Şirket Kurmadan E-Ticaret Yapmak Mümkün Mü?

E-ticaret hayatımızın her alanını sardı. Bu satış yolunu sadece şirket sahibi olup, markasını daha da büyütmek isteyenler değil, aynı zamanda ek gelir sağlamak isteyen insanlar da kullanıyor.

Ticaret yapmak istiyorsanız yasal olarak ilk yapmanız gereken bir şirket kurmak. Şirket kurduğunuz zaman vergi mükellefi olarak devlete yıllık geliriniz üzerinden bir vergi ödemesi yapmanız gerekiyor.

E-ticareti iş olarak değil de ek gelir olarak yapmak isteyen insanlar da şirket kurma gibi süreçlere girmeden online olarak ürettikleri ürünleri satmak istiyorlar.

Peki, şirket kurmadan e-ticaret yapmak mümkün mü? Bu durum yasal mıdır? Bu yazımızda bu konuyu detaylıca inceleyeceğiz.

Yazımıza geçmeden önce kısaca e-ticaretin ne olduğundan bahsedelim. E-ticaret; ürünlerin veya hizmetlerin internet üzerinden ticaretinin yapılmasına denir. İsteyen herkes internet üzerinden ürün alıp satabilir.

Özellikle günümüzde ikinci el ürünlerin internet üzerinden satışı oldukça fazladır. Ancak iş gelir elde etmeye döndüğü zaman bu iş ticarete girmiş oluyor ve devletin e-ticaret yapan kişilere uygulamış olduğu kurallar bulunuyor.

Satışını yaptığınız her ürün ister fiziksel olarak ister internet aracılığıyla satışını yapın vergiye tabidir. E-ticaret yaparak marka kurmak ve bu markadan bir gelir kazanmak istiyorsanız da yasal olarak bir şirket kurmanız gerekiyor.

Devlet tarafından e-ticareti ek gelir olarak yapmak isteyen ve bundan büyük paralar kazanmayan kişilere sağladığı kolaylıklarda bulunduğunu belirtelim. 

Şirket kurmadan e-ticaret yapmayı düşünüyorsanız evinizde sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmadan yaptığınız ürünleri online olarak satabilirsiniz. Evden e-ticaret yazımızda bu konuyu daha da detaylandırmıştık.

Bu durumda dikkat etmeniz gereken yıl içinde gerçekleştirilen satış tutarının ilgili yıl içinde geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarını aşmaması gerektiği yani satışlardan kazandığınız yıllık kazancınızın yaklaşık olarak 30.000 TL altında olması gerekiyor.

Eğer bu kurallara uyuyorsanız şirket kurmadan e-ticaret yapmanız mümkün. Ayrıca yıllık geliriniz 30.000 TL’nin altındaysa vergi muafiyetinde de yararlanma imkanınız bulunuyor.

Bu durumda aslında özetle seri üretim bir ürün satışı yapmayacaksanız ilk aşamada şirket kurma zorunluluğunuz bulunmuyor, bu da size işinizi daha basit şekilde denemek için bir fırsat yaratıyor.

E-Ticaret Hangi Sitelerden Yapılabilir?

Eğer ek gelir olarak e-ticaret yapmak istiyorsanız ve şirket açmak istemiyorsanız kullanabileceğiniz uygulamalar bulunuyor.

Bunlardan Türkiye’de en çok bilinen ve kullanılanı Gittigidiyor ve Amazon. Bu iki internet sitesinden hem şirket hesabı hem de bireysel hesap açarak satış yapabilirsiniz. Şirket hesabı açarsanız kazancınız üzerinden vergi vermeniz gerekiyor ancak bireysel olarak hesap açıp satış yapmaya başladığınızda herhangi bir vergi uygulamasına tabi olmuyorsunuz.

Kendi ürettiğiniz el yapımı ürünlerinizin bu sitelerden satışını yapabilir ve kazandığınız parayı banka hesabına aktarabilirsiniz. Ayrıca Zebramo gibi genellikle ikinci el ürünlerin satıldığı sitelerde de kendi yaptığınız ürünleri satma imkanınız bulunuyor. 

Eğer Trendyol, Hepsiburada ve N11 gibi sitelerde bir mağaza açmak ve ürünlerinizi satmak istiyorsanız bunun için bir şirketinizin olması gerekiyor.

Bu sitelerde satış yaptığınız zaman kazandığınız gelir üzerinden bir vergi ödemesi yapma zorunluluğunuz bulunuyor. Eğer yasal olarak bir ticaret şirketiniz bulunuyor ve vergi mükellefiyseniz bu sitelerde mağaza açabilir ve satış yapabilirsiniz.

