Gerilla Pazarlama Nedir? Örnekler ve Stratejiler

E-ticaret yapmak için pek çok farklı yöntem mevcut. Fakat hangi yöntemi seçerseniz seçin e-ticaret yapmaya başladığınızda en önemli konulardan birisi pazarlamadır. Ürünlerinizin daha fazla kişi tarafından görülmesi ve satışlarınızın artması için pazarlama ve reklam yapmalısınız.

Pazarlama da kendi içinde çeşitlere ayrılır. Biz bu yazımızda gerilla pazarlama nedir sorusuna cevap vereceğiz. Ayrıca gerilla pazarlamanın tarihçesini inceleyip, gerilla pazarlama örnekleri vereceğiz. E-ticaret ve dijital pazarlama hakkında daha fazla bilgi için yazımıza göz atabilirsiniz.

Gerilla Pazarlama Nedir?

Gerilla pazarlama geleneksel olmayan tekniklerle markayı duyurmayı ve görünür kılmayı amaçlayan bir pazarlama yöntemidir. Bu yöntem, ürün veya hizmete maksimum maruz kalma sağlamak için düşük maliyetli pazarlama teknikleri kullanmaya odaklanır.

En genel amacı marka hakkında insanları konuşturmaktır. İnsanların dikkatini çekmek ve potansiyel müşterilerle akılda kalıcı bir bağ kurmaktır. Bu sebeple de yeni ve küçük işletmeler için uygun bir yöntem olmayabilir. Aynı zamanda yaratılan etkinin boyutuna göre masraflar da artabilir. Fakat bu sayede reklam daha büyük yankı uyandırabilir.

Gerilla pazarlama, büyük pazarlama kampanyaları ile aynı etkiyi uyandırmayı amaçlar. Büyük pazarlama kampanyalarından tek farkı ise daha düşük bütçelerle yapılmasıdır. Gerilla pazarlama kampanyasının temel noktası düşük maliyetlerdir.

30 Günde Gerilla Pazarlama kitabı için tıklayın!

Gerilla Pazarlama Kavramının Tarihçesi

Bu kavram kayıtlara ilk önce Amerikalı yazar Jay Conrad Levinson tarafından 1984 yılında yayınlanan “Guerrilla Advertising” kitabında geçmiştir. Levinson, aynı zamanda Uluslararası Gerilla Marketing kuruluşunun da başkanlığını yapmaktadır.

Gerilla ve pazarlama kelimelerinin yan yana gelişi size alakasız geliyor olabilir. Fakat aslında bu tabir gerçekten de askeri olaylardan kulağımıza aşina olan gerilla kelimesinden ilhamla ortaya çıktı.

Jay Conrad Levinson, “gerilla pazarlama” konseptini oluştururken rakibi şok etmek, korkutmak ve yenilgiye uğratmak için pusu, baskın, vur-kaç gibi operasyonların uygulandığı gerilla savaşını derinlemesine inceledi ve pazarlamaya uyarladı.

Zamanla bu yöntem markalar ve işletmeler tarafından tercih edilmeye başlandı. Dijitalleşen dünyaya ve sosyal medya uygulamarına ayak uydurmak için strateji değişiklikleri yapsalar da gerilla pazarlama bugünlere kadar ulaştı.

Levinson, gerilla pazarlama tekniğini anlatırken:

Küçük bir kitap dükkanının her iki tarafında da çok büyük kitapçı dükkanları vardır. Bu büyük kitapçılardan biri dev bir afiş asar: “Yıl Dönümümüze Özel Yüzde 50 İndirim!” Diğer büyük kitapçı da altta kalmaz ve o da dev bir afiş asar: “Büyük İndirim! Tüm Ürünlerde %60 İndirim!” Küçük kitapçının ise buna ayıracak bütçesi yoktur. O da küçük bir pankart yapıp girişe asar: “Ana Giriş Kapısı” İşte gerilla ruhu budur!

Gerilla Pazarlamanın Özellikleri Nelerdir?

gerilla-pazarlamanin-ozellikleri-guerilla-marketing

Gerilla pazarlamanın ulaştığı insan sayısı azdır. Buna rağmen ulaşan insanlardaki akılda kalma oranı çok yüksektir. İnsanların karşısına beklemedikleri anda çıkarlar ve ilgi çekici olduklarından hafızalarında kalırlar. Fark yaratırlar. Üstelik bu farkı büyük bütçelerle değil parlak bir fikirle gerçekleştirirler.

Gelin, gerilla pazarlamanın özelliklerini birlikte inceleyelim.

  • Trendleri takip eden parlak fikirler içermelidir. Düşük maliyetlerle bir etki yaratmak istendiği için bütçeden ziyade fikir önemlidir.
  • Çarpıcı olmalıdır. İnsanların dikkatini çekmeli, etki bırakmalı ve görenleri şaşırtmalıdır. Kulaktan kulağa yayılacak etkide olmalıdır.
  • Deneyimleme ve etkileşime girme esas noktalardır. Seçtiğiniz gerilla pazarlama fikriniz insanların deneyimlemesine imkan tanıyan, etkileşime girebilecekleri bir fikir olursa akılda kalma oranı da artacaktır.
  • Marka bilinirliğini arttırmak için yapılsa da aslında marka çok ön plana çıkmaz. Ön plana çıkan şey ürün ya da hizmet olmalıdır. Ürün ve hizmet dikkat çektikten sonra bunun markanıza ait olduğu insanlar tarafından bilinecektir. Kısacası markanızı öne çıkarmadığınız için endişelenmenize gerek yoktur.
  • En önemli kriteri yaratıcılıkmış gibi gözükse de pratik olmayı da gerektirir. Basit stratejiler gerektirmeli ve kolay uygulanabilir olmalıdır.

