Kendi Markamı Nasıl Kurarım?

Hayatımızın büyük kısmını internette geçiriyoruz. Bu da aslında hepimize büyük bir güç veriyor. Eskiden kolay kolay yapamadığımız şeyleri artık tek tıkla başarabiliyoruz. Marka kurmak da bunlardan biri. Bu yazımızda kendi markamı nasıl kurarım diyenler için ipuçları paylaşacağız.

Aklınızda bir fikir varsa bu yazıdaki tavsiyelerden yardım alarak başlayabilirsiniz. Önce en basit adımları atarsanız çok daha rahat ilerlersiniz. İnternette marka yaratmak ciddi bir iş ve her şeyi aynı anda yapmaya kalkarsanız baştan kaybedersiniz. Bu yüzden düzenli ve küçük adımlar atmalısınız. Para kazanmaya başladıktan sonra da heyecana kapılmadan ilerlemelisiniz.

Bir e-ticaret markası kurmak için ilk önce ürün fikri bulmalısınız. E-ticaret ürün bulma rehberimiz sayesinde farklı fikirleri keşfedebilirsiniz. Aklınızda ürün fikri varsa bu fikri hiç zaman kaybetmeden test edebilirsiniz.

Sonradan hayal kırıklığına uğramak yerine basit bir landing page tasarlayabilir; potansiyel müşterilerinizin email adreslerini toplayabilir ve ilgilerini ölçebilirsiniz. Böylelikle eğer ürününüze karşı bir ilgi yoksa boşuna para kaybetmeden farklı bir fikir düşünmeye başlayabilirsiniz.

Bu aşamada site açmak istemezseniz sosyal medya platformlarını da kullanabilirsiniz. Instagram’da bir hesap açarak her gün konuyla alakalı içerikler paylaşabilirsiniz. Böylelikle henüz elinizde ürün olmasa da hedef kitlenizi tanımaya başlarsınız. Bu da size hem ürünle hem de stratejilerinizle ilgili çok değerli bilgiler verecektir. Üstelik belli bir takipçi sayısına ulaştığınızda sipariş toplamanız da daha kolay olacaktır.

Ürün satmak istediğiniz hedef kitleyi düşünürken yaş, eğitim seviyesi, gelir düzeyi, medeni durumu gibi bilgileri not edebilirsiniz. Ardından bu grubun en çok yer aldığı sosyal medya platformlarını keşfe çıkabilirsiniz. Başka hangi markaları seviyorlar, nerelerde vakit geçiriyorlar, hayatta nelere değer veriyorlar gibi soruların cevabını bulduğunuzda markanızı da daha kolay şekillendirebilirsiniz.

Sorunları çözmeye, hedef kitlenizin dikkatini çekmeye ve farklılık yaratmaya hazırsanız artık başlayabiliriz. İşte, marka kurmak isteyenlere tavsiyeler!

Sıfırdan Marka Kurmak

sifirdan-marka-nasil-kurulur

Sıfırdan marka kurmak için iyi bir planlama yapmalısınız. Temel noktaları önceden belirlemeli ve zaman kaybetmeden işe koyulmalısınız. Çünkü markanızı kurduğunuz gibi sipariş toplamaya başlamayacaksınız. Aynı zamanda her dakika sektöre yeni bir rakip geldiğini de unutmamalısınız.

Sıfırdan marka kurarken;

  • Öncelikle belli sorunları çözen, rekabetin çok yoğun olmadığı bir ürün fikri ve uygun bir tedarikçi bulmalısınız. E-ticaret sitesinde ne satabilirim yazımıza göz atabilirsiniz.
  • En kısa sürede hedef kitlenizi tanımaya başlamalısınız.
  • Potansiyel müşterilerinizi daha mağazanızı açmadan elinizde tutmak için sosyal medya hesaplarında ilgi çekici içerikler paylaşmalısınız.
  • Ürününüzü, farkınızı ve hedef kitlenizin hayat görüşünü göz önüne alarak bir marka adı ve logo tasarlamalısınız.
  • Profesyonel gözüken, kullanışlı ve açıklayıcı bir site açmalısınız.
  • E-ticaret için şirket kurmalısınız.

