E-Ticaretin Dezavantajları ve Zorlukları

E-ticaret günümüzde en çok gelişen ve her geçen gün gelişmeye devam eden sektörlerin başında geliyor. Her geçen gün hem e-ticaret yapmaya karar verenlerin hem de internet üzerinden alışveriş yapanların sayısı artıyor. Fakat e-ticaretin dezavantajları ve zorlukları da var.

E-ticarete gösterilen bu ilginin sebebi şüphesiz ki geleneksel ticarete göre pek çok artısının olmasıdır. Daha fazla bilgi için E-Ticaret Neden Yükselmektedir yazımızı ziyaret edebilirsiniz. Ancak her işte olduğu gibi e-ticarette de avantajların yanında dezavantajlar da mevcut.

Bu yazımızda e-ticaretin dezavantajları ve zorluklarından bahsedeceğiz. Bu sorunları nasıl çözebileceğinizi ele alacağız. İşe e-ticaretin dezavantajlarını satıcılar ve alıcılar için olmak üzere ikiye ayırarak başlayalım.

Satıcılar için E-Ticaretin Dezavantajları

E-ticaret yapmaya karar veren kişiler pek çok avantajın yanında birçok dezavantajla da karşılaşırlar. Bunlara tek tek bakalım.

Ürünlerle Temas Yok

E-ticaretin dezavantajları arasında belki de en önemlisi ürünlerle müşterilerin temas halinde olmaması, gözle görüp, ürünü inceleyememesidir. Geleneksel ticarette bir mağazaya gittiğinizde teşhir ürünleri ile karşılaşırsınız. Bir ürünü almadan önce mağazada deneme imkanınız vardır. Kimi müşteriler için bu imkanların olmaması ürünü almamaları için bir sebep olabilir.

Bu dezavantajı ortadan kaldırmak için ürünlerinizin fotoğraflarını farklı açılardan çekebilirsiniz. 360 derece fotoğraflar ve videolar koyarak müşterilerinizin ürünleri detaylı incelemelerine yardımcı olabilirsiniz.

İyi çekilmiş fotoğrafların yanında koşulsuz iade ve değişim gibi imkanlarla da bu dezavantajı avantaja çevirebilme imkanınız mevcut. Fakat iadeler de kargo masrafları sebebiyle sizi daha çok zarara uğratabilir. Bu yüzden elinizden geldiğince ürünleri doğru tanıtmaya çalışın. İade oranlarını düşürmek için yazımıza göz atabilirsiniz.

Tekstil sektöründe e-ticaret yapacaksanız kıyafetleri modelin üstünde gösterebilir, modelin ölçülerini ve giydiği kıyafetin bedenini yazabilirsiniz. Böylelikle insanlar yanlış seçimler yapmazlar.

Müşteriyle İletişim Eksikliği

Yüz yüze iletişim olmaması müşterilerin sizi hiç görmemesi ürünü almak konusunda mesafeli durmasına sebebiyet vermektedir. Geleneksel ticarette bir müşteri mağazaya gittiğinde aradığı ürün ile ilgili yardımcı olmak üzere orada bulunan pek çok çalışan vardır. E-ticarette ise müşteriler kendileri ile başbaşadır.

Müşterilerle iletişim kuramadığınız için geleneksel ticarette sıkça kullanılan ikna yöntemini de kullanamazsınız.

Ancak bu dezavantajı da kısmen avantaja çevirebilmeniz mümkün. Potansiyel müşterilerinize sosyal medya üzerinden yardımcı olabilirsiniz. Sorulan soruları hızlı, kibar ve açıklayıcı cevaplar verebilirsiniz. Böylece hem cevap verdiğiniz kişilerin hem de sonradan gelenlerin güvenlerini arttırabilirsiniz.

Aynı zamanda web sitenize canlı destek kurabilirsiniz. Sitenizi ziyaret eden insanlara onlara yardımcı olup olamayacağınızı otomatik olarak sorabilirsiniz. Sitenizde ve sosyal medya hesaplarınızda ürünlerin ya da markanızın hikayesine bol bol yer verebilirsiniz. Böylelikle sizinle daha kolay bağ kurarlar.

Rekabet Çok Fazla

E-ticaretin belki de en büyük dezavantajı rekabetin fazