E-ticaret dünyası büyüdükçe yanında getirdiği kolaylıklar kadar sorunları da getiriyor. Ödeme sistemleri ise bu potansiyel sorunlar kaynağının başında yer alıyor. Bankalar kadar e-ticaret firmaları da bu konu ile ilgili sürekli yeni alternatifler üretmeye çalışıyor. Ödeme sistemlerinin kullanımı nın kolay ve güvenli olması gerekiyor.
Her geçen gün haberlerde görmeye daha da alıştığımız kredi kartı bilgi hırsızlıkları ise potansiyel e-ticaret müşterilerini daha da korkutuyor ve bu da onları alternatif ödeme seçenekleri aramaya itiyor.
Genel olarak anlatmaya çalıştığımız bu durum müşteri ödeme yaparken duyduğu güvensizlik ortamını tamamen ortadan kaldırmayı hedefleyen bir iş modeli yarattı. Aracı ödeme sistemleri, kredi kartlarını bizzat internet ortamında alışveriş yaparken kullanmak istemeyenler için oldukça güvenli alternatif çözümler sunuyor. Dünyada oldukça yaygın olarak kullanılan bu aracı ödeme sistemleri Türkiye içerisinde de uzun süredir kullanılmaktadır.
Tüm dünyaya kendini kanıtlamış olan Paypal ise bu iş kolunun öncüsü ve en güvenilir markası olmasına rağmen Türkiye sınırları içerisinde hizmet veremiyor. Türkiye içinde bu iş kolunda faaliyet gösteren en az Paypal kadar güvenilir markalar da bulunuyor. Biz de bu alanda önde gördüğümüz iki farklı markayı karşılaştırmak istedik. Paytr mi İyzico mu sorusuna gelin birlikte cevap vermeye çalışalım.
PayTR
2009 yılından beri alternatif ödeme sistemleri sektöründe faaliyet gösteren Paytr, 6 Nisan 2016 itibari ile 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamında lisanslı bir firma olmuştur.
Tamamen yerli sermaye ile kurulan Paytr, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde TEPAV ve AllWorld Network’ün yürüttüğü “Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen 100 Şirketi” yarışması 2014 kazananları listesinde 5. sırada yer almıştır.
Paytr mi İyzico mu sorusuna kesinlik arz eden bir cevap vermek oldukça güç. Her iki firma hem işletmeler için hem de bireysel müşterilere hizmet veriyor lakin araştırmalarımız ve de bu iki firmanın kendi internet sitelerindeki bilgilere göre Paytr’nin odaklandığı kısım daha çok firmalar üzerine olduğu görülüyor. Bankaların sunduğu çeşitli ödeme sistemleri dışında alternatif ödeme çözümleri sunan Paytr müşterilerine öncelikli olarak sanal POS uygulamasını sunuyor.
Sanal POS Nedir, Ne İşe Yarar?
Müşterilerin mağaza alışverişlerinde kredi kartı ya da banka kartı ile ödeme yaparken kullandığı POS cihazlarının dijital ortamlara uyarlanmış şekline kısaca sanal pos denir. E-ticaret terimleri yazımız aracılığıyla e-ticaret jargonuna hakim olmanız için tüm terimler hakkında kısa açıklamalarımızı bulabilirsiniz.
E-ticaret sitesi sahiplerine, bankalara alternatif olarak sunulan bu servis müşterilere web sitelerinden güvenli online ödeme imkanı hizmeti veren bir uygulamadır. Web sitelerine kolayca entegrasyonu sağlanan Paytr Sanal POS hizmeti aidat ücreti barındırmamaktadır.
En iyi sanal POS firmaları için tıklayın!
Bütün yazılım dilleriyle uyumlu olarak çalışan Paytr Sanal POS hizmeti komisyon ücreti için müşterilerin web sitelerinin aylık işlemleri, firmaların yıllık ciro hedefleri ve iş modellerine göre uygun komisyon oranları ile müşterilerine hizmet vermektedir. E-ticaret ödeme sistemleri yazımızda alternatif ödeme yöntemleriyle birlikte sanal POS konusuna da değinmiştik.
