Logo, bir markanın en az adı kadar ön planda olan parçalarından biridir. Markanın ismi yazmasa da sadece logosuna bakarak hangi markaya ait olduğunu anlayabileceğimiz birçok logo mevcut. Örneğin; Apple’ın ikonikleşmiş elma logosunu kime gösterirseniz gösterin hangi şirkete ait olduğunu bilecektir.
E-ticaret yaparken de markanızı görsel olarak temsil edecek bir logo tasarlamak oldukça önemli. Genellikle günümüzde daha çok sade ve minimal logolar dikkat çekse de markanıza uygun olan logo tasarımını bulmak size kalmış.
Biz de bu yazımızda dikkat çeken bir e-ticaret logosu oluşturmak için nelere dikkat etmeniz gerektiğini inceledik.
Neden Bir Logoya İhtiyacınız Var?
Yazımızın girişinde de belirttiğimiz gibi logolar, markaların isimleri kadar ön plandadır. Markanızda kullanacağınız logo, renk hatta öğeler bile markanızla bütünleşebilir. Başarılı bir logo tasarımı e-ticaretin püf noktaları arasındadır.
Birçok insan, markaları logolarından kolaylıkla tanıyabilir. Bu yüzden iyi tasarlanmış bir logo markanızın tanınırlığını daha da çok arttırabilir. Birçok logo arasında dikkat çekmenizi sağlayabilir. Tanınmamış bir markayken de markanıza da duyulan güveni etkiler.
Güven veren ve kaliteli bir imaj oluşturmak için Marka kimliği oluşturma rehberimize de göz atabilirsiniz.
Logonuzu aynı zamanda ürünlerinizden tutun da ürünlerin ambalajlarına, etiketlere hatta e-maillerinize bile ekleyebilirsiniz.
E-ticaret yaptığınızda ise markanızın logosu sayfanıza giren her insanın ilk gözüne çarpan görsellerden biri olacaktır. Amatör duran bir logo markanıza olan güveni de azaltabilir ve satışlarınızı olumsuz etkileyebilir.
E-Ticaret Logosu Tasarlarken Nelere Dikkat Etmeli?
Logo, bir markanın tanıtımında kullanılacağı için doğru bir logo tasarlamak oldukça önemlidir. Logo tasarlarken göz önünde bulundurmanız gereken konular ise;
Sadelik
Çok karmaşık logolar göz yorarken daha minimal ve sade logolar markanızı daha da iyi tanıtabilir.
Göz yormayan bir logo her zaman daha idealdir. Logonun rengine karar verirken de birden fazla renk ve stil yerine tek bir renk üstüne yoğunlaşabilir veya birkaç renk ile daha göz yormayan bir logo ortaya çıkarabilirsiniz. Mobil alışverişin daha dominant hale gelmesiyle küçük ekranlarda da logonun anlaşılabilir olması için basitliği önemlidir.
Markaya Uygunluk
Logo, markanızı tam anlamıyla yansıtmalıdır. Bu yüzden logo oluştururken markanızın neyi temsil ettiğini ön plana çıkaracak tasarımlara yer verebilirsiniz.
Marka adınızı logoya çevirebileceğiniz gibi, marka adınıza uygun bir öğe de oluşturabilirsiniz. Markanıza tamamen zıt bir logo seçerseniz istediğiniz etkiyi yaratamayabilirsiniz.
Örneğin Highflyers promosyon ürünler satan bir mağaza. Bu mağazanın logosuna baktığımızda karşımıza markanın adı ve onları çağrıştıracak bir hediye kutusu ikonu çıkıyor.
Özgünlük
Kopya bir logo markanızın itibarını zedeleyeceklerin başında gelir. Ayrıca iki aynı ya da benzer logo olduğundan markanızı ayırt etmek de zorlaşabilir. Özellikle doğrudan rakiplerinize benzemeyen bir logo seçmelisiniz.
Örneğin bu marka evde bira yapmak için araçlar satan bir e-ticaret sitesi. Logosu ise bir bira kapağının üzerine yerleştirilmiş. Hem kendini hızlıca anlatıyor, hem de oldukça özgün bir görüntü sağlıyor.
