E-ticarete başlamak istiyorsanız nasıl adımlar atmanız gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Bu yazımızda e-ticarete nasıl başlanır merak edenler için temel bilgileri ve ipuçlarını paylaşacağız. Böylelikle elinizde bir yol haritası olacak.
E-ticaret hacmi her geçen gün büyüyor. İnsanlar artık ev alışverişlerinin bile büyük kısmını internet üzerinden yapıyor. Bu da yepyeni, kocaman bir iş dünyasının kapısını aralıyor. Fakat sektör hızla büyüdüğü için rekabetin de hızla artması kaçınılmaz.
E-ticaret neden yükselmektedir sorusunun cevabını verdiğimiz yazıya göz atabilirsiniz.
Özellikle Trendyol gibi pazar yerlerinde pek çok ürün çok uygun fiyatlara satıldığı için ürün seçimini doğru yapmanız gerek. Aksi takdirde sizden daha büyük olan şirketler yıllar içinde elde ettikleri avantajı kullanarak uygun fiyattan satış yaparak müşterilerin çoğunu kaparlar.
Siz de bu büyüyen dünyanın farkındaysanız ve nasıl e ticaret yaparım diye soruyorsanız doğru yerdesiniz. Yazımız sayesinde önünüzdeki yolu çok daha net bir şekilde görebileceksiniz.
Neden E-Ticaret?
E-ticarete nasıl başlanır diye sorarken önce sektörün avantajlarını bilmek gerekiyor. Eğer bu alana girmek konusunda kararsızsanız ya da vakit ayırıp ayıramayacağınızdan emin değilseniz belki de başka bir sektörü denemelisiniz.
Son kararınızı vermeden önce online satış yapmanın avantajlarına bakalım.
- Türkiye’nin (hatta dünyanın) her yerine satış yapabilirsiniz.
- Organik trafik kazanmak için SEO’ya yatırım yaparak az parayla çok müşteri kazanabilirsiniz.
- Mağazanız hep açık olduğu için 7/24 satış yapabilirsiniz.
- Ziyaretçilerinize özel içeriklerle satış oranını arttırabilirsiniz.
- Kampanya, yeni ürün gibi duyuruları tek tıkla yapabilirsiniz.
E-Ticarete Nereden Başlanır?
İnternet üzerinden satış konusuna ilginiz varsa kendi işinizi yapabilir ya da bu alanda çalışabilirsiniz. İnternetten satış yapan şirketlere farklı alanlarda çalışmak üzere başvurabilirsiniz. Son başlıkta bu konuya biraz daha detaylı baktık. Diğer taraftan eğer iyi bir fikriniz ya da tedarikçiniz varsa kendiniz de e-ticarete girebilirsiniz.
Biz bu yazıda daha çok kendi şirketini kurup satış yapmak isteyenler için bilgi verdik. Sormak istediğiniz sorular olursa bize yorum bırakabilirsiniz.
1. Araştırma ve fikir geliştirmeyle başlayın.
Herhangi bir sorunu çözmeyen ya da çok fazla rakibi olan bir ürün seçerseniz ayakta kalmanız zorlaşır. Bu yüzden e-ticarete başlamak için öncelikle niş bir alan seçin. Böylelikle pazarda kendinize yer bulabilirsiniz.
Fikir vermesi için niş ürün bulma rehberimize göz atabilirsiniz.
Ürün seçerken çok büyük ve kırılgan olmamasına da dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde kargo aşamasında problem yaşayabilirsiniz. Bu da kazancınızı baltalayacaktır. Bu yüzden kolay paketlenen ve çok kargo masrafı çıkarmayacak ürünler seçebilirsiniz.
2. Tedarikçi bulun.
Niş bir alan ve satacağınız ürünleri seçtikten sonra sıra geldi tedarikçi bulmaya. Kâr marjınızı etkileyen en önemli kalemlerden biri ürünü tedarikçiden ne kadara aldığınız. Bu yüzden karşılıklı bir güven ilişkisi kurmayı ve pazarlık yapmayı unutmayın.
Ayrıca mutlaka bir B planı yapın. Tedarikçinize ulaşamadığınız ya da yoğun zamanlarda sizi besleyecek başka bir tedarikçi daha bulmaya özen gösterin. Böylelikle müşterilerinizi mağdur etmemiş ve müşteri memnuniyetini korumuş olursunuz.
E-ticaret tedarikçileri rehberimiz sayesinde bu konuyla alakalı daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
3. Masrafları hesaplayın.
Satacağınız ürün tamam. Tedarikçiniz de hazır. Peki bu işe ne kadar sermaye gerekecek?
Ürün maliyetini, kargo/paketleme ücretini, site kurulumuna (alan adı, hosting, eklentiler, temalar) harcayacağınız parayı, şirket kurma masraflarını hesaplayın. Böylelikle e-ticarete başlamak için nasıl bir sermayeye ihtiyacınız olduğunu kestirebilirsiniz.
Sermayesiz e-ticaret hakkında bilgi verdiğimiz yazıya da göz atabilirsiniz.
4. Markanızı ve şirketinizi kurun.
E-ticaret son yıllarda sürekli büyüyor. Bu iyi bir şey olsa da bir yandan da rekabet her geçen gün artıyor. Bu yüzden markanızı kurarken sizi rekabette öne çıkaracak özelliklerinizi vurgulamalısınız. Görsel içeriklerinizin kaliteli olması da marka algınızı olumlu etkileyecektir.
Kendi markamı nasıl kurarım? yazımız bu noktada size yol gösterebilir.
