E-ticaret Sitesi Kurmak için Gerekenler

E-ticaret sitesi kurmak için gerekenler kısmına geçmeden önce e-ticaretin gelişim sürecine kısacık göz atalım. İnternet kullanımı 1995 yılından sonra tüm dünya genelinde artmasıyla ticaretin internet ortamında yapılmasına olanak sağladı. 2000’li yıllara gelindiğinde ise e-ticaret artık sıradanlaşmaya başlamıştı.

Bu süreçte insanlarında yoğun ilgisi ile bilgi işlem teknolojileri birçok sektörden daha hızlı gelişti ve artık günümüzde e-ticaret yaşamın olmazsa olmaz bir parçası haline geldi. Her geçen gün daha da gelişen bilgi işlem teknolojileri sayesinde artık e-ticaret sitesi kurmak daha da kolaylaştı. 

Pazar payını arttırmak isteyen şirketler ve yeni girişimciler artık e-ticaret platformlarına geleneksel mağazalarına verdiğinden daha çok öncelik ve önem veriyor. Bu da bizi gelecekte ticaretin neye dönüşeceğine dair önemli bilgiler sunmaktadır. Şimdiden günümüzün büyük şirketler listesinin en tepesinde bulunan Amazon ve Alibaba e-ticaret sitesi için verilebilecek güzel örneklerdendir.

Neden E-ticaret?

Günümüz dünyasında ticari başarı elde etmenin yolu artık internet üzerindeki ticaret savaşlarında gösterdiğiniz performansa göre belirleniyor. Bu savaşta ayakta kalmanız için öncelikli olarak düzgün bir e-ticaret altyapısı ile yola devam etmeniz gerekli. 

E-ticaret platformunuzun size sağlayacağı birden çok avantaj mevcut. Öncelikli olarak, e-ticaret siteniz sayesinde potansiyel müşterinize artık hiç olmadığı kadar yakın olacaksınız. Bunun yanında, geleneksel mağaza için ayırmanız gereken elektrik gideri, temizlik gideri, personel gideri gibi birçok ekstra masraftan muaf olabilir ve bu bütçeyi reklam ve tanıtım gibi size daha doğru ve daha çok potansiyel müşterinizi kazandıracak kısımlara aktarabilirsiniz.

Ayrıca, kullanabileceğiniz birbirinden farklı e-ticaret modeli ve e-ticaret türü sayesinde doğru kanaldan ilerleyip başarıya daha hızlı ulaşabilirsiniz. Sıfırdan marka kurmakla alakalı daha fazla bilgi için yazımıza göz atabilirsiniz.

E-ticaret Sitesi Kurmanın Yükümlülükleri

Büyük ya da küçük olsun artık hemen hemen bütün ticaret firmaları yönlerini internet üzerinden satışa odaklı sürdürüyor ya da bu yöne göre planlarını düzenliyorlar. Gelişen internet teknolojileri sayesinde artık e-ticaret sitesi kurulumu çok daha kolay bir hal aldı. Buna rağmen iş kurma prosedürleri her şirket için olduğu gibi e-ticaret platformlarını de kapsıyor.

E-ticaret sitesi kurmak için aklınızdaki “E-ticaret sitesi kurmak için gerekli evraklar nelerdir?” gibi sorulara aşağıda sizin için tek tek yer verdik. Aynı zamanda e-ticarete nasıl başlanır yazımıza göz atarak işin temel hatlarını öğrenebilirsiniz.

Şirket Sahibi Olmak

Öncelikle şirket sahibi olmalısınız. Ya da değilseniz e-ticaret sitenizi kurmadan önce mutlaka vergi mükellefi olmanız için bir şirket kurmanız gerekmektedir. Şirketinizin ismini belirlemeden önce uygun internet sitesi alan adlarını kontrol etmek de önemli.

Kurduğunuz şirket ismi ve alacağınız alan ismi aynı olursa sizin için internet ortamında bilinir ve görünür olmak çok daha kolay olacaktır. Hali hazırda bir firmanız yok ise şahıs firması kurmak için gerekli tüm adımları izleyip bu başlığı tamamlamanız gerekmektedir.