Artık ürün fikrini bulduğunuzu varsayıyoruz. Hesap açmak ya da landing page hazırlamak için öncelikle ürününüzle alakalı bir marka adı ve logo bulmalısınız. Bu noktada çözmek istediğiniz sorunu ve ortaya koyabileceğiniz farklılığı göz önünde bulundurabilirsiniz. Hitap edeceğiniz hedef kitleyi yakından tanıyarak sempatik bir marka adı bulabilirsiniz. Bu aşamada bulduğunuz adları GoDaddy gibi domain şirketlerinden mutlaka kontrol etmelisiniz. O isimde başka bir marka varsa farklılaşmanız gerekecek.

Logo için de çok karmaşık olmayan ve konuyla bağlantılı bir sembol belirleyebilirsiniz. İlk etapta logoya para harcamak istemeyebilirsiniz. Canva, PlaceIt gibi sitelerde ücretsiz olarak logo tasarlayabilirsiniz. Bu logoların renklerini vermek istediğiniz mesaja göre değiştirebilir; hazır logolardan ilham alarak kendiniz tasarım yapabilirsiniz.

Tasarım ipuçları için Canva nedir yazımıza göz atabilirsiniz.

Ürününüz, marka adınız ve logonuz hazır. Öyleyse şimdi sırada web sitesi açmak var. Bu noktada e-ticaret sitesi kurmak için gerekenleri anlattığımız yazıdan yardım alabilirsiniz. Siteniz ne kadar profesyonel gözükürse o kadar güven vereceğini unutmamalısınız. Ürün fotoğraflarınızın kaliteli olması da dönüşüm oranını olumlu etkileyecektir. Aynı zamanda müşteri deneyiminin iyi olması için butonların, yazıların renklerine ve boyutlarına da dikkat etmelisiniz.

Son olarak işletmenizin kazancını vergilendirebilmeniz için şirket kurmanız gerekiyor. Şirket kurmadan ticari faaliyet yürütemezsiniz. E-ticaret için şirket açmak yazımızda bu konuyu detaylı bir şekilde anlatmıştık.

Marka Kurmak için Ne Kadar Sermaye Gerekli?

Kendi markamı nasıl kurarım diye düşünüyorsanız sermaye konusu da aklınızı kurcalıyordur. Belli bir noktaya gelene kadar para harcamamanızı öneririz. Yani önce ürün fikri bulun, hedef kitlenizi tanıyın, stratejilerinizi belirleyin ve ancak ikna olursanız para harcamaya başlayın. Sermayeyi hesaplarken de;

  • Ürün masrafı,
  • Marka tescili,
  • Tanıtım giderleri,
  • Depolama,
  • Gönderim maliyeti,
  • Online mağazanızı sürdürmek için kullandığınız yazılımlar,
  • Sorunlu giden ürünlerin telafisi gibi konuları göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

Bu masrafların hepsi satmak istediğiniz ürüne ve kullanacağınız yönteme göre değişir. Bu işe girecek yeterli paranız yoksa ve yine de e-ticarete girmek istiyorsanız Sermayesiz e-ticaret yapılır mı yazımıza göz atabilirsiniz. Marka tescili almak için ödeyeceğiniz ücretleri de Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden öğrenebilirsiniz.

Eğer hâlihazırda bir işiniz varsa ilk aşamada ikisini bir arada götürmenizi öneririz. Yeterli paranız yoksa ve işinizi bırakıp markanızı kurarsanız kendinizi gereksiz bir yükün altına sokmuş olabilirsiniz. Markanız oturduktan ve siparişler gelmeye başladıktan sonra odağınızı markanıza vermeniz daha yerinde olacaktır.

Kendi Giyim Markanı Kurmak

Kendi giyim markanızı kuracaksanız tüm aşamaları en başından çok iyi planlamalısınız. Çünkü piyasada zaten giyim alanında pek çok başarılı firma var. Burada ön plana çıkabilmek için pazarda kolay kolay bulamadığımız ürünlere yönelmelisiniz. Ancak bu şekilde rakiplerinizi geçebilirsiniz.

Kıyafet satışı yapmak için en başta Instagram butiği açmayı deneyebilirsiniz. Böylelikle ürününüzün ilgi çekip çekmediğini keşfedebilirsiniz. Eğer ürününüz takipçi topluyorsa tedarikçi bulup satışa başlayabilirsiniz. Instagram’da kıyafet satmak yazımızla bu konu hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Kıyafetlerinizi modellerle ve fotoğrafçılarla çalışmadan da harika şekilde gösterebilirsiniz. Konuyla alakalı daha fazla bilgi için Placeit’i ve mockupları tanıttığımız yazıya göz atabilirsiniz.

