Podcast Nedir, Nasıl Yapılır? | E-Ticaret ve Podcast

Çoğumuz günün büyük kısmını bir yerlere giderek ve oturarak geçiriyoruz. Doğal olarak da bu vakti daha verimli hale getirmek istiyoruz. Podcastler ise tam bu noktada imdadımıza yetişiyor ve ilgimizi çeken konuları günün herhangi bir saatinde kulaklarımıza taşıyor.

Diğer taraftan internetin hayatımızda kapladığı alan arttıkça imkanlarımız da artıyor. Buna bağlı olarak podcast yapan kişi sayısı da her geçen gün artıyor. Hemen hemen bütün konularda üretilen podcastlerden en az birini mutlaka siz de dinlemişsinizdir. Hatta zaman zaman siz de belirli konularda podcast yapmak istiyor olabilirsiniz.

Dinlemenin yanında üretmeyi de isteyenler için bu yazımızda podcast nedir ve nasıl yapılır konusunu derinlemesine inceleyeceğiz. Podcast yayıncılığını e-ticaret işinize nasıl bağlayacağınızın ipuçlarını paylaşacağız.

Podcast Yayıncılığı Nedir ve Ücretli midir?

Öncelikle ayrıntılı bir “podcast” tanımı yapalım. Podcast, iPod ve broadcast kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşmuş yeni bir kelimedir. iPod’un podcast kelimesinin temellerini oluşturmasının sebebi ise podcast yayıncılığının iPod üzerinden başlamış olmasıdır. Günümüzde ise bütün cihazlar üzerinden dinlenebilmektedir.

Ayrıca podcastin ortaya çıkış hikayesi de oldukça ilginçtir. MTV’nin en çok tanınan VJ’lerinden Adam Curry ve Dave Winer tarafından bulunmuştur. Adam Curry, RSS feedlerini mp3 barındıracak şekilde geliştirmiştir. Bir nevi sesli blog olan podcastler her bölüm başka bir içeriğin işlendiği yayınlardır.

Podcastin yaygınlaşmasının ise Apple öncülüğünde gerçekleştiği söylenebilir. Apple 2005’in ikinci yarısında çıkardığı iPod’lara podcast desteği eklemiştir. Ayrıca bazı radyo yayıncıları da yaptıkları programları podcast olarak internete yükleyince podcastin yaygınlaşma süreci de başlamıştır. Podcast yüklemek genel olarak ücretsizdir diyebiliriz.

Bu iki olay sonucunda tüm dünyada podcastler yaygınlaşmıştır. Günümüze gelindiğinde bir kez bile olsa podcast dinlediğini belirtenlerin oranı bir hayli yüksek. Peki insanlar neden podcast dinliyor? 2021 yılında yapılan bir araştırmaya göre ülkemizde insanların podcast dinleme nedenleri arasında;

  • %43 yeni şeyler öğrenmek ya da var olan bilgiyi geliştirmek ,
  • %41 keyifli vakit geçirmek,
  • %41 günlük hayatından dertlerinden uzaklaşabilmek,
  • %30 zamanı daha verimli geçirmek,
  • %30 gündemi takip etmek,
  • %19 ise ilham almak yer alıyor.

Podcast Yayıncılığı Yapmak

Podcast yayını nasıl yapılır diyorsanız yayın yapmaya başlamadan önce ihtiyacınız olanlardan bahsetmemiz gerekir. Öncelikle hangi alanda podcast yapacağınıza karar vermelisiniz. E-ticaret işinize podcasti yaratıcı bir biçimde entegre etmeniz gerekir. Ancak bu şekilde kalıcı ve özgün bir iş yapabilirsiniz.

E-ticaret ve dijital pazarlama konusunda daha fazla fikir almak isterseniz ilgili yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Eğlenceli ve dinlenebilir olmasını sağlamalısınız. İnsanlar podcastinizi dinledikten sonra değerli zaman geçirdiklerini düşünmeliler. Zamanlarının boşa geçtiğini düşünürlerse bir daha dinlemeyeceklerdir.

Sonrasında ise birtakım hazırlıklar yapmalısınız. Bir mikrofon alırsanız sesle ilgili yaşayacağınız sorunların önüne geçersiniz. Podcast sadece ses içeren bir yayın formatı olduğundan sesiniz teknik yeterlilikleri yerine getirmek zorundadır. Kimse gürültü-cızırtı içeren, kötü kaydedilmiş bir podcasti dinlemek istemez. Şimdi yapmanız gerekenlere maddeler halinde bakalım.

1- Yayının formatına karar verin.

