E-Ticaret Girişimcilik Örnekleri

İnternetin hayatımıza girmesiyle birlikte tanıştığımız e-ticaret kavramı, ticarete de başka bir soluk getirdi ve pek çok insan için yepyeni bir gelir kaynağı oldu. Günümüzde gelinen noktada herkes kendi sanal dükkanını açıp, ürünlerini satışa çıkarabilir.

Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre 2021 yılında ülkemizde e-ticaret hacmi %69 arttı ve 381,5 milyar TL oldu. Sipariş adetleri ise %46 artarak 3 milyar 347 milyon adede yükseldi.

Bugün itibarıyla dünya genelinde milyonlarca e-ticaret sitesinin var olduğunu söyleyebiliriz. Bu yazımızda ise dünyadan ve Türkiye’den en başarılı e-ticaret girişimcilik örnekleri nelermiş, birlikte keşfedeceğiz.

Yabancı E-Ticaret Girişimcilik Örnekleri

Önce dünya genelinde büyük işler başarmış sitelere göz atalım istedik. Dünya genelinde çok sayıda başarılı site olsa da biz bugün iki tanesini inceleyeceğiz.

E-ticarete başlamak konusunda daha fazla bilgi için ilgili yazımızdan yardım alabilirsiniz.

Amazon

E-ticaret girişimcilik örnekleri dendiğinde aklımıza ilk Amazon geliyor. Amazon’u başarılı e-ticaret girişimlerinden biri olmaya götüren yolu anlamak için de kurucusu Amerikalı girişimci Jeff Bezos’u yakından tanımamız gerekiyor.

Bezos, 12 Ocak 1964’te New Mexico’da dünyaya geldi. Çocukluğundan itibaren bilgisayarlarla iç içe oldu ve bu alandaki yeteneği herkes tarafından fark edildi.

Princeton Üniversitesi’nde ‘bilgisayar bilimleri’ ve ‘elektrik mühendisliği’ eğitimi aldıktan sonra Wall Street’e giden Bezos, burada yatırım şirketi DE Shaw ile birlikte finans dünyasına adım attı. Bu şirkette çalışırken internet dünyasında online ürünler satma fırsatını hemen fark etti. Ardından Seattle’a taşınarak ailesinin ve arkadaşlarının da desteğiyle 1995’te meşhur Güney Amerika nehrinin adını taşıyan Amazon.com’u açtı.

İlk olarak CD ve kitap satsa da 1998’de CD ve kitap satışını; kıyafetler, oyuncaklar, elektronik eşyalar ve daha pek çok ürün ile farklı bir noktaya taşıdı.

Her ne yaparsam yapayım, her zaman müşterinin önceliğini olabildiğince kolay ve erişilebilir hale getirmeyi hedefledim.

Jeff Bezos

Amazon’un bu başarısı sadece Bezos’un değil internet kullanıcılarının da hayatını tümüyle değiştirdi.  Jeff Bezos, başarısının sırrını ise “Her ne yaparsam yapayım, her zaman müşterinin önceliğini olabildiğince kolay ve erişilebilir hale getirmeyi hedefledim.” şeklinde anlatıyor. 

Alibaba 

yerli-ve-yabanci-e-ticaret-girisimcilik-ornekleri

En başarılı e-ticaret girişimlerinden biri olan Alibaba’nın kurucusu Jack Ma ise şansı pek yaver gitmeyenlerden. 1964 yılında Çin’de dünyaya gelen Ma’nın tek hayali İngilizce öğrenmektir. Bunun için 9 yaşından itibaren her sabah turistlerin yoğun olduğu bölgelere gidip, gönüllü rehberlik yapar. 

Ma’nın okul hayatı ise oldukça zorlu geçer. İlkokul, lise ve üniversite sınavlarında üst üste başarısızlıklarla karşılaşır. Harvard Üniversitesi’nden 10 kez red alır. Bu dönemde başvurduğu işlerden de olumsuz dönüşler alır ve bu dönemi: “”Polis olmak için başvurdum, başvuran 5 kişiden 4’ü alındı ben kabul edilmedim. KFC, Çin pazarına girdiğinde iş için 25 kişi başvuru yaptı 24 kişi alındı ve alınmayan tek kişi ben oldum.” şeklinde anlatır.

