E-Ticaret Satışlarında Fatura Kesmek

E-ticaretin hayatımızdaki yerinin günden güne büyümesi bu sektöre olan ilgiyi arttırmaktadır. Bunun sonucunda sektöre girmek isteyen kişilerin aklında pek çok soru oluşmaktadır. Bu sorulardan biri de fatura konusudur. Bu yazımızda e-ticaret sitesinde fatura kesmek hakkında bilgi vereceğiz.

E-ticarette de tıpkı fiziksel ticarette olduğu gibi yapılan her satış için belirli şartlar gereğince fatura kesmek gerekir. Aksi halde vergi kaçırmış yani suç işlemiş olursunuz. Bu nedenle her satışta fatura kesmelisiniz. E-ticaret yapanlar çoğunlukla tek bir site üzerinden satış yapmadıkları için fatura süreçleri karmaşık gözükebilmektedir. Çünkü her bir site için ayrı ayrı fatura düzenlenmelidir.

Gelin şimdi internet satışında fatura kesmek konusuna birlikte bakalım. Aynı zamanda fatura kesmenin avantajlarını da öğrenelim.

E-Arşiv ve E-Fatura Nedir?

E-arşiv ve e-fatura birbirinden farklı kavramlardır. E-fatura adı üstünde elektronik ortamda hazırlanan faturalar için kullanılan bir tabirdir. Bildiğimiz matbu faturalarla aynı özelliklere sahiptir. Resmi olarak geçerlidir. E-fatura, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uygulamaya konmuştur.

E-arşiv ise e-fatura kapsamında olmayan şirketler ve kullanıcılar için düzenlenmektedir. Ayrıca kesilen kişiye gönderilmesi gerekmez. Düzenlediği günün gece yarısına kadar Gelir İdaresi Başkanlığına bir rapor ile bilgi verilmesi gerekir.

  • E-fatura alıcılara elektronik ortamda gönderilmektedir. Matbu çıktı almaya gerek yoktur. E-arşiv ise hem fatura hem matbu hem de elektronik ortamda gönderilebilmektedir.
  • E-faturada UBL-TR formatı zorunludur. E-arşiv belgesinin ise herhangi bir formata uygunluk şartı bulunmamaktadır.
  • E-arşivde belgeler mali mühür ve zaman damgası kullanılarak arşivlenmek zorundadır. E-faturada ise zaman damgasının bulunmasına gerek yoktur.
  • E-faturada gönderilecek olan her fatura öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilmelidir. E-arşivde Gelir İdaresi Başkanlığına sadece ayın sonunda yazılan bir rapor ile bilgi verilmektedir.

E-Ticarette Nasıl Fatura Kesilir?

İnternet satışında fatura kesmek oldukça önemlidir. Kestiğiniz faturalar hem sizin hem de karşı tarafın güvenliği için gereklidir. Kestiğiniz faturalarda hem sizin hem de müşterinin bütün bilgileri bulunmaktadır. Bu da son derece elzemdir. Gelin e-ticarette nasıl fatura kesilir adım adım inceleyelim.

  • İlk adım olarak İnteraktif Vergi Dairesi sistemine giriş yapmanız gerekir.
  • Sisteme girdikten sonra ise Arşiv Portal kısmına gitmelisiniz.
  • Bu adımdan sonra Belge İşlemleri ve Fatura Oluştur butonlarına tıklamalısınız.
  • Açılan sekmede boş bulunan bütün alanlar eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulmalıdır. Bu aşamada müşterinize ve sizin şirketinize, sunduğunuz hizmete alınan ürüne dair bilgileri de girmeniz gerekir.
  • Tüm bu bilgileri doldurduktan sonra aşağıdaki kısımda Toplam bölümü ortaya çıkar. Burada önceden girmiş olduğunuz sayıların toplam miktarları görünmektedir. Bu kısım dikkatle kontrol edilmelidir.
  • Bütün kontrolleri yaptıktan sonra “onayla” butonuna basın ve e-faturanızı oluşturun.
  • Bu aşamada oluşmuş olan fatura taslak olarak kaydedilmektedir. Taslağı da dikkatle kontrol etmelisiniz. Ekledikten sonra yanlışlık yoksa onaylayabilirsiniz.
  • Bu işlemi de yaptıktan sonra cep telefonunuza bir kod gelecek. Bu kodu ekrandaki alana girmelisiniz. Kod yazıldıktan sonra onay gelir ve e-faturanızı başarıyla kesmiş olursunuz.

E-Ticarette Fatura Kesmek Zorunlu mu?

E-ticaret yapmak yani internetten ürün satmak için açtığınız e-ticaret sitesi fatura kesmek zorundadır. İnternet üzerinden ürün satışı gerçekleştirmek için vergi mükellefi olmanız gerekir. Küçük bir işletme iseniz şahıs şirketi kurarak da ürün satabilirsiniz. Geliriniz belli bir seviyenin altındaysa bu yöntemi tercih edebilirsiniz.

Aksi halde devletten habersiz ürün satışı gerçekleştirmiş olursunuz. E-ticarette fatura kesmemek suçtur. Bu da suç işlediğiniz anlamına gelir. Hem kendinizin hem de karşı tarafın haklarının korunması gerekir. Fatura da bu hakların korunması için bir belge niteliğindedir.

Aynı zamanda hem kendi sitesinde hem de pazar yerlerinde mağaza açarak ürün satan kişilerin 2020-2021 hesap dönemlerinde 1 milyon TL, 2022 ve sonraki yıl hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlar bu hesap dönemlerini izleyen temmuz ayının başına kadar başvurularını ve hazırlıklarını tamamlayarak E-fatura ve E-arşiv sistemine geçmesi devlet tarafından zorunlu kılınmıştır.

