Bir e-ticaret şirketi kurmayı düşünüyorsanız ya da kurduğunuz işinizi büyütmek için yollar arıyorsanız e-ticaret araçlarından faydalanmanız gerekir.
Dijital pazarlamadan sosyal medyaya kadar işiniz için gerekli tüm alanlarda kullanabileceğiniz e-ticaret araçları sayesinde markanızı daha çok kişiye ulaştırabilir ve istediğiniz büyümeyi sağlayabilirsiniz. Biz de bu yazımızda farklı alanlarda kullanabileceğiniz e-ticaret araçlarını inceledik.
Hangi Alanlarda E-Ticaret Araçlarından Faydalanmak Gerek?
Öncelikle e-ticaret araçlarını kendi aralarında sınıflandıralım.
- E-Ticaret Sitesi Kurmak için Gereken Araçlar: Bu e-ticaret araçları yardımıyla e-ticaret sitenizi kurmak oldukça kolay hale gelecek. Bu sayede sizin tek düşünmeniz gereken sitenize ziyaretçileri çekmek ve daha fazla satış rakamına nasıl ulaşacağınızı düşünmek olacak.
- E-Ticaret Dijital Pazarlama Araçları: Bu e-ticaret araçları yardımıyla satışlarınızı arttırabilir ve sitenize daha fazla kullanıcı çekebilirsiniz. Gerek sosyal medya, gerek e-mail pazarlama ya da içerik pazarlaması gibi farklı alt dalları bu başlık altında ele aldık.
- E-Ticaret Satış Destek & Satış Sonrası Araçları: Sitenize kullanıcıları çekmeyi başardınız, belki satışınızı da gerçekleştirdiniz fakat kullanıcıları memnun etmek, fatura kesmek gibi süreçler satışları yapmakla bitmiyor. Bu sebeple kullanabileceğiniz farklı araçlar da bulunmakta.
Olmazsa Olmaz E-Ticaret Araçları
Öncelikle detaylı alt başlıklara geçmeden önce öne çıkarmak istediğimiz 3 e-ticaret aracından bahsedelim. Daha önceki yazılarımızda da internet satışları nasıl arttırılır konusuna değinmiştik.
Bu konuda Google’dan trafik çekmek rakiplerin durumunu analiz etmek ve doğru kelimeleri sitenizde kullanmanız oldukça önemli. SEO ve Google reklamları için seçilecek kelimeleri en optimum şekilde tespit etmek bu işin önemli bir noktasını oluşturuyor. Biz de bu noktada komple bir paket sunan Semrush‘ı en önemli araç olarak önermek istiyoruz.
Semrush
E-ticaret sitelerinin başarısını belirlemede SEO çok önemli bir yer tutar. Çünkü Google’dan trafik alıp bu trafiği satışa dönüştürmeyi başardığınız noktada kâr marjınız çok yükselecektir. Semrush bu anlamda kapsamlı bir hizmet sunuyor.
Özellikler: Kelime araştırması, sayfa içi SEO önerileri, rakip analizi, lokal SEO, sosyal medya yönetimi, içerik optimizasyonu, rakiplerin ücretli reklam metinleri ve kelimelerini bulma, reklam verilecek kelime tespiti ve daha fazlasını Semrush sayesinde elde edebilirsiniz.
Neden Gerekli: Başta da açıkladığımız gibi satışlarınızı arttırmak için doğru kelimeleri hedeflemek, rakiplerinizi iyi analiz etmek oldukça önemli. Semrush, bir SEO aracından daha fazlasını da sunarak sosyal medya konusunda da size yardımcı oluyor.
Olumsuz olarak söyleyebileceğimiz konu ise fiyatı. Maalesef ülkemiz şartlarında oldukça pahalı sayılabilecek Semrush’ın aylık ücreti 120 Dolar(yıllık ödendiğinde aylık fiyat 99 Dolara düşüyor), yine de bütçeniz el vermiyorsa 1 haftalık ücretsiz sürümünü denemenizi tavsiye ederiz.
Oberlo
Özellikle e-ticaret yardımıyla yurtdışına satış yapmak isteyenlerin öğrenmek istedikleri konuların başında dropshipping geliyor. Dropshipping sayesinde doğrudan stok bulundurmadan aslında ürünlerin tedarikçiden alıcıya satılmasında aracı oluyorsunuz.