Şansının dönüşü ise 1995 yılında tercümanlık yapmak için gittiği Amerika’da internet ile tanışmasıyla olur. Buradaki araştırmalarının ardından 1999 yılında Çin’e döner ve 17 arkadaşıyla birlikte; 100 bin dolar sermayeyle, “Ali Baba ve Kırk Haramiler”den esinlenerek Alibaba’yı kurar.

Kısa sürede pek çok kişinin kullanmaya başladığı site bugün dünya genelinde 24 bin çalışana, 10 binden fazla ortak şirkete sahip. Ma, Alibaba’nın  en başarılı e-ticaret girişimlerinden biri olmasının sırrının pes etmemekten geçtiğini katıldığı her söyleşide tekrarlar.

Pes etmediğiniz sürece şansınız devam eder. Pes etmek yapılabilecek en kötü hatadır.

Jack Ma

Ayrıca Jack Ma, e-ticarette başarılı olmak için işletme okumanın da gerekli olmadığını söyler. “İşletme okumak gerekli değil. Bu bölümden mezun olanların çoğu işe yaramaz. İşletme eğitimini bırakmadıkça ve okulda öğrendiklerini unutmadıkça faydalı olmaları mümkün değil. Çünkü okullar bilgiyi öğretirken, bir işe başlamak bilgelik gerektirir. Bilgelik deneyim yoluyla elde edilir. Bilgi ise çok çalışarak elde edilebilir.”

Yerli E-Ticaret Girişimcilik Örnekleri

Şimdi ise sırada yerli e-ticaret girişimcilik örnekleri var. Ülkemizde 2000 yılında Hepsiburada kurulduğundan beri sektör hızla büyüyor. Biz de bu yazımızda öne çıkan iki farklı girişimi inceledik.

Siz de e-ticarete girmek istiyorsanız kendi markamı nasıl kurarım yazımızdan ilham alabilirsiniz.

Çiçeksepeti 

Yerli e-ticaret girişimleri denince akla ilk gelenlerden biri olan Çiçeksepeti tamamen ihtiyaçtan doğar.

Çiçeksepeti’nin kurucusu Emre Aydın, 2001 yılında İstanbul’dan başka bir şehre çiçek göndermek ister. Fakat bunu nasıl yapacağını bir türlü bulamaz. Buna başka insanların da ihtiyacının olabileceğini düşünür. Bunun üzerine aynı yıl “Çiçek Siparişi” isimli bir web sitesi kurar.

2007 yılına kadar hem kendi işi olan endüstri mühendisliğine devam eder hem de bu sitenin yöneticiliğini yapar. 2007 yılına gelindiğinde web tasarımı ve yazılım dersleri alan Aydın; sitenin adını “Çiçek Sepeti” olarak değiştirir ve böylelikle Çiçeksepeti’nin resmi yolculuğu başlar.

Emre Aydın, Çiçek Sepeti’ni büyütürken düşük harcama potansiyeline rağmen maliyetli ve geri dönüşü en yüksek pazarlama olanaklarını araştırarak, o günkü stratejisini buna göre belirlediğini anlatır. Çiçek Sepeti’nin Türkiye’de e-ticaret sektörüne yeni bir bakış açısı getirmek, en hızlı ve kolay şekilde ürün gönderimi yapılabilmesini sağlamak amacıyla kurulduğunu söyler.

Çiçeksepeti bugün, en başarılı yerli e-ticaret girişimlerinden biri. 20 bin kategoride 15 milyondan fazla ürün, Türkiye dışında 5 ülkede daha faaliyet ve 500’ü aşkın çalışanıyla büyük bir şirket. 

Trendyol

Moda alanında en başarılı yerli e-ticaret girişimi olan Trendyol’un da hikayesini anlatmadan olmaz.

2010 yılında evinin salonunda başladığı macerayı bugünlere getiren Demet Mutlu, 1981 yılında İstanbul’da doğar. Liseyi İtalya’da okuduktan sonra New York Üniversitesi’nde Ekonomi eğitimi alır.