Paytr Sanal POS hizmetinden yararlanmak isteyen şirketlerin ve şahıs firmalarının bazı evrakları bulundurmaları gerekmektedir. Bu evraklar ise şu şekilde listelenmiştir;
Şirketler İçin:
- Ticaret sicil gazetesi
- Vergi levhası
- İmza sirküleri
- Banka hesap bilgisini teyit eden evrak
Şahıs Firmaları İçin:
- Vergi levhası
- Kimlik görüntüsü
- İmza beyannamesi
- Banka hesap bilgisini teyit eden evrak
Bütün yükümlülükler ve komisyon ücreti ile ilgili karşılıklı mutabakatın ardından uygun şekilde siteye entegrasyonu sağlanan Paytr Sanal POS hizmeti müşteri için alışveriş esnasında kullanılabilir hale gelmiş olur. Bu alternatif ödeme sistemi sırasıyla şu şekilde çalışmaktadır:
- Müşteri ürün veya hizmet alacağı web sitesini ziyaret eder.
- Satın almak istediği ürün veya hizmeti belirleyip sanal alışveriş sepetine ekler.
- Ödeme alanındaki gerekli yerleri doldurur ya da ortak ödeme sayfasına yönlendirilir.
- Paytr’ye herhangi bir üyelik işlemi gerçekleştirmeden ödemesini tamamlar.
- Ödeme akabinde güvenlik alt yapısı süreci doğrulayıp onaylar.
- Web sitesine bu ödemenin güvenli, doğru ve başarılı şekilde tamamlandığı bilgisi verilir.
- Ürün veya hizmet web sitesi sahibi tarafından müşteriye iletilir.
Genel olarak Paytr’nin çalışma sistemini anlatan bu süreç çok hızlı olarak gerçekleşmektedir. Anlık işlemlerin ardından müşteri güvenilir şekilde ödemesini tamamlamış olarak web sitesinden ayrılabilir.
Paytr’nin Avantajları Nelerdir?
Günümüz e-ticaret dünyasında Türkiye’de alternatif ödeme sistemleri hizmeti veren Paytr kolay, hızlı ve en önemlisi güvenli ödeme için önde gelen firmalar arasında. Bu firmayı tercih etmeniz için firma potansiyel kullanıcılarına şu şekilde kolaylıklar sağlamaktadır.
- Aidat veya sonradan çıkan ekstra ücretler yoktur, firmaya göre uygun komisyon ücreti belirlenerek ücretlendirme yapılmaktadır.
- Tüm yazılım sistemlerine uygun, kolay ve hızlı entegrasyon süreci.
- Firmaları ve bu firmaya alışverişe gelen müşterileri sahtecilikten korur.
- Üye firmalara ertesi iş günü ödeme alma avantajı sağlar. Bankalar özel bir anlaşma yoksa genelde bu süreci aydan aya olarak düzenlemektedir. En önemli avantajlardan biri budur.
- Ödeme sayfası ilgili e-ticaret sitesine göre özelleştirilebilir.
- Platformdan bağımsız olarak mobil uyumlu ödeme sayfaları sunar.
Bütün bu avantajları barındıran Paytr 10 yıldan fazla geçmişe sahip köklü ve alanında kendini oldukça geliştirmiş bir firmadır. Her geçen gün yeni özellikler ile birlikte müşterilerine daha iyi hizmet vermeyi amaçlayan Paytr e-ticaret siteniz için güvenli ödeme sistemleri entegrasyonu için iyi bir alternatif olabilir.
PayTR kullanan siteler yazımızı inceleyerek bu sistemin detaylarını öğrenebilirsiniz.
İyzico
Paytr mi İyzico mu karşılaştırmasının bir diğer kahramanı olan İyzico Barbaros Özbuğutu ve Tahsin Isın tarafından 2013 yılında kurulmuştur. Merkez ofisi Üsküdar’da olan İyzico, 2019 yılında bir Nasper şirketi olan PayU tarafından 165 milyon dolara satın alınmıştır. 2018 yılı verilerine göre toplamda 32 binden fazla kayıtlı iş yeri ve 10 binden fazla bireysel müşterisi bulunan firmanın yıllık işlem hacmi 3,2 milyar TL’dir. Deloitte’un Türkiye 2018’de en hızlı büyüyen teknoloji şirketleri listesinde 3. Sırada yer almıştır. Ayrıca, CB Insights’ın 2017’de Dünya genelindeki The Fintech 250 listesine girmeyi başarmıştır.
Yapay zekâ tabanlı sanal ödeme sistemleri hizmeti veren İyzico hem şirketler hem de bireysel tüketicilere uygun hizmetler sunmaktadır. E-ticaret firmaları için sanal POS ile güvenli ödeme sistemleri hizmeti verdiği gibi bireysel tüketiciler için de sanal kart hizmeti vermektedir. Bu da rakiplerine göre daha geniş alanda hizmet vermesini sağlamaktadır.
