Turquality Desteği Nedir? Turquality Başvuru Şartları

Turquality, Türk ve kalite (quality) kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşmuş olan bir kelimedir. Ayrıca dünyada devlet desteği alan ilk ve tek markalaşma programıdır. Türk markalarının dünya pazarında yer almasına yardımcı olmak amacıyla devlet desteğiyle yürütülmekte olan bir destek programıdır. Markalaşma yolunda adım atan, kendini kanıtlayan markalar Turquality marka destek programı ile dünya pazarında yerini hazırlamaktadırlar.

Bu yazımızda Turquality marka destek programından bahsedeceğiz. Başvuru şartlarını ve destek alan firmaları anlatacağız.

Turquality Marka Destek Programı Nedir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Turquality, yerli markaların dünya pazarında yer almalarını sağlamak için oluşturulan bir destek programıdır.

2004 yılında ortaya çıkan bu uygulama ilk önce sadece hazır giyim ve tekstil sektörünü kapsamaktaydı. Ancak 2005 yılında daha geniş kapsamda uygulanmasına karar verilmiştir. Böylelikle pek çok sektör için destek olunmaya başlanmıştır.

Hizmet ve eğitim gibi sektörlerin de destek başvurusunda bulunmasının önünü açan Turquality teşvikleri belgelendirme ya da sertifikasyon uygulaması değildir. Bu cümleyi açmak gerekirse Turquality desteğine başvuran markaların proje kapsamına alınması yönünde karar çıkması halinde bu markaların bir belge alacağı anlamına gelmemektedir. Ancak Turquality kapsamında markalar maddi destek almaya hak kazanırsa internet sitelerinde ve görsellerde kullanabilecekleri bir sertifika kazanırlar.

Projenin amaçları arasında sadece finansal destek sunumu yer almamaktadır. Finansal destek tek başına dünya pazarında yer edinimi için yeterli olmamaktadır. Turquality yönetici geliştirme programı da sunar.  Son derece kapsamlı hazırlanan bir projedir. Bu nedenle finansal desteklerin yanında büyümek için doğru adımların atılmasını ve gerekli altyapıların oluşmasını sağlamak da projenin amaçları arasında yer almaktadır.

Turquality Kapsamı Nedir?

Yukarıda Turquality programının sadece finansal destek sağlamadığını belirtmiştik. Markanızın büyümesi ve kendine ait bir müşteri kitlesi oluşturması için pek çok yardımcı destek de sunulmaktadır. Özellikle marka konumlandırmanız konusunda sunulan bu desteklere gelin birlikte bakalım.

  • Yurt dışına açılmak için girmek istediğiniz ülkede yaptıracağınız pazar araştırması ve analizler için söz konusu olan ücretler,
  • Kullanılması planlanan bilişim ve yönetim için harcanan ücretler,
  • Çalıştırmayı düşündüğünüz kişiler için sunulan istihdam ücretleri,
  • Girdiğiniz ülkede açacağınız ofis için kurulum ve dekorasyon ücreti desteği,
  • Girdiğiniz ülkede yapacağınız reklam, tanıtım harcamaları için ödenmesi muhtemel ücretler,
  • Depo, mağaza, ofis gibi yurt dışında kullanacağınız mekanlara ait kira ücretlerine dair destekler,
  • Endüstriyel tasarımlar için ödenen ücretler,
  • Danışmanlık hizmetleri için harcanan ücretler,
  • Ayrıca patent ve marka tescili için ödenen ücretleri Turquality Global Marka Destek Programı kapsamında karşılamanız mümkündür.

Turquality Başvuru Şartları

turquality basvuru sartlari

Bu programa başvurmak isteyen firmaların Türkiye’de tescillenmiş bir markası olması gerekmektedir. Bir şirkete ait olan markalardan en çok 2 tanesi destek alabilmektedir. Ancak 1 marka için birden fazla şirketin desteklenesi mümkündür.

Bu destek programına başvurmadan önce markalar belirli ön koşulları sağlamak zorundadır. Bu ön koşulları sağladığını düşünen firmalar sistem içerisinden başvuru yapmadan önce Ticaret Bakanlığı tarafından bir toplantıya tabi tutulmaktadır. Bu toplantının amacı ön koşullar ve bilinmesi gereken bilgilerin başvuran şirkete açıklanmasıdır.

Bu aşamadan sonra ise Turquality projesi kapsamında açılan internet sitesi üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca bu aşamada sistemin size kayıt esnasında verdiği şifreyi kullanmanız gerekmektedir. Şifre ile giriş yaptıktan sonra başvuru formunu doldurursunuz. Bu aşamada sizden bazı belgeler istenmektedir. Ve bu belgelerin noterden onaylı olması gerekir. Her bir kopyanın marka sahibi tarafından imzalanması gerekir.

Bu aşamadan sonra ise ön inceleme çalışması gelir. Bu aşama ücretlidir. Bu süreci başlatmak için başvuran şirketlerin gereken ücreti İTKİB-Turquality Sekretaryasına ödemesi gerekir. Ön inceleme çalışması 2 gün sürmektedir. Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanan firmalar ve Turquality Sekretaryasının birlikte çalıştığı bir süreçtir. Bu ön inceleme aşamasında aşağıdaki alanlar incelenir.

Şirketlerin Stratejik Planlamaları ve Kurumsal Performansları

Şirketlerin vizyonları ve misyonları ışığında stratejik hedeflerinin belirlenmesi için rekabet analizi, kanal analizi, ürün analizi gibi konularda çalışılması gerekir. Ayrıca bu kapsamda atılan adımlar proje haline getirilmelidir. İş planı olarak hazırlanmalı ve bütçeyle birlikte sunulmalıdır. Kurumunuzun performansının notlanması aşamasında en önemli kısımlardan biri olduğu ekstra dikkat etmeniz gerekmektedir.

