E-ticaret, fiziksel bir mağaza açmadan internet üzerinden alım satım yapılmasıdır. E-ticaret yapmak isteyen firma veya kişiler müşterilere güvenli bir alışveriş deneyimi sunmaları gerekir. Kısacası web siteniz sanal mağazanızdır. Bu sanal mağazayı ne kadar iyi sunarsanız daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz. Bunu yapmak içinde doğru bir e-ticaret yazılımına ihtiyaç var.
Kullanabileceğiniz birden çok e-ticaret yazılımı bulunuyor. Bunlara her geçen gün yenisi de ekleniyor. En iyi e-ticaret yazılımını seçmek için nelere dikkat etmelisiniz? Sizler için en iyi 5 uluslararası ve en iyi 3 yerli e-ticaret yazılımını listeledik.
E-Ticaret Yazılımı Ne İşe Yarar?
E-ticaret yazılımı; internet üzerinden satış yapılan sitelerin temelini oluşturur. Ürün satmak, envanter oluşturmak, ödeme yapmak, üyelik işlemlerini gibi işlemleri oluşturabileceğiniz bir web sitesi kurmanızı sağlar. Bu sayede online olarak mağazanızı açabilir ve e-ticaret yapmaya başlayabilirsiniz.
Faydalı E-Ticaret Yazılımları
Shopify
Shopify dünyada en çok bilinen ve kullanılan e-ticaret yazılımlarından birisidir. Yazılım ve programlama bilginiz yoksa online olarak bir web sitesini Shopify aracılığıyla açabilirsiniz. Shopify bulut tabanlı bir servis olduğu için bütün cihazlardan kolaylıkla ulaşılabilir.
Kullanıcılarına ödeme, nakliye, pazarlama ve site tasarımı gibi birçok hizmeti sunar. Shopify, yerli firmalara göre daha pahalı bir seçenek olsa da anında e-ticarete başlayabilme olanağı sunmaktadır. Özellikle yurtdışına satış hedefliyorsanız Shopify sizin için en doğru tercih olabilir.
WordPress
WordPress birçok farklı eklentiyle birlikte kullanabileceğiniz bir web sitesi kurma aracıdır. Şu an ziyaret ettiğiniz bu web sitesi de WordPress aracılığıyla kurulmuştur. E-ticaret alanında da WordPress tabanlı web siteleri kurabilirsiniz. Bunun için farklı eklentilerden yararlanmanız gerekiyor.
Ücretsiz olarak en bilinen eklenti olan Woocommerce’den biraz aşağıda bahsettik. Yine WordPress ile birlikte kullanabileceğiniz BigCommerce de alanının popüler e-ticaret yazılımları arasında yer alıyor.
WordPress üzerinden kurabileceğiniz sitenin size sağlayacağı en önemli artı birçok işlemi ücretsiz şekilde halledebilmek olur. Eksisi ise örneğin Shopify ya da Ideasoft gibi hazır yazılımlara göre daha fazla detayla uğraşmanız gerekir.
Magento
Magento-tr, dünyaca ünlü Magento e-ticaret platformunun Türkiye pazarına özel versiyonudur. Bu güçlü platform, Türk işletmelerinin ihtiyaçlarına uygun olarak yerelleştirilmiş ve optimize edilmiş kapsamlı bir e-ticaret çözümü sunar. Türkçe dil desteği ve arayüzü, Türk ödeme sistemleri ve yerel kargo firmalarıyla entegrasyonu, Türk vergi sistemine uygun yapısı ve Türkiye’ye özel SEO optimizasyonları ile öne çıkar. Magento-tr, küçük işletmelerden büyük ölçekli firmalara kadar geniş bir yelpazede hizmet verir.
Wix
Wix, profesyonel ve işlevsel bir site kurmak isteyen kişilerin kullanabileceği yabancı altyapılı bir sayfadır. E-ticarete yeni başlıyorsanız ve çok fazla bir bütçeniz yoksa bakabileceğiniz bir sitedir.