Şirketler Ve Şahıs Firmaları İçin İyzico
Herhangi bir bankada hesabı olmayan, kredi kartı ya da banka kartı sahibi olmayan kullanıcılara bireysel sanal kart uygulaması da sunan İyzico aynı zamanda şirketlere ve şahıs firmalarına da sanal POS uygulaması ile de hizmet vermektedir. E-ticaret sitesi sahibi firmalara dünyanın her yerinden kolayca ödeme alınmasını sağlayan İyzico sanal POS hizmeti aynı zamanda tıpkı kredi kartları gibi taksitli satış yapılmasını da sağlamaktadır.
İyzico’nun Avantajları Nelerdir?
40 binden fazla web sitesinde yapay zekâ teknolojili sanal ödeme sistemleri hizmeti veren İyzico Türkiye içinde hizmet veren kendi alanından sayılı isimler arasında yer alıyor. Hızlı ve en önemlisi yüksek güvenli alışveriş deneyimi sağlayan İyzico’nun avantajları ise şu şekilde sıralanmaktadır.
- Üyelere banka hesabı olmadan internet üzerinden alışveriş yapabilme olanağı sağlar.
- Müşteriye iade ya da iptal sonrası geri ödemeyi çok hızlı yapar.
- Dünyanın her yerinden alışveriş yapılmasını sağlar. Farklı para birimleri ile alışveriş olanağı sunar.
- PCI-DSS 1. Sınıf sertifikası ile tüm sahtecilik işlemlerine karşı hem kullanıcıyı hem firmayı korur.
- Firmalara sanal POS ve bireysel kullanıcılara sanal kart hizmeti sunar.
- Kurumsal ya da bireysel firmalara entegrasyonsuz link yöntemi ile ödeme hizmeti sunar. Bu özellik sayesinde sosyal medya üzerinden yapılan satışları da kolaylaştırır.
- 7/24 canlı destek sunarak anlık problem çözümleri için müşteri hizmeti sunar.
Hiçbir banka hizmetine gerek duymadan müşterilerine sanal ödeme sistemleri hizmeti sunan İyzico üyelik için hiçbir ücret talep etmez.
Alternatif Sanal Ödeme Hizmetleri Sunan Firmalar
Karşılaştırdığımız bu iki önemli firma dışında da sanal ödeme sistemleri üzerine hizmet veren bankalar ve özel firmalar bulunmaktadır. Ücretli ya da ücretsiz olabilen bu hizmeti sunan firmalar ve bankalar ise şu şekildedir.
Sanal Kart Hizmeti Sunan Bankalar
- Ziraat Bankası
- İş Bankası
- Garanti Bankası
- Denizbank
- Kuveyt Türk
- İngBank
- TEB Bankası
- Vakıfbank
- Enpara
Sanal POS Hizmeti Veren Bankalar
- Yapı Ve Kredi Bankası
- İş Bankası
- Garanti Bankası
- Akbank
- TEB
- Vakıfbank
- QNB Finansbank
- Halkbank
Sanal POS Hizmeti Veren Diğer Firmalar
- Paratika
- Payu
- Paytrek
- Esnek Pos
- Paynet
- Shopinext
- Weepay
- Hepsiay
- İyzucu
Sonuç
Paytr mi İyzico mu sorununa elimizden geldiğince cevap vermeye çalıştık. Firmaların ya da şahıs şirketlerinin yıllık işlem hacimlerine göre komisyon ücreti üzerinden hizmet alabileceğiniz bu iki firma arasında tercih yapmak size kalıyor.
Ek olarak, İyzico şirket ya da şahıs firmalarına tıpkı Paytr gibi sanal POS hizmeti vermesi dışında bireysel kullanıcılara tıpkı bankalar gibi sanal kart hizmeti vermesiyle de ayrıca dikkat çekiyor.
İyzico’yu Shopier’le karşılaştırdığımız yazı da ilginizi çekebilir.
İki firmanın da en büyük avantajı hızlıca e-ticaret siteniz üzerinden ödeme alabilmenizi sağlıyor. Bu sayede de sisteminizde kullanıcıların kredi kartı bilgileri gibi detayları barındırmanıza gerek kalmadan hızlıca aracı firma aracılığıyla bu işlemleri çözmüş oluyorsunuz.