5 Adımda Marka Kimliği Oluşturma Rehberi

Satın alma davranışlarımız hayata bakışımızdan, inandığımız değerlerden ve duygularımızdan büyük oranda etkileniyor. Bu bilgiyi e-ticaret işinizi büyütmek için kullanabilirsiniz. Daha güvenilir ve tanınan bir işletme olmak için marka kimliği oluştururken hedef kitlenize uygun değerlerinizi vurgulayabilirsiniz.

Marka kimliği oluşturmak girişimler için de oldukça önemli. İnsanların farklı ve büyük markalar varken sizi tercih etmesi için bir sebep olmalı. Marka kimliğiniz sizin farkınızı, dünyaya bakışınızı ve tavrınızı göstererek insanların zihnindeki marka algınızı oluşturacaktır. Basit adımlar atarak şirketinizin temellerini sağlamlaştırabilirsiniz.

Bu yazımızda marka kimliğinin ne olduğuna, avantajlarına, nasıl oluşturulacağına ve çeşitli örneklerine yer verdik. Aklınıza takılan sorular olursa bize yorum olarak bırakabilirsiniz.

Marka Kimliği Nedir?

İnsanlar ne yaptığınızı değil, neden yaptığınızı satın alırlar.

Simon Sinek

İnsanların zihninde markanıza dair bir algı oluşturan isim, logo, renkler, tasarım, kullanılan dil ve tavır gibi ögeler marka kimliğinizi belirler. Tıpkı çevremizdeki insanlar gibi düşünebiliriz. Bazı kişiler rengarenk giyinir, herkesle muhabbet eder, enerjiktir; bazıları ise gri-siyah giyinir, içe kapanıktır ve seviyeli ilişkiler kurar.

Markalar da insanlar gibi, kendilerini dış dünyaya yansıtma biçimleriyle zihnimizde bir yer edinirler. Neden ile Başla adlı kitapta Simon Sinek’in belirttiği gibi insanlar en çok bir neden’i olan markalara yöneliyorlar. Bu noktada siz de kendinize neden ile başlayan sorular sorabilir ve bu nedeni marka kimliğinizin bir parçası haline getirebilirsiniz.

  • Neden bu işi yapıyorum?
  • Neden insanlar benim markamı tercih etmeli?

Bu iki sorunun cevabını ne kadar netleştirirseniz markanızı büyütmeniz de o kadar kolaylaşır. Çünkü arkasında markanın beslenip güç alabileceği sağlam bir sebep olur. Eğer bir nedeniniz yoksa ve sadece neyi nasıl yaptığınıza odaklanırsanız maalesef rakiplerinizden sıyrılmanız pek kolay olmayacaktır.

Tabii bu cevapları vermek kadar marka kimliğinize yedirebilmek de önemli. Fakat emin olun bu konular üzerine kafa yorduğunuzda markanızın büyümesi için çok büyük bir adım atmış olacaksınız. Şimdi marka kimliği oluşturma konusuna bakalım.

Marka Kimliği Nasıl Oluşturulur?

marka kimligi renk paleti

Marka kimliği oluşturmak pahalı ve zahmetli diye düşünüyor olabilirsiniz. Biz yazımızda size ilham verecek püf noktaları paylaşmaya çalıştık. Böylelikle çok para harcamadan da temel adımları atabilirsiniz. Sonuçta güçlü bir marka algısı için vermek istediğiniz mesajı doğru şekilde aktarabilmeniz yeterli.

1- Hedef Kitlenizi İyi Tanıyın

Tandığınız birine ürün satmak çok daha kolaydır. Çünkü onun neye ihtiyaç duyduğunu, hayatını nasıl şekillendirdiğini, nelere özen gösterdiğini bilirsiniz. Tanımadığınız birine ürün satmaya çalışırken gereksiz ve hatta yanlış pek çok mesaj verebilirsiniz.

Bu sebeple markanızı oluştururken hedef kitlenizi iyi belirlemeniz ve onu yakından tanımanız gerek. Yaş, cinsiyet, hobi, ilham aldığı kişiler, eğitim ve gelir düzeyi, karşılaştıkları zorluklar… Hedef kitlenizi belirlerken pek çok soru sorabilirsiniz. Müşteri personaları oluşturarak onlara nasıl yaklaşacağınız konusunda fikir edinebilirsiniz.

