Sermayesiz E-ticaret Nasıl Yapılır, Mümkün mü?

E-ticaret dünyasına girmek isteyen yeni girişimcilerin en çok merak ettiği konulardan biri olan “Sermayesiz e-ticaret mümkün mü?” sorusuna detaylı bir inceleme yapmak yeni girişimcilerin kafalarındaki soru işaretleri gidermemizi mümkün kılacak.

Evet, sermayesiz e-ticaret girişimciliği için herhangi bir büyük birikiminizin olmasına gerek yok. Günümüz bilişim teknolojileri sayesinde bu oldukça basit ve maliyetsiz bir şekilde uygulanabilmektedir.

Sermayeniz olsun ya da olmasın e-ticaret dünyasında başarılı olmak için gerekli olan öncelikler ise doğru fikir, uygun pazar ve en önemlisi yüksek rekabetin olduğu bu platformda doğru ürün veya ürünleri seçmekten geçiyor. 

Sermayesiz ya da çok düşük bütçe ile e-ticaret dünyasına adım atmanız için farklı yol ve yöntemler bulunmaktadır. Bunların birkaçını ve bu süreçte bilgi sahibi olmanız gerektiğini düşündüğümüz başlıkları sizin için değerlendirip sunmak istiyoruz.

Dropshipping Nedir?

Dropshipping, e-ticaret yolu ile stoklarınızda olmasa bile çeşitli tedarikçiler vasıtası ile dilediğiniz ürünü satmanız için en bilinen sermayesiz e-ticaret yöntemidir. Bu yöntemde elinizde fiziksel bir ürün olmadığı için en çok önem vermeniz gereken kısım doğru tedarikçi seçimi olmalıdır. Tedarik sürecini sürekli ve düzgün şekilde yönetmeniz için birden çok uygun tedarikçi ile aynı zamanda da çalışabilirsiniz.

Ücretli ve ücretsiz dropshipping kurslarını listelediğimiz yazıya göz atabilirsiniz.

Bu yöntem size sermayesiz e-ticarete başlamak için çok çekici gelebilir. Peki, bu yöntemle nasıl kâr elde edeceksiniz? Kâr etmeniz için kaçınılmaz olarak yapmanız gereken şey ise tedarikçinizden daha yüksek bir fiyata o malı satmak. İşte bu yöntemin en zorlu süreci burada başlıyor. Yüksek rekabet içinde doğru fiyatlandırmayı yapmak süreç içindeki kazancınızı belirleyecek.

Her ticaret yönteminde olduğu gibi drop shipping yönteminin de avantajları ve dezavantajları vardır. Bunlar şu şekildedir;

Drop Shipping Avantajları:

  • İşinizi bir dizüstü bilgisayar ile yönetmenizi sağlar.
  • Stok derdiniz olmadığı için herhangi bir depo ve bu deponun yönetilmesi için gerekli zaman yaratmanıza ve paranızın olmasına gerek yok.
  • Bu yöntemi kullanarak birden çok farklı ürün ve tedarikçi ile aynı anda çalışabilirsiniz. Bu da size çok geniş bir pazar alanında ticaret yapmanızı sağlar.
  • Riski düşüktür, öncelik vermeniz gereken tek şey müşteriye sunacağınız ürün fiyatı. Unutmayın, rekabetin yüksek olduğu bir ürün seçimi karınızı doğrudan etkileyecektir.

Drop Shipping Dezavantajları:

  • Bu yöntemde doğru tedarikçi seçimi direkt olarak sizin markanızı olumlu ya da olumsuz olarak etkileyecektir. Özetle tedarikçilerin yaptığı yanlış paketleme, uzun teslim süreçleri gibi hatalar otomatik olarak sizin hatanız olacaktır.
  • Stok sahibi siz olmadığınız için tedarikçilerinizin stok durumlarını sürekli kontrol etmeli ve kendi platformunuzu sürekli buna göre güncellemeniz gerekmektedir. Bu envanter yönetim süreci stok sahibi olmanıza göre daha çok efor harcamanıza sebebiyet verecektir.
  • Bu yöntem ile satış yapan çok fazla firma olduğu için yüksek rekabet ve düşük kar getirisi kaçınılmazdır.

Dropshipping yönteminin bütün bu dezavantajlarına rağmen en çok tercih edilen e-ticaret yöntemlerinden biri olduğunu unutmayın. Stoksuz e-ticaret (drop shipping) hakkında detaylı bilgi verdiğimiz yazıya da göz atabilirsiniz.

XML Satış Yönetimi Nedir?

