Domestika Nedir? Faydalı Kursları Bulmak

Domestika, 2002 yılında İspanya’da kurulan bir forumken artık içinde binlerce kurs bulabileceğiniz online bir platform. Bugünkü kurs şekline gelişi 2010 yılına dayanıyor. Bu yazımızda Domestika’yı, faydalı kursları bulmanız için ipuçlarımızı ve bu kurslar sayesinde e-ticaret işine nasıl girebileceğinizi veya var olan işinizi nasıl geliştirebileceğinizi anlatacağız.

Eğer En Çok Satılan El Yapımı Ürünler yazımızı görmediyseniz ona da göz atabilirsiniz. E-ticarete kendi el emeğiyle girmek isteyenleri bekleyen avantajlardan ve ürün fikirlerinden bahsetmiştik. Domestika, e-ticarete girmek istiyorsanız hem yeteneklerinizi geliştirmenize hem de dünyadaki trendleri görmenize yardımcı olabilecek bir platform.

Biz bu yazıda e-ticareti merkeze aldık. Ancak bu demek değil ki satış yapmayanlar Domestika’dan faydalanamaz. Kendi becerilerinizi geliştirmek, yeni hobiler edinmek için Domestika harika bir kaynak. İşiniz her ne olursa olsun ellerinizle bir şeyler üretmek, fikirlerinizi hayata geçirmek size bir şeyler katacaktır. Hatta bu becerilerin katkısıyla bile işinizde daha iyi bir noktaya gelebilirsiniz.

Şimdi gelin, önce platformu daha yakından tanıyalım.

Domestika Nedir?

domestika-nedir-avantajlari

Domestika, İspanya’da yaratıcı kişilerin paylaşım yapması ve birbirinden öğrenmesi için 2002’de kurulmuş. Aslında bir forumken zamanla büyümüş ve pek çok projeye ve sanatçıya alan açmış. 2010 yılında ise kurslar devreye girmiş. Bugün merkezi Kaliforniya’da olan, dünyanın en büyük online kurs sitelerinden biri.

El işi (örgü, nakış, tığ işi vb.), sanat (Procreate’te dijital çizim, pastel boya, yağlı boya vb.), tasarım (Photoshop, Illustrator, sosyal medya postu, takı, kıyafet vb.) gibi alanlarda kendinizi geliştirmek istiyorsanız Domestika’daki kurslara göz atabilirsiniz. Bu kurslar sayesinde kendi logonuzu tasarlayabilir; Photoshop, Adobe Premiere gibi yazılımları öğrenebilir; kendi ellerinizle kıyafetler dikebilirsiniz (ve çok daha fazlası).

Domestika’daki kurslar genellikle İngilizce ve İspanyolca. Tüm kurslarda İngilizce altyazı olduğu için (siz yine de alırken kontrol edin) eğer İngilizceniz varsa dersleri takip edebilirsiniz. İngilizceniz yoksa maalesef şimdilik Domestika size uygun olmayabilir. Yine de çok ilginizi çeken bir konuysa ve başka içerik bulamadıysanız başka dilde bile olsa görüntüler sayesinde anlayabilirsiniz. Videoların kalitesi yüksek olduğu için tüm adımları rahat rahat görebilirsiniz.

🧭 Domestika’yla alakalı sormak istedikleriniz varsa ya da yardıma ihtiyacınız olursa aşağıya yorum bırakabilirsiniz.

Neden Domestika?

Eminiz okul zamanında bazı dersleri öğretmeniniz yüzünden sevmediğiniz olmuştur. Başka bir öğretmenin anlatmasıyla zihninizde şimşekler çakmış, onun anlatımıyla eskiden zor gelen konuları sevmeye başlamışsınızdır. Her öğretmenin tarzı farklı, her konuya yaklaşımlar farklı.

Domestika’da kurs veren kişiler alanında tanınan, büyük markalarla işler yapmış kişiler. Yani tecrübesiyle size bir şeyler katacak kişilerden öğrenmiş oluyorsunuz. Ve emin olun, her öğretmenden yeni bir şey öğreniyoruz. Aynı zamanda tüm kurslarda eğitmenler önce kendilerine ilham veren şeyleri ve kişileri paylaşıyorlar.

Platformda alanında başarılı insanlar tarafından verilen; sosyal medya yönetiminden topluluk önünde konuşmaya, takı tasarlamaktan resim yapmaya binlerce kurs var. Üstelik bu kurslar oldukça titizlikle hazırlanıyor. Ses ve görüntü kalitesi, dersler için yardımcı materyaller ve öğreticinin sunumu oldukça kaliteli. Zaten bu tarafıyla Youtube’da ücretsiz izleyebileceğiniz videolardan ayrılıyor. Her kurs mutlaka yeni bir bilgi, ipucu, ilham veriyor.

Platformdaki her kursun sonunda bir proje ortaya çıkarıyorsunuz. Yani öğretilenler daima bir proje üzerinden ilerliyor. Örneğin deri çanta yapımı kursu aldıysanız sonunda siz de deri bir çanta yapıyorsunuz. Diğer taraftan yalnızca kursta yapılan projelerden bile ilham alabilirsiniz. Eğer halihazırda e-ticaret yapıyorsanız sattığınız ürünü aratarak ne gibi kurslar olduğuna ve bu kurslarda yapılan projelere göz atabilirsiniz.