Renk Seçimi
Bunlar dışında markanızda kullanacağınız renkler de oldukça önemlidir. Renkler duyguları temsil eder ve insanların o renge dolayısıyla o markaya yönelmesini sağlar. Örneğin; mavi renk güvenilirliği ve kaliteyi temsil ettiği için birçok marka logosunda mavi rengini kullanır.
Başka bir örnek ise mor rengi. Mor daha çok kadınlarla özdeşleşen bir renk olduğu için kadınlar için ürün üreten markalar logolarında mor rengi tercih etmektedir.
Siz de markanızın temsil ettiği ürüne göre bir renk belirleyebilirsiniz. Böylece bir süre sonra o renk markanızla bütünleşir ve akla ilk sizin markanızın gelmesini sağlayabilir. Bu konuda örneğin Sahibinden logosu ve kimliğiyle özdeşleşen sarı rengini örnek verebiliriz.
Logo Boyutu ve Seçenekleri
Logonuzun boyutunun da önemli bir detay olduğuna dikkat edin. Logonuz en küçük yüzeyden en büyük yüzeye de basılsa olduğu gibi görünmeli ve bakan kişi anında hangi logo olduğunu anlamalı ve logoda herhangi bir detay kaybı olmamalı.
Özellikle uygulamaların yaygınlaşması ve Google’ın favicon gibi özellikleri sebebiyle logoların farklı versiyonlarını yapmak da gerekebiliyor. Google’da Trendyol’u aradığınızda karşınıza çıkacak 2 örneği göstermek istedik.
Üstte kırmızı içine aldığımız bölüm Trendyol’un uygulama logosuyken altta kırmızı içine aldığımız bölüm Google aramalarında karşınıza çıkacak Favicon için belirledikleri logodur.
Logonuzu oluştururken okunaklı ve net olduğunu ve akılda kalıcı olduğundan emin olun. Logonuz markanızı 10 sene sonra da temsil edebilecek nitelikte olsa da logonuzu değiştirip geliştirebileceğinizi unutmayın.
Markanız büyüdükçe ya da markanızdan farklı beklentileriniz varsa logonuzu bu istekleriniz doğrultusunda değiştirebilirsiniz.
Logo Türleri
Logo oluştururken metin, grafik veya bunların ikisini birden kullanabilirsiniz. Genellikle markalar logo oluştururken daha çok metin logolarını tercih ediyor.
Bunun nedeni de sembol ve karakterleri marka ile ilişkilendirmenin zor olması. Özellikle marka yeniyse ve çok fazla tanınmıyorsa ilk başta metin logoları oluşturmak daha iyi bir seçenek olabilir. Marka adı ya da marka adının kısaltmaları yazılarak hazırlanan bu logolar markaların tanınması için oldukça faydalıdır.
Grafik logolar genellikle daha büyük ve tanınmış şirketlerin tercih ettiği logolardandır. Örneğin; Apple’ın elma logosu artık markayla bütünleşmiş bir logo tasarımıdır. Starbucks’ın adını görmeseniz bile yeşil deniz kızı logosunu gördüğünüz zaman hangi markaya ait olduğunu hemen anlayabilirsiniz.
Bu ikisinin dışında tercih edebileceğiniz üçüncü seçenek ise hem grafik hem de metni bir arada kullanmaktır. Özellikle yeni bir markaysanız hem adınızı hem de markanızla özdeşleşmesini istediğiniz grafik öğeyi birlikte kullanabilirsiniz.
E-Ticaret Logosu Nasıl Tasarlanır?
E-ticaret logosu tasarlamak istiyorsanız bunun birkaç yöntemi bulunuyor. Logonuzu kendiniz tasarlayabileceğiniz gibi bir grafik tasarımcısına da tasarlatabilirsiniz.
Eğer kendiniz tasarlamak istiyorsanız ancak nasıl yapılacağını bilmiyorsanız ücretsiz logo tasarlama sitelerinden faydalanabilirsiniz. Genellikle yapmanız gereken markanızın adını, iş alanını ve uygun rengi seçmeniz. Ardından e-ticaret logonuzu sitenin size sunduğu birçok logonun içinden seçebilirsiniz.
