E-Ticaret Güven Damgası Nedir, Nasıl Alınır?

E-ticaretin en önemli konularından birisi de güvenliktir. Tam da bu noktada resmi kurumların onayı ile alınabilen E-Ticaret Güven Damgası fark yaratıyor. Bu yazımızda derinlemesine bir güven damgası analizi yapacağız.

Her ne kadar son yıllarda e-ticaretin yaygınlaşması ve güvenli ödeme sistemlerinin bilinirliğinin artmasıyla bu güven sorunu aşılsa da azımsanmayacak bir kitle e-ticaret ile alışveriş yapmaya hâlâ mesafeli.

Doğrudan ürün ya da hizmet satışı yapan bazı internet siteleri ise güvenli bir ortam yarattıklarını kullanıcılara belirtmek için işaretler ve sertifikalara yer veriyor. Fakat bu tür belirteçlerin genel kullanıcı kitlesi tarafından bilinmesi, anlaşılması her zaman kolay olmuyor ve istenen etkinin gerçekleşmesi zorlaşıyor.

E-Ticaret Güven Damgası Nedir?

Güven damgası, asgari güvenlik ve hizmet standartlarını sağlayan e-ticaret sitelerine ve hizmet sağlayıcılarına verilen semboldür. İnternet üzerinden gerçekleştirilen ürün satışlarında asgari şartları sağlayan e-ticaret sitelerini sınıflandırmak için kullanılır. En temel amacı kullanıcıların internet üzerinden yapacakları alışverişlerde duydukları endişeleri ortadan kaldırmaktır.

Bu uygulama 6 Haziran 2017 tarihinde yayınlanan Güven Damgası Tebliği ile yürürlüğe girmiştir.

E-ticaret alışverişlerinde kullanıcıların en büyük korkusu kart bilgilerinin kopyalanıp üçüncü şahıslar tarafından kullanılmasıdır. Bu tür endişeleri ortadan kaldırmak adına EFT ya da havale gibi yöntemler tercih edilse de e-ticarette en çok tercih edilen ödeme yöntemi kredi kartıdır.

Güven Damgası alan siteler alışveriş yapan kişilerin kart bilgilerinin en iyi şekilde korunacağının garantisini vermiş olurlar. Bu da alışveriş yapan kişiler için oldukça rahatlatıcı olmakla birlikte, tercih edilme oranınızı arttıracaktır.

Güven damgası sadece güven vermekle de kalmaz. Hizmet kalitesinin göstergesi olarak da işlev görür. İnternet üzerinden alışveriş yapan kişiler aldıkları ürünü görmeden ve ellerine nasıl geleceğini bilmeden alışveriş yaparlar. Güven damgası ise bu yöndeki endişeleri azaltmayı amaçlar. Güven damgasına sahip bir işletme aynı zamanda satın aldığınız ürünün, görsellerindeki gibi elinize ulaşacağını da temin etmiş olur.

Bütün bu bilgiler neticesinde güven damgası almak müşterilerin güvenli bir şekilde sitenizi tercih etmeleri adına oldukça önemlidir.

Güven Damgası Nasıl Alınır?

Güven Damgası, bu işlemler için özel olarak açılmış olan internet sitesi guvendamgası.org.tr üzerinden yapılan başvuru ile alınır. Tebliğ ilk yayınlandığında bu işlemin Ticaret Bakanlığı tarafından Güven Damgası Sağlayıcıları olarak nitelendirilen kurumlar aracılığı ile gerçekleştirileceği duyurulsa da 2018 yılında yapılan bir protokol ile TOBB tek yetkili kuruluş olarak kabul edilmiştir. TOBB’a başvuru yine aynı internet sitesi üzerinden yapılmaktadır.

Damganın alınabilmesi için birtakım şartların sağlanması gerekir. Gelin bu şartlara birlikte bakalım.

Güven Damgası Başvuru Şartları Nelerdir?

Güven damgası almak isteyen e-ticaret sitelerinin bazı şartları yerine getirmesi gerekir. Bu şartları sıralamak gerekirse;

  • Kişisel veri ve ödeme için kullanılan bütün bilgilerin güvenliğini internet sitesinde EV SSL, uygulamalarda ise SSL sertifikasıyla sağlamalısınız.
  • TSE olarak yetkilendirilmiş kurumlarca yapılan sızma testlerini geçmelisiniz.
  • E-ticaret sisteminde yapılan alışverişler ve bu işlemlerde kullanılan ödeme sistemleri için düzenlenen kanun ve kurallara uymalısınız.
  • Çocukların psikolojik, zihinsel, fiziksel, ahlaki ve toplumsal gelişimini olumsuz etkileyecek içeriklere yer vermemelisiniz. Aynı zamanda bunlara karşı önlemler almalısınız.
  • Kargo, tedarik ve teslimat süreçlerinde şeffaf olmalısınız. Bunun yanı sıra müşterilere daima doğru bilgi vermelisiniz.
  • Elektronik ticarete konu olan malın stok bilgisi, içeriği, malzemesi, ölçüleri gibi özelliklerine, kullanımına ve varsa garantisine, teknik desteğine ve bunların kim tarafından sağlanacağına ilişkin detayları açıkça sunmalısınız.
  • Sattığınız ürünlerin gerçek boyutlarının anlaşılmasını mümkün kılan görselleri doğru bir şekilde müşterilerle paylaşmalısınız.
  • İnternet sitesine sahip şirkete dair tüm bilgiyi açık ve net bir şekilde sunmalısınız.
  • Müşterilerin şirkete mail, anlık destek ya da telefon üzerinden anında ulaşabilir olduğunun kanıtlamalısınız. Aynı zamanda talep ve şikayetleri en iyi şekilde yönetmelisiniz.
  • Site yetkililerinin; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar; Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya bilişim suçlarından mahkûm olmaması gerekir.
  • Ve son olarak e-ticaret şirketinin iflas etmesi durumunda itibar iadesinin sağlanmış olması gibi kurallara uymalısınız.