E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekli Evraklar

Şirketininiz yasal yollar ile kurulumu akabinde e-ticaret sitesi için de kullanılacak olan şirket evrakları bu süreçte işinizi görecektir. Bunlar ise şu şekildedir;

  • Vergi levhası
  • Şirket telefonu
  • Adres bilgisi
  • Kaşe
  • İmza sirküleridir.

Bu evraklara ek olarak mali kısımlar ile ilgili detayları çözmek için mutlaka iyi bir muhasebeciye ihtiyacınız olacaktır. Bu süreçte muhasebeciniz sizden e-ticaret siteniz için işe başlama formu dolduracaktır. Bununla birlikte ek olarak sizden nüfus cüzdanı fotokopisi ev adresi gibi size ait bilgileri kanıtlamanız için belgeler isteyecektir. Bu süreçleri tamamladıktan sonra yolu bir hayli tamamlamış olacaksınız.

E-ticaret Sitesinde Bulunması Gereken Evraklar

E-ticaret sitenizi kurmak için gerekli evraklar yanında sitenizde sürekli görünür şekilde bulundurmanız gereken evraklar da hazırlamanız gerekmektedir. Sitenizi halka açmadan önce mutlaka hazırlamanız gereken evraklar ise şu şekildedir;

  • Gizlilik sözleşmesi
  • Mesafeli satış sözleşmesi
  • İade iptal koşulları
  • Üyelik sözleşmesi
ornek-satis-sozlesmesi

Bu evrak ve sözleşmeleri sitenin genelde alt tarafında yani footer kısmında bulunmaktadır. Bu sözleşmelerin site üzerinden satın alım yapılırken mutlaka müşteriye uygulatılması gerekmektedir. Sitenizi planlarken bu sözleşmeler göz ardı etmemeniz gereken, hukuksal açıdan sizi ve müşterinizi zor durumda bırakmaması için en önemli evraklardır.

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi

E-ticaret sitelerinin devlet tarafından yasal olarak denetlenmesi zaruridir. 11 Ağustos 2017 tarihinde resmi gazetede yayınlanan “Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi Ve Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ” 1 Aralık 2017 tarihinden itibaren uygulamaya sokuldu.

ETBİS yani Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi üzerinden kayıt yaptırmak tüm yasal e-ticaret siteleri için zorunludur. Bu sayede e-ticaret sitesi üzerinden alışveriş yapacak olan potansiyel müşteriler, o firma ile ilgili daha detaylı bilgiye sahip olabilecek ve daha güvenli alışveriş yapabilecekleridir.

Adım Adım E-ticaret Sitesi Kurulumu

Buraya kadar e-ticaret platformunuzun kurulması için gerekli tüm prosedürleri detaylandırdık. Bundan sonra ise potansiyel müşteriniz ve sizin karşılıklı ilişkinizi başlatmak için sitenizi nasıl hayata geçirmeniz gerektiğini detaylandıracağız. Projenizin fikir aşamasından e-ticaret sitenizin açılmasına kadar sürecek olan detaylara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Fikir Aşaması

Sadece e-ticaret sitesi kurulumu için değil yapılan tüm projelerin hayata geçmesi için iyi bir fikir aşamasından geçmesi gerekmektedir. Planlananların harfiyen hayata geçmesi bu süreçten başlar. Öncelikli olarak doğru bir planlama süreci geçirilmesi gereklidir. Dijital ortamda doğru bir şekilde müşteri karşısına çıkmak sizi bir adım öteye taşıyacaktır.

Alan Adı Seçimi

Şirketinizin ismi kullanabilir ya da şirketiniz için uzun bir isim aldıysanız öncelikli olarak internet üzerinde bilinirliğiniz için doğru bir alan adı yani domain seçimi yapmalısınız. Satılan ürün ya da ürünler ile ilgili kapsayıcı bir isim sizi müşterilerinize ulaşmayı bir adım öteye taşıyacaktır. Bunun için name.com gibi platformlardan ön araştırma yapabilirsiniz.

