eBay’de Satış Yapmak

Çeşitli kaynakların aktardığına göre 180 milyondan fazla potansiyel müşterisi olan eBay’de herkes satış yapabilir. Bu yazımızda adım adım eBay’i tanıyıp eBay’de satış yapmak için gerekenler nelerdir öğreneceğiz.

Türkiye’de bulunan ve yurt dışına ürün satmak isteyen firmalar ya da bireysel olarak e-ticaret yapmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği konulardan birisi de eBay ile satış yapmak. eBay işletmenizi yurt dışına açmak için kullanabileceğiniz en köklü ve en güvenilir e-ticaret sitelerinden biridir.

Kimdir Bu eBay?

eBay, 1995 yılında kurulan dünyanın ilk e-ticaret sitelerinden biridir. Pazar yeri iş modelini kullanır. Pazar yeri iş modeline Türkiye’den Hepsiburada, Trendyol, N11 gibi e-ticaret siteleri örnek olarak gösterebiliriz.

eBay’in dünya çapında 23 ayrı ülkede uluslararası web sitesi vardır. Aynı zamanda 100 farklı ülkede faaliyet göstermektedir. Ülkemizde faaliyet gösteren Gittigidiyor da pazar yeri modelini uygulayan eBay şirketine ait bir e-ticaret sitesidir.

E-ticaret pazar yerleri hakkında daha fazla bilgiyi ilgili yazımızda bulabilirsiniz.

eBay’de Satılacak Ürünleri Bulma

E-ticaret firmanızı uluslararası platformlara taşımaya ya da sadece yurt dışına ürün satmak için sıfırdan bir iş kurmaya mı karar verdiniz? Ne satacağınız konusunda karar veremiyorsanız bu rehberimiz size yol gösterebilir.

eBay’de yüksek ürün satmanın sırrı en iyi ürünleri seçmekten geçiyor. Pazar yeri modelini uygulayan bir platform olduğu için içerisinde her şey mevcut. Ancak en çok satılan ürünlere baktığımızda günlük ihtiyaçların karşılanması için kullanılan ürünler olduğunu görüyoruz.

2021 yılında eBay’de en çok satılan ürünlere göz attığımızda mutfak eşyaları, giysiler, kitaplar, oyuncaklar ve ev gereçleri öne çıkıyor.

eBay üzerinden ikinci el ürün satışı da yapıldığı için ilk etapta evinizde olan ve kullanılmayan ürünleri satışa koyarak sistemi anlayabilirsiniz. Böylece maddi, manevi bir kayıp yaşamadan işin gerekliliklerini görüp ona göre bir plan oluşturabilirsiniz.

eBay’de Satış Yapmak için Gerekenler

ebayde-satis-yapmak-icin-gerekenler

Ne satacağınıza karar verdikten sonra geriye eBay üzerinden mağaza hesabınızı açmak kalıyor. eBay’de mağaza sayfası açabilmek için kullanıcı olarak üye olmanız gerekiyor. Ancak üye olmak istemiyorsanız doğrudan “iş hesabı aç” bağlantısıyla da marka sayfanızı oluşturabilirsiniz.

Marka sayfanızı oluştururken eBay’e sürekli kullandığınız ve iletişim kurduğunuz mail adresini vermeniz önemli. Ayrıca eBay sizden sattığınız ürünlerin ücretini göndermek için kredi/banka kartı bilgilerini de bu aşamada istiyor. İstediğiniz seçeneği tercih edebilirsiniz.

eBay’de Satış Yapmak için Şirket Açmak Gerekli mi?

eBay’i halihazırdaki işinizi büyütmek, ekstra kazanç sağlamak, evde olan ve artık kullanılmayan ürünleri değerlendirmek gibi çok farklı şekillerde kullanabilirsiniz. Üstelik eBay ile satış yapmak için bir şirketinizin olmasına gerek yok. Tabii bu durum neyi, ne kadar satmak istediğinizle ilgili olarak değişebilir.

eBay’de Satış Yapmak Ücretli mi?

eBay’de satış yapmak isteyen kişilerin en çok sorduğu sorulardan birisi de “eBay’de satış yapmak ücretli mi?” oluyor. eBay’de mağaza açma ücreti yok. Üstelik aylık 250 ürüne kadar ücretsiz listeleme yapabilirsiniz. Aylık limitiniz dolduğunda ise listeleme başına 0.35 dolar listeleme ücreti ödersiniz.

eBay’de abonelik seçenekleri de mevcut. Bu abonelikler sayesinde eBay’in size sunduğu farklı avantajlardan yararlanabilirsiniz.