Master yaptığı dönemde kendi işini kurmak istediği için eğitimini yarım bırakır. Ardından Türkiye’ye gelerek 300 bin dolar sermayeyle evinin salonunda Trendyol’u kurar. Büyük bir çalışma ve azim neticesinde iki ay sonra bir apartman dairesine taşınan Trendyol, ilk 16 ayında kendi değerini 150 milyon dolara kadar çıkarır.

Günümüzde ise Trendyol moda alanında en başarılı yerli e-ticaret girişimi. Demet Mutlu ise bu başarılı girişimin CEO’su. Ayrıca Fortune Türkiye’nin 40 yaşın altında en güçlü 50 iş kadını, Avrupa Tech İlham Veren 50 Kadın, Fortune tarafından en umut verici 10 kadın girişimci gibi başarı ödülleri de bulunuyor.

Girişimcilikte, insanların görüşlerini almak önemli ama sonunda içinizden gelen sesi dinlemelisiniz.

Demet Mutlu

Demet Mutlu, Trendyol’u başarıya götüren yolu anlatırken: “Girişimcilikte, insanların görüşlerini almak önemli. Ama sonunda içinizden gelen sesi dinlemelisiniz. Ben de içimden gelen sesi dinledim ve Trendyol’u kurdum. İyi ki de yapmışım.” diyor. 

Başarılı Bir E-Ticaret Girişimi için Dikkat Etmeniz Gereken 5 Nokta

basarili-bir-e-ticaret-girisimi-icin-gerekenler
  1. Her zaman potansiyel müşterilerinizin ihtiyaçlarını düşünerek hareket etmelisiniz. İnsanların neleri satın alabileceğini, hangi hizmetlerden faydalanmak isteyeceğini bilmek için uzman olmanıza gerek yok. Kendi deneyimlerinizden ve ihtiyaçlarınızdan yola çıkarak potansiyel müşterilerinizin ihtiyaçlarını keşfedebilirsiniz. E-ticaret sitesinde ne satabilirim yazımız da size gösterebilir.
  2. E-ticaret sitenizin alan adını akılda kalacak şekilde seçmelisiniz. Yukarıda anlattığımız örneklerde olduğu gibi başarılı e-ticaret girişimlerinin hepsi alan isimlerini seçerken bildikleri, kendilerinde iz bırakan, kolay ve akılda kalıcı isimlerden oluşturmuş. Siz de kendi üzerinizde iz bırakan bilinilirliği yüksek bir isim seçebilirsiniz.
  3. Göze hitap eden basit ama şık bir web siteniz olmalı. E-ticaret yapacağınız sitenin ismi kadar tasarımı da önemli. Hizmet vereceğiniz sektöre uygun temanın seçilmesi; müşterilere güven verecek biçimde tasarlanması, sürekli güncel tutulması ve karmaşık görünerek kullanıcılarını ürkütmemesi gerekir. 
  4. Ürün çeşitliliği ve stok yönetimi konusunda başarılı olmalısınız. E-ticaretin başarılı isimlerinin en çok önem verdiği konulardan biri de ürün çeşitliliğidir. Ürünleriniz ne kadar çeşitli olursa, o kadar fazla insana hitap edersiniz. 
  5. Müşteri memnuniyetini her zaman ön planda tutmalısınız. E-ticaretin en önemli konusu müşteri memnuniyetidir. Müşterilerinizin sitenize girdiği andan verdiği siparişin eline ulaşmasına kadar geçen süreden memnun kalması; sizi tekrar tercih etmesi ve büyümeniz için oldukça önemlidir. Müşterinizi sipariş, garanti, iade süreçleri ve güvenlik açısından mutlu etmeniz gerekir.

Türkiye’den ve dünyadan e-ticaret girişimcilik örnekleri ile size ilham vermeyi amaçladık. Aklınıza takılan sorular olursa bize yorum bırakabilirsiniz.

eticaret-illustrasyon

Online Mağazanı 15 Dakikada Kur!

3 gün ücretsiz, ilk 3 ay sadece aylık 1$'a mağazanı Shopify ile kur! Hemen satış yapmaya başla!

Yazar hakkında

E-ticaret konusunda sürekli araştıran, öğrenen ve öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmayı seven biri.

Yorum yapın