İnternetten Gıda Satışı Nasıl Yapılır: Gerekli Belgeler Nelerdir?

E-ticaretin hayatımıza tabiri caizse “jet hızıyla” girdiği bir dönemden geçiyoruz. Bu durum artık alışveriş alışkanlıklarımızı kökten değiştirmeye başladı. Market alışverişlerimizi bile artık e-ticaret sitelerinden yapabiliyoruz. Dolayısıyla gıda sektörü de bu dönüşüm içerisinde kendine yer bulmaya başladı.

Hemen hemen bütün büyük e-ticaret firmaları ya hali hazırdaki siteleri üzerinden gıda satışı yapıyor ya da açtıkları yan firmalar üzerinden bu sektöre giriş yaptı. Gıda sektöründeki ürünlerin üretim biçimi, içeriği ve halka arzı belki de yıllar içerisinde binlerce kez değişecek ama tek gerçek var o da insanoğlu bu dünyada hüküm sürdüğü sürece gıda sektörü yaşayacak.

Günümüz dijitalleşme çağında tüm sektörler gibi gıda sektörü de müşterilerine ulaşmak için interneti oldukça etkili kullanmaya başladı. Bunun için kurulan büyük ya da küçük e-ticaret siteleri yoğun ilgi görüyor. Biz de bu yazımızda internetten gıda satışı yapmak için nelere dikkat edilmeli gibi sizi bu konuda başarıya ulaştıracak bilgileri sunmak istedik. 

İnternetten Gıda Satışı İçin Hangi Ürünler Tercih Edilebilir

İnternetten gıda satışı e-ticaret dünyası içerisinde son yıllarda tüketicilerin yoğun ilgi gösterdiği sektörlerden biri haline geldi. Bu da bu konuda yatırım yapmak isteyenlerin ilgisini çekmeye başladı. İlginin her geçen gün arttığı internetten gıda satışı beraberinde bu alanda büyük rekabetin de oluşmasını sağladı. Bu süreçte öncelik verilmesi gereken en önemli konunun satılacak ürün ya da ürünlerin seçimi olduğunu söyleyebiliriz.

Gıda sektörü doğası gereği hassas içerikli ticaret sektörü olduğu için ürünlerin satış sonrası müşteriye ulaşana kadar sağlıklı ve bozulmadan kendini muhafaza edebilmesi gereklidir. Bu durum internetten gıda satışı yapmak isteyen girişimcilerin ürün seçimini ve bu seçtiği ürüne göre bir yol haritası çıkarması gerektiğini zorunlu kılıyor. 

Gıda sektörü çok geniş içerikli olmasına rağmen bunu kısaca soğuk zincir gerektiren ürünler ve soğuk zincir gerektirmeyen ürünler olarak iki ana gruba ayırabiliriz.

  • Soğuk zincir gerektiren ürünler, üretildikten ya da hasat edildikten hemen sonra müşteriye ulaşana kadar çeşitli derecelerdeki soğuk ortamda muhafaza gerektiren ürünlere verilen genel isimdir. Et ve süt ürünleri, mevsimine göre sebzeler ve meyveler gibi hızlı bozulma potansiyeli olan gıda ürünleri bu kategori içerisinde değerlendirilebilir.
  • Soğuk zincir gerektirmeyen ürünler ise üretildikten sonra uzun süreler boyunca bozulmadan kendini muhafaza edebilen, raf ömrü uzun olan gıda ürünlerine denir. Kuru bakliyatlar, ton balığı ve fıstık ezmesi gibi konserve ürünleri, çikolata ve bisküvi gibi abur cuburlar, zeytin ya da ayçiçeği yağları, fındık, fıstık gibi çeşitli kuruyemiş türleri bu kategoriye girer.

İnternetten gıda satışı üzerine yatırım yapmak isteyen girişimcilerin bu iki ana kategori içerisindeki seçecekleri ürünlere dikkat etmeleri gerekir. Çünkü seçecekleri ürün iki kategoriyi de kapsıyor ise lojistik için harcamaları da dolayısıyla artacaktır.

E-ticaret toptancıları yazımızda gıda alanında da tedarikçiler önermiştik.

Gıda Satışı için Web Sitesi Nasıl Olmalı

E-ticaretin olmazsa olmazı web sitesidir. Kurulacak e-ticaret sitesinin satışı yapılacak ürün ya da ürünleri en doğru ve hızlı şekilde potansiyel müşterilere teşhir etmesi gereklidir. Site tasarımı ve görselliği yüksek rekabet içinde sizi farklı kılacak en önemli husustur. Gıda sektörü için önemli olan ürünün tazeliği ve lezzetli olduğunu site üzerinden doğru tasarım ve görsel geliştirmeler ile müşteriler için ilgi çekici hale getirilmesi gerekir.

