E-Ticaret Neden Yükselmektedir?

E-ticaret büyük bir hızla yükseliyor. Türkiye’de de e-ticaret müşteri sayısı Şubat 2022 itibarıyla 40 milyonu aştı. Peki, e-ticaret neden yükselmektedir?

E-ticaret istatistiklerine göz atarsanız son yıllarda hızlı bir yükselişe sahip olduğunu görürsünüz. Örneğin dünyada online perakende satış 2014’te 1,3 trilyon dolarken 2021’de 4,9 trilyon dolara yükseldi. Türkiye’de ise 2021 yılında e-ticaret hacmi %69 arttı ve 381,5 milyar lira oldu.

Bunun en büyük sebeplerinden biri 2000’lerin sonundan bu yana mobil cihaz kullanımı. Artık her işimizi akıllı telefonlarımızdan halletmeye başladık. Merak ettiğimiz her şeyi de yine telefonlarımıza sorduk.

Tabii ki bu durum alışveriş alışkanlıklarımızı da etkiledi. Aradığımız ürünü nerede bulabileceğimizi, fiyatının ne olduğunu da telefonlarımıza sormaya başladık. Bunun sonucunda dükkanlardan çok internet sitelerini tercih eder olduk.

Güncel e-ticaret istatistikleri için tıklayın!

Bu durumun farklı sebepleri var. Gelin, hep birlikte e-ticaret neden yükselmektedir sorunun cevabını bulalım.

E-Ticaret Ne Zaman Başladı? E-Ticaretin Kronolojisi

  • “Elektronik ticaretin” ilk çıkışı aslında 40 yıl öncesine dayanıyor. 1979 yılında televizyon ve telefon üzerinden satış yapılan “telesatış” sistemi ticaretin elektronik ortama taşındığı ilk örnek.
  • İlk e-ticaret dükkanı ise Amerika’da kurulan Boston Computer Exchange. 1982 yılında Boston Computer Exchange üzerinden 2. el bilgisayar satışı yapılıyordu.
  • Bugün alışık olduğumuz e-ticaretin ilk adımını ise Amazon, yani Jeff Bezos, 1994 yılında attı. Başlangıçta sitede yalnızca kitap satılıyordu.
  • 1995’te o zamanlar ismi AuctionWeb olan eBay kuruldu. eBay, bugünkü gibi satıcıların ve alıcıların bir araya geldiği, online açık arttırma/satış platformuydu.
  • 1999 yılında Jack Ma, alibaba.com’u kurdu. Bu platformun amacı Çin’deki farklı satıcıları ülkedeki yüz milyonlarca internet kullanıcısıyla buluşturmaktı.
  • 2004 yılında Shopify ve ardından 2005’te Etsy kuruldu. Shopify’ın bulunduğu platform 2004’te Snowdevil ismiyle yalnızca Snowboard satıyordu. 2006 yılında Shopify ismini aldı. Etsy ise bugünkü gibi el yapımı ürünler satılan bir site olarak açıldı.
  • 2005 yılında Amazon Prime hizmetiyle hızlı kargo seçeneği sunmaya başladı. Prime’la insanlar senelik belirli bir ücret karşılığında tüm siparişlerinde geçerli 2 gün içinde kargo hizmeti alıyordu.
  • 2017’de ise Instagram alışveriş özelliğini getirdi. Yeni istatistiklere göre her ay 130 milyon kullanıcı ürün etiketine sahip Instagram gönderisine tıklıyor. Aynı zamanda platformdaki kullanıcıların %83’ü yeni marka ve ürünleri Instagram üzerinden keşfediyor.

Türkiye’de E-Ticaret Ne Zaman Başladı?

2000 yılında Aydın Doğan’ın kızı Hanzade Doğan, Türkiye’nin ilk e-ticaret sitesi HepsiBurada’yı kurdu. Geleceğin dijitalde olduğunu düşünen Doğan, bu platformda Silikon Vadisi teknolojini Kapalı Çarşı ruhuyla bir araya getirmeyi hedefliyordu.

