunuyor. Bunların ise %34’ü kadın, %66’sı erkek.

LinkedIn’de e-ticaret işinizi geliştirmenin bir yolu da şirket kültürünüzü iyi tanıtmak. Yaptığınız iş ne olursa olsun başarınız çalışanlarınızın sadakatine ve özverisine bağlı. İnsanların şirketinizde çalışmaktan gurur duyacağı ve bu işin bir parçası olmak isteyeceği çalışma kültürünü sağlayabilirseniz önünüz çok daha açık olur. Bu yüzden hem ürünlerinizi hem de işin arka planını LinkedIn’de paylaşabilirsiniz. Bakarsınız bu paylaşımlar size harika ekip arkadaşları kazandırır.

İlham Alabileceğiniz LinkedIn Hesapları:

8. Pinterest ve E-Ticaret

Türkiye’de çok popüler olmasa da Pinterest’i yurt dışına satış yapıyorsanız kullanabilirsiniz. Özellikle Etsy üzerinden el yapımı ürünler satanlar için %75’e yakın kadın kullanıcısıyla Pinterest biçilmiş kaftan. Ürünlerin yapım aşamalarını gösteren videolar çekebilir, bitmiş hallerinin fotoğraflarını paylaşabilirsiniz.

Pinterest’te paylaşacağınız görsellerin logolu olmasına özen gösterin. Çünkü çok fazla sonuç çıkıyor ve hepsi görsel formatında olduğu için insanlar tıklamasa bile logonuzu görmüş olur. Böylelikle marka bilinirliğiniz artar. Diğer taraftan görsellerinizi paylaşırken mutlaka linkleme yapın. Vakit bulabiliyorsanız farklı tarzlarda görseller hazırlayarak hangisinin sitenize daha fazla trafik sağladığını keşfedebilirsiniz.

Pinterest reklamları henüz Türkiye’de çalışmıyor. İlerleyen zamanlarda Türkiye’ye gelirse de çok fazla reklam veren olmayacaktır. Bu yüzden takipte kalıp küçük bir bütçeyle deneme yapmanızı öneririz. İşiniz kozmetikle ya da el yapımı hediyeliklerle alakalıysa başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.

İlham Alabileceğiniz Pinterest Hesapları:

E-Ticarette Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Olmalı?

  • Sosyal medya çalışmalarına başlarken ilk olarak kendinize bir amaç belirleyin. Daha fazla satış yapmak mı istiyorsunuz, takipçi kazanmak mı yoksa sitenize trafik çekmek mi? Ardından bu amaca yönelik adımlar atarsanız başarı ihtimaliniz artar. Bu yolda sabırlı olmalı ve sonuçları düzenli olarak ölçmelisiniz.
  • En başta kontrolünüz altında olan hedefler belirleyin. Sosyal medya hesabı açıp “bu hafta 20 takipçi kazanmayı hedefliyorum” derseniz motivasyonunuz boş yere kırılabilir. Bunun yerine haftada 3 post ve 10 story paylaşımı gibi sizin elinizde olan hedefler koyabilirsiniz. Bunu en az bir ay devam ettirdikten sonra yeni hedeflere geçebilirsiniz.
  • Düzenli içerik paylaşmaya gayret edin. Haftada en az 2 gönderi paylaşmaya çalışın. Böylelikle sizi takip eden kişilere kendinizi sürekli hatırlatmış olursunuz. Spam sayılabilecek sıklıkta paylaşım yapmayın. Ancak kaliteli ve alakalı içerikler paylaşırsanız takipçi sayınız artmaya devam eder. Aksi takdirde yeni takipçi gelse bile çok uzun süre kalmaz. İçeriklerinizde marka ruhuna özen gösterin. Çok fazla font ve karışık renk kullanımından kaçının.
  • İlerleyen zamanlarda kendinize ayda 10 yeni takipçi kazanmak ya da web sitenize 10 tıklama almak gibi hedefler koyabilirsiniz. Burada önemli olan yeni fikirler deneyerek başarılarını görmek. Örneğin bir hafta boyunca tek fotoğraf, sonraki hafta çoklu fotoğraf, sonrasında ise video paylaşabilir; bunların getirilerini ve götürülerini değerlendirebilirsiniz. Video iyi bir performans gösteriyor fakat çok zamanınızı alıyorsa nasıl daha pratikleştirebileceğinizi düşünebilirsiniz.
  • Sosyal medyanın en güzel yanlarından biri müşterilerinizle doğrudan iletişim kurabilmek. Potansiyel müşterilerden gelen soruları ve yorumları hızlıca yanıtlamaya özen gösterin. İsimlerini kullanarak yanıtlarsanız kendilerini daha özel hissedecek ve markanızla bağ kuracaklardır. Tabii isimden sonra Hanım/Bey gibi saygı sözleri kullanmayı unutmayın.
  • Etkileşim sosyal medyadaki en önemli şey. Etkileşim yoksa yani beğeni, yorum ya da paylaşım gelmiyorsa bir yerlerde eksiklik var demektir. Etkileşimi arttırmak için onlara sorular sorabilir (sorular sormak onları anlamanızı da sağlar), belirli bir takipçi sayısına ulaştığınızda canlı yayınlar yapabilirsiniz. Etkileşim almayan gönderileri tekrar tekrar paylaşmak yerine alternatifler düşünebilirsiniz.

Özetle

E-ticaret işinizi büyütmek istiyorsanız dünya genelinde milyarlarca kullanıcısı olan sosyal medya platformlarını keşfetmelisiniz. Kendi hedef kitlenize göre en uygun platform hangisiyse oradan yola çıkmanızı öneriyoruz. Her platformun farklı dinamikleri olduğu için bu farkları iyi anlamalısınız. Bir içerik üretecekseniz mutlaka bir süre platformu anlamaya çalışmalısınız. Bunun için önerdiğimiz hesaplara göz atabilirsiniz.

Son olarak hepinize başarılar diliyoruz! Aklınıza takılan soruları yorum olarak yazmayı unutmayın.

eticaret-illustrasyon

Online Mağazanı 15 Dakikada Kur!

3 gün ücretsiz, ilk 3 ay sadece aylık 1$'a mağazanı Shopify ile kur! Hemen satış yapmaya başla!

Yazar hakkında

E-ticaret konusunda sürekli araştıran, öğrenen ve öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmayı seven biri.

Yorum yapın