Ardından hedef kitlenize göre tonunuzu belirleyin. E-ticarette müşteri deneyimi çok ama çok önemli. Hizmetinizden memnun kalan biri bunu 9 kişiyle paylaşırken mutsuz bir müşteri ise bu olumsuz deneyimi 16 kişiyle paylaşıyor. Bu bilgiyi göz önünde bulundurarak en az hedef kitlenizin takip ettiği diğer markalar kadar iyi bir iletişim kurmalısınız.

Apple, Dyson, L’Occitane gibi büyük markalar müşteri deneyimini ön planda tutuyor. Tabii ki bunu başaran yalnızca büyük markalar değil. Bazı küçük girişimler de müşteri deneyimi konusunda son derece özenli. Justin Beauty, Chado gibi markalar müşterilerin sorunlarını çözmek ve samimi bir iletişim kurmak konusunda oldukça başarılılar.

Siz de marka kimliğinizde samimi, çözüm odaklı bir dil benimseyebilirsiniz. Böylelikle insanların aklında “iyi marka” olarak kodlanırsınız. Fakat bu noktayı iyi kavramayan çalışanlarınız varsa itibarınız zedelenecektir. Kısacası marka algısını yaratmak uzun sürer, yıkılması ise oldukça hızlıdır. Müşterilerinizle kurduğunuz iletişim tatsız bir noktaya varırsa uğraşlarınıza yazık olur.

2- Rakiplerinizi İnceleyin

E-ticarette öne çıkmanın en parlak yolu rakiplerinizin yapmadığını yapmak, onların gitmediği yoldan gitmektir. Rakiplerinizin bir kopyası gibi görünmek yerine farkınızı ortaya koyun. Onlarda eksik olduğunu düşündüğünüz noktayı bulun ve bu eksikleri tamamlamaya odaklanın.

Bu noktada Starbucks size ilham verebilir. Bir sürü kahveci varken Starbucks’ın ülkemizde bu kadar başarılı olmasının sebebi insanlara ev ve iş yeri dışında rahatlayabilecekleri bir ortam sunması. Siz de Starbucks gibi insanlara ihtiyaç duydukları ve rakiplerde olmayan bir özellik geliştirebilirsiniz.

3- Hikayenizi Paylaşmaktan Çekinmeyin

marka kimligi tiipografi

Hikayem ilgi çekici ya da paylaşmaya değer değil diye düşünmeyin. İşinizin arkasında muhakkak bir hikaye vardır. İnsanlara bu süreci anlatmaktan çekinmeyin. Web sitenizin hakkımızda sayfasında ve/veya sosyal medya hesaplarınızda bu hikayeyi anlatın.

Hikayeniz, sizi paradan bağımsız şekilde tanımlar. İşinizi yapma motivasyonunuzu gösterir. Bu yüzden insanlar daha büyük bir yakınlık ve bağ kurar. Hikayenizi oluşturmak için kendinize şu soruyu sorabilirsiniz:

  • Ben bu işi -para kazanmanın dışında- neden yapıyorum?
  • Beni bu sektöre iten sebepler ne?
  • İnsanların hayatına nasıl dokunmak istiyorum?

Hikayenizi yazdıktan sonra çevrenizdeki insanlara okutmayı unutmayın. Yakınlarınızın gözlemleri de hikayenize farklı bir boyut katabilir. Web sitenizde ya da sosyal medya hesaplarınızda hikayenizi anlatma araçlarınızdan biri de fontlar. En iyi yazı karakterlerini incelediğimiz yazıya göz atabilirsiniz.

En sonunda hikayeniz ve hedef kitlenize göre bir isim ve logo belirleyebilirsiniz. İlham verici logo örnekleri için tıklayın!

4- Tasarım için Araştırma Yapın (Ama Abartmayın)

Önünüze çıkan ilk seçeneği kabul etmek yerine biraz araştırma yapın. Kendi ilham panonuzu oluşturun. Duruşu, tarzı size benzeyen markaları inceleyin. Font Finder gibi extensionlar kullanarak bu sitelerin fontlarını bulabilirsiniz. Beğendiğiniz renk paletleri varsa Coolors.co üzerinden kodlarını bulabilirsiniz.

Mükemmelliyetçi biriyseniz nerede durmanız gerektiğini bilemeyebilirsiniz. Yine de tadında bırakmaya, çok abartmamaya dikkat edin. Aylarınızı marka kimliğine ayırmak yerine ürünlerinizi geliştirebilir, hedef kitlenizin ilgisini çekecek kampanya fikirleri bulabilirsiniz.