Oberlo ise bu süreci sizin için kolaylaştırıyor. Bir Dropshipping e-ticaret sitesi düşünenler ya da sahibi olanlar için olmazsa olmaz bir web sitesi. Siz ürünleri doğrudan Oberlo üzerinden entegre ederek sitenize ekliyorsunuz ve satış gerçekleştiğinde Oberlo bilgileri tedarikçiye iletiyor. Size sadece daha çok müşteriyi siteye çekmek kalıyor.
Neden Gerekli: Oberlo ile dropshipping’e başarılı bir giriş yapabilirsiniz. Birçok ürün seçeneğine anında ulaşacaksınız ve her sipariş geldiğinde sizin de ayrıca sipariş vermenize gerek kalmayacak.
Sadece dropshipping ile e-ticaret satışı yapanları hedefleyen bu aracı özellikle yeni başlayanlar ücretsiz sürümü yardımıyla kullanabilir. Daha yüksek sayıda entegrasyonlar ve farklı özellikler için ayda 29.90 Dolar ödemeniz gerekiyor.
Çin’den ürün getirip satmak isteyenler için de farklı bir alternatif olabilir.
WooCommerce
Bir WordPress websitesi üzerinden kolayca e-ticaret sitesi açmak mümkün mü? WooCommerce size bu konuda büyük kolaylık sağlıyor. Üstelik ücretsiz. Farklı alanlarda olmazsa olmaz olarak önerdiğimiz 3 e-ticaret aracının içinde tamamen ücretsiz olan tek araç.
Neden Gerekli: Kendi e-ticaret sitesini açıp kolayca satış yapmaya başlamak ve bu noktada henüz bütçesi de olmayanlar için WooCommerce biçilmiş kaftan. Sadece domain ve hosting masrafının ardından WooCommerce ile WordPress web sitenizi bir e-ticaret mağazası haline getirebilirsiniz.
Ücretli özellikleri de bulunsa da ücretsiz hali de başlangıç aşamasında gayet yeterli olacaktır.
E-Ticaret Sitesi Kurmak için Gereken Araçlar
Üst kısımda WooCommerce’e değinmiştik. Eğer bütçeniz kısıtlıysa ve henüz sitenizi kurmadığınız anda para harcamak istemiyorsanız bir WordPress sitesi üzerine kurulan WooCommerce işinizi görecektir fakat tabii ki popüler alternatifler de mevcut.
Shopify
E-ticaret web sitesi kurmak için yazılım bilginiz yoksa ve şık bir site görünümü istiyorsanız Shopify tam da size göre. Sistemde önceden hazırlanmış birçok tema ve arayüz bulunur. Kullanıcı çok kolay bir şekilde kendi istediği siteyi hazırlayabilir.
Birçok üçüncü parti ödeme sistemiyle uyum içinde çalışan Shopify aynı zamanda Google Ads uygulaması ve birçok sosyal medya platformuyla da entegre olarak çalışır. Tıpkı WordPress gibi Shopify üzerinde de birçok eklenti bulmak mümkün.
BigCommerce
Birçok büyük markanın e-ticaret sitesini geliştirmek için kullandığı bir araç olan BigCommerce Türkiye’de çok popüler durumda değil. Bu da aslında BigCommerce ile yapılmış sitelerin diğerlerinden daha kolay farklılaşmasına sebep olabilir. Güvenlik ve esneklik gibi konularda avantaj sağlayan Bigcommerce aylık 29.90’dan oluşan planlarla başlıyor.
IdeaSoft
Türkiye’nin en yaygın kullanılan e-ticaret çözüm ortaklarından biri olan Ideasoft özellikle Türkiye’ye hizmet verecek kullanıcılar için aradıkları çözümü sunabilir. Birçok farklı e-ticaret aracının özelliklerini bünyesinde barındıran IdeaSoft hızlıca tek yerden çözümlere ulaşmak isteyen e-ticaret site sahiplerine hizmet veriyor. Çıkış anında kullanıcıya teklif, Whatsapp entegrasyonu gibi farklı araçlarda elde edebileceğiniz özellikler, hazır temalar gibi hizmetleriyle Türkiye’de e-ticaret sektöründe birçok siteyle çalışma halinde.