Markanızı kurarken öncellikle potansiyel isimleri seçin. Alan adlarını (domain) kontrol edin. Özgün ve kısa bir isim bulursanız insanlar sizi daha kolay hatırlar. Şirket için de benzer bir isim kullanabilirsiniz. Marka tescili için Türk Patent Enstitüsü‘ne bakabilirsiniz.
E-ticarete nasıl başlanır konusu genellikle şirket nasıl kurulur sorusuyla devam eder. Yaşadığınız ülkede gelir elde ediyorsanız bu geliri faturalandırmanız ve vergisini ödemeniz gerekir. Bu yüzden de e-ticarete başlarken mutlaka bir şirket kurmalısınız.
E-ticaret için şirket kurmak yazımızda bu konuyu detaylıca ele aldık.
5. Sitenizi kurun.
Geldik en heyecan verici adımlardan birine. Fikriniz, şirketiniz, marka adınız tamamsa tebrikler; artık sitenizi kurabilirsiniz. Sitenizi kurarken yazılım bilginiz olmasa bile WordPress temelli bir site üzerinden e-ticarete uygun bir tema seçerek ve Shopify, WooCommerce gibi eklentiler kullanarak online mağazanızı açabilirsiniz.
Sitede ürünlerinizi ve kategorilerinizi açarken SEO (arama motoru optimizasyonu) konusuna da dikkat edin. Sitenizin yeterince hızlı ve bilgi verici olması önemli. Bu sayede insanlar arama yaptıklarında sizin sitenize daha kolay ulaşırlar. Üstelik SEO yatırımlarınız ileride satış elde etmek için harcayacağınız büyük reklam masraflarının da önüne geçer. Bu yüzden en baştan doğru içerikleri siteye yüklemeniz oldukça önemli.
Bu noktada sitenizi kurmaya ve doğru hamleleri yapmanıza yardımcı olacak en iyi e-ticaret ajanslarını listediğimiz yazıya göz atabilirsiniz. Dilerseniz pazar yerlerinde de satış yapabilirsiniz. Türkiye’nin en büyük pazar yeri Trendyol’da satış yapmak için yazımıza göz atabilirsiniz.
Bu aşamada e-ticaret sitesi kurmak için gerekenleri anlattığımız yazıdan yardım alabilirsiniz.
6. Ürününüzü ve markanızı tanıtın.
Aslında bu aşamayı en sona bırakmanıza gerek yok. Ürün ve marka adına karar verdikten sonra sosyal medya platformlarında hesap oluşturup hemen tanıtıma başlayabilirsiniz. Bu sırada ilgi çekici içerikler üreterek takipçi toplayabilirsiniz. Böylelikle sitenizi açtıktan sonra hazır kitlenize duyuru yaparak daha hızlı bir şekilde satışa ulaşabilirsiniz.
Instagram, Pinterest, Twitter ve TikTok gibi mecralarda markanız için hesap oluşturabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Her platformun kendi dinamiklerine uygun içerikler üreterek daha başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.
Markanızı büyütmek için kullanabileceğiniz taktiklere e-ticaret ve dijital pazarlama yazımızdan ulaşabilirsiniz.
7. Satış sonrası süreci iyi değerlendirin.
Esas soru e-ticarete nasıl başlanır olsa da aslında satışın sonrası da çok önemli. Kendinize hedefler belirleyerek, küçük adımlarla yolunuza devam etmelisiniz. Bu süreçte Google Analytics, WooCommerce Analytics, sosyal medya toolları vb. kullanarak ilerlemenizi raporlayabilirsiniz.
Ayrıca müşterilerinizden geri bildirim alabilirsiniz. Böylelikle ürününüzü ve hizmetinizi optimize edebilirsiniz. Müşterilerinizi devamlı hale getirmek e-ticaret işiniz için oldukça kârlı olacaktır. Çünkü yeni müşteri edinme maliyeti her zaman daha fazla. İndirim kuponu, kampanya, hediye ürün gibi taktiklerle ya da alışveriş sonrası biriken puanlarla sizden daha önce ürün satın almış müşterilerinizin sadakatini arttırabilirsiniz.
E-Ticaret Sektöründe Çalışmak
E-ticarete nasıl başlanır sorusunun cevabını ararken sektördeki başka bir şirkette çalışmaktan da bahsedebiliriz. Eğer yeterli sermayeniz ya da geçerli bir fikriniz yoksa bir e-ticaret şirketinde işe girmeyi düşünebilirsiniz.
E-ticaret uzmanı, CRM, SEO, tasarım, yazılım, proje yönetimi ya da dijital pazarlama gibi farklı alanlarda çalışabilirsiniz. Böylelikle sektörü daha yakından tanıma şansı elde edersiniz. İşin farklı yönlerini görerek ileride kendi işinizi kurarken faydalanabileceğiniz tecrübeyi kazanabilirsiniz.
İnternet üzerinden ilerleyen işlerde teknoloji kullanımı ve yenilikleri takip etmek çok önemli olsa da tecrübeyi de yamana atmayın. Uzun yıllardır sektörde olan bir şirket sayesinde pek çok şey öğrenebilirsiniz. Böylelikle kendi işinize rakiplerinizden 1-0 önde başlayabilirsiniz.
Bu konu ilginizi çektiyse e-ticaret sektöründeki meslekleri incelediğimiz yazıya göz atabilirsiniz.
Merhabalar e ticaret kurmak istiyorum organik urun satmak istiyorum nasil yapabilirim lutfen yardimci olun
Merhaba Meryem Hanım, organik ürün satma rehberimize göz atabilirsiniz.