2001’de ise 3 ortak online açık arttırma platformu olarak GittiGidiyor’u kurdu. GittiGidiyor’daki ödeme onay sistemi sayesinde kullanıcışar güvenle alışveriş yapabiliyordu. 2007 yılında eBay, şirkete ortak oldu. 2011 senesinde ise %93 hisseyle tam olarak eBay bünyesine katıldı.

2010 yılında Demet Mutlu Trendyol’u kurdu. “Trendy Ol” ya da “Trend Yol”, başta moda üzerine kurulmuştu. Öncelikli hedefi Türkiye’deki herkese trendy parçalar sunmaktı. Fakat günümüzde Türkiye’nin en büyük e-ticaret sitesi haline geldi ve yüzlerce kategoride ürün satıyor.

Türkiye’nin en büyük e-ticaret siteleri içinde son olarak 2013 yılında n11 kuruldu. n11 de küçük ve orta ölçekli işletmeleri pazar yeri ortamında potansiyel müşterilerle buluşturmayı hedefliyordu.

Bugün Türkiye’nin ilk 4’ünde yukarıdaki siteleri görüyoruz. Mobil cihaz kullanımının artması, sitelerdeki güvenli ödeme sistemlerinin gelişmesi, kargo şirketlerinin artan rekabetle daha hızlı hizmet vermesi gibi durumlar da Türkiye’de e-ticaret pazarının büyümesini sağlıyor.

E-Ticaret Neden Tercih Ediliyor? E-Ticaretin Avantajları

e-ticaret-neden-tercih-ediliyor

E-ticaret satışları her geçen yıl daha fazla artıyor. Bunun tek bir sebebi yok. Milyonlarca internet kullanıcısı farklı sebeplerden dolayı alışverişlerini online platformlar üzerinden gerçekleştiriyor.

E-ticaret neden yükselmektedir sorusunun yanıtını ararken ilk bakılması gereken yer e-ticaretin avantajları. Şimdi gelin, bu avantajlara yakından bakalım.

Fiyatlar Uygun

Fiziksel dükkanlarda pek çok masraf var. Örneğin dükkanın bulunduğu konum satışlar açısından çok önemli. Kiranın ucuz olduğu yerlerde genelde müşteri potansiyeli daha az. Bu yüzden dükkanın daha işlek yerlerde olması gerekiyor. Üstelik fiziksel mağazada yine de yalnızca belirli bölgeye satış yapabiliyorsunuz.

İnternet üzerinden satışta ise deponuzun nerede olduğunun pek bir önemi yok. Çalışcağınız kargoya yakın olması yeterli. Tabii ki tek mağaza gideri kira da değil. Çalışanların maaşları, aydınlık ve ilgi çekici bir mağaza oluşturmak için harcanan elektrik ve tasarım masrafları da sermaye gerektiriyor.

Tüm bu giderler fiziksel mağazacılıkta fiyatları belirliyor. E-ticarette ise bunun gibi giderler yok. Üstelik ziyaretçi potansiyeli de yalnızca yoldan geçenler ve vitrininizden etkilenenlerle sınırlı değil. Ülkenin her yerinden insana satış yapabilirsiniz.

Bunun sonucunda da internetteki fiyatlar çok da uygun. Zaten insanların e-ticareti tercih etmesindeki en önemli sebeplerden biri uygun fiyatlar.

Seçenek Fazla

Alışveriş yapmak için bir mağazaya girdiğinizde beğendiğiniz ürünün bedeninin ya da renginin kalmadığına çok kez şahit olmuşsunuzdur. Bu durumda ya birkaç gün sonra mağazaya tekrar gitmeniz beklenir ya da vazgeçmeniz.

