E-Ticaret için Yüksek Lisans Tercihi Ne Olmalı?

İnternetin hayatımızdaki yerinin artmasıyla birlikte birçok marka ve birey ürünlerini küçük bir kitle yerine daha geniş bir kitleye ulaştırma imkanı sağlaması sebebiyle e-ticaret alanına yönelmekte.

Ancak e-ticarete başlamadan önce de bilmeniz gereken birçok detay bulunuyor. E-ticaret terimleri bile sektöre aşina olmayan birisi için öğrenmesi zaman alabilecek bir konu. Hiçbir eğitim almadan ticarete başlayan birçok kişi olsa da kurduğunuz şirketinizin daha da büyütmek için bir eğitim almak isterseniz hangi ideal e-ticaret için yüksek lisans tercihlerini bu yazımızda inceleyeceğiz.

Yazımıza geçmeden önce e-ticaretin ne olduğundan kısaca bahsedelim. E-Ticaret; ürünlerin veya hizmetlerin internet üzerinden ticaretine yapılmasına denir. Ancak olay sadece alım satım yapmaktan ibaret değil. İşin işletmesinden tutun, pazarlamasına ve ürünlerin reklamına kadar birçok alanda bilgi sahibi olmak her zaman işletme sahibini bir adım öne taşıyacaktır.

Örneğin; e-ticaret şirketiniz için bir web sitesi oluşturdunuz. Bu web sitesinin tasarımından tutun ürünlerinizin düzgün bir şekilde fotoğraflanması bile ürünlerinizi daha çok kişiye ulaşmasını sağlayabilir.

E-Ticaret yapmak isteyen birisi için en azından fikir sahibi olması gereken alanlar oldukça geniş. Özellikle internet üzerinden işlerini yürüteceği içinde yeniliklere ve öğrenmeye açık birisi olmalı ve bu yönde kendini geliştirmeli. Bu nedenle yapacağı iş alanında eğitim almak istiyorsa seçeceği yüksek lisans bölümünü de bu alana uygun seçmesi gerekiyor.

Hangi alandan mezun olursanız olun yüksek lisansınızı e-ticaret için yapmak istiyorsanız size önerebileceğimiz birkaç bölüm bulunuyor.

Yüksek Lisans E-Ticaret Bölümleri

Öncelikle işletme, uluslararası ticaret, girişimcilik ve pazarlama bölümleri e-ticaret yapmak isteyen kişilerin oldukça işine yarayabilecek bölümlerin başında geliyor. Ancak son yıllarda e-ticaretin oldukça artması ile üniversitelerde de bu alana yönelik bölümler açılmaya başlandı.

Bu bölümleri sizin için listeledik ve özelliklerini ile e-ticaret yaparken ne gibi faydaları olabileceğini araştırdık.

Elektronik Ticaret ve Teknoloji Yönetimi 

Yeditepe Üniversitesi’nde bulunan Elektronik Ticaret ve Teknoloji Yönetimi bölümü, e-ticaret alanında yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilerin tercih edebileceği bölümlerden biridir. Bu bölümde yüksek lisans yapan öğrenciler, web tabanlı platformlardaki yeni iş modellerini öğrenip, uygulamalara ait yeni trendleri tanırlar.

Bölüm yönetimi, finans, ekonomi, strateji, proje yönetimi ve girişimcilik ile e-iş, e-pazarlama, elektronik müşteri ilişkileri yönetimi (E-CRM), veri tabanı yönetimi, web programlama, web tasarımı gibi konular ders olarak işlenir. Öğrenciler gerçek zamanlı projeler ve sektörel uygulamalar ile e-ticaret alanında deneyim kazanırlar.

Bu bölümde yüksek lisans yapmak isteyen kişiler; lisans diploması almalı, Ales’ten herhangi bir puan tütünden minimum 55 ve üstünde puan almalı ve İngilizce dil sınavından muafiyet için son beş yıl içinde girdikleri YÖKDİL, YDS’den 55 veya TOEFL’dan 66 puana sahip olmaları gerekmektedir.

Dijital Ekonomi ve Pazarlama

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde bulunan Dijital Ekonomi ve Pazarlama yüksek lisans programı, üretim ve e-ticaret, online pazarlama, dijital reklam ve pazarlama gibi uygulamaların ekonomideki geleneksel yaklaşımları nasıl değiştirdiğini ve bu dijital dönüşümü inceleyerek bu değişime uygun pazarlama ve işletme stratejileri geliştirmek için gereken bilgileri öğreneceklerdir. Dijital Ekonomi ve Pazarlama bölümünü tezli ve tezsiz olarak yüksek lisans yapabilirsiniz. Online satışlarınızı arttırma konusunda tıkandığınız anlarda bu yüksek lisans sürecinden öğrendikleriniz en büyük yardımcınız olabilir.

Bu bölümde yüksek lisans yapmak isteyen kişiler, Ales’ten 55 puan ve üstü almalı ve yurtiçi veya yurtdışından denkliği olan bir lisans diplomasına sahip olmalıdırlar.