Sosyal Medyada E-Ticaret

Satmak istediği ürünleri daha çok kişiye tanıtmak isteyen kişiler için sosyal medya olmazsa olmaz bir unsur. Özellikle Instagram ve Facebook gibi oldukça popüler olan sosyal medya platformları üzerinden satış yapan veya ürünlerinin reklamını yapan kişilere rastlamanız mümkün.

Peki, bu platformlarda satış yapmak yasal mı? Bu sorunun cevabı evet, yasal. Ancak diğer e-ticaret satışlarında olduğu gibi sosyal medyadan satış yapan kişilerde fatura kesmek ve vergi vermek zorunda. İnstagram üzerinden e-ticaret yapmak için şirket kurma zorunluluğunuz bulunmaz ancak sosyal medyadan yasal olarak satış yapmak isterseniz vergi ödemesi yapmak zorundasınız.

Geliriniz belirli bir tutarın altındaysa vergi muafiyetinden yararlanmak için başvuruda bulunabilirsiniz. İşinizi sosyal medyaya taşıyıp tamamen satışlarınızı sosyal medya üzerinden yürütmek isterseniz şirket kurmanız sizin için daha avantajlı olabilir. Böylece ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal problemi de ortadan kaldırmış olursunuz.

E-Ticarette Fatura Kesimi

E-ticaret yaparken satışını yaptığınız her ürünü faturalandırmanız gerekiyor. Ancak bir şirket kurmadan e-ticaret yapıyorsanız sattığınız ürünler üzerinden fatura kesemezsiniz ayrıca kapıda ödeme gibi seçenekleri de müşteriye sunamazsınız. 

E-ticaret için Şirket Nasıl Kurulur?

İnternet üzerinden birkaç ürün değil de e-ticaret yaparak bir gelir elde etmek istiyorsanız şirket kurmak hem sizin hem de işiniz için her zaman daha avantajlı olacaktır.

Şirket kurmak istediğiniz zaman limited şirket, anonim şirket ya da şahıs şirketi seçenekleriniz bulunuyor.

Genellikle küçük ölçekli e-ticaret için şahıs şirketi açmak daha uygun olan bir durum. Şahıs şirketinin tavsiye edilmesinin sebebi ise, kuruluş maliyetlerinin düşük olması ve daha hızlı kurulabilmesi. Şahıs şirketi kurmak için gereken maliyet genellikle 500 ila 1000 TL arasında değişiyor, ve bir gün içinde şirketiniz kurulmuş oluyor.

Aynı zamanda 29 yaşının altındaysanız yıllık 75.000 liraya kadar 3 yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti de elde etmiş oluyorsunuz.

Şahıs şirketi kurmak için gereken belgeler şunlar:

  • Kimlik fotokopisi
  • İkametgâh
  • Noterden imza sirküleri
  • İş yeri/ofis kira ise kira sözleşmesi, mülk sahibi sizseniz tapu fotokopisi.
  • Vesikalık fotoğraf
  • Mali müşavir vekâleti 

Şahıs şirketi açmak için bir işyeri adresi belirlemelisiniz. Bu adresi; dükkân, ofis, sanal ofis ya da home ofis olarak belirtebilirsiniz. E-ticaret için şahıs şirketi kurmak hakkında daha detaylı bilgiyi ilgili yazımızdan alabilirsiniz.

Özet

Özetle şirket kurmadan e-ticaret yapmak belli şartlarda mümkün(evden fabrikasyon olmayan ürün üretimi) fakat bu şartlarda satış kanallarınız azalıyor. Trendyol, Hepsiburada gibi popüler pazaryerlerinde satış yapamıyorsunuz. Müşterilerinize fatura kesemiyorsunuz ki bu konuda hassas olan müşterileriniz olabilir.

Bizim önerimiz şirket kurmadan e-ticaret yapmak yerine şahıs şirketi kurarak hem minimum masrafla işlerinizin nasıl gittiğini hızlıca deneyimlemek. Şahıs şirketini kurmak oldukça kolay olduğu gibi işler istediğiniz gibi gitmediği takdirde kapatmak da oldukça kolay.

eticaret-illustrasyon

Online Mağazanı 15 Dakikada Kur!

3 gün ücretsiz, ilk 3 ay sadece aylık 1$'a mağazanı Shopify ile kur! Hemen satış yapmaya başla!

Yazar hakkında

E-ticaret konusunda sürekli araştıran, öğrenen ve öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmayı seven biri.