E-ticarete atılmak isteyen birçok kişi şirket kurmadan neler yapabileceğini, iş modelini nasıl test edebileceğini ve vergi levhasız sanal pos alıp alamayacağını öğrenmek istiyor. Biz de bu yazımızda hem vergisiz sanal pos alıp alamayacağınızı hem de yeni başlayanlar için vergisel açıdan e-ticarette uygulanabilecek yöntemleri açıklamak istedik.
Vergi Levhasız Sanal Pos Almak Mümkün mü?
Vergi levhanız olmamasına rağmen sanal pos sunan şirketler bulabilirsiniz. Bu durumda vergi ödemek yine de sizin sorumluluğunuzdadır. Kişilerin bu şirketleri kullanmalarının amacı bazı durumlarda devletin vatandaşlara yönelik uyguladığı vergi muafiyetleri ve şirket kurma muafiyetleridir.
Örneğin evde el işi olarak üretilen ve internet üzerinden satışı yapılan ürünlerde “Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi” alarak yılda 240.000 TL’ye kadar vergiden ve şirket kurmaktan muaf olabilirsiniz. Bunun gibi durumları da göz önüne alacak olursak vergi levhasız sanal pos kullanmak istemek vergi kaçırmak ya da vergi kaçırmaya çalışmak anlamına gelmemektedir.
Vergi Levhasız Sanal POS Sunan Şirketler
- Shopier
- Sopsy
- İyzilink
- Paymes
Web Sitesi Üzerinden Vergi Levhasız Sanal Pos: Shopier
Shopier de popülerliği gitgide artan ve kendi online mağazanızı açmayı sağlayan bir platform. Shopier aracılığıyla shopier.com/ uzantılı mağazanızı kolay bir şekilde oluşturabilirsiniz. Bu mağazaya kullanıcıları çekerek satış yapabilir ve ödeme alabilirsiniz.
Shopier’in bir diğer avantajı ise kullanıcılara taksitle ödeme imkanı sunmasıdır. Kullanıcılar ödemeleri 12’ye kadar taksitlendirebilirken bu sırada siz ödemelerinizi tek seferde alırsınız. Bu da satışlarınızı arttırma şansı sunar.
Shopier satışlarınız için kendi internet sitenizi de oluşturabilirsiniz. Ardından kurduğunuz web sitesine Shopier’i kolayca entegre edebilirsiniz. Yurt içi satışlarınız için %2,99 + 0,49TL’den başlayan komisyon ücretiyle Shopier hesabınızı oluşturabilirsiniz.
İyzico Güvencesiyle Vergisiz Sanal Pos: İyziLink
Türkiye’nin en popüler sanal pos şirketi olan İyzico’ya üye olmak için vergi levhanız olmak zorundadır. İyzico’nun sunduğu bir diğer hizmet olan iyziLink’ten ise vergi levhası bulunmayan kişiler de faydalanabilir.
İyzico Kullanan Siteler yazımız aracılığıyla Türkiye’deki hangi popüler sitelerin iyzico kullandığını da inceleyebilirsiniz.
Bu sistemi kullanmak için İyzico İşim İçin uygulamasını indirip ürün fotoğraf, fiyat ve hakkındaki bilgileri girerek link oluşturabilirsiniz. Ardından tek yapmanız gereken alıcılarla bu oluşturduğunuz linki paylaşmaktır.
Bireysel satıcılar için bu sistemde İyzilink komisyonları satış başına %3,49 + 0,25TL’dir. Ardından iyzico paneliniz üzerinden de satışlarınızı takip edebilirsiniz. Özellikle sosyal medyadan yapacağınız satışlar için çok kullanışlı bir sistemdir.
Şirket kurmadan e-ticaret yapmak yazımızda da bu konuda çeşitli detaylara yer vermiştik.
Kullanımı Kolay Vergi Levhasız Sanal Pos Şirketi: Paymes
Özellikle sosyal medya üzerinden satış yapmak isteyen kullanıcıları hedefleyen Paymes şirketi tüm bireysel kullanıcıların hızlıca satış yapabilecek duruma gelmesini amaçlıyor.
