E-ticaret sektörüne girmeden önce sektörde yer alan başarılı ve zengin insanların hikayelerini okumak size ilham verebilir. Onların ilerlediği yollar, yapacaklarınız konusunda bir harita oluşturmanıza yardımcı olabilir. Bu yazımızda yerli ve yabancı e-ticaret zenginleri kimlermiş, hikayeleri neymiş birlikte bakacağız.
Ticaret dünyasına getirdiği yeni soluk sayesinde e-ticaret, pek çok insan için yeni bir gelir kaynağı oldu. E-ticaret yaparak para kazanmak ve zengin olmak isteyenlerin sayısı hiç de az değil. Üstelik günümüzde herkesin e-ticaret yaparak para kazanması, uzun süreçler sonucunda da zengin olması mümkün.
Türkiye’de ve dünyada e-ticaret dünyasına baktığımızda birkaç markanın sektörü domine ettiğini görebiliyoruz. E-ticaret yaparak zengin olan insanlar listelerini incelediğimizde ise karşımıza farklı kişiler çıkıyor. Bu isimlerin ortak özellikleri sektöre yeni bir değer katmaları.
Siz de e-ticaret yaparak zengin olmak istiyorsanız yapmanız gereken sektöre yeni bir değer katıp, kendi alanınızı oluşturmak. E-Ticarete Başlamak yazımıza da göz atabilirsiniz.
E-Ticaret Para Kazandırır mı?
Öncelikle e-ticaret yaparak para kazanmak isteyenlerin aklındaki ilk soru “e-ticaret para kazandırır mı?” oluyor. Bu soruya verilecek cevap kısaca “evet”. Fakat pek çok değişken olduğunu da unutmamalısınız. E-ticarette yükselmek ve para kazanmak için biraz zaman ve bolca sabır gerekmektedir.
Artık yerli ve yabancı e-ticaret zenginleri listesine birlikte göz atıp, hikayelerini paylaşalım.
Yerli E-Ticaret Zenginleri
İnternetin ülkemize gelmesi ve hızla yaygınlaşması farklı sektörlerin gelişmesine ön ayak olmuştur. E-ticaret de bu sektörlerden biridir. Yeni e-ticaret sitelerinin açılması ve mevcut işletmelerin sattıkları ürünleri internete taşımaları e-ticareti hareketlendirmiştir.
Birçok yerli girişimcinin adım attığı sektörde Trendyol, Hepsiburada, Çiçeksepeti gibi firmalar öne çıkmaktadır. Gelin yerli e-ticaret zenginleri listesine birlikte bakalım.
Taner Aksoy – Sahibinden
Türkiye’nin en çok ziyaret edilen internet sitelerinden biri olan sahibinden.com, 1999 yılında kurulmuştur. Şirketin kurucusu ve sahibi ise Taner Aksoy’dur.
Taner Aksoy, Aksoy Grubunun veliahdı konumundadır. Turizm ve otelcilik sektöründe faaliyet gösteren Aksoy Grup, sektöre tekstil ürünleriyle adım atmıştır. 1999 yılında ise internet yatırımlarına ağırlık vermek isteyen şirket Taner Aksoy önderliğinde sahibinden.com’u açmıştır.
İlk başta emlak ve araba satışı için kullanılan sitede bugün pek çok ikinci el ürününün satışı yapılmaktadır. Ayrıca site her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilmektedir.
Sitenin kurucusu olan Taner Aksoy ise 1992 yılında Florida Üniversitesi’nden mezun olmuştur. Ardından ülkemize dönen Aksoy, Amerika’daki deneyimleri neticesinde ilan sitesi eksikliğini fark ederek Sahibinden’i kurmuştur.
Sitenin bugünlere kolay gelmediğini söylemek de mümkündür. 2007 krizinden oldukça fazla etkilenen site, günümüzde sadece ziyaretçilerden değil ilan verenler aracılığıyla da para kazanmaktadır.
Bugün yüzlerce çalışanı, milyonlarca dolarlık değeriyle en değerli internet sitelerinden biridir. Bütün bunların yanında sahibinden.com, Taner Aksoy’u da e-ticaret zenginleri arasına sokmuştur.
Demet Mutlu – Trendyol
Türkiye’de e-ticaret denince aklımıza ilk Trendyol gelmektedir. Trendyol’un arkasındaki isim ise Demet Mutlu.
Moda alanında en başarılı yerli e-ticaret girişimi olan Trendyol’un sahibi Demet Mutlu, 1981 yılında İstanbul’da doğar. Liseyi İtalya’da okur ve ardından New York Üniversitesi’nde Ekonomi eğitimi alır. Master yaptığı dönemde kendi işini kurmak istediği için eğitimini yarım bırakır ve Türkiye’ye gelir. Ardından 2010 yılında 300 bin dolar sermayeyle (o zaman için yaklaşık 450 bin TL) evinin salonunda Trendyol’u kurar.
