E-Ticarette Vergilendirme

E-ticaret hacminin günden güne artmasıyla birlikte birçok kişi e-ticaret sektörüne girmek istemektedir. E-ticaret sektörüne girmeyi düşünen kişiler ise vergilendirme konusuyla ilgili pek çok şeyi merak etmektedir. E-ticarette vergilendirme konusu oldukça derin ve detaylı.

Bu yazımızda e-ticarette ödenen vergiler, vergi mükellefi olmak için gerekenler gibi konuları detaylıca anlatacağız. Aklınıza takılan sorular olursa yorum bırakabilirsiniz.

E-Ticarette Ödenen Vergiler

E-ticarette ödenen vergiler e-ticaret işi yapan kişilerin ya da şirketlerin gelirine göre değişkenlik göstermektedir. Aylık, üç aylık veya yıllık olarak yapılmaktadır. E-ticarette ödenmesi gereken vergiler;

  • Katma Değer Vergisi (KDV),
  • Damga vergisi,
  • Basit Usulde Yıllık Gelir Vergisi,
  • Muhtasar Beyanname,
  • Geçici vergi beyannamesi,
  • Yıllık Gelir Vergisi,
  • Kurumlar Vergisi şeklinde sıralanabilir.

Gelin, e-ticarette ödenen vergilere birlikte bakalım ve detaylıca inceleyelim.

Katma Değer Vergisi (KDV)

Şirketlerin ya da kişilerin aylık olarak ödemeleri gereken vergi türüdür. KDV, ürünün o anki satış fiyatına göre devlet tarafından belirlenmektedir.

%1, %8, %18 oranında olabilir. Üründen ürüne değişiklik göstermektedir. Bu değişikliğin sebebi ürünün gerekliliğine, hangi tür bir ürün olduğuna göre belirlenmektedir.

Damga Vergisi

E-ticaret vergileri arasındaki ikinci vergi damga vergisidir. E-ticaret sektöründeki firmaların kendi aralarında yaptığı alışverişlerde, kişilerin kendi arasında, kişi ve kurum arasında yapılan alışverişlerde uygulanan vergi türüdür.

Amacı her iki tarafa da güven vermek ve devlet tarafından yapılan alışveriş dolayısıyla korunmaktır. Yapılan resmi işlemleri ispatlamaktadır.

Basit Usulde Yıllık Gelir Vergisi

Yılda bir kere ödenmesi gereken vergilerden biridir. Basit usulde vergilendirmeye tabi iseniz kâr ile biten yıllarda kazançlarınıza göre %15 ile %35 arasında hesaplanmaktadır.

İki taksit halinde ödenebilmektedir. İlk taksit şubat ayında, ikinci taksit ise haziran ayının son günlerine kadar ödenmelidir.

Muhtasar Beyanname

Bu vergi e-ticarette vergilendirme kapsamında değildir. Ancak kişi veya kurumların ödemeleri gereken bir vergidir. Gelir vergisine yönelik olarak oluşturulmaktadır. İşverenler çalışanlarına ödenen maaşları, kira giderlerini ve vergi kesintilerini bu beyanname ile beyan ederler.

Geçici Vergi Beyannamesi

Bu verginin üç ayda bir olarak ödenmesi gerekmektedir. E-ticaretteki satıcıların ödemesi gerekmektedir. Şirketlerin ya da kişilerin kâr-zarar gibi durumları hesapladıktan sonra beyan etmeleri gerekir.

Geçici vergi beyannamesi kapsamında oluşan kâr, gelir vergisinden ve kurumlar vergisinden düşülmektedir.

Yıllık Gelir Vergisi

Gelir vergisi mükellefleri tarafından her yılın 25 Mart gününe kadar beyan edilmesi gerekmektedir. Yıllık kazancın beyan edilmesi anlamına gelmektedir.

Kira, ücretler, sermaye, irat ve kazanç gelir kalemlerini beyan edersiniz. Bu beyannameler direkt kuruma giderek verilebileceği gibi internet üzerinden de gönderilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı‘nın internet sitesinden bu bilgileri gönderebilirsiniz.

Kurumlar Vergisi

Yıllık beyan edilmesi gerekir. Satış döneminin kapanmasının ardından Nisan ayının 25. gününe kadar beyan edilmesi gerekmektedir. Ödemelerinin ise nisan ayının sonuna kadar tamamlanması gerekir.

E-Ticaret Vergileri Ne Zaman Ödenir?

e-ticaret-vergileri-ne-zaman-odenir

E-ticarette uygulanan vergilerin neredeyse her birinin ödeme dönemleri farklıdır. Şimdi bu vergilerin ödeme dönemlerine yakından bakalım.

  • KDV, her ay ödenmesi gereken vergilerin içindedir. İçinde bulunulan ayın sonrasındaki ayın 24. gününe kadar beyan edilmesi ve 26. gününe kadar ödenmesi gerekmektedir.
  • Damga Vergisi de aylık olarak ödenmelidir. İçinde bulunulan aydan sonraki ayın 23. gününe beyan edilmesi ve 26. gününe kadar ödenmesi gerekmektedir.
  • Geçici Vergi diğerlerinin tam aksine 3 aylık olarak ödenmektedir. İçinde bulunulan ayı takip eden sonraki ayın 14. gününe kadar beyan edilmesi 17. gününe kadar ödenmesi gerekmektedir.
  • Muhtasar ise diğerlerinden farklı olarak aylık ya da 3 aylık olarak ödenebilmektedir. İçinde bulunulan ayı takip eden sonraki ayın 14. gününe kadar beyan edilmesi 17. gününe kadar ödenmesi gerekmektedir.
  • Kurumlar Vergisi ise yıllık olarak ödenmektedir. Nisan ayının 25. gününe beyan edilmesi son gününe kadar da ödenmesi gerekmektedir.