Gerilla Pazarlama Türleri

Gerilla pazarlamanın da pek çok türü vardır. Gelin bu türlere birlikte bakalım.

Çevresel Pazarlama: Bu pazarlama türü halihazırda var olan ortamı kullanır. Reklamlar doğal olduğu belli olan alanlara veya nesnelere yerleştirilir. Gerilla pazarlamanın bu türünde amaç görenleri şaşırtmaktır.

Bu tür pazarlamalar için otobüs durakları sıklıkla kullanılır. Hatta bazen bazı otobüsler, bazı otobüslerin içindeki bazı koltukların giydirildiğini, değiştirildiğini de görebilirsiniz. Çevresel pazarlamanın en önemli noktası insanların her gün gördüğü sıradan şeylerde onları şaşırtacak değişiklikler yapmaktır.

Pusu (Ambush – Tuzak) Pazarlama: Bu pazarlama türünde reklam yapmak için etkinlikler kullanılır. Fakat tanıtılan ürünün veya hizmetin etkinlikle ilgisi yoktur. Bu gerilla pazarlama yönteminde ürünün, etkinliğin bir parçasıymış gibi hissettirilmesi sağlanır. Bu tür pazarlamalar için belirlenmiş yasal sınırlar vardır, bunların dışına çıkmamak için sınırlarınızı iyice öğrenmenizde fayda vardır.

Gizli (Stealth – Hayalet) Pazarlama: Bu gerilla pazarlama türünde kitleyi bir pazarlama kampanyasına maruz kaldıklarını hissettirmeden reklam yapmak amaçlanır. Amaç satışları arttırmak değil, sunduğunuz hizmete ya da ürüne karşı ilgi uyandırmak, sempati kazandırmaktır. Bu pazarlama yöntemini hem büyük hem de küçük şirketler kullanabilirler ancak büyük şirketler için daha idealdir.

Viral Pazarlama: Bu pazarlama türü, ürünün konuşulmasını sağlamak için ortaya çıkmıştır. Bir ürün veya hizmet hakkında organik olarak gelişecek tavsiye ve sohbet ortamı oluşması amaçlanır. Pazarlama kampanyasına maruz kalan kişi, bunu başkalarıyla iletişimdeyken anlatır ve sosyal medya paylaşımlarıyla farkında olmadan sizin reklamınızı yapar.

Gerilla Pazarlama Örnekleri

Gerilla Pazarlama hem dünyada hem de ülkemizde sıklıkla başvurulan bir pazarlama yöntemidir. Hem ülkemizde hem dünyada büyük- küçük neredeyse bütün şirketler bu yöntemi kullanmaktadır.

Gelin hep birlikte ülkemizdeki gerilla pazarlama örneklerini inceleyelim.

Yumoş: Yumoş geçtiğimiz yıllarda Nişantaşı’ndaki bir apartmanın üzerine 89 adet renkli Yumoş ayısı  yerleştirmişti. Kısa zamanda sosyal medyada gündem olan ayıcıklar başarılı bir gerilla kampanyası örneği oluşturdular ve hafızalara kazandılar.

Bordo: Geçtiğimiz yıllarda Trabzonlu bir girişimci Mavi mağazasının yanına Bordo isimli bir giyim mağazası açmıştı. Trabzonspor’un da rekleri olan bordo-mavi yan yana durduklarından dolayı insanlar sürekli fotoğraflarını çekti ve sosyal medya hesaplarında paylaştı. Böylece Bordo mağazasından herkesin haberi oldu.

Ikea: Ikea da geçtiğimiz yıllarda muhteşem bir gerilla pazarlama deneyimi sunmuştu. Bir otobüs durağına sattıkları koltuklardan birini koymuş ve insanların koltuğu deneyimlemelerini sağlamıştı. Uzun yıllar hafızalardan silinmeyen bu gerilla pazarlama fikri sayesinde marka bilinirliği epey arttı.

Öyleyse gelin şimdi gerilla pazarlamanın dünyadaki örneklerine göz atalım.

Sonuç olarak gerilla marketing; hem büyük hem küçük şirketler tarafından tercih edilebilen, etkili bir pazarlama yöntemidir. Marka bilinirliğini arttırır ve insanları markanızı paylaşmaya iter. Eğer pazarlama için büyük bütçeler ayırmadıysanız bu yöntem size göre olabilir. Etkili bir fikirle rakipleriniz arasından sıyrılabilir, fark yaratabilirsiniz.

E-ticarete dair sorularınız varsa bize yorum bırakabilirsiniz. Herkese bol şans diliyoruz!

eticaret-illustrasyon

Online Mağazanı 15 Dakikada Kur!

3 gün ücretsiz, ilk 3 ay sadece aylık 1$'a mağazanı Shopify ile kur! Hemen satış yapmaya başla!

Yazar hakkında

E-ticaret konusunda sürekli araştıran, öğrenen ve öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmayı seven biri.

Yorum yapın