E-ticaret pazarının her geçen sene daha da büyümesi farklı satış yöntemlerini de beraberinde getiriyor. Hâlihazırda bir firmanız ve e-ticaret siteniz varsa ve hızlı şekilde pazara dâhil olmak istiyorsanız XML satışı sizin için uygun bir yöntem olabilir. 

XML satışı, başka bir e-ticaret sitesindeki verileri xml haline çevirerek bir diğer e-ticaret sitesinde satış yapma imkânı sağlıyor. Şöyle ki; hali hazırda xml entegrasyonu olan bir e-ticaret sitesinden dilediğiniz verileri çekip, sizin bu entegrasyona sahip olan sitenize hızlı şekilde veri aktarımını sağlıyor.

Bu sayede üye bilgileri, sipariş durumları ve ürün stok durumları otomatik olarak düzenlenebiliyor. Farklı 2 e-ticaret sitesi arasındaki bu bağlantı sayesinde potansiyel müşteri sayınızı ve pazardaki payınızı arttırabilirsiniz.

Xml satışı aslında klasik ticaret içerisinde bayi olmak ile eş değerdir. Birçok kendini kanıtlamış e-ticaret firması bu satış yöntemini karşılıklı sözleşme ve ücret karşılığında sunsa bile ücretsiz olarak da bu yöntemi sunan firmalar bulunmaktadır.

Bu yöntemde satış yapmak için başvuru yapacağınız firma ile sözleşme içeriğine özellikle dikkat etmeniz gerekir. XML entegrasyonu konusunda Ticaret Bakanlığı’nın da bir eğitimi bulunuyor.

Xml satış yöntemi ile e-ticaret dünyasına girmek istiyorsanız karşılaşacağınız en büyük problem veri aktarımında çıkan problemler olacaktır. Bu sorunları hızlıca çözememeniz size müşteri ve para kaybının yanı sıra en önemlisi marka değerinizin düşmesine sebebiyet verebilir.

Örneğin; sözleşme imzalayarak hizmet aldığınız firma, kendi sitesindeki belirli bir ürün için stok verilerini düzenli olarak güncellemiyorsa bu otomatik olarak sizin e-ticaret sitenizin de o ürün için stok verilerinin güncellenmiyor olması demektir.

E-ticarete Başlamak için Ne kadar Sermaye Gerekir?

Bu soru da en az ana başlığımız kadar sorulan sorular arasında geliyor. Biz de değinmeden geçmiyoruz. Bu sorunun aslında sabit bir cevabı elbette yok. Fakat yine de başlangıç olarak e-ticaret sitesi kurmanız için mutlaka bir şahıs firması sahibi olmanız yani vergi mükellefi olmanız gerekiyor.

Prosedür ve detayları tamamladıktan sonra geriye sadece internet hizmetleri veren bir firmadan alan adı ve hosting alıp sitenizi kurmak kalıyor. Bunun için yerel veya global olarak çalışan birden çok firma mevcut.

Ortalama olarak bir alan adı ve e-ticaret sitesi için gerekli bileşenlere sahip bir yıllık hosting fiyatı 400 lira. Bu rakam elbette firmadan firmaya değişiyor ve ödemeyi yıllık tek seferde yapmanıza gerek yok. Aylık olarak ödeyerek masraflarınızı bölebilirsiniz.

Ayrıca; e-ticaret için gerekli olan web sitenizi kendiniz kurabileceğiniz gibi bu konu için başvurabileceğiniz firmalar da mevcut. Bu firmalar ile site kurulumu konusunda anlaştığınız takdirde alan adı ve hosting için ekstra bir ücret ödemenize gerek kalmıyor. Genelde bu hizmetleri de kendileri tedarik ediyor. Tabii bu durumda masraflarınız artacaktır.

Sermayesiz E-ticaret için Uygun Pazar ve Ürün Seçimi

Sermayesiz e-ticaret için uygun ürün seçimi ve pazar araştırması yapılması öncelikli ve üzerinden uzun süre düşünülmesi gereken kısımdır. Pazar araştırması yapılırken ise rekabetin yoğunluğuna ve ürünün kâr oranına bakılması gerekir. Burada seçilmesi gereken ürün ise rekabetin az olduğu ve yüksek kar getiren olmalıdır. 

Birçok sermayesiz e-ticaret ile ilgilenen girişimci bu süreci dönemsel olarak yapıyor. Şöyle ki; güncel pazarı takip ediyor ve o dönemde en yüksek talep oranına sahip ürün üzerine yoğunlaşıyor. Tedarikçi buluyor ve satışa başlıyor. Bu başlangıçta mantıklı gibi görünse de uzun sürede o ürün üzerinden kar etmek oldukça zorlaşacaktır. 

