E-Ticaret için Şahıs Şirketi Kurmak

E-ticaret dünyası içerisinde kendine yer bulmak isteyenlerin öncelikli olarak bir vergi mükellefi olmaları gerekir. Bunu sağlamanın yollarından biri şahıs şirketi sahibi olmaktan geçer. E-ticaret sitesi kurmak veya internet üzerinden satış yapabilmek için şirket sahibi olmanız veya bir şirkete ortak olmanız gerekir.

E-ticaret yapabilmek için; şahıs şirketi, limited şirketi veya bir anonim şirketi sahibi olmanız gerekir. İnternet üzerinden ticaret yapabilmek için bu şirket türlerinden birini seçebilir firmanızı o doğrultuda kurabilirsiniz. Her biri kendi içerisinde zorluklar ve kolaylıklar barındıran şirket türleri arasından size uygun olanı seçip dijital ticarete başlayabilirsiniz.

E-Ticaret için En Uygun Şirket Türü Hangisidir?

Şirket türlerini ve kapsamlarını detaylı bir şekilde inceleyerek size uygun olan bir türde e-ticarete atılabilirsiniz. Hem ekonomik olması hemde başlangıç kolaylığı açısından e-ticaret için şahıs şirketi kurmak doğru kararlardan biridir. Bu türü seçerek, yönetmeliklere göre hızlı bir şekilde firmanızı kurabilirsiniz. Şahıs şirketini tek başınıza kurabileceğiniz için bu süreçte herhangi bir ortağa da ihtiyacınız olmaz. 

Şahıs şirketi, diğer şirket türlerine göre çok daha düşük maliyetler ile kurulabileceği için e-ticarete giriş yapmak için en doğru seçenektir. Firma olarak e-ticaret üzerine çalışma yapacağınız için ilk aşamada herhangi bir ofise bile ihtiyacınız olmayacaktır. Evden çalışmaya başlayabilirsiniz.

Size en uygun seçeneği bulmak için e-ticaret için şirket kurmak yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Şahıs Şirketi E-Ticaret Yapabilir mi?

Şahıs şirketi e-ticaret yapabilir. E-ticaret yapabilmek için önemli olan kıstas vergi mükellefi olmaktır. Bunun için şirket türünün bir önemi bulunmaz. E-ticaret içerisinde yapacağınız satışlarda fatura kesmeniz ve bunu ilgili kurumlara beyan etmeniz esas önemli olan husustur.

E-ticaret firması kurduktan sonra kendi e-ticaret siteniz veya pazar yerlerinde açacağınız dijital mağazanın üzerinden satışlara başlayabilirsiniz. Kendi sitenizi kurmakla vakit kaybetmek istemiyorsanız büyük pazar yerleri ve sosyal medya platformları başlangıç için daha ideal olabilir.

Not: Özel durumlarda sosyal medyadan satış yapmak için şirket kurmanıza gerek olmayabilir. Detaylı bilgi için şirket kurmadan e-ticaret yapmak yazımızı okuyabilirsiniz.

Şahıs Şirketi Nedir?

Şahıs şirketi, bir kişinin başka bir kişiye ihtiyaç duymadan, kendi adına kurduğu firma üzerinden kanunlar önünde vergi mükellefi olma haline denilebilir. Ticaret yapılması için vergi mükellefi olmak zorunludur. Bunu bireysel olarak sağlamanın en kolay yolu şahıs şirketi kurmaktan geçer. Kişiye özel olan bu şirket türü resmi kurumlarda mükellef kaydı olarak bilinir. Halk arasında çok daha yaygın olan kullanımları; şahıs firması, şahıs işletmesi ve şahıs şirketi şeklindedir.

Şahıs firmaları, e-ticaret için biçilmiş kaftan diyebiliriz. Kısa süre içerisinde internet üzerinden satış yapabilmek için gerekli olan tüm yetkinliği şahıs firması kurarak sağlayabilirsiniz.