Tüm bu şartları sağladığınız takdirde güven damgasına başvurabilirsiniz.

Güven Damgası Başvurusunda Gereken Evraklar

e-ticaret-guven-belgesi-icin-gerekli-belgeler

Başvuru esnasında istenilen belgeleri eksiksiz olarak sunmalısınız. Aksi takdirde başvurunuz olumsuz sonuçlanacaktır. Başvuru esnasında istenen belgeler ise şu şekildedir;

Güvenlik Testi Sonucu

TSE tarafından bu konuda yetkilendirilen şirketler aracılığıyla yapılan sızma testinin ardından alınır. Test sonucunun başvurudan en az 3 ay önce alınmış olması gerekir. Bu belgenin üzerinde hem başvuru sahibinin hem de testi yapan kurumun kaşesinin bulunması gerekir. Bu belgeyi sisteme PDF dosyası olarak yüklemelisiniz.

Yazılı Beyan

Hem PDF formatında siteye yüklenmeli hem de fiziksel kopyası TOBB’a gönderilmelidir. Bu belgenin sizin tarafınızdan imzalanması önemlidir. Ayrıca şirket kaşesi de belgede bulunmalıdır.

Vergi Levhası

Şirketin tamamlanmış vergi yılındaki faaliyetleri doğrultusunda hazırlanır. İnternet üzerinden kolayca alabilirsiniz.

İmza Sirküleri

Herhangi bir noterliğe başvurarak alabilirsiniz. Sisteme PDF olarak yüklemelisiniz. Bu imzaların son 6 ay içinde düzenlenmiş olması gerekir.

Adli Sicil Belgesi

Başvuruyu yapan şirketin yönetim kurulu üyelerinin ve yetkili kişinin adli sicil kayıtları tek bir dosya yapılarak PDF formatında siteye yüklenmelidir. Bu belgeyi e-devletten alabilirsiniz.

Dekont

Başvurunun tamamlanmasından önce ilgili ücretin verilen hesap numaralarına ödenmiş olması gerekir. Dekontun açıklama kısmında TOBB Güven Damgası ibaresi olmalı ve e-ticaret sitesine verilen numara yer almalıdır. Bu belgeyi de PDF olarak yüklemelisiniz.

Güven Damgası Zorunlu mu?

E-ticaret güven damgası almak zorunlu değil. Ancak e-ticaret sitelerinin ana sayfalarında yer alan bu sembol sitenin belli başlı güvenlik tedbirlerini aldığını, bilgilerinizin korunduğunu, ürünlerin istediğiniz şekilde elinize ulaşacağının garanti olduğunu belgelemiş olurlar.

Başka bir deyişle, güven damgası e-ticaret sitelerinin güvenliğinin teyit edilmiş olduğunu ve onaylandığını belgeler. Bu nedenle güven damgası bulunmayan e-ticaret siteleri kullanıcılar tarafından güvensiz ve korunmasız siteler olarak algılanabilir. Bu durumda kullanıcılar sizi tercih etmek yerine rakiplerinize yönelebilirler.

Güven Damgası Ücretli Mi?

Güven damgası almak için belli bir ücret ödemelisiniz. Bu ücret şirketinizin hacmine göre 3 farklı şekilde belirlenir. Düşük, orta ve yüksek işlem hacmi olarak adlandırılan bu seviyelere yönelik ücretlerinin aynı olmamasının nedeni kontrol için harcanan süre farkının değişkenliğinden kaynaklanır.

Sitenizin hangi seviye kapsamında değerlendirileceğini ve ödemeniz gereken tutarı başvuru esnasında “Gerekli Evrakların Siteye Yüklenmesi” kısmında öğrenebilirsiniz.

  • Düşük İşlem Hacmi: İşlem sayısı 0 – 20.000 | Ücret; 3 000 TL + KDV
  • Orta İşlem Hacmi: İşlem sayısı 20.000 – 1 milyon | Ücret; 5 000 TL + KDV
  • Yüksek İşlem Hacmi: İşlem sayısı 1 milyondan fazla | Ücret; 15 000 TL + KDV

E-Ticaret Güven Damgası Alan Siteler

Güven damgası alan siteler arasında e-ticaret sektörünün öne çıkan aktörlerini görmemiz mümkün. Aşağıda verdiğimiz listede bu damgaya layık görülen 12 siteyi görebilirsiniz. Siz de bu damgaya sahip siteleri güven damgasının resmi internet sitesinde görebilir, tamamını inceleyebilirsiniz.

  • www.epttavm.com
  • www.farmasi.com.tr
  • www.gittigidiyor.com
  • www.flypgs.com
  • www.sahibinden.com
  • www.modanisa.com
  • www.sigortam.net
  • www.arcelik.com.tr
  • www.beko.com.tr
  • www.migros.com.tr
  • shop.sarar.com
  • www.sefamerve.com

Sonuç olarak; güven damgası, bulunduğu siteye değer katar ve müşterilerin sizi tercih etmesi için artı değer olarak karşımıza çıkar. Güven damgası almak marka değerinizi arttırabilir.

eticaret-illustrasyon

Online Mağazanı 15 Dakikada Kur!

3 gün ücretsiz, ilk 3 ay sadece aylık 1$'a mağazanı Shopify ile kur! Hemen satış yapmaya başla!

Yazar hakkında

E-ticaret konusunda sürekli araştıran, öğrenen ve öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmayı seven biri.

Yorum yapın