Örneğin; 2020 yılının ilk çeyreğinde başlayan pandemi, maskeye olan talebi yükseltti. Bu da, ilgili pazara göz diken girişimcilerin bu ürüne yoğunlaşmasına sebebiyet verdi.

Başlangıçta talep çokluğu sebebiyle bu işe giren onlarca firma kısa süreli kar etmiş olabilir. Zamanla bu ürünün üretiminin artması ve belli markaların tercih sebebi olması nedeniyle bu ürünün kar payı oldukça düştü. Sadece bu süreçte bu işe giren firmalar ise zamanla hiç kar edememeye başladılar.

Uzun vadede başarı sağlamak için gerekli olan doğru ürün seçimi için pazar araştırması yapmak gerekir. Milyonlarca ürün satan yüzlerce toptancı arasından seçim yaparken bakılması gereken önceliklerin bazıları ise şu şekildedir;

  • Hedef kitle seçimi ve bu kitlenin alışveriş tutumlarının araştırılması
  • Potansiyel ürünlerin veri analizleri
  • Rakiplerden daha uygun fiyata satmak için doğru tedarikçi ile anlaşma
  • Doğru fiyatlandırma
  • Dijital pazarlama stratejisi belirleme
  • Talep edilen ve herkesin satmadığı benzersiz bir ürün için dağıtım ve fiyatlandırma lisansı alma

Bu başlıklar ile yapılan ürün ve pazar araştırması sizi doğru ürüne yönlendirecek ve uzun süreli piyasa kalmanızı sağlayacaktır.

El Yapımı Ürün Satışı

el-yapimi-urunlerle-sermayesiz-e-ticaret

Sermayesiz e-ticaret girişimciliğine güzel örneklerden biri de el yapımı ürünlerin bu yol ile satılıyor olmasıdır. El yapımı ürünler doğası gereği benzersiz olduğu için bu tip ürünlere fabrikasyon ürünlerden daha çok talep olabiliyor.

Instagram gibi sosyal medya mecralarında oldukça popüler olan bu yöntem özellikle birçok kadın girişimci tarafından tercih ediliyor. Bu yöntem ile satışı yapılan ürünler ise genellikle; örgü oyuncak bebekler diğer adıyla amigurumi oyuncaklar, el yapımı çantalar ve aksesuarlar, el yapımı giysilerdir.

Kısacası hobi olarak başladığınız el yapımı ürünlerinizi sermayesiz e-ticaret girişimciliği ile gelire çevirebilirsiniz. Ürünlerinizi belirli e-ticaret siteleri ve sosyal medya ticaretine izin veren mecralarda kapıda ödeme yöntemini kullanarak da satabilirsiniz.

2. El Ürün Satışı

Sermayesiz e-ticaret girişimcileri ellerindeki 2. el ürünleri satarak da gelir elde edebilirler. Bunun için hali hazırda üyelik sistemi ile çalışan Letgo.com, Sahibinden.com, Dolap.com gibi e-ticaret siteleri vardır. Bunun yanında, kendi e-ticaret sitelerini kurup bu 2. el ürünleri kendi sitelerinden de satabilirler. 

Büyük E-ticaret Firmaları Üzerinden Satış Yapmak

E-ticaret pazarını domine eden birçok firma dünyanın en büyük şirketleri arasındadır. Ülkemizde de faaliyet gösteren Amazon ve Alibaba gibi firmaların yanı sıra Hepsiburada, N11, Trendyol gibi firmalar kendi e-ticaret siteleri üzerinden mağaza açıp ürün satışı yapmanıza komisyon alarak olanak sağlamaktadır.

Bu gibi firmaların stoksuz satış politikaları detaylarına mutlaka göz atmalısınız. Eğer halihazırda bir firmanız var ve hızlıca internet üzerinden satışa başlamak istiyorsanız bu yöntem sizin için en hızlısı ve başlangıç için en maliyetsiz olanıdır.

Sonuç

E-ticarete sermayesiz olarak girmek isteyen girişimcilere başlangıçta mutlaka bilmesi gerekenleri bu başlık altında derledik. Özetle, bu işe parasız da başlanılabileceği ve bu süreçte yapılması gerekenleri anlattık.

Unutmayın, sermayeli ya da sermayesiz olsun e-ticarete girmeden yapmanız gereken en büyük iş önceliği ürün seçimidir. Bu sizi rekabetin yoğun olduğu pazarda bir adım öne taşıyacak en büyük etkendir.

eticaret-illustrasyon

Online Mağazanı 15 Dakikada Kur!

3 gün ücretsiz, ilk 3 ay sadece aylık 1$'a mağazanı Shopify ile kur! Hemen satış yapmaya başla!

Yazar hakkında

E-ticaret konusunda sürekli araştıran, öğrenen ve öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmayı seven biri.