Wix aracılığıyla bir site kurduğunuzda ödeme yöntemi entegrasyonlarınızı da kolayca yapabilirsiniz. Dropshipping yöntemi ile satış yapabilirsiniz. Daha sonra açmış olduğunuz e-ticaret sayfanızı şirketinizi yansıtacak şekilde birçok hazır tasarım arasından seçimler yaparak özelleştirebilirsiniz.
İdeasoft
12.000’den fazla e-ticaret mağazasının kullandığı İdeasoft yerli olarak eticaret yazılımı alanındaki en büyük şirketlerden biridir. Alan adı, hosting, e-mail, güvenlik, yedekleme, tasarım, ödeme altyapıları ve diğer tüm yazılım özelliklerini e-ticaret paketleri kapsamında tüm müşterilerine hazır olarak sunarlar.
Hızlıca e-ticaret mağazasını açmak ve Türkiye içindeki müşterilere hizmet vermek isteyenler için en ideal seçeneklerden biridir.
WooCommerce
WooCommerce, WordPress üzerinde kullanabileceğiniz bir açık kaynak kodlu ücretsiz bir e-ticaret yazılımıdır. Kullanım ve kurulum ücreti bulunmayan WooCommerce açık kaynaklı bir sistem olduğundan sitenizde kolaylıkla değişiklik yapabilirsiniz.
Ayrıca WooCommerce’in kullanıcılarına sunduğu birçok eklenti ile sitenizi geliştirebilirsiniz. Ancak WooCommerce kullanmayı düşünüyorsanız güvenlik sertifikaları, domain ve hosting gibi teknik özelliklerini kendiniz halletmeniz gerektiğini belirtelim.
Yani e-ticaret yazılımı olarak Woocommerce kullanmak için teknik açıdan daha bilgili olmanız gerekebilir. Daha detaylı bilgi için WooCommerce Nedir başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Opencart
Opencart, birçok açık kaynaklı kod sistemine göre daha basit ve daha hızlı bir şekilde kurulumu yapılabilen bir e-ticaret yazılımıdır.
Kolay bir kurulumu bulunan Opencart ile e-ticaret sitenizi kolayca istediğiniz gibi tasarlayabilirsiniz. E-ticaret şirketinizi başlatmak ve geliştirmek için kullanabileceğiniz 10.000’den fazla tema, hizmet entegrasyonları, ödeme sağlayıcıları, pazarlama, nakliye, muhasebe, satış ve dil paketlerini Opencart üzerinden bulabilirsiniz.
Ayrıca Opencart yazılımı ile bir web sitesi oluşturduğunuzda birçok ödeme yöntemi için kolayca entegrasyon yapmanız da mümkündür.
T-Soft
T-Soft, e-ticaret sitesi hazırlamak isteyen kişilerin kullanabileceği yerli altyapılı bir e-ticaret yazılımıdır. Birçok büyük firma ile de çalışan T-Soft, 15 gün boyunca hiçbir şart olmadan sundukları hizmeti denemenizi sağlıyor. Bu süreç sonunda size uygun paketi seçebilirsiniz.
E-Ticaret Yazılımının Hangi Özelliklere Sahip Olması Gerekir?
Kuracağınız web sitesi için iyi bir e-ticaret yazılımı istiyorsanız dikkat etmeniz gereken özellikler şunlardır:
- Birden fazla ödeme sistemini desteklemelidir.
- SEO destekli olmalıdır.
- Mobil uyumlu olmalıdır.
- Basit ve düzgün bir teması olmalıdır.
- Güçlü bir altyapıya sahip olmalıdır.
- Güvenli olmalıdır.
- Geliştirilmeye açık olmalıdır.
- Yapmak istediğiniz işe özel olmalıdır.
- İsteklerinize en iyi çözümü sunmalıdır.
- Teknik destek sunmalıdır.
E-Ticaret Yazılımlarının Maliyeti Ne Kadardır?