Büyük bir çalışma ve azim neticesinde iki ay sonra bir apartman dairesine taşınan Trendyol, ilk 16 ayında kendi değerini 150 milyon dolara kadar çıkarmıştır. Günümüze gelindiğinde Trendyol, moda alanında en başarılı yerli e-ticaret girişimi, Demet Mutlu ise bu başarılı girişimin CEO’sudur.
- Ayrıca Fortune Türkiye’nin “40 Yaşın Altında En Güçlü 50 İş Kadını”, Avrupa Tech “İlham Veren 50 Kadın”, Fortune tarafından “En Umut Verici 10 Kadın Girişimci”, gibi başarı ödülleri almıştır.
Demet Mutlu kendini yerli e-ticaret zenginleri arasına sokan ve Trendyol’u başarıya götüren yolu anlatırken şöyle diyor:
“Girişimcilikte, insanların görüşlerini almak önemli ama sonunda içinizden gelen sesi dinlemelisiniz. Ben de içimden gelen sesi dinledim ve Trendyol’u kurdum. İyi ki de yapmışım.”
Demet Mutlu
İlginizi Çekebilir:
Nevzat Aydın – Yemeksepeti
Ülkemizin en çok indirilen mobil uygulamaları arasında olan, en çok kazanan e-ticaret şirketleri arasına giren Yemeksepeti, 2001 yılında kurulmuştur. Sitenin kurucusu ise Nevzat Aydın’dır.
Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olan Nevzat Aydın, yüksek lisans yapmak için Amerika’ya gider. Amerika’da bulunduğu süreçte e-ticaret sektörünün gelişiminden etkilenir ve ülkemizde neler yapacağını düşünmeye başlar. Ülkemize döndüğündeyse küçük bir bütçeyle Yemeksepeti’ni kurar.
Kurulduğu günlerde ve takip eden yıllarda ülkemizdeki internet kullanım alışkanlıkları nedeniyle pek rağbet görmemiştir. Ancak site 2011 yılında 900.000 kullanıcıya ulaşmayı başarmıştır.
- Ayrıca Nevzat Aydın 2010 yılında CNBC-e Business tarafından ülkemizin en başarılı genç girişimcisi seçilmiştir.
Nevzat Aydın, Yemeksepeti’ni 2015 yılında tam 589 milyon dolara satmıştır. Bu satış Nevzat Aydın’ı ülkemizin e-ticaret zenginlerinden biri yapmıştır.
Emre Aydın – Çiçek Sepeti
E-ticaretten zengin olanlar denince akla gelen isimlerden bir diğeri de Çiçeksepeti’nin kurucusu Emre Aydın. 2001 yılında İstanbul’dan başka bir şehre çiçek göndermek isteyen Aydın, bunu nasıl yapacağını bir türlü bulamaz. Bunun üzerine insanların hayatını kolaylaştıracağını düşünerek aynı yıl “çiçek siparişi” isimli bir web sitesi kurar.
Emre Aydın, Çiçek Sepeti’ni büyütürken düşük harcama potansiyeline rağmen, maliyetli ve geri dönüşü en yüksek pazarlama olanaklarını araştırmıştır. “Çiçek Sepeti”nin stratejisini buna göre belirlediğini anlatır. Sitenin, Türkiye’de e-ticaret sektörüne yeni bir bakış açısı getirmek; en hızlı ve kolay şekilde ürün gönderimi yapılabilmesini sağlamak amacıyla kurulduğunu söyler.
- Çiçek Sepeti bugün, en başarılı yerli e-ticaret girişimlerinden biri. 20 bin kategoride 15 milyondan fazla ürün satılmaktadır. Ayrıca Türkiye dışında 5 ülkede daha faaliyet gösteren ve 500’ü aşkın çalışanıyla büyük bir şirkettir. Emre Aydın ise yerli e-ticaret zenginlerinden biridir.
Yabancı E-Ticaret Zenginleri
E-ticaret siteleri dünya genelinde de her geçen gün artmaktadır. Ancak en çok ziyaret edilen ve para kazandıran web siteleri listesi pek değişmez. Amazon yıllardır dünyanın en çok para kazandıran e-ticaret sitesi konumundadır. Yabancı e-ticaret zenginlerinin hikayelerine hep birlikte bakalım.
Jeff Bezos – Amazon
2022 yılı itibariyle dünyanın en zengin ikinci insanı olan Jeff Bezos, Amazon’un kurucusudur. Bu başarının sırrını anlamak için Bezos’un hikayesine göz atalım.