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

E-ticaret için şahıs şirketi kurmak, online olarak ürün satmak en için ideal seçeneklerden biridir. 2019 yılından önce şahıs şirketi kurmak için, içinde bulunduğunuz ilin vergi dairesine başvuru yapmanız gerekliydi. Daha sonra şahıs şirketi kurmak için gerekli olan tüm süreçler e-devlet sistemi üzerinden yapılabilir hale geldi.

Başlangıç aşamasında bir mali müşavirden destek almanız çok daha sağlıklı hareket etmenizi sağlayacaktır.

Şahıs şirketi kurmak için gerekli olan önemli hususlardan biri adrestir. Firmanın adresi başvuru öncesinde hazır olması gerekir. İş yeri adresiniz dışarıda bir ofis olabileceği gibi evinizin bir bölümünü ofis olarak da gösterebilirsiniz. Bu sayede ev adresinizi iş yeri olarak kayıt ettirebilirsiniz. Ayrıca, home-office çalışmanını tadını da çıkarabilirsiniz.

Eviniz kira ise home-ofis gösterebilmek için ev sahibinizle de görüşmeniz gerekir. Evin kira bedeli üzerinden %20 stopaj uygulanır. Diğer hızlı ve ekonomik çözüm ise sanal ofis kiralamak olabilir. Özellikle kendi sitenizden e-ticaret yapacaksanız şirket adresi olarak ev adresi vermektense sanal ofisinizin adresini vermeniz de daha profesyonel bir görüntü oluşturabilir.

Kuruluş işlemlerinin tüm aşamasını çalıştığınız mali müşavir üzerinden yapacaksanız, noterden konuyla ilgili bir vekâletname çıkarmanız gerekecektir.

Şahıs Şirketi Kurmak için Gerekli Belgeler Nelerdir?

E-ticaret için şahıs şirketi kurmak adına yapılması gereken belirli bir prosedür zinciri bulunur. 2019’dan itibaren tüm süreci online olarak e-devlet üzerinden yapabileceğiniz gibi, bizzat vergi dairesine giderek de işlemleri başlatabilirsiniz. Bu işlemi bizzat siz veya vekâlet verdiğiniz bir mali müşavir yapabilir. Kurulum süreci içerisindeki gerekli belgeler ise şu şekildedir.

  • Kira kontratı veya tapu fotokopisi.
  • Nüfus cüzdanı.
  • Mali müşavir ile çalışılacaksa vekâlet belgesi.
  • Kurulum işlerini mali müşavir yapıyorsa imza beyannamesi.

Şahıs şirketi kurma aşamasında herhangi bir ticaret odasına kayıt yaptırmanız gerekmez. İleride böyle bir ihtiyaç olursa yaşadığınız şehirdeki ticaret odasına kayıt yaptırabilirsiniz. Kayıt için istenilen belgeler ile kurulum aşamasında istenen belgeler çoğunlukla aynıdır. Bu belgeler şehirden şehire farklılıklar da gösterebilir.

Şirkenizi kurduktan sonra eğer kendi siteniz üzerinden satış yapacaksanız İyzico gibi Sanal Pos şirketlerine de başvuru yapabilirsiniz. Bu sayede kredi kartı ile ödeme almaya başlayabilirsiniz. E-ticaret ödeme sistemleri yazımızdan hangi ödeme sistemlerini sitenize entegre etmenin avantajlı olacağını öğrenebilirsiniz.

En iyi sanal POS firmalarını incelediğimiz yazıya da göz atabilirsiniz.

E-Ticaret için Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti Nedir?

İnternet üzerinden satış yapabilmek için en ekonomik yol şahıs şirketi olsa da başlangıçta belirli miktarda giderlere sahiptir. Herhangi bir ortak gerekmeden, bizzat adınıza kuracağınız şahıs şirketinin 2021 yılı itibari ile maliyeti şu şekildedir.

  • Şirket kuruluş servis bedeli: 250 tl.
  • Vergi dairesi sözleşme damga vergileri: 50 tl.
  • Mali müşavir vekâletnamesi: 150 tl.
  • Mali müşavir için imza beyannamesi: 100 tl.