Marka Performansı ve Yönetimi

Markanız hali hazırda yurt dışı pazarına girdiyse orada gösterdiği performansı belgelemeniz istenir. Aynı zamanda markanın 10 yıl süre içinde ülkemizde gösterdiği performansı, hedeflenen ülke pazarındaki konumu önem verilen konular arasındadır.

Tedarik Zinciri

Markanızın dünya çapında başarılar elde etmesi için ürünlerin doğru pazara, doğru zamanda, doğru kalitede ve uygun fiyatlarla sunulması gerekmektedir. Bütün bunların doğru şekilde işlemesi için de iyi bir planlama ve yönetim gerekmektedir. Şirketlerin sundukları imkanları sürekli olarak iyileştirmeleri ve güncellemeleri beklenmektedir.

Turquality teşvikleri için başvuran şirketlerin mali yönetimi doğru yönetmiş olmaları ve verimliliği arttırmak için çalışmalar yürütmüş olmaları gerekir.

Müşteri Yönetimi ve Pazarlama

Markanın belirlenen hedeflere ulaşabilmesi için yerine getirmesi gereken bazı şeyler bulunmaktadır. Pazarın en güçlü ve zayıf yönlerinin araştırılması, müşterilerin detaylı bir biçimde tanınması ve reflekslerinin öğrenilmesi, rakiplerin analizinin yapılması ve pazarlama faaliyetlerinin hız kesmeden devam etmesi önem taşımaktadır.

Bu durumları ne kadar gerçekleştirdiğiniz, dünya pazarında ne kadar gerçekleştireceğiniz incelenmektedir.

Finansal Performans

Şirketinizin yurt dışına açılabilmesi için finansal olarak güçlü bir şirket olması gerekmektedir. Dünya pazarında yer almayı isteyen bir şirket olarak başvuru sürecinizde incelenecek konulardan birisi de finans konusudur. Şirketin borçlarının düzenli bir şekilde ödeniyor olması, kaynak planlamasının doğru bir şekilde yapılmış olması gerekmektedir.

Kurumsal Yönetim

Şirketinizin yönetim departmanına ait olan birimlerin şeffaf, yasal sorumlulukların bilincinde olması gerekir. Bu sayede şirketin sürdürülebilir olup olmadığına bakılmaktadır.

Tüm bu konularda başvurunuz incelenir. Turquality şartları sağlanmış mı diye kontrol edilir. Yukarıda saydığımız konularla ilgili kapsamlı bir rapor hazırlanır. Bu rapor Ekonomi Bakanlığı tarafından değerlendirilmektedir. Değerlendirmesi olumlu sonuçlanan şirketlere Turquality programına kabul aldığına dair bilgilendirmeler yapılmaktadır.

Turquality Desteği Alan Firmalar

Pek çok Türk firması Turquality destek programından faydalanmaktadır.  Bu firmalar arasında

  • ABC Deterjan Sanayi ve Ticaret A.Ş
  • Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
  • Acıbadem Sağlık Hizmetleri Ve Ticaret A.Ş.
  • Evyap Sabun Yağ Gliserin San. ve Tic. A.Ş.
  • Banvit Bandırma Vitaminli Yem San. A.Ş.
  • T.C. Bahçeşehir Üniversitesi
  • Arçelik A.Ş.
  • Defacto Perakende Ticaret A.Ş.
  • Yataş Yatak ve Yorgan Sanayi Tic A.Ş.
  • İpekyol Giyim Sanayi Pazarlama ve Ticaret A.Ş.
  • Karaca Züccaciye Ticaret San A.Ş. gibi hepimizin çok yakından tanıdığı pek çok marka faydalanmaktadır.

Üstelik bu markaların dışında Turquality desteğinden toplam 219 marka faydalanmaktadır. Siz de yukarıda saydığımız şartlara uygun olduğunuzu düşünüyorsanız başvuruda bulunarak destekten faydalanan şirketler arasına girebilirsiniz.

Turquality Uzmanlık Sertifika Programı

Orta ve üst düzey yöneticiler, sistem analisti olan kişiler ve birtakım sektörlerde çalışan lisans mezunları için düzenlenen pek çok Turquality uzmanlık sertifika programı bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Galatasaray Üniversitesi tarafından düzenlenen programdır.

Bu eğitimin içeriğinde stratejik planlama ve kurumsal yönetim, finans yönetimi, marka performansı, yeni ürün geliştirme, vaka çalışmaları, bilgi sistemleri, insan kaynakları, tedarik zinciri gibi pek çok alanda eğitim verilmektedir. 102 saat süren eğitim sonunda Turquality uzmanlık sertifikası almaya hak kazanırsınız. 

Sonuç olarak bu yazımızda Turquality desteği hakkında kapsamlı bir rehber sunduk. Başvuru süreçlerinden, dikkat etmeniz gereken aşamalardan bahsettik. Sizler de Turquality konusunda uzmanlık sertifikası aldıktan sonra bu desteğe başvurabilirsiniz. Ve markanızı yurt dışı pazarına açabilirsiniz. Herkese bol şans!

eticaret-illustrasyon

Online Mağazanı 15 Dakikada Kur!

3 gün ücretsiz, ilk 3 ay sadece aylık 1$'a mağazanı Shopify ile kur! Hemen satış yapmaya başla!

Yazar hakkında

E-ticaret konusunda sürekli araştıran, öğrenen ve öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmayı seven biri.

Yorum yapın