12 Ocak 1964’te New Mexico’da dünyaya gelen Bezos, çocukluğundan itibaren bilgisayarlarla iç içe olmuş ve bu alandaki yetenekleri herkes tarafından fark edilmiştir. Princeton Üniversitesi’nde ‘bilgisayar bilimleri’ ve ‘elektrik mühendisliği’ eğitimi aldıktan sonra Wall Street’e giden Bezos, burada yatırım şirketi DE Shaw ile birlikte finans dünyasına adım atar.
Bu şirkette çalışırken internetten ticaret yaparak para kazanma fırsatını hemen fark eder. Bunun üzerine Settle’a taşınarak ailesinin ve arkadaşlarının da desteğiyle 1995’te meşhur Güney Amerika Nehri’nin adını taşıyan Amazon.com’u açar.
İlk olarak CD ve kitap satışı gerçekleştirse de 1998’de CD ve kitap satışını, kıyafetler, oyuncaklar, elektronik eşyalar ve daha pek çok ürün ile farklı bir noktaya taşır. Amazon’un bu başarısı sadece Bezos’un değil internet kullanıcılarının da hayatını tümüyle değiştirir.
Jeff Bezos, başarısının sırrını ise şöyle anlatıyor:
“Her ne yaparsam yapayım, her zaman müşterinin önceliğini olabildiğince kolay ve erişilebilir hale getirmeyi hedefledim.”
Jeff Bezos
Jeff Bezos bu şekilde çalışarak e-ticaret ile zengin olanlar listesinin başına adını yazdırır.
Pierre Omidyar – eBay
Bugün dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinden biri olan eBay, 1995 yılında koleksiyon yapan kişileri birbirleriyle buluşturmak için kurulmuştur. Sitenin kurucusu Pierre Omidyar’dır.
İran asıllı olan Pierre, Fransa’da dünyaya gelir. Henüz 28 yaşındayken Claris isimli yazılım için Apple ile birlikte çalışır. Sonrasında koleksiyon yapanları birleştirmek için bir site açar. Bu siteye AuctionWeb ismini verir. Siteye ürün olarak ise 14,83 dolara bozuk bir lazer koyar. Bu lazerin satılması Pierre için bir umut ve yeni bir işin ilk ışığı olur.
Lazerin satılmasının ardından siteye yapılan yatırımlar sayesinde eBay kısa zamanda pek çok kişi tarafından kullanılmaya başlar. 1997 yılında Pierre, sitenin adını değiştirmek ister. Ancak almak istediği Echo Bay Technology Group ismi alınmıştır. Bu nedenle bu kelimelerin kısaltması olan eBay’i seçer.
Kısa zamanda büyüyen ve dünyaya açılan şirket bugün milyarlarca dolar değerindedir. Pierre Omidyar ise e-ticaret zenginleri arasında kendine yer bulan isimlerden olmuştur.
Jack Ma – AliBaba
Jeff Bezos’tan sonra e-ticaretten en çok para kazanan isim Jack Ma’dır. 1964 yılında Çin’de dünyaya gelen Jack, İngilizce öğrenmek ister. Bunun için 9 yaşından itibaren gönüllü turist rehberliği yapar. Yıllar içinde İngilizce öğrenir.
Sonrasında gelen okul hayatı da oldukça zorlu geçer. Harvard Üniversitesi’nden tam 10 kez red alır. Ayrıca bu dönemde başvurduğu işlerden de olumsuz dönüşler alır.
1995 yılında Amerika’ya gider. Burada internetle tanışır. Bu tanışmanın hayatını değiştireceğinden henüz habersizdir. Buradaki araştırmalarının ardından 1999 yılında Çin’e döner ve 17 arkadaşıyla birlikte, 100 bin dolar sermayeyle, Ali Baba ve Kırk Haramiler’den esinlenerek Alibaba’yı kurar.
Jack Ma e-ticaret yaparak zengin olmasının sırrının pes etmemekten geçtiğini her katıldığı söyleşide tekrarlar.
“Pes etmediğiniz sürece şansınız devam eder. Pes etmek yapılabilecek en kötü hatadır.”
Jack Ma
Kısacası;
E-ticaret ile zengin olmak mümkündür. Ancak karşınıza çıkacak olumsuzluklara ve zorluklara hazırlıklı olmalısınız. Karşınıza çıkan zorluklara karşı pes etmemeli, sabır içinde işinizi sürdürmelisiniz. E ticaretten zengin olan insanların da söylediği gibi pes etmek yapabileceğiniz büyük hata!
E-Ticaret girişimcilik örnekleri yazımıza da göz atabilirsiniz.