Podcasti kendi kendinize mi yoksa birileriyle mi yapacağınıza karar verin. Ayrıca soru cevap şeklinde mi ilerleyecek yoksa monologlar halinde mi gidecek sorusunu yanıtlayabilirsiniz.

2- Konuları belirleyin.

Podcastinizi kaydetmeye başlamadan önce konuşacağınız konular hakkında araştırmalar yapmalı ve içeriğinizi bu bilgilere göre oluşturmalısınız. Altı boş bir yayın yaparsanız içeriğiniz amacına ulaşmaz.

3- Bilgisayarınızı ve teknik aletlerinizi ayarlayın.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi sesiniz teknik anlamda ne kadar kaliteli olursa o kadar iyi olur. İnsanların podcastler konusunda en çok önem verdiği konu sesin kalitesidir. Sesin kalitesi kötüyse anlattıklarınızı dinlemekte zorlanacaklardır.

4- Sesinizi kaydedecek ve montaj yapabilecek bir program edinin.

Bu programlardan bazıları GarageBand, Audacity, Descript, ProTools gibi programlardır. Bu programlarla hem ses kaydedebilir hem de kaydettiğiniz sesleri kesip biçebilirsiniz. Podcastinize giriş, çıkış, geçiş sesleri ve müzikleri ekleyebilirsiniz.

5- Yayınlayacağınız platformu seçin.

Podcast dinlenen pek çok platform bulunmaktadır. Spotify ve Apple Podcast’in başı çektiği platformlar arasında Deezer, Google Podcast, Turkcell Dergilik gibi uygulamalar bulunmaktadır.

Podcast nedir sorusuna yanıt verdikten sonra podcast nasıl yüklenir sorusunu cevaplamamız gerekir. Podcastinizi yayınlamak için RSS kodu alabileceğiniz bir siteye yüklemeniz gerekmektedir. Peki, RSS nedir? Rich Site Summary yani Zengin Site Özeti olarak çevirebileceğimiz bu kod yeni içeriklerin takip edilmesini sağlar.

Podcastin yayıncı platformuyla RSS kodunu paylaşarak yükleyebilirsiniz. Podcasti yüklemek ücretsizdir. Ancak belli bir sürenin üstü ücretli hale gelmektedir. Ama bu ücret sizi korkutmasın. Çok küçük ücretler karşılığında podcastinizi yükleyip RSS kodunuzu alarak Spotify, Apple Podcast gibi platformlarla paylaşabilirsiniz.

E-Ticaret için Podcast Nasıl Yapılır?

e-ticaret-icin-podcast-nasil-yapilir

Günümüzde podcast üzerinden istediğiniz her konuda konuşabilir ve kendinize has bir dinleyici kitlesi oluşturabilirsiniz. Daha önce de söylediğimiz gibi podcast formatını e-ticaret işinizi geliştirmek, büyütmek, insanlara duyurmak için de kullanabilirsiniz.

Podcast yapmak e-ticaret siteleri için oldukça mantıklı bir yoldur. Bu sayede e-ticaret yaptığınızı bilmeyen dinleyicilere bile farklı konular aracılığıyla ulaşabilirsiniz. O kişiler podcastinizi dinleyip ürünlerinizi satın alabilirler.  Bunun için öncelikle bahsetmek istediğiniz, markanızla alakalı konuları belirlemelisiniz.

Bu podcastlerde sattığınız ürünlerle ilgili komik bilgiler verebilirsiniz. Ya da bu ürünlerin hikayelerini eğlenceli bir üslupla anlatabilirsiniz. Bunun dışında dinleyicilere teknik bilgiler sunabilirsiniz. Sattığınız ürünlerin insanların hayatında neleri değiştireceğini anlatabilirsiniz. Her bölüm için farklı bir hikaye kurgulayıp sattığınız ürünü öne çıkarabilirsiniz.

Hazırlayacağınız bu podcast yayınlarını e-ticaret sitenizde ürünlerin açıklama kısmına da koyabilirsiniz. Böylece sitenizde dolaşan kişiler podcastinizden haberdar olmuş olurlar. Ürün açıklamasının altına koyacağınız podcastler müşterilerin ürünle ilgili sorularını da cevaplamak zorundadır. Aksi halde müşterilerinizin kafası karışabilir. Ürünü almayı erteleyebilirler.