Ayrıca 2022 yılı içerisinde zorunlu olarak e-fatura sistemine giriş yapan mükelleflerin 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren e-defter uygulamasına geçmeleri de zorunluluk teşkil etmektedir.

E-Fatura Kesmenin Avantajları Nelerdir?

Satış yaptığınız e-ticaret sitesi fatura kesmek zorundadır demiştik. Gelin e-fatura kesmenin avantajlarına hep birlikte bakalım.

  • E-fatura şirketinizin maliyetlerini azaltır. Kağıt faturalarla uğraşmanıza, kağıt faturaları basmanıza gerek kalmaz. Kağıt, yazıcı, zaman, elektrik gibi pek çok şeyden tasarruf edersiniz. E-fatura sadece dijital ortamda kullanılmaktadır. Dijital ortamda kayıt altına alınmaktadır.
  • Ayrıca e-faturanın müşteriye gönderilmesi için kargo firmalarına ihtiyacınız olmaz. İnternet ortamında kestiğiniz e-fatura anında karşı tarafa iletilmektedir.
  • E-faturalar internet ortamında saklanmaktadır. Böylece depolama işlemlerinden kurtulursunuz. Bu faturaları saklamak için gereken alanları da daha verimli şekilde değerlendirebilirsiniz.
  • Bununla birlikte faturaların kaybolma riskini de ortadan kaldırmış olursunuz. Daha önce bahsettiğimiz gibi e-fatura dijital ortamda saklanmaktadır ve kaybolma riski yoktur. Düzenli bir şekilde arşivlendiği için istediğiniz faturayı istediğiniz zaman bulabilirsiniz. Detaylı bir şekilde kontrollerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • E-fatura çevre dostudur. Gereksiz kağıt kullanımının önüne geçer. Böylece birçok masraftan tasarruf sağlamış olursunuz. Bunun yanı sıra çevre dostu bir harekette bulunursunuz.
  • E-faturalar matbu faturalara göre çok daha hızlı hazırlanırlar. Bu sayede zaman tasarrufu da sağlamış olursunuz. Bu zamanı farklı işlere kanalize olarak değerlendirebilirsiniz.
  • Son olarak e-faturalar tahsilatlarınızı hızlandırır.

E-Fatura Nasıl İptal Edilir?

e ticaret fatura iptali

Faturanızı kestiniz fakat bir hata mı var? Kestiğiniz e-faturaları iptal etmeniz mümkündür. İptal etmek istediğiniz faturalar için uygulamanız gereken bazı adımlar vardır. E-fatura nasıl iptal edilir hep birlikte bakalım.

Temel E-Fatura İptali Nasıl Yapılır?

Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinde bulunan E-Fatura İptal Portalı üzerinden Temel Fatura sistemine göre düzenlenen faturaları iptal edebilirsiniz. Aynı zamanda iptal onayı bekleyen faturaları da burada görebilirsiniz.

Faturanın numarası ve tutar bilgileri sizin tarafınızdan mali mühürle imzalanmaktadır. İmzalama aracına erişim olmazsa iade aşamasına geçemezsiniz.

E-faturayı iptal etmek için öncelikle iptal talebi oluşturmalısınız. Burada tutar ve fatura numarası girmeniz gerekiyor. Ardından faturanın muhatabı olan müşterinizin bu iptal talebine onay vermesi gereklidir. Onay vermezse faturalar iptal edilmemektedir. Karşı taraf mutlaka belirlenen süre yani 8 gün içerisinde faturanın iptal işlemi için onay tuşuna basmalıdır.

Ticari E-Fatura İptali Nasıl Yapılır?

Bu fatura tipinde temel e-faturadan farklı olarak karşı tarafa onaylama ya da reddetme hakkı sunulur. Bu yüzden de çoğunlukla ticari faaliyetlerde kullanılmaktadır. Karşı tarafa bu işlemi onaylamak ya da reddetmek için 8 gün süre sunulmaktadır. Bu süreçte mutlaka birini seçmelidir. Aksi takdirde fatura onaylanacaktır.

Bu faturaların iptali için iki tarafın da anlaşması gerekir. Yanlışlık olduğuna karşı tarafı ikna etmelisiniz. Böylelikle iptal sürecini de hızlandırmış olursunuz. Karşı taraf reddettiğinde faturanız iptal edilir.

Eğer belirtilen süreyi aşan bir faturayı iptal etmek isterseniz iade faturası kesmeniz gerekir. İade faturası düzenlemeyle ilgili de çok yakında bir yazı gelecek.

Faturayla alakalı sorunlar yaşamamak için bir muhasebeci veya mali müşavirle çalışmanız son derece önemlidir. Siz e-ticaret satışlarınızı arttırmak için stratejiler geliştirirken mali müşaviriniz sizin yerinize bu işlemleri halledebilir.

Bu yazımızda sizlere internet satışında fatura kesmek neden önemli sorusuna yanıt vermeye çalıştık. E-fatura konusunu detaylıca anlattık. Nasıl iptal edilebileceği konusunda ipuçları verdik. E-faturanın avantajlarını belirttik. Aklınıza takılan sorular varsa bize yorum bırakabilirsiniz. Herkese bol şans!

eticaret-illustrasyon

Online Mağazanı 15 Dakikada Kur!

3 gün ücretsiz, ilk 3 ay sadece aylık 1$'a mağazanı Shopify ile kur! Hemen satış yapmaya başla!

Yazar hakkında

E-ticaret konusunda sürekli araştıran, öğrenen ve öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmayı seven biri.

Yorum yapın