İnternette ise aradığımız ürünü kolayca bulabiliyoruz. Üstelik birçok mağazaya saniyeler içinde ulaşabiliyoruz. Bu sayede herhangi bir mağazada dakikalar harcasak da gözümüzden kaçabilecek bazı ürünleri kolaylıkla bulabiliyoruz.

Kullanıcı Dostu Deneyim Sunuyor

Bir mağazadan alışveriş yapabilmek için öncelikle hazırlanmanız, evinizden çıkmanız, belli bir yol katetmeniz, mağazada arama yapmanız, aradığınızı bulduktan sonra belki diğer mağazaları da gezip fiyat karşılaştırmanız, en sonunda da ödeme yapmanız ve ürününüzle birlikte geri dönmeniz beklenir. Üstelik büyük bir ürün aldıysanız taşıması da oldukça zahmetlidir.

E-ticarette ise istediğiniz yerden aradığınız ürünü bulabilir, kolayca fiyatları karşılaştırabilir, istediğiniz ürünün siparişini verebilirsiniz. Üstelik kargo, ürününüzü kapınıza kadar getirir.

Tüm bunların yanı sıra bazı mağazalar işi hepimiz için daha kolay hale getiriyor. Kullanışlı filtreler ve kategorilerle aradığımızı kolaylıkla bulmamıza yardımcı oluyorlar. Siz de eticaret işine girmek istiyorsanız kullanıcı dostu deneyim sunmaya özen gösterebilirsiniz.

Kişiye Özel Reklamlar

Fiziksel mağazacılıkta gelen müşterileri tekrar kazanmanızın basit bir yolu yok. Oysa online mağazacılıkta sitenizi ziyaret eden müşteriye reklam gösterebilirsiniz. Buna retargeting yani yeniden hedefleme diyoruz.

Siz de e-ticaret sayesinde sitenizde belirli ürünleri görüntülemiş kullanıcılara reklam gösterebilirsiniz. Ya da sosyal medya üzerinden hedef kitlenizi kolayca bulabilirsiniz. Böylelikle kişiye özel reklamlarla dönüşüm oranınızı arttırabilirsiniz.

E-ticaret tüm bu avantajları sayesinde hızla büyüyor. Peki, siz e-ticarete girmek istiyor musunuz?

Neden E-Ticaret Yapmalıyım?

neden-e-ticaret-yapmaliyim

E-ticaret neden yükselmektedir konusuna açıkladığımıza göre şimdi sıra bu işe girmek isteyenlerde. Eğer siz de az sermayeyle kendi işinizi kurmak istiyorsanız e-ticaret deneyebilirsiniz. Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi için sermayesiz e ticaret yazımıza göz atabilirsiniz.

Türkiye’nin hatta dünyanın her yerinden potansiyel müşterilere ulaşmak için de e-ticaret yapabilirsiniz. Uygun ürünlerle kendinize kalıcı müşteriler bulabilirsiniz. Küçük bir işletme açıp zamanla büyütebilirsiniz. E-ticaret sayesinde çok daha özgür ve rahat bir şekilde ilerleyebilirsiniz.

E-ticaretin satıcılar için en iyi tarflarından biri de dükkanınızın 7/24 açık olması. Siz uyurken, tatildeyken ya da günlük işlerinizi hallederken online mağazanız sipariş toplamaya devam eder.

Gördüğünüz gibi e-ticaret yıllar içinde yükseldi ve yükselmeye de devam ediyor. Bu yüzden siz de kârlı bir iş modeli için e-ticarete başlayabilirsiniz. Bu aşamada e-ticarete başlamak yazımızdan yardım alabilirsiniz.

eticaret-illustrasyon

Online Mağazanı 15 Dakikada Kur!

3 gün ücretsiz, ilk 3 ay sadece aylık 1$'a mağazanı Shopify ile kur! Hemen satış yapmaya başla!

Yazar hakkında

E-ticaret konusunda sürekli araştıran, öğrenen ve öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmayı seven biri.