Platformdaki kurslar, özellikle de size katacağı birikimi düşünürsek ülkemizde oldukça uygun bir fiyata geliyor. Bu fiyat avantajı sayesinde ilginizi çeken alanlarda kendinizi geliştirmeye hemen başlayabilirsiniz.

Son olarak kursları aldıktan sonra istediğiniz yerde, kendi hızınızda, istediğiniz tempoyla öğrenebilirsiniz. O videolar artık sizin. Vakit buldukça kendinizi geliştirmeye devam edebilirsiniz. Telefon, tablet ya da bilgisayarınızdan kursunuzu açıp oturduğunuz yerden öğrenebilirsiniz. El işi öğreniyorsanız çayınızı kahvenizi yapıp parka giderek bile bir yandan öğrenip bir yandan projenizi yapabilirsiniz.

Domestika Plus Nedir?

Platformun bir de Plus adını verdiği bir abonelik modeli var. Aylık bir kurs parası ödeyerek Plus’a dahil olan kursları ücretsiz şekilde görüntüleyebiliyorsunuz. Free with plus olarak geçen kursları bu abonelikle alabilirsiniz.

Domestika Plus’a benzer şekilde Skillshare‘e de göz atabilirsiniz. Orada da deneme süresinden sonra yıllık 24 dolar (ayda 2 dolar) ödeyerek tüm kurslara erişebiliyorsunuz. Skillshare’de de farklı alanlarda eğitimler var. Yalnız oradaki kursların tamamı Domestika’daki gibi uzun soluklu ve geniş kapsamlı değil. 10 dakikalık dersler de mevcut.

Domestika’da Faydalı Kursları Nasıl Bulursunuz?

domestikada-faydali-kurslari-bulmak

Bugün ne öğrenmek istiyorsunuz? Kendi internet siteniz için sosyal medya postları hazırlamak istiyorsunuz diyelim. “Social media” şeklinde arama yapabilirsiniz. Ya da soldaki menüden “Design” başlığına tıklayabilirsiniz. İlgi alanınız neyse, neyle ilgili fikir almak ya da kendinizi geliştirmek istiyorsanız onu seçebilirsiniz.

İstediğiniz konuyu bulduktan sonra kursun künyesinden;

  • Öğrenci sayısına,
  • Positive review (olumlu geribildirim) oranına,
  • Toplam ders sayısına ve kursun uzunluğuna,
  • Ek kaynak sayısına (konuyla iligli işinize yarayacak görseller, PDF’ler bu kısımda oluyor),
  • Seslendirme diline ve altyazı seçeneklerine,
  • Son olarak da seviyeye bakabilirsiniz.

Künyenin yanı sıra her kursun bir de tanıtım videosu mevcut. Bu 2-2 buçuk dakikalık videolar sayesinde eğitimin gidişatını anlayabilirsiniz.

Kursun künyesi dışında eğitmenin ismini aratıp daha önce neler yaptığına ve Domestika’daki portfolyosuna da bakabilirsiniz. Instagram ya da Pinterest hesabına göz atabilirsiniz. Yalnızca eğitmene değil kursu alan diğer kişilerin bu kursta neler ortaya çıkardığına bakmak da kursun sizin için verimli olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilir.

Bazı kurslar çok güzel gözükse de proje kısmında pek başarılı sonuçlar olmuyor. Buradan konunun net anlaşılmamış olabileceği sonucuna varabilirsiniz. Ya da bazı kurslarda öğrenci sayısı çok olsa da proje sayısı az olabiliyor. Burada da hedefin seviyeye göre yüksek kaldığını düşünebilirsiniz.

Özet

Özetlemek gerekirse Domestika, eğer İngilizceniz varsa (Portekizce ve İspanyolca da olur) keyifle yeni beceriler kazanabileceğiniz ve var olan becerilerinizi geliştirebileceğiniz harika bir platform. Ülkemizdeki fiyat politikaları da gayet uygun.

Kursların hepsinde önce bir giriş kısmı, sonrasında eğitmenin kendini tanıtması, mateyalleri tanımak, proje için ilham panosu hazırlamak ve adım adım hedefe ilerlemek şeklinde bir süreç işliyor. Bu sayede yavaş yavaş öğrenirken bir yandan da yaratıcılığınızı besleyebiliyorsunuz. Eğitmenlerin nelerden ilham aldığını paylaşması aslında bizim için çok büyük bir şans.

Domestika’ya ücretsiz üye olup hemen bir şeyler öğrenmeye başlayabilirsiniz. Aklınıza takılan sorular olursa bize yazmayı unutmayın.

eticaret-illustrasyon

Online Mağazanı 15 Dakikada Kur!

3 gün ücretsiz, ilk 3 ay sadece aylık 1$'a mağazanı Shopify ile kur! Hemen satış yapmaya başla!

Yazar hakkında

E-ticaret konusunda sürekli araştıran, öğrenen ve öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmayı seven biri.

Yorum yapın