Tabii burada unutmamanız gereken sizin logonuza benzeyen birçok logo daha ileride karşınıza çıkabilir. Bu sebeple bu şekilde bir kullanıma gidecekseniz sadece markanızı kurma aşamasında kullanmanızı ardından özgün bir tasarıma geçmenizi tavsiye ederiz.
Ücretsiz Logo Tasarlama Araçları
Ücretsiz logo tasarlamak için kullanabileceğiniz web siteleri en faydalı e-ticaret araçları arasında değerlendirilebilir.
Hatchful: Shopify’ın sunduğu bu ücretsiz logo tasarlama aracı özellikle de Shopify üzerinden mağazasını oluşturmak isteyenler için kolaylık sağlayacaktır. Bu sayede Hatchful‘da hızlıca logonuzu oluşturup satışlarınıza başlayabilirsiniz.
Örneğin Fashion ve Creative seçeneğini seçtikten sonra bizim karşımıza ilk olarak bu seçenekler çıktı.
Logaster: Sadece logo tasarımına odaklanan bir sitedir. Bu site aracılığıyla pratik bir şekilde e-ticaret logosu hazırlamanız mümkün.
Canva: Canva da kolayca logo tasarlayabileceğiniz bir site. E-ticaretini yaptığını ürün veya sektörün adını şablonlar bölümüne yazarak farklı örnekler görebilirsiniz. Dilerseniz bu tasarımları kendinize uyarlayabilir, renklerini ve fontlarını değiştirebilir ya da sadece ilham alabilirsiniz.
Place-it: Logo yapımı haricinde yaptığınız logoyu birçok obje üzerine yerleştirerek farklı alanlarda da nasıl göründüğünü görebilirsiniz. Asıl amacı mockup oluşturup bu mockupları gerçek ürünler gibi farklı objelerin üzerine yerleştirmek olan Placeit‘i e-ticaret ürünleriniz için alternatif fotoğraflar yaratmak için de kullanabilirsiniz.
Wix Logo Maker: E-ticaret sitenizi Wix aracılığıyla oluşturmak istiyorsanız Wix de logo yapmak konusunda size ücretsiz bir şekilde yardımcı oluyor. Siz sitenizin tasarımı ve yerleştireceğiniz ürünleri düşünürken ilk aşamada logonuza kafa yormamanızı sağlayabilir.
Profesyonel E-Ticaret Logosu Tasarımı
E-ticaret logonuzu kendiniz tasarlamak istemiyorsanız ve daha profesyonel olmasını istiyorsanız bir grafik tasarımcı ile çalışabilirsiniz. Bu süreçte kendi fikirlerinizi çalıştığınız grafik tasarımcıyla paylaşmak ve nasıl istediğinizi anlatabileceğiniz gibi tasarımı tamamen anlaştığınız grafik tasarımcıya da bırakabilirsiniz.
Yazımızda son olarak Türkiye’de yaratıcı logo çalışmaları yaptırabileceğiniz birkaç şirketten bahsedelim.
Monroe İstanbul
İstanbul’da bulunan bu grafik tasarım şirketi hem yerli hem de uluslararası birçok firma ile çalışmıştır. Yaptığı işler arasında logo ve web tasarımı, kurumsal kimlik ve animasyon gibi yaratıcı işler bulunmaktadır.
Monroe İstanbul’un yaptığı işler hakkında daha detaylı bilgi almak için web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.
Better Things Studio
İstanbul’da bulunan Better Things, markanız için logo yaratmak dışında görsel anlamda hikayenizi oluşturmanıza da yardımcı olur. Fotoğraf çekimleri için styling üzerine de çalışan ajans e-ticaret sitelerine bu anlamda da yardımcı olabilir.
Magnetic-İstanbul
Barselona ve Londra’da da aktif olarak çalışmalarını sürdüren Magnetic ekibi İstanbul’da da markaların tasarım ihtiyaçlarına cevap veriyor. Logo ve branding alanında da çalışan ekip e-ticaret logosu ve branding için hizmet alabileceğiniz en iyi ajanslar arasında.
https://www.magnetic-istanbul.com/
Logonuz siteniz için önemli bir görsel öge olsa da tek başına güven vermek için de yeterli değildir. Web sitenizin dönüşümünü arttırmak ve daha fazla kişiye erişebilmek için seçebileceğiniz en iyi e-ticaret temalarına da göz atabilirsiniz.