E-ticaret Altyapısı

Günümüz internet teknolojileri oldukça geliştiğinden dolayı e-ticaret web siteniz için birden çok farklı altyapı arasından size uygun en doğru olanı seçebilirsiniz. Seçeceğiniz alt yapı size sitenizi arka tarafta nasıl yöneteceğinizi belirlemenizi sağlayacaktır.

WordPress ve Joomla bu platformlardan en bilinenleridir. WordPress altyapısı tüm internet sitelerinin %41’ini ve ayrıca bilinen içerik yönetim sistemleri kullanan web sitelerinin %64’ünü kapsamaktadır.

Joomla ile e-ticaret sitesi yapımı yazımız için tıklayın!

E-ticaret Türü Seçimi

E-ticaret türleri arasından seçim yapmak sizi ve şirketinizi ürün konusunda nerede olmanız gerektiğini belirleyecektir. Bu türler ise başlıca şu şekildedir;

Yatay E-ticaret: Bu türü seçerseniz site ürün yelpazeniz oldukça geniş olmaktadır. Mobilyadan giyim eşyasına, cep telefonundan bebek bakım ürünlerine, kozmetikten yiyecek ürünlerine kadar binlerce farklı dalda ürünleri siteniz üzerinden satabilirsiniz. İleride bu şekilde bir platform haline gelmek gibi bir planınız olsa bile başlangıçta tek bir dal üzerinden satışa başlayabilirsiniz.

Örneğin Amazon.com aslında bu konuda çok iyi bir örnektir. Kuruluşunda yalnızca kitap satarak başlayan şirket şu an her şeyi satın alabileceğiniz bir pazar yerine dönüşmüştür.

Dikey E-ticaret: Bu türü seçerseniz site ürün yelpazenizi sınırlıyorsunuz anlamına gelmektedir. Onlarca farklı dal yerine sadece bir ana dal üzerinden satış yapmaya başlayabilirsiniz. Örneğin: Sadece kozmetik ürünleri ya da sadece bebek bakım ürünleri… Bu e-ticaret türünü seçtiğinizde bir ana dala odaklanıp tüm enerjinizi o kısma harcayabilirsiniz.

Sadece anne ve bebek ürünlerine odaklanan ebebek.com bu alana güzel bir örnek oluşturur. E-bebek de dikey e-ticareti tercih ediyor olsa da “anne ve bebek” konseptinde sitesine her geçen yıl yeni ürün grupları eklemektedir.

Stoksuz Satış: Bu tür özetle size farklı tedarikçiler ile potansiyel müşteri size başvurduğunda aracı olmanızı sağlamaktadır. Elinizde stokunuz olmasa bile hala ticaret yapmanızı sağlar. Diğer türlere göre biraz daha karmaşık gibi gözükse bile oldukça etkili bir türdür.

Bu alanda özellikle Aliexpress gibi siteleri stoksuz satış yapmak isteyen kişiler tedarikçi olarak kullanır. Stoksuz e-ticaret (drop shipping) hakkında detaylı bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.

E-ticaret Modeli Seçimi

E-ticaret aynı zamanda klasik iş modelleri içinde uygundur. Bu noktada e-ticaret sitesi kurmak için gerekenlerden biri de modelinize karar vermek. Bu 3 modeli şu şekilde sıralayabiliriz;

B2C – Şirketten Tüketiciye: En yaygın olan e-ticaret modelidir. Firmalar genelde kendi ürünlerini ya da tedarik ettikleri, stoklarında bulunan ürünleri bizzat kendileri tüketiciye sunmaktadır.

B2B – Şirketten Şirkete: Bu e-ticaret modeli de yine klasik iş modelidir ve şirketler arası alım satım yapılmasını sağlayan ticaret modelidir. Elinde stok bulunduran bir şirketin başka bir şirkete toptan satışına olanak sağlar. Tüketici de yine satın alan şirketten bu satılan ürünü tedarik edebilir.