Kurulum öncesi site için son dönem trend olan e-ticaret siteleri incelenmelidir. Genel olarak belirli özel rengi olan bir ürün için kurulmayacaksa site tasarımında sade beyaz tonlar tercih edilebilir. Site tasarımının kullanıcı dostu olmasına mutlaka dikkat edilmelidir. Ziyaretçiyi site içerisinde aradığı ürüne hızla ulaşabilir ve satın alabilir olması gerekir.

Site üzerinde ürün için kullanılan görsellerin ilgi çekici olması potansiyel satış miktarını doğrudan etkileyecektir. Web sitesi için önemli hususlardan biri de sitenin arama motorları sonuçlarında yukarılarda yer almasının gerekliliğidir. Bunun için de SEO çalışmaları yapılması gerekmektedir. Ayrıca marka tanınırlığı için dijital mecralara vereceğiniz reklamlar da sizi rakiplerinizden üstün hale getirecektir.

İnternetten Gıda Satışı İçin Gerekli Belgeler

İnternetten gıda satışı yapabilmek için öncelikli olarak vergi mükellefi olmak gereklidir, dolayısıyla bir şirket sahibi olmak bu alandaki girişimcilerin ilk olarak tamamlaması gereken yükümlülüklerin başında yer almaktadır. Gıda satışı yapabilmeyi sağlayan ve birçok farklı şekilde kurulabilen şirketler için gerekli belgeler ise şu şekildedir.

Şahıs Şirketi Kurulurken Gerekli Bilgi Ve Belgeler

Öncelik olarak bir mali müşavir ile anlaşmanız gerekmektedir. Vergi beyannameleri bir serbest muhasebeci mali müşavir olmadan verilememektedir. Belgeleri vermeden önce şirketiniz bir adresi olması gereklidir. Gerekli belgeler ise şu şekildedir.

  • İşyeri kira sözleşmesi
  • İkametgâh belgesi
  • İmza sirküleri
  • Nüfus cüzdan sureti
  • 3 adet fotoğraf
  • Muhasebeci vekâleti

Daha sonra ise vergi dairesindeki prosedürlerin tamamlanması gerekmektedir. E-ticaret için şirket kurma yazımızda da bu konuyu daha detaylı şekilde ele almıştık.

Adi Şirket Kurulurken Gerekli Bilgi Ve Belgeler

Şirket kurulmaya karar verildikten sonra mutlaka bir mali müşavir ile anlaşmanız gerekmektedir. Vergi beyannamesini mali müşavir olmadan yapamayacağınız gibi bu sizi kuruluş öncesi zaman ve mali kayıptan da kurtaracaktır. Başvuru öncesi şirket adresini belirlediğinizden emin olun. Gerekli belgeler ise şu şekildedir.

  • Ortakların ikametgâh belgesi
  • Ortakların kimlik fotokopileri
  • İkişer adet resim
  • Adi ortaklık sözleşmesi (Noter huzurunda hazırlanır.)
  • Muhasebeci vekâletnamesi
  • Ortakların imza sirküleri
  • İşyeri kira sözleşmesi
  • 65 yaş ve üzeri ortak var ise tam teşekküllü bir sağlık merkezinden alınacak sağlık raporu. (Noter işlemleri için mutlaka gereklidir.)

Daha sonra ise vergi dairesindeki prosedürlerin tamamlanması gerekmektedir.

Limited Şirketi Kurulurken Gerekli Bilgi Ve Belgeler

İlk aşamada size birçok alanda fayda sağlayacak olan bir mali müşavir ile anlaşma yapılması gerekmektedir. Şirket adresi belirlendikten sonra gerekli belgeler ise şu şekildedir.

  • Ortakların ikamet belgeleri
  • Ortakların kimlik fotokopisi
  • Üçer adet vesikalık resim
  • İşyeri adresi – kira sözleşmesi
  • Kurulacak şirketin ünvanı
  • Şirket sermaye tutarı
  • Şirket temsilcisi

Gerekli belgelerin temin ve teslimi sonrasında ise sırasıyla vergi dairesi, sanayi odası ve belediye işlemleri ile ilgili prosedürlerin de tamamlanması gerekmektedir.

Anonim Şirketi Kurulurken Gerekli Bilgi Ve Belgeler

Tüm şirket kuruluş aşaması öncesinde olduğu gibi bu şekilde bir şirket kurmak isteyenlerin de öncelikli olarak bir mali müşavir ile anlaşmaları gerekmektedir. Şirket adresinin de belirlenmesinden sonra temin edilmesi gerekli olan belgeler ise şu şekildedir.

  • Ortakların ikametgâh belgesi
  • Ortakların kimlik fotokopisi
  • 3’er adet vesikalık resim
  • İşyeri kira sözleşmesi
  • Kurulacak şirketin ünvanı
  • Şirket sermaye tutarı
  • Sermaye payları/oranları
  • Şirket temsilcisi

Gerekli belgelerin temin ve teslimi sonrasında ise sırasıyla vergi dairesi, sanayi odası ve belediye işlemleri ile ilgili prosedürlerin de tamamlanması gerekmektedir.