E-Ticaret Dijital Pazarlama Araçları
MailChimp
Bir e-ticaret şirketiniz varsa email marketing en çok kullanacağınız e-ticaret araçlarının başında gelir. Bu yöntemle sitenizin kullanıcıları ile iletişime geçebilir ve ürün tanıtımı yapabilirsiniz. MailChimp ise bu alanda kullanım kolaylığı ile en çok tercih edilen email marketing aracı.
Özellikle Shopify ve BigCommerce gibi e-ticaret altyapılarına uygun olması da en çok tercih edilmesinin sebeplerinden biri. Bu uygulama ile sayfanızın kullanıcılarına indirim haberleri ya da yeni ürünler gibi mailler atabilirsiniz. MailChimp ile ücretsiz bir hesap oluşturarak 2000 kişiye email gönderebilirsiniz.
Canva
Ürünlerinizi tanıtmak için yaratıcı ve kaliteli görsellere ihtiyacınız var. Canva basit bir şekilde etkileyici görseller hazırlamak için biçilmiş kaftan. Ücretsiz bir web tabanlı grafik tasarım uygulaması olan Canva ile sosyal medya gönderileri için tasarımlar yapabilirsiniz.
Aynı zamanda logo tasarımları, davetiye, poster ve reklam gibi birçok görseli de profesyonel bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Ayrıca Canva kullanıcılarına ücretsiz olarak kullanabilecekleri birçok stok fotoğrafı da sunar. Kullanımı son derece basit olan bu uygulama ile yaratıcı birçok tasarım yaratabilirsiniz.
Ücretli sürümü sayesinde de farklı templatelere ve daha geniş bir stok fotoğraf veritabanına ulaşabilirsiniz. Canva nedir yazımız sayesinde daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Not: Stok fotoğraflar her ne kadar önemli olsa da kendi ürün fotoğraflarınızı çekmek ve gerçek fotoğrafları sitenizde kullanmak sizi bir adım öne taşıyacaktır.
Google Analytics
Google en çok kullanılan arama motorlarının başında geliyor. Google’ın sunduğu Google Analytics işinizi büyütmek için kullanabileceğiniz ücretsiz uygulamalardan biri. Bu analitik uygulaması ile işiniz için kurduğunuz internet sayfanızın analitiklerini inceleyebilirsiniz. Sayfanızı ziyaret eden kişilerin sayfanızı nereden bulduğu, sayfada ne kadar süre geçirdikleri, cinsiyetleri gibi bilgileri görebilir ve sayfanızı bu yönde gelişmesini sağlayabilirsiniz. E-ticaret için özel ayarlamalarla sayfalarınızın dönüşüm oranlarını ve size kazandırdıklarını da Google Analytics aracılığıyla hesaplayabilirsiniz.
Buffer
Sosyal medya aracılığıyla pazarlama günümüzün olmazsa olmazları arasında. Özellikle sayfanıza sosyal medya aracılığıyla kullanıcı çekmek istiyorsanız sosyal medya hesaplarınızı düzenli ve aktif bir şekilde kullanmalısınız. Ancak sosyal medyanın birden fazla kolu olduğu için bunların takibinin yapılması da bir hayli zaman alabiliyor. Buffer ise burada devreye giriyor. Yaptığınız paylaşımları her bir sosyal medya platformuna aynı anda göndermek ve içeriklerin zamanlamasını ayarlamak için Buffer’ı kullanabilirsiniz.
Buffer daha kısıtlı bir şekilde ücretsiz ve ücretli sürümleri bir arada bulunduruyor.
Hotjar
Sayfanızı ziyaret eden kullanıcıların en çok nerelere tıkladığı sayfanızı ne kadar scroll ettiği gibi verilere ulaşmak sayfalarınıza yapacağınız eklemeler, çıkarmalara karar vermek için önemli olabilir. Hotjar da hem ücretsiz hem de daha detaylı veri sunması adına ücretli sürümleri olan bir uygulama.