Web site tasarımları için en uygun yazı karakterleri arıyorsanız Montserrat, Raleway, Helvetica gibi fontlara bakabilirsiniz. Sonuçta en popüler yazı fontları göze güzel gözüktüğü ve rahat okunduğu için bu kadar popüler oldu.

marka kimligi gorseller ve fotograflar

Renk paleti oluşturmak için Coolors.co‘ya bakabilirsiniz. Bu sitede pek çok örnek palet de bulunuyor. Aynı zamanda kendisi bir renk uyumu sitesi. Beğendiğiniz bir ya da iki renkten yola çıkarak daha büyük ve kapsamlı bir renk paleti oluşturabilirsiniz. Renklerin satın alma davranışları üzerindeki etkilerine göz atmayı unutmayın!

5- Ekibizle Paylaşın

Küçük işletmelerdeki en büyük sorunlardan biri ekibin yeterince işin içinde olmaması. Marka kimliğine vakit ayırmış ve sonuçtan memnun kalmış olabilirsiniz. Fakat ekip bu uğraşı görmüyor ve her kafadan farklı bir ses çıkıyorsa maalesef verim elde edemezsiniz.

En az sizin kadar diğer çalışanların da markanın yapısını, tavrını, hedeflerini ve vizyonunu anlaması; bunun yanında da marka kimliğine uyması gerekiyor. Böylece potansiyel müşterilerinizde bütün bir algı oluşturabilirsiniz.

Marka kimliği; markanızın adı, logosu, müşterilerle iletişim şekli, renkleri, fontu, şirket kültürü, tavrı, vizyonu ve misyonuyla bir bütündür. Tutarlı ve güvenilir bir algı oluşturmak için sosyal medya hesaplarınızda, web sitenizde, reklamlarınızda hatta ürün ambalajlarınızda bile bu kimliği korumalısınız.

Biz bu yazıda gösterdiğimiz örnekleri Canva üzerinden hazırladık. Siz de marka kimliği oluştururken Canva’daki şablonlardan faydalanabilirsiniz.

E-Ticaret Marka Kimliği Örnekleri

E-ticaret denince aklımıza ilk gelen marka Amazon. Amazon’un marka kimliği rehberine buradan ulaşabilirsiniz. Siz de özellikle pek çok farklı insanın görsel içerik hazırladığı bir işteyseniz bu tarz sıkı bir rehber hazırlamanızda fayda var.

marka kimligi ornekleri fifty pieces
Fifty Pieces, marka kimliği için güzel bir örnek. Çünkü markanın arkasındaki hikaye 50 parçanın her dolaba yeteceği. Sıfır atık politikasıyla kaliteli ve minimal ürünler hazırlayan marka rakiplerinden sıyrılmayı başarıyor. Üstelik “nedenini” güzel bir şekilde anlattığı için fiyatları yüksek de olsa tercih ediliyor.

Markanızın adı ve logosu marka kimliğinin kendini ilk gösterdiği yer. Hikayenizi isminize dahil etmeye çalışabilirsiniz. Kendini anlatan, akılda kalıcı bir isimle çok daha fazla insanın aklında yer edebilirsiniz.

marka kimligi ornekleri homemade aromaterapi
Tavrınız insanların sizi tercih etmesinde çok önemli bir etken. Doğaya ve insana olan saygısı sebebiyle Homemade Aromaterapi, yine sempati uyandıran markalardan. Faydalı içerikler üretiyor, görsellerinin tonununu koruyorlar. Bu da markaya olgun ve bilge bir hava veriyor.

Tabii ki görsel tasarlarken tekte hedefi tutturmanız zor olabilir. Bu konudaki ipuçlarımız şöyle:

  • Minimal düşünün ve aklınızdakini net bir şekilde görselleştirmeye çalışın. Kargaşadan uzak durursanız ileride daha uyumlu ve temiz gözüken bir sonuç elde ederseniz.
  • Yeni bir görsel denerken mutlaka verilerden yararlanın. Etkileşim oranlarınızı kontrol ederseniz hangi görsellerin hedef kitlenizde iyi çalıştığını bulabilirsiniz. Bazen sonuçlar şaşırtıcı olabilir.
  • Sürekli yeni bir font, yeni bir tarz, yeni bir renk paleti denemeyin. Bu oturmamış bir marka izlenimi uynadıracaktır. Elinizdekileri kullanarak tasarımları iyileştirmeye çalışın.
eticaret-illustrasyon

Online Mağazanı 15 Dakikada Kur!

3 gün ücretsiz, ilk 3 ay sadece aylık 1$'a mağazanı Shopify ile kur! Hemen satış yapmaya başla!

Yazar hakkında

E-ticaret konusunda sürekli araştıran, öğrenen ve öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmayı seven biri.

Yorum yapın