Siteye girerek dakikalar içinde kaydolup vergi levhasız mobil ödeme sistemi hesabınızı oluşturabilirsiniz. Ardından satışını yapacağınız ürünler için link oluşturabilirsiniz.
Paymes şirketi ödemeyi size iletebilmek için IBAN bilgilerinizi isteyecektir. Ardından linki alıcıya göndererek kredi kartı aracılığıyla ödeme yapmasını sağlayabilirsiniz. Böylece alıcı da daha güvenli bir şekilde alışverişini tamamlayabilir.
Paymes ödemeleri haftalık olarak her perşembe günü IBAN adresinize iletilir. Paymes sistemini kullanmak için vergi levhanız olması gerekli değildir.
Vergi Levhasız Satış Yapılabilen Pazaryerleri
Trendyol, n11 gibi birçok popüler pazaryeri hesap açabilmeniz için kurumsal müşteri olmanızı talep eder. Yine de vergi levhasız satış yapabileceğiniz Türkiye’de popüler olan bir pazaryeri bulunuyor: Gittigidiyor.
Gittigidiyor üzerinden bireysel kullanıcı hesabı açarak satış yapabilirsiniz. Gittigidiyor bunun mümkün olduğunu açıklayan sayfasında doğabilecek vergisel yükümlülüklerden sorumlu olmadığını belirtmeyi ihmal etmemiş.
İkinci el ürün satışı yapılan pazaryerlerinde de bireysel kullanıcılar vergiden muaftır. Dolap, Sahibinden gibi 2. el ürün sitelerinde de vergiden muaf bir şekilde satış gerçekleştirebilirsiniz.
Yurt Dışında Vergi Levhasız Sanal Pos Kullanmak
Yurt dışında satış yapmayı hedefliyorsanız şirket olmanızı zorunlu tutmayan en popüler 2 sanal pos şirketi ise Stripe ve Square’dir. Maalesef bu şirketlere Türkiye’den üye olmak mümkün değil. Yurt dışında yaşayan Türkler ya da yurt dışında şirketi bulunan vatandaşlarımız faydalanabilir. Stripe’ın bu gibi durumlar için Stripe Atlas hizmeti Amerika’da kolayca şirket açmanızı sağlar.
Yani Stripe ve Square vergi levhasız sanal pos imkanı sunsa da Türkiye’de yaşayan e-ticaret satıcıları için bu yöntemi kullanmak mümkün değildir. Yukarıda da anlattığımız Shopier de yurt dışından ödeme almak için vergi lehvasız sanal pos şirketleri arasında öne çıkmaktadır.
E-Ticaret Vergi Yükümlülüğü
E-ticaret yaparak gelir elde ettiğinizde belli istisnalar dışında şirket kurmanız ve vergi vermeniz gerekir. Eğer daha küçük çaplı olarak öncelikle kendinizi denemek istiyorsanız yukarıda bahsettiğimiz yöntemleri kullanarak iş modelinizi test edebilirsiniz. Yine de kazançlarınızın vergi yükümlülükleri doğurabileceğini unutmayın.
Vergi levhasız sanal pos kullanımını sağladığı şartlar sebebiyle sadece şirket kurma istisnası olanlar ve iş modelini test etmek isteyenler için öneriyoruz.
E-ticarette şirket kurarak iş yapmanızın birçok avantajı da bulunur. Satış yapacağınız ürünler için yaptığınız harcamaları gider göstererek yalnızca kârınız üzerinden vergi ödersiniz. Şirketiniz için yaptığınız harcamaları da aynı şekilde vergiden düşebilirsiniz.
Yani şirket kurmak demek doğrudan tüm kazançlarınızın vergilendirileceği anlamına gelmez. Daha küçük çaplı bir iş planlıyorsanız masraflarının daha düşük olması sebebiyle şahıs şirketi açmayı tercih edebilirsiniz. Bu konuda e-ticaret için şirket kurmak yazımızı okuyabilirsiniz.