Amazon Mağaza Açma Rehberi | Amazon’da Dükkan Açmak

Amazon mağaza açma rehberimizle ürünlerinizi kolayca online dükkanınız üzerinden satmaya başlayabilirsiniz. Aklınıza takılan soruları aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.

E-ticaretin dünyanın her yerine yayılmasıyla birlikte pek çok büyük firma ortaya çıkmıştır. Bunlardan birisi de Amazon’dur. Amazon bugün dünyanın en büyük 5 şirketinden biri haline gelmiştir. Yapılan bağımsız araştırmalara göre e-ticaret kullanıcılarının büyük bir bölümü de Amazon’u tercih etmektedir.

Durum böyle olunca e-ticaret dünyasına adım atmak isteyenlerin de ilk tercihi Amazon olmaktadır. Amazon mağaza açma konusu ise en çok merak edilen konulardan biridir. Bu yazımızda sizlere Amazon üzerinden mağaza açmanın tüm detaylarını, avantajlarını ve dezavantajlarını anlatacağız.

Önce Amazon’u Tanıyalım

Amazon mağaza açma konusuna girmeden önce maddeler halinde Amazon hakkında bilgi vermekte fayda var.

  • Amazon, 2020 yılında İngiltere’de yapılan bir ankete göre “Son 10 yılın en iyi müşteri hizmeti sunan şirketi” seçilmiştir.
  • Günde ortalama olarak 1.6 milyon adet ürün gönderimi yapmaktadır.
  • Amazon satışlarının yaklaşık olarak yüzde 50’si mağaza açan kişiler tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu durum Amazon’da satış yapmaya başlamak için harika bir motivasyondur.
  • Amazon yurt dışı mağaza açma konusunda da oldukça başarılıdır. Yurt dışı hesabı açarak yurt dışına ürün satışı gerçekleştirebilirsiniz.

Amazon Mağaza Açma Şartları

Amazon’da mağaza açmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken şey bir satıcı hesabı oluşturmaktır. Satıcı hesabınızın oluşturulma sürecinde sizden pek çok belge ve bilgi talep edilmektedir.

Amazon bütün bu süreçleri son derece dikkatli bir şekilde yürütmenizi ister. Bu sürecin sonunda ürünlerinizi gönül rahatlığı ile satmaya başlayabilirsiniz. Amazon’da mağaza açmak için şirketinizin olması gerekmektedir. Amazon kayıt esnasında vergi numaranızı ister. Gelin Amazon mağaza açmak için gerekli belgeler neler inceleyelim.

  • İşletmenize ait mail adresiniz: Amazon ile yazışmaları bu mail üzerinden gerçekleştirirsiniz.
  • Telefon numaranız: İletişim durumunda kullanılacak telefonunuzu yazmalısınız.
  • Birincil kişiye ait kimlik bilgileri: Açmaya çalıştığınız mağaza hesabının sahibinin ya da firmanızdaki satıştan sorumlu olan kişinin bilgilerini verebilirsiniz.
  • Şirketinizle ilgili birtakım bilgiler: Şirketinize ait olan vergi, sicil numarası, işletmenizin türü, adresi gibi bilgileri içeren belgeleri de yüklemeniz gerekir.
  • Ödeme yapabilecek bir kredi kartı bilgisi: Bu kart ya şahsınıza ya da şirketinizin adına kayıtlı bir kart olmalıdır. Amazon üzerindeki satıcı hesabınızda yeterli para bulunmadığında üyelik ücretleri bu karttan temin edilmektedir.
  • Banka hesabınızın bilgileri: Yapacağınız satışlardan kazanılan para bu hesaba aktarılacaktır.

Bu aşamaları başarıyla tamamladıktan sonra Amazon üzerinden satıcı hesabınızı oluşturmuş olursunuz.

Amazon Mağaza Açma Ücreti

Amazon üzerinden satış yapmak isteyen herkesin merak ettiği bir diğer konu satıcı hesabı açmanın ücretli olup olmadığıdır. Bu sorunun cevabı evet ücretlidir. Amazon’un kendi internet sitesinden aldığımız bilgilere göre Amazon ücretlendirmeleri iki ana bileşen olarak konumlamaktadır.

Aylık Abonelik Bedeli: Bu paket Amazon’un bütün imkanlarından yararlanmanızı sağlamaktadır. Aylık ücreti 2022 yılı itibariyle 99 TL + KDV olarak uygulanmaktadır.

Satış Komisyonu: Amazon satıcılardan satılan ürünün grubuna göre farklı oranlarda komisyon almaktadır. Bu, toplam satış fiyatı üzerinden uygulanmaktadır.

Amazon Türkiye için %6 ile %10 arasında değişen oranlarda komisyon almaktadır. Gelin hangi ürün grupların yüzde kaç komisyon alıyor birlikte inceleyelim.

  • Bilgisayar, fotoğraf makinesi, elektronik ürünler, cep telefonu gruplarında %6 komisyon alınmaktadır.
  • Bebek ürünleri, ev gereçleri ve dekorasyon, ev ve mutfak ürünleri, kitap, ofis ürünleri, oyuncak, spor malzemeleri, elektronik aksesuar, gıda, ayakkabı ve çanta, yapı market ürünleri, kişisel bakım ürünleri grubunda ise %10 komisyon alınmaktadır.

Bütün bunları göz önüne alarak satacağınız ürüne doğru karar vermeniz gerekir. E-ticarette en çok satan ürünleri merak ediyorsanız ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

Amazon’da Mağaza Açmanın Avantajları

amazon seller app

E-ticaret yapmak isteyenlerin bir numaralı adresi Amazon üzerinden satış yapmak oldukça avantajlı bir durumdur. Gelin bu avantajları birlikte inceleyelim.