C2C – Tüketiciden Tüketiciye: Bu klasik ticaret modeli de yine e-ticaret siteleri için de uygulanmaktadır. İkinci el alım satım yapan e-ticaret siteleri buna en güzel örnektir. Bu türde web site üzerinden müşteriler bizzat ya da şirket aracılığıyla birbirleriyle alışveriş yapabilirler. Bu da yaygın kullanılan e-ticaret türlerinden biridir.

Ürün Yelpazesi ve Tedarik Süreçleri

E-ticaret türü seçiminde de bahsettiğimiz gibi ürün, ürün tedariki ve yelpazesi önemli konuların başında gelmektedir. Ürünün satıştan önce nasıl tedarik edileceği ve müşteriye ulaşana kadarki süreçlerin doğru planlanması gerekmektedir.

Ürün konusunda kararsızsanız e-ticaret sitesinde ne satabilirim yazımızdan yardım alabilirsiniz. Satılacak ürün veya ürünlerin stok durumunda olması ya da farklı satış tekniğini belirlemek ise sizin inisiyatifinizde.

Ödeme Sistemleri

Ödeme sistemleri e-ticaret sitelerinin en önemli kısmını kapsamaktadır. Siteniz size iyi bir görünüm sunsa bile ödeme sistemlerindeki en ufak aksaklıklar bile firmanıza anlık bile olsa çok ciddi kayıplar yaşatabilir. Dahası müşteri kaybetmenizi sağlayacaktır.

Bu nedenle iyi bir ödeme sistemleri entegrasyonu siteniz için öncelikli işlerin başında yer alması gerekir. Ödeme şeklinin çokluğu sizi tercih sebebi yapacaktır. Başlıca ödeme sistemleri şu şekildedir;

  • Havale ile ödeme
  • Kredi kartı ile ödeme
  • Mobil ödeme
  • EFT ile ödeme
  • Kapıda ödeme
odeme-sistemleri-secenekleri

Yeni kurulan e-ticaret siteniz için başlangıçta ödeme seçeneği az olsa bile ileride mutlaka seçenekleri arttırmalısınız.

Kargo Süreç Yönetimi

Kargo sistemi e-ticaret sitesi süreçlerinin müşteri ile birebir temasta olunan yegâne kısmıdır. Bu nedenle müşteri memnuniyeti açısından çok önemlidir. Doğru kargo firması ile sizin için uygun olan anlaşmayı yapabilir. Bu şekilde ürünlerinizi dilediğiniz doğrultuda müşteri ile buluşturabilirsiniz.

E-ticaretin Avantajları

E-ticaret sitesi kurmak için gerekenler hakkında detaylı bilgi verdik. Bunun yanı sıra ticareti internet üzerinden e-ticaret sitesi yolu ile yapmanın birçok avantajı vardır. Bu avantajların bazıları şu şekildedir;

  • Mağaza, personel giderlerinden muafiyet
  • Gece gündüz, 7/24 çalışan bir sistemin olması
  • Müşteriye sürekli bir cep telefonu mesafesinde olmak
  • Ürün yelpazesi genişliği
  • Daha uygun fiyatlı iş kurma potansiyeli
  • Mekândan bağımsız olmak

E-ticaret sitesi kurulumu fikir aşamasından sitenin açılana kadar geçen sürenin çok iyi bir planlama sürecinden geçmesi gerekmektedir. Unutmayın, planlama aşamasından geçtiğiniz her evre sizi potansiyel müşterinize bir adım daha yaklaştıracaktır.

eticaret-illustrasyon

Online Mağazanı 15 Dakikada Kur!

3 gün ücretsiz, ilk 3 ay sadece aylık 1$'a mağazanı Shopify ile kur! Hemen satış yapmaya başla!

Yazar hakkında

E-ticaret konusunda sürekli araştıran, öğrenen ve öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmayı seven biri.

Yorum yapın