Elektronik Ticaret Yüksek Lisans 

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde 2018-2019 öğretim döneminde Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı bünyesinde açılan Elektronik Ticaret Tezli Yüksek Lisans programı açılmıştır. Bu yüksek lisans programını bitiren kişiler e-ticaret ve dijital pazarlama alanlarında bilgi edinerek hem uygulamalı hem de teorik olarak deneyim kazanabilirler. 

Dokuz Eylül Üniversitesi bu bölümde yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilere; E-Pazarlama, E-Ticaret Hukuku, E-CRM, web programlama ve tasarlama, dijital ortamda girişimcilik, finansal yönetim sosyal medya ve dijital reklamcılık gibi birçok farklı alanlarda ders alma imkanı sunar. Bu sayede e-ticaret hakkında pazarlama, sosyal medya hatta hukuk alanına kadar birçok alanda bilgi edinebilirsiniz. Bunu kuracağınız ya da çalışacağınız bir e-ticaret şirketinde kullanabilirsiniz.

Sosyal Medya ve Dijital İletişim 

Ege Üniversitesi’nde bulunan Sosyal Medya ve Dijital İletişim tezsiz yüksek lisans programı, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Halkla İlişkiler ve Tanıtım Anabilim dalına bağlı olarak açılmış bir programdır. Programın eğitim amacı sosyal medya ve dijital konularındaki teorik bilgileri öğretmek. Ardından bu bilgileri iş yaşamına adapte etme ve iş ortamında dijitalleşme süreçlerine katkı sağlamaktır.

E-Ticaret yapmak isteyen kişiler için sosyal medya oldukça önemli bir platformdur. Özellikle ürünlerin tanıtımı sosyal medya aracılığıyla bir anda binlerce hatta milyonlarca kişiye ulaşabilir. Bu alanda ilerlemek isteyen ve yaptıkları e-ticareti sosyal medya platformları aracılığıyla büyütmek isteyen kişiler için oldukça iyi bir yüksek lisans alanı olabilir.

Bu yüksek lisans bölümüne başvurmak isteyen kişiler 4 yıllık bir lisans programından mezun olmalı ve anabilim dalı tarafından yapılan mülakatta başarılı olmalıdır.

Bütünleşik Pazarlama İletişimi Yönetimi

Yeditepe Üniversitesi’nde bulunan Bütünleşik Pazarlama İletişimi Yönetimi, E-Ticaret alanında yüksek lisans yapmak isteyen kişilerin bakması gereken bölümlerden birisidir. Bölümün amacı, marka bilgisi oluşturma, satın almayı sağlama ve marka bağlılığı sağlama gibi alanlardır. Bu alanlar e-ticaret yapmak isteyen kişiler içinde oldukça önemlidir.

Bu bölümde yüksek lisans yapan bir kişi reklam ajanslarında, kurumsal şirketlerin halka ilişkiler ve medya yönetimi alanlarında, pazarlama departmanlarında çalışabilecekleri gibi kendi işlerini kurma ve yönetmelerine sağlayacak iş ve pazarlama stratejilerini de öğrenirler. Dijital pazarlama, marka yönetimi gibi dersler alarak sosyal ağlar, yeni medya gibi gelişmekte olan alanlarda kendi işlerini başlatabilirler. 

Bu yüksek lisans bölümüne başvurmak için yurtiçi veya yurtdışı denkliği olan bir kurumdan lisans diploması sahibi olmalı, Ales’ten herhangi bir puan türünde minimum 55 puan almış olmalı ve son beş yıl içinde girilen YÖKDİL veya YDS’den minimum 55, son iki yıl içinde girilen TOEFL’dan minimum 66 puan almaları gerekmektedir.

Sonuç

Hem E-ticaret alanında hali hazırda çalışmaya başlamış olanlar bu programlardan yararlanabilir. Aynı zamanda bu konuda markalaşıp kendi şirketini kurmak isteyenler için de bu e-ticaret yüksek lisans programları faydalı olacaktır.

Bu alandaki yüksek lisans programlarının gün geçtikçe daha da artmasını ve birçok üniversitede yer almasını bekleyebiliriz. Şimdilik en iyi tercihler yukarıda saydığımız bölümler gibi görünüyor.

Eğer yüksek lisansı beklemek istemiyorsanız sitemizde de e-ticaret konusunda size yardımcı olabilecek birçok makale bulunuyor. Öncelikle e-ticaret sitesi kurmak için gerekenler yazımızdan başlayabilirsiniz.

eticaret-illustrasyon

Online Mağazanı 15 Dakikada Kur!

3 gün ücretsiz, ilk 3 ay sadece aylık 1$'a mağazanı Shopify ile kur! Hemen satış yapmaya başla!

Yazar hakkında

E-ticaret konusunda sürekli araştıran, öğrenen ve öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmayı seven biri.