1- Amazon Güvenilirdir

Amazon dünyanın en güvenli e-ticaret sitelerinden biridir. Yıllar içerisinde yarattığı güven ve marka bilinci son derece oturmuştur. Amazon üzerinde mağaza açtığınızda sitenin bir parçası gibi olursunuz ve otomatik olarak potansiyel müşterilerinizin gözünde bir güven kazanmış olursunuz.

Müşterileriniz markanızı tanımasa bile oluşacak sorunları Amazon’un çözüme kavuşturacağını bilirler. Bunun verdiği güvenle de sizden alışveriş yaparlar.

2- Amazon’un İmkanları Geniştir

Amazon üzerinden bir mağaza açtığınızda Amazon’un sunduğu birçok hizmetten de faydalanma hakkı kazanırsınız. Bunlar arasında mağaza altyapısı, ödeme seçenekleri ve kargo hizmetleri yer almaktadır.

Unutmayın e-ticarette müşterilere ne kadar çok seçenek sunarsanız o kadar çok tercih edilirsiniz. Müşterilerinize çeşitli ödeme ve kargo opsiyonları sunmanız onları mutlu edecektir.

3- Amazon Geniş Kitleye Sahiptir

Amazon en çok ziyaret edilen e-ticaret sitelerinin başında gelmektedir. Burada bir mağaza açmanız demek bu ziyaretçilerin sizin mağazanızı da görüp alışveriş yapabileceği anlamına gelmektedir. Amazon’a katıldığınızda çok geniş bir kitleye hitap etmiş olursunuz. Biraz reklam yaparak kitleleri markanıza çekebilirsiniz.

4- Amazon Lojistik Desteği Sunar

Amazon’un özel desteklerinden birisi de lojistik desteğidir. Bu uygulamada Amazon sizin ürünlerinizi kendi depolarında saklamaktadır. Ürünlerinizi müşteriler satın aldıklarında Amazon kargo sürecini de üstlenmektedir. Ürünlerinizin hepsine Prime etiketi basarlar. Bu durum müşteriler üzerindeki imajınızı olumlu yönde arttırmaktadır.

Hem de kargolama, depolama gibi lojistik süreçleri için zaman ve para ayırmanıza da gerek kalmamaktadır.

5- Amazon Seller Uygulaması Vardır

Amazon mağaza sahiplerine işlerini mobilden takip etmeleri için Amazon Seller App adındaki uygulamasını ücretsiz olarak sunar. Böylece sürekli bilgisayar başında olmak zorunda kalmazsınız. Bu uygulama sayesinde satıcılara, ürün bilgilerinize her zaman ulaşabilirsiniz. Ayrıca mağazanız üzerinde değişiklikler de yapabilirsiniz.

Amazon’da Mağaza Açmanın Dezavantajları

Amazon mağaza açmak konusu oldukça avantajlı olsa da her durum gibi bu durumun da bazı dezavantajları bulunmaktadır. Bu dezavantajları saymak gerekirse;

1- Güçlü Rakipler

Amazon üzerinden satış yapmanın bu kadar kolay olması sebebiyle bütün girişimciler Amazon üzerinden mağaza açarak para kazanmak isterler. Bu durum bütün ürün grupları için bir sürü rakibinizin olması anlamına gelmektedir.

Ayrıca sektöre yeni girecek rakipler dışında halihazırda ürün satışı gerçekleştiren rakipler de mevcuttur. Bu kalabalıkta fark edilmek oldukça zor olsa da çeşitli yöntemlerle bu durumun da üstesinden gelebilirsiniz. Reklam ve tanıtım yaparak insanları ürünlerinizden haberdar edebilirsiniz.

E-ticaret ve dijital pazarlama yazımız için tıklayın.

2- Sadık Müşterilere Sahip Olamamak

Amazon üzerinden ürün satın alan müşteriler genellikle ürünleri kimden aldıklarını önemsemezler. Amazon tarafından satıldığını düşünürler. Genellikle bir ürün grubunu arayan müşteriler en uygun fiyat veren firma hangisiyse ürünü ondan almaktadır. Siz de fiyatlarınızı bu doğrultuda güncellerseniz müşterilerinizin artması oldukça olası bir durumdur. Ancak tekrar sizi tercih etmeleri için reklam ve tanıtım yapmalısınız.

Amazon Yurt Dışı Mağaza Açma

Amazon üzerinden mağaza hesabınızı açarken ülkenizi de seçersiniz. Seçtiğiniz bir bölgeye satış yapabilmeniz mümkündür. Türkiye üzerinden açtığınız hesabın yanında başka bir ülkeden de ayrı bir hesap açarak yurt dışına satış yapabilirsiniz.

Amazon lojistik desteğinden faydalanarak yurt dışında da satış yapabilirsiniz. Ama her ülkenin farklı vergileri ve sistemi olduğunu unutmamanız gerekir. Öncesinde çok iyi araştırma yapmanız gerekmektedir.

Ayrıca amazon üzerinden amazon dropshipping mağaza açma işlemlerini de yapabilirsiniz. Amazon dropshipping ile ilgili detaylı yazımızı okuyabilirsiniz.

Özetle bu yazımızda Amazon mağaza açma konusundaki tüm aşamaları detaylı bir biçimde anlattık. Sizler de e-ticaret maceranıza Amazon ile başlayabilirsiniz. Herkese bol şans diliyoruz!

eticaret-illustrasyon

Online Mağazanı 15 Dakikada Kur!

3 gün ücretsiz, ilk 3 ay sadece aylık 1$'a mağazanı Shopify ile kur! Hemen satış yapmaya başla!

Yazar hakkında

E-ticaret konusunda sürekli araştıran, öğrenen ve öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmayı seven biri.