  • Starter Store: Ayda 250 listeleme. Yıllık abonelikte aylık 4.95 dolar ödersiniz.
  • Basic Store: Ayda 1000 sabit fiyat, 250 açık arttırma listeleyebilirsiniz. Yıllık abonelikte aylık 21.95 dolar ödersiniz.
  • Premium Store: Ayda 10.000 sabit fiyat, 500 açık arttırma listeleyebilirsiniz. Yıllık abonelikte aylık 59.95 dolar ödersiniz.
  • Anchor Store: Ayda 25.000 sabit fiyat, 1000 açık arttırma listeleyebilirsiniz. Yıllık abonelikte aylık 299.95 dolar ödersiniz.
  • Enterprise Store: Ayda 100.000 sabit fiyat, 2500 açık arttırma listeyebilirsiniz. Yıllık abonelikte aylık 2999.95 dolar ödersiniz.

eBay’de Ürün Girişi

Mağazanızı oluşturup size uygun olan mağaza türü ve listeleme modelini seçtikten sonra eBay ile satış yapmak için neredeyse hazırsınız!

Ürün girişini ana sayfanın üst kısmındaki “My eBay” yazısına gelip “Selling” kısmına tıklamalısınız. Karşınıza çıkan ekrana ürünün ismini ve başlığını girebilirsiniz.

Burada dikkat etmeniz gereken şey clickbait’ten uzak durmanız. Kullanıcıların aratacağı kelimeleri başlıkta kullanmanız yeterli olacaktır. Örnek isterseniz birkaç ürün arayıp üst sıralarda çıkanların başlıklarını kontrol edebilirsiniz.

Ürün başlığını girdikten sonra eBay sizden ürünün fotoğraflarını yüklemenizi ister. Bu platformlar telif konusunda çok hassas olmakla birlikte çalıntı fotoğraflara sıcak bakmazlar. Üstelik böyle bir durumda ürünlerinizi üst sıralarda göstermezler. Bu nedenle fotoğraf seçerken kaliteli olmasına, size ait olmasına ve ürünü en iyi yansıtan fotoğrafların kullanılmasına dikkat etmelisiniz.

📷 E-ticaret fotoğraf çekimi yazımız için tıklayın!

Fotoğrafı yükledikten sonra ürün açıklamasını yazabilirsiniz. eBay’de satış yapmak için dikkat edilmesi gereken en önemli kısımlardan birisi açıklama metnidir. Buraya yazacaklarınız alıcıların aratacağı kelimeleri de içinde barındırmalıdır. Önemli olan açıklayıcı ve doğru bilgileri yazmanız. Çok uzatmadan, gerekli ve güvenilir bilgileri girdiğinizden emin olun.

eBay’de Fiyatlandırma

Ürün sayfasını oluşturduktan sonra fiyatlandırma aşaması geliyor. Doğru ödeme yöntemini tercih etmeniz son derece önemli. eBay’de satış yapmak için iki farklı yöntem vardır. Açık arttırma ve şimdi al.

Açık arttırma yönteminde 1 günden 10 güne kadar sürebilen bir açık arttırma oluşturursunuz. Sonunda da en yüksek fiyatı veren kullanıcı ürünü satın alır. Bu yöntem eBay ile satış yapmak için en çok kullanılan yöntemdir.

Bu yöntemde nadir bulunan ürünleri ücretlendirebilirsiniz. Elinizdeki ürüne ne kadar fiyat vereceğinizi kestiremediğinizde de bu yöntemle uzun vadede fiyat belirlemek için fikir sahibi olabilirsiniz.