Ayrıca e-ticaret dünyasıyla alakalı genel bilgiler verebilirsiniz. Kendi tecrübeleriniz üzerinden sektörel değerlendirmeler yapabilirsiniz. En yeni teknoloji haberlerini paylaşabilirsiniz. Bu haberler üzerine yorum yapabilirsiniz. E-ticaret gittikçe daha fazla ilgi çeken bir alan haline gelmektedir. Bu nedenle podcastinizi dinleyecek pek çok insan mevcuttur. Üstelik insanlar sizin hikayenizi ve tarzınızı görürse hizmetinizi almaya da o kadar meyilli olurlar.

Başarılı E-Ticaret Podcastleri

Her konuda yüzlerce podcast içeriği olduğundan bahsetmiştik. E-ticaret alanında da pek çok podcast bulunmaktadır. Bu podcastler arasında e-ticaret dünyasında yaşanan gelişmeleri aktaranlardan teknoloji hakkında konuşanlara kadar pek çok içerik mevcuttur. Gelin başarılı e-ticaret podcastleri neler birlikte bakalım.

The eCommerce Growth Show Turkey

“Adalardan Modalardan E-ticaret Sohbetleri” adıyla başlayan bu podcast serisi yeni bir marka yaratarak The eCommerce Growth Show Turkey adını almıştır. Podcastin moderatörlüğünü Hüseyin Öğüt yapmaktadır. E-ticaretin en ilginç ve ilham veren hikayeleri, sektör hakkında bilinmeyen konular, e-ticaret yaparken kullanabileceğiniz ipuçları gibi çok çeşitli alanlarda bilgiler içermektedir.

Bölümleri arasında “E-ticaret dünyasında influencer marketing”, “E-ticaret dikeyinde müşteri deneyimi”, “E-ticarette rakip analizi ve fiyat karşılaştırma” gibi son derece faydalı içerikler bulunmaktadır. Sizler de e-ticaret dünyasıyla ilgili bir podcast yapacaksanız podcast nasıl hazırlanır sorusuna cevap olacak nitelikte bir podcasttir.

Çağlar Sarıgöz Podcast

Teknoloji, iş hayatı ve girişimcilik gibi konularda konuşan Çağlar Sarıgöz aynı zamanda konuşacağı konularla ilgili konuk da ağırlamaktadır. Geniş bir konu skalası olan program herkese hitap etmeyi başarmaktadır.

Programın en çok sevilen bölümleri arasında Wellbees kurucusu Melis Abacıoğu’nun katıldığı bölüm de bulunmaktadır. Ayrıca podcastte e-ticaret dünyasının başarılı isimleriyle yapılan röportajlar da bulunmaktadır. Podcast dinlenen bütün platformlardan dinleyebilirsiniz.

How I Built This

E-ticaret alanında podcastler çoğunlukla yurt dışında ve İngilizce olarak üretilmektedir. En başarılı e-ticaret podcastlerinden birisi de How I Built This’dir. Bu podcastta dünyanın en çok bilinen şirketlerinin kurucuları, üst düzey yöneticileri konuk olarak katılmaktadır.

Bu online sohbetleri dinlediğinizde kendi e-ticaret işinizle ilgili pek çok ipucu öğrenebilirsiniz. Anlatılan olayları kendi e-ticaret işletmenizle karşılaştırarak dinlediğiniz takdirde hatalarınızı görebilirsiniz. Bu hataları düzeltmeye yönelik adımlar atabilirsiniz.

The Smart Passive Income

Yine bir İngilizce podcast olan The Smart Passive Income, e-ticaretle ilgili bütün sorularınıza uzman yanıtı alabileceğiniz bir podcasttir. E-ticaret sohbetleri havasında geçen bu podcast asla sıkmadan merak ettiğiniz konularla ilgili bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır. Gelir kaynaklarının nasıl ve ne şekilde çeşitlendirilebileceği, pazarlama stratejileri gibi pek çok alanda bölümü mevcuttur.

Özetle bu yazımızda podcast nedir sorusunu cevapladık. Podcastleri e-ticaret işinizi geliştirirken nasıl kullanabileceğinizi anlattık. Sizler de e-ticaret yapmaya karar verdiyseniz ya da halihazırda yapıyorsanız podcast üretebilirsiniz. Bu sayede daha fazla kişiye hitap edebilirsiniz. Ürünlerinizin tanıtımını dolaylı yoldan yapabilirsiniz. Herkese bol şans!

eticaret-illustrasyon

Online Mağazanı 15 Dakikada Kur!

3 gün ücretsiz, ilk 3 ay sadece aylık 1$'a mağazanı Shopify ile kur! Hemen satış yapmaya başla!

Yazar hakkında

E-ticaret konusunda sürekli araştıran, öğrenen ve öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmayı seven biri.

Yorum yapın