Ideasoft | T-Soft | Shopify | Wix | BigCommerce | WooCommerce | |
Yıllık Ücret* | 9950 TL | 9000TL | 288$ | 1752 TL | 348$ | Ücretsiz |
Ek Masraflar | Ücretli Eklentiler** | İlk 1 yılın ardından domain ücreti Ücretli Tema** | Domain Hosting Tema Mail Adresi | |||
Fiyat Bilgileri | Ideasoft Paket Fiyatları | T-Soft Paket Fiyatları | Shopify Ücreti | Wix E-Ticaret Paketleri | BigCommerce Fiyat Bilgileri | WooCommerce Özellikleri |
**Satın alınması zorunlu olmayan geliştirmeler.
Dünya çapında en yaygın kullanılan e-ticaret altyapısı olan Shopify’ı ilk 3 ay yalnızca 1$ ödeyerek denemeye başlayabilirsiniz.
Tablodaki fiyatlara tüm e-ticaret yazılımlarının farklı özellikleri dahildir. Örneğin daha fazla mail adresi ihtiyacı olan bir şirket için tercih değişebilir. Bu sebeple fiyat bilgileri için ilettiğimiz linkleri detaylı incelemenizi tavsiye ederiz.
Web siteniz için kullanabileceğiniz çeşitli e-ticaret yazılımları bulunuyor. Kullanabileceğiniz ücretsiz ve ücretli e-ticaret yazılımları mevcut.
Ücretsiz e-ticaret siteleri, yeni e-ticarete başlayan kişiler için daha mantıklı görülebilir. Yine de kullandığınız e-ticaret yazılımının olası sorunlarını kontrol etmelisiniz. Güvenlik açıklarıyla karşılaşmak ve sitenizde bu e-ticaret yazılımının reklamını görmek istemezsiniz.
Bu nedenle kendi şirketinizin ve sizin sayfanızdan alışveriş yapan kişilerin güvenliği için kaliteli bir e-ticaret yazılımına yatırım yapmayı da tercih edebilirsiniz.
Ücretli e-ticaret yazılımlarının fiyatları ise sahip oldukları özelliklere göre değişiklik gösterir. Bu tür e-ticaret yazılımlarında sanal mağazanızda yaşayabileceğiniz güvenlik problemlerini engellemesini sağlayacak şifreleme metotları ve güvenlik sertifikaları bulunur. Şirketinize özel bir yazılım yazdırabileceğiniz gibi paket e-ticaret yazılımlarını da tercih edebilirsiniz.
Şirkete özel yazılımların avantajı size ve şirketinizin isteklerine göre şekillenebilmesidir. En pahalı yazılım türü olduğu için eğer e-ticarete yeni başlıyorsanız ilk etapta kullanmamanız daha avantajlı olabilir.
Paket e-ticaret yazılımları ise senelik antlaşmalar üzerinden paket ve özelliklerini seçerek kullanmaya başlayabilirsiniz. Ancak bu e-ticaret yazılımlarını kullanmaya devam etmek için senelik para ödemeye devam etmeniz gerekir.
Paket e-ticaret yazılımı yapan şirketler şirketinizin web sayfası için kurulum, tasarım, destek ve gereken temel entegrasyonların yapılmasını sağlar. Burada dikkat etmeniz gereken nokta aldığınız paketin sizin isteklerinizi karşılamasıdır. Eğer aldığınız pakette istediğiniz bir özellik yok ise ekstra bir ücret karşılığında o özelliği de ekletebilirsiniz.
E-Ticaret Yazılımına İhtiyacınız Var Mı?
E-ticaret yaparken Amazon, Trendyol ya da Etsy gibi sitelerde bir mağaza açmak istemiyorsanız kendi sitenizi kurmanız gerekir. Kendi web sitenizi kurarak e-ticaret yapmak istiyorsanız bir e-ticaret yazılımına ihtiyacınız bulunur. Bu sayede hem kendi web siteniz üzerinde daha çok kontrol sağlar hem de web sitenizi kendi istediğiniz gibi tasarlayarak müşteriye sunabilirsiniz.