Şimdi al yöntemi ise klasik fiyatlandırma yöntemidir. Alıcılar ürünü belirlediğiniz ücretten satın alır.

eBay’de Kargo Süreçleri

eBay ile satış yapmak istediğiniz ürünlerinizin alıcılara sorunsuz bir şekilde ulaşması işin en önemli kısımlarından biridir. eBay satıcılara özel kargo seçenekleri sunar, bunları inceleyebilirsiniz.

Bunların dışında Türkiye’den yurt dışına gönderim yapan kargo şirketleriyle göndereceğiniz ürün miktarı üzerinden özel anlaşmalar imzalayabilirsiniz. Ya da sizin yerinize bu kargo şirketleriyle anlaşacak özel firmalarla iletişime geçebilirsiniz.

Kargo ücretleri ise seçtiğiniz yönteme, ürünün gönderildiği ülkeye ve kargonuzun ağırlığına göre farklılık gösterebilir.

Gümrük Süreçleri

Yurt dışına ürün gönderirken dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de gümrük süreçleridir. Gümrük kuralları ülkeden ülkeye göre değişir. Bu nedenle hangi ülkeye gönderim yapacaksanız o ülkenin gümrük kurallarını araştırmalısınız.

Örneğin Amerika’da KDV muafiyet sınırı 800 dolardır. Amerika’ya gönderdiğiniz ürünün ücreti 800 doların altındaysa ürüne KDV çıkmaz ve ekstra bir ücret ödemek zorunda kalmazsınız.

Avrupa Birliği ülkelerine gönderim yaptığınızda ise ürünün fiyatı fark etmeksizin KDV ödeme zorunluluğunuz bulunmakta. Eğer sattığınız ürün bedeli 150 Euro’nun altında ise IOSS numarası almanız önemli. Aksi takdirde bu ürünlere de KDV çıkar ve bu KDV’yi alıcının ödemesi gerekir. Bu durumda müşteri memnuniyeti gibi hassas olduğunuz konularda zarara uğrayabilirsiniz.

eBay’den Ödeme Alma

Alıcılar ürününüzü satın aldığında ve eBay bu işlemi onayladığında gerekli komisyonlar kesilerek ücretler hesabınıza aktarılır. eBay satıcıları en çok Paypal tercih etmekte. Ancak Paypal Türkiye dahil pek çok ülkede kullanılmadığından dolayı “managed payment” isimli uygulamasıyla eBay ödeme alma işlemini doğrudan banka hesabınıza yapabilirsiniz.

Managed payment ile ödeme takviminizi kendiniz oluşturursunuz. İster satılır satılmaz, ister aydan aya ödeme talep edebilirsiniz. Komisyon ücretleri düştükten sonra ücret istediğiniz şekilde hesabınıza yatacaktır.

eBay’de Komisyon Oranları

eBay’de komisyon oranları diğer pazar yerlerinde olduğu gibi ürün gruplarına göre değişebilir. Yine tıpki diğer pazar yerlerindeki gibi ürünlerinizi listelemek için para ödersiniz. Her ay 250 listeleme ücretsiz olarak sunulur.

Ancak eBay kullanıcılarına bir sürpriz yapmayı da ihmal etmemiş. Bir ürünü açık arttırmaya koyarsanız ve ürün satılırsa eBay size bir “eBay komisyon kredisi” verir. Bu krediyle bir ürünü ücretsiz olarak girmenize olanak sağlar.

Bu yazımızda sizlere detaylı bir şekilde eBay ile ürün satmak hakkında bilgiler verdik. Herkese bol şans dileriz. Aklınıza takılan sorular varsa yorum olarak bırakabilirsiniz.

eticaret-illustrasyon

Online Mağazanı 15 Dakikada Kur!

3 gün ücretsiz, ilk 3 ay sadece aylık 1$'a mağazanı Shopify ile kur! Hemen satış yapmaya başla!

Yazar hakkında

E-ticaret konusunda sürekli araştıran, öğrenen ve öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmayı seven biri.

Yorum yapın