E-Ticaret Satış Destek & Satış Sonrası Araçları
Paraşüt E-ticaret
Paraşüt E-ticaret ile tek bir ekrandan tüm farklı pazaryerlerindeki satışlarınızı takip edip otomatik faturalandırmayı sağlayabilirsiniz. Bu sayede fatura ve ön muhasebe konusunda aradığınız çözüme ulaşırsınız. Aynı zamanda kendi web siteniz için de Paraşüt E-ticaret üyesi olarak sanal poslarda özel komisyon avantajlarından yararlanabilirsiniz.
Zendesk
E-ticaret işinin en önemli kısımlarında birisi de müşterilerdir. Sayfanızı ziyaret eden ve ürünlerinizi satan alan kişiler ile kurduğunuz iletişim işinizin büyümesinin bir parçası olur. Müşterilerin yaşadığı herhangi bir sorunu çabuk ve düzgün bir şekilde çözebiliyorsanız geri dönüşlerde her zaman olumlu olacaktır. Bu durumda da iyi bir müşteri servisi kullanmanız gerekiyor.
Zendesk her müşteriden data toplayarak ve geri dönüşleri toplayarak sayfanızı ziyaret eden müşterilerinizle iyi bir iletişim kurmanıza yardımcı olur. Zendesk kolay kurulumu ve sunduğu çeşitli seviyelerdeki desteği ile e-ticaret şirketiniz için her zaman yararlı olacaktır.
Trello
Trello, e-ticaret sitenizdeki projelerinizi yönetmek için kullanabileceğiniz bir araçtır. Bu araç ile gelecek projeleri organize edebilir, yapmanız gereken işleri ve hedeflerinizi takviminize ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda bir ekip ile çalışıyorsanız gerçekleşen projeleri ekipteki kişilere göndermenize imkan sağlar.
Sadece web sitesinde değil mobil cihazlar ile de kullanmanıza olanak sağlar. İşinizde düzgün bir proje yönetimi sağlamak istiyorsanız denemeniz gereken bir uygulamadır.
E-Ticaret Pazaryerleri Araçları
E-ticaretten oldukça yüksek kazançlar sağlayan birçok şirketin kendi web sitesi bile olmayabiliyor. Yalnızca pazaryerlerini kullanarak da yüksek kazançlara ulaşmak mümkün. Peki bu pazaryerlerinde hangi ürünlerin daha çok satacağını analiz etmek, rakiplerinizle kendinizi kıyaslamak için hangi ürünlerden faydalanabilirsiniz?
Jungle Scout
Eğer hedefiniz yurtdışı ve Amazon üzerinden satış yapmaksa hangi ürünü satacağınızdan ürünü Amazon’da açmaya kadar olan tüm süreçte Jungle Scout size destek sağlayacak ve işinizi kolaylaştıracaktır. Envanterinizi planlamak konusunda da tahmini satış verileriyle stok durumunuzu kontrol etmenizi sağlayan, daha çok değerlendirme(review) almanız için yardımcı olan bu uygulama Amazon satıcıları için en kritik e-ticaret araçları arasında.
Ne Satılır
Jungle Scout Amazon için ne sağlıyorsa “Ne Satılır” da Türk pazaryerleri için benzer hedefleri gerçekleştiriyor. Ne Satılır sayesinde Trendyol, Hepsiburada, Gittigidiyor gibi farklı pazaryerlerindeki satışlarınızı tek bir yerden takip edip ne satılır noktasında daha iyi bir analiz yapabilirsiniz.
Pazar yerleri komisyon oranları hesaplama araçları yardımıyla da sonradan sürprizlerle karşılaşmazsınız.
E-ticaret sektöründe yer almak için kullanabileceğiniz e-ticaret araçları gördüğünüz gibi oldukça çeşitli. Aralarında ücretsiz olarak kullanabilecekleriniz olduğu gibi dolarla fiyatlanan yabancı e-ticaret araçlarının fiyatları TL bazında cep yakabiliyor.
Yine de işlerinizde pahalı olsa da doğru e-ticaret araçlarıyla fark yaratabilirsiniz. Tabii ki yazımızda yer alan ücretsiz e-ticaret araçları da şirketinize önemli katkılar sunacaktır.