E-Ticaret Vergi Muafiyetleri Nedir?

E-ticaret yapanlar için bazı vergi muafiyetleri de mevcuttur. Vergi muafiyeti, kanunlara göre vergi mükellefi olan kişilerin veya şirketlerin verginin dışında tutulması anlamına gelmektedir.

Vergi muafiyetine tabi olabilecek evden satış yapanlar, daha geniş bir tabirle evde ürettiği ürünleri e-ticaret yoluyla satanlar gelir vergisinden muaf tutulmaktadır.

Kanuna göre evinde ürün imal eden şahıs ya da firmaların çalışanları varsa %2, çalışanları yoksa %4 gelir vergisine tabidir. Bu vergi muafiyeti için yıllık gelir 240.000 TL’nin altında olmalıdır.

Muafiyetten yararlanmak için bazı şartlar vardır. Esnaf vergi muafiyet belgesinin alınması, Türkiye bankalarının birinden ticari bir hesabın açılması ve bütün işlemlerin bu banka hesabı üzerinden yapılması gerekmektedir.

E-Ticaret için Vergi Mükellefi Nasıl Olunur?

E-ticaret işine girmek istiyorsanız e ticaret için vergi mükellefi olmanız gerekmektedir. Şahıs ya da limited şirketi kurmanız gerekir. İnternet üzerinden sattığınız bütün ürünleri vergilemeniz gerekmektedir.

Aksi halde kanun dışı bir iş yapmış olursunuz. Bu nedenle internetten satış yapmak ve sanal POS oluşturabilmek için vergi mükellefi olmanız gerekmektedir.

Küçük bir not olarak bu durumda istisnai bazı kurallar olduğunu da belirtmemiz gerekir. İkinci el satışlarda vergi mükellefi olmanız gerekmeyebilir. İkinci el ürün satışı yapabilirsiniz.

Kendi markanızla, kendi ürünlerinizi satacaksanız vergi mükellefi olmanız gerekir. Vergi mükellefi olabilmeniz için ilk önce vergi levhası çıkarmanız gerekir. Bu aşamadan itibaren bir mali müşavirden destek almanız önerilmektedir.

Mali müşaviriniz yoksa Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet sitesi üzerinden de vergi levhası çıkarmak için başvuru yapabilirsiniz. Başvuru aşamasında sorulan bütün soruları doğru cevapladığınızdan emin olmanız gerekir.

Başvurunuz onaylandıktan sonra vergi mükellefi olursunuz. Çok kolay ve hızlı olan bir işlemdir. Vergi mükellefi olduktan sonra ürünlerinizi yasal bir şekilde satmaya başlayabilirsiniz.

E-Ticaret Şirket Tiplerine Göre Gelir Vergisi Oranları

e-ticaret-sirket-tiplerine-gore-gelir-vergisi-oranlari

E-ticarette vergilendirme şirketinizin türüne göre değişiklik göstermektedir. Şirketiniz şahıs şirketiyse başka vergilendirmeler, limited şirketiyse başka vergilendirmeler uygulanmaktadır. Bu vergilendirme konusuna detaylıca bakalım.

Hem limited şirketler için hem de şahıs şirketleri için KDV oranı %1 ila %18 arasında değişmektedir. Halihazırda KDV şirket türüne göre değil sattığınız ürünlere göre belirlenmektedir.

Şahıs şirketi sahipleri her yıl %15’ten %40’a kadar değişebilen oranlarda gelir vergisi ödemektedir. A.Ş ya da Limited şirketler ise %25 kurumlar vergisi ödemelidir.

E-Ticarette Vergi Ödememe Cezası Nedir?

E-ticarette vergilendirme önemli konular arasındadır ve mutlaka doğru zamanlarda ödenmesi gerekmektedir. Vergisel olarak yükümlülüklerini yerine getirmeyen firmalar ya da şahıslar maddi cezalandırmalarla karşılaşabilirler.

Maliye Bakanlığı’nın geliştirdiği sistemlerle ödenen ve ödenmeyen vergiler basit bir şekilde tespit edilebilmektedir. Ödenmeyen vergiler söz konusu olduğunda şirketler ya da şahıslar geriye dönük olarak da cezalandırılabilirler. Bu nedenle vergilerinizi belirlenen günlerde ödemeniz gerekir.

Ödenmeyen vergiler için faiz uygulamasının kullanıldığını da belirtmemiz gerekir. Vergi borçları ödenmeyen her gün için faiz uygulanarak hesaplanmaktadır. Ayrıca vergi borcu bulunan şirketlerin ihalelere katılması da yasaktır.

İhaleye katılmak için bütün borçlarınızı zamanında ödemiş olmanız gerekmektedir. Müşterilerinizin size güvenmesi, güvenilir bir işletme olmanız için bütün vergilerin zamanında ve eksiksiz bir biçimde ödenmesi gerekmektedir.

Özetle bu yazımızda e-ticarette vergilendirme ile ilgili kapsamlı bir rehber sunduk. E-ticaret yapmak isteyen kişilerin hangi vergileri ödemesi gerektiğine dair bilgilendirmeler yaptık. Yazımızı beğendiyseniz diğer yazılarımıza göz atmayı unutmayın. Herkese bol şans!

eticaret-illustrasyon

Online Mağazanı 15 Dakikada Kur!

3 gün ücretsiz, ilk 3 ay sadece aylık 1$'a mağazanı Shopify ile kur! Hemen satış yapmaya başla!

Yazar hakkında

E-ticaret konusunda sürekli araştıran, öğrenen ve öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmayı seven biri.

Yorum yapın