İnternetten gıda satışı için kuracağınız şirket tarım gıda ve hayvancılık sektörüne göre düzenlenmesi gereken şirket prosedürleri içermektedir. Bireysel kurulan şirketler bir gün gibi kısa sürede kuruluyor olmasına rağmen ortaklık şirketlerinin kuruluş süreleri 5 ile 7 iş günü arasında sürebilmektedir.

Genel olarak şirket türü hangisi olursa olsun kuruluş aşamasında vergi dairesi işlemleri öncelikli olarak tamamlanması gerekmektedir. Daha sonra türüne göre şahıs işletmeleri ticaret ya da meslek odasına, sermaye şirketleri ise ticaret odasına başvuru yapmaları gereklidir. İş yeri ruhsatı almak için ise bulunduğu yerdeki belediyelere başvuru süreci de tamamlanması gerekir.

Ayrıca şirket bünyesinde çalışan var ise SGK işlemleri için de başvuru yapılması zorunludur. Ve en önemlisi sektöre göre özel izin işlemleri için Tarım Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvuru yapılması da gereklidir. Son olarak, satılacak ürün ya da ürün çeşitliliğine göre değişiklikler gösteren başvuru merkezlerini internetten gıda satışı girişimciliği öncesi mutlaka araştırmanız ve buna göre hazırlık yapmanız yararınıza olacaktır.

Fark Yaratmak İçin Neler Yapılabilir

Yüksek rekabet ortamı sahibi internetten gıda satışı içerisinde fark yaratıp söz sahibi olmak, sizin bu alanda harcadığınız zaman ve kullandığınız taktikler ile ortaya çıkacaktır. Bu süreçte harcadığınız emek satışlarınıza direkt olarak etki edecektir. 

  • Dönemsel olarak popüler hale gelen gıdalar olabilir. Gıda trendlerini sürekli takip etmeniz ve bu içerikleri satıyor olmanız sizi güncel kılacak ve satış oranınızı yüksek tutmanızı sağlayacaktır.
  • Web sitenizin tasarımına önem verin. Kullanımının kolay, içerik görsellerinin kaliteli ve sitenizin sürekli güncel olmasını sağlayın. Örneğin, süt ve süt ürünleri üzerine bir siteniz var ise ürünlerinizin doğallığını ve tazeliğini vurgulamak adına ilgili bölümlerde köy ortamındaki hayvanların görsellerine daha çok ağırlık verin.
  • Tedarikçi zincirinizi çoğaltın. Sadece bir tedarikçi ile çalışıyorsanız ve size dönemsel olarak hizmet veremediğinde işleriniz sekteye uğrayabilir.
  • Siteniz için stok kontrol yazılımlarından yararlanın. Envanterinizde olmayan ürünlerin sitenizde satışta olması ve satın alan müşteriye bunu ulaştıramıyor olmanız markanız için hiç iyi olmayacaktır.
  • Müşteri hizmetlerine çok önem verin. Müşterilerinizin memnuniyeti size olan bağlılıklarını arttıracaktır.
  • Site içerisindeki ödeme sistemlerini çeşitlendirin. Ödeme yöntemlerindeki çeşitlilik bütçesine göre alışveriş yapacak potansiyel müşterileriniz için en önemli hususlardan biridir. Örneğin, yeni açılmış bir siteniz var ise potansiyel müşterinizi artırmak için ödeme yöntemlerinize kapıda ödeme seçeneğini de ekleyebilirsiniz.
  • İndirim ve kampanyalar yapın. Kuruluş aşamasında çekiliş ile vereceğiniz hediye kampanyaları ilgi çekecektir.
  • Sosyal mecralarda aktif olun. Şirketiniz için açtığınız sosyal medya hesaplarını sürekli güncel tutun. Kampanya duyurularını ve site güncellemelerini mutlaka paylaşın. E-ticaret püf noktaları yazımızdan da bu konuda fikir edinebilirsiniz.

Sonuç

Gıda sektörü her zaman yüksek rekabet içinde olmuştur ve muhtemelen bundan sonra da her geçen gün bu sektördeki rekabet kat sayısı artacaktır. İnternetten gıda satışı için farklılık yaratmadan başarılı olmak da buna paralel olarak her geçen gün zorlaşmaktadır. Bu sektörde öne çıkmak için öncelik vermeniz gereken ilk kısım web siteniz ve buna bağlı olarak müşteri memnuniyeti olmalıdır. Unutmayın, internetten gıda satışı işi içinde web siteniz sizin yüzünüzdür ve müşteriniz ile yüz yüze olduğunuz yegâne yer burasıdır. 

eticaret-illustrasyon

Online Mağazanı 15 Dakikada Kur!

3 gün ücretsiz, ilk 3 ay sadece aylık 1$'a mağazanı Shopify ile kur! Hemen satış yapmaya başla!

Yazar hakkında

E-ticaret konusunda sürekli araştıran, öğrenen ve öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmayı seven biri.