En kârlı ithal ürünlerden biri de ayakkabı. Giyim markası kurmak istiyorsanız ayakkabı fikrini de değerlendirebilirsiniz.

Kozmetik Markası Kurmak

kozmetik-markasi-kurmak

Kendi markamı nasıl kurarım diye soranlar için en popüler alanlardan biri güzellik. Kozmetik trendleri 2006’dan bu yana en parlak dönemini yaşasa da salgından biraz etkilendi. Yine de belli alanlarda başarıya ulaşabilirsiniz. Örneğin bir niş olarak organik ham maddelerle doğal bakım markası kurabilirsiniz. Tabii bu alanda çalışabilmek için öncelikle ruhsat almalısınız.

Makyaj markası kurmak istiyorsanız yine özel bir alan seçmenizi öneririz. Ambalaj tasarımında da yaratıcılığınızı konuşturmanız gerekiyor. Ardından kozmetik alanındaki bir influencerla markanızı duyurabilirsiniz.

Kendi Takı Markanı Kurmak

İnternet üzerinden satışta el yapımı ürünler de revaçta. Eğer siz de kolye, küpe, bilezik, yüzük gibi ürünler yapıyorsanız bunları internet üzerinden satabilirsiniz. Hatta Etsy gibi pazaryerlerinden yurt dışına bile satabilirsiniz. Bunun için takıların fotoğraflarını ve videolarını yüksek kalitede çekip yükleyebilirsiniz.

Daha fazla ipucu ve ürün fikri için en çok satılan el yapımı ürünler yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Tabii ki takı satmak için el yapımı ürünler yapmak zorunda değilsiniz. Farklı tarzda takıları yurt dışından ithal de edebilirsiniz. Bu yolu izleyecekseniz işe az modelle girmenizi öneririz. Talebe göre zamanla sayıyı arttırabilirsiniz.

Takı markası gibi şal markası kurmak da isteyebilirsiniz. Şal çok amaçlı kullanılabilen bir aksesuar olduğu için daha fazla alıcıya ulaşabilirsiniz. Görsellerinizi hazırlarken saçta, çantada, boyunda çekimler yapabilirsiniz.

Markamı Nasıl Büyütebilirim?

Kendi markamı nasıl kurarım diyenler için izlenecek yolları anlattık. Şimdi sırada markayı büyütmek var. Markanızı büyütmek konusunda acele etmemelisiniz. Önce az sayıda ürün satmalı ve sonra yavaş yavaş sayıyı arttırmalısınız. Orantısız büyürseniz bu size pahalıya patlayabilir. İşler iyi gittiğinde azar azar ekleme yaparsanız çok daha güvenli bir şekilde büyürsünüz.

Markanızı kurduktan sonra bir süre boyunca kendinizi tamamen denemeler yapmaya ve sektörü anlamaya verin. Müşterilerden geri bildirim almaya çalışın. Eleştirilere kapalı olursanız ve kendi zevklerinizi hedef kitlenizin önüne koyarsanız sonunda kaybedersiniz. Ayrıca satış yapmaya başladığınızda müşteri desteğe ekstra özen göstermelisiniz. İade, iptal gibi süreçlerde olumlu bir tavır sergilemelisiniz.

Tüm bu süreçte kullanıcılarınızın mail adresini toplamak da işinizi büyütmenize yardımcı olabilir. Bu sayede onları yeniden alışveriş yapmaya daha kolay ikna edersiniz. Bunun için belirli aralıklarla indirim kuponları tanımlayabilirsiniz. İşletmenizin kârlılığını arttırmak için E-ticaretin püf noktaları yazımızdan yardım alabilirsiniz.

Son olarak markanızı büyütmek için düzenli olarak içerik üretmenizi öneririz. Hedef kitlenizin ilgisini çekecek içerikleri Instagram, Pinterest, Twitter, Blog gibi farklı platformlar üzerinden paylaşabilirsiniz. Böylelikle hem takipçilerinizi kaybetmez hem de yenilerini kazanırsınız. Kendi markanızı kurmakla alakalı başka sorularınız olursa bize yorum bırakabilirsiniz.

eticaret-illustrasyon

Online Mağazanı 15 Dakikada Kur!

3 gün ücretsiz, ilk 3 ay sadece aylık 1$'a mağazanı Shopify ile kur! Hemen satış yapmaya başla!

Yazar hakkında

E-ticaret konusunda sürekli araştıran, öğrenen ve öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmayı seven biri.

Yorum yapın