Bu süreç içerisinde şirket kurmak için gerekli olan başka bir ödeme bulunmaz. 2021 yılı verilerine göre şahıs şirketi için toplam ödenmesi gereken miktar 550 lira civarında olacaktır. Ayrıca, şahıs şirketi kurma işlemleri öncesinde  KOSGEB tarafından girişimcilere verilen destekler hakkında bilgi toplamayı da unutmayın. 

KOSGEB’in e-ticaret girişimcilerine verdiği özel eğitimi tamamlamanız halinde, ileride oluşabilecek olan desteklerinden yararlanmanın önü açılmış olur. E-ticaret yazılım desteği gibi faydalardan yararlanmak için eğitimin mutlaka şirket kurulmadan önce alınmış olması zorunlu olan durumlardan biridir. 

Şahıs Şirketinin Avantajları Nelerdir?

E-ticaret için şahıs şirketi kurma avantajlarını şu şekilde sıralanabilir.

  • 30 yaş altındaysanız yıllık 75.000 liraya kadar 3 yıl boyunca gelir vergisi alınmaz. Bu da yıllık 15.000 lira civarında vergi avantajı sağlar.
  • Başlangıçta sermaye zorunluluğu yoktur.
  • Kuruluş maliyetleri diğer şirket türlerine göre oldukça düşüktür.
  • Bürokratik işlemleri limited ve anonim şirketlere göre çok daha azdır.
  • Ortalama olarak 1 ile 2 gün içerisinde kurulabilir.
  • Tek bir kişi tarafından kurulabilir ve işletilebilir.
  • Belirli bir kazanç dilimine kadar vergi oranları diğer şirket türlerine göre çok daha azdır.
  • İhtiyaç duyulduğu takdirde 1 iş günü içerisinde kurulan şirket kapatılabilir.
  • Kendiniz veya bir mali müşavire vekâlet vererek kurulumu yapabilirsiniz.
  • Mali müşavir ve muhasebe işlemleri diğer şirket türlerine göre çok daha uygun fiyatlıdır.

Şahıs Şirketinin Dezavantajları Nelerdir?

E-ticaret içerisinde girişimci olabilmek için gerekli olan şahıs firmasının avantajları olduğu kadar bazı olumsuz yanları da bulunur. Şahıs şirketinin dezavantajları şu şekilde sıralanabilir.

  • Şahıs şirketi; kolay, hızlı, tek bir kişi tarafından ve düşük maliyet ile kurulabildiği için piyasa içerisindeki diğer firmaların gözünde daha düşük bir saygınlığa sahiptir. 
  • Vergi oranları başlangıç aşamasında ilgi çekici gibi görünse de, kazanca bağlı olarak oldukça yüksek seviyelere çıkar. Şahıs şirketleri yıl içerisinde değişkenlik gösteren kâr durumları nedeniyle vergi oranları %40’lara kadar çıkabilir. Limited ve anonim şirketlerinde ise bu durum 2021 yılı boyunca %24 olarak sabit kalmıştır.
  • Müşterilerinize kestiğiniz faturalarda markanızın değil sizin isminiz yazar. Çünkü işletmeniz aslında sizin adınıza kurulmuştur.

Özet Olarak

E-ticaret için şahıs şirketi kurmak, internet üzerinden ticaret yapmanın en kolay ve düşük maliyetli olan yoludur. İnternet üzerinden satış yapabilmek için gerekli olan belgeler ile kendi şirketinizi e-devlet üzerinden hemen kurabilirsiniz. Tüm sürecin sonuçlanması ortalama 1-2 gün sürmektedir. E-ticarete hızlı bir giriş yapmak için şahıs şirketi kurarak işlemlere başlayabilirsiniz.

eticaret-illustrasyon

Online Mağazanı 15 Dakikada Kur!

3 gün ücretsiz, ilk 3 ay sadece aylık 1$'a mağazanı Shopify ile kur! Hemen satış yapmaya başla!

Yazar hakkında

E-ticaret konusunda sürekli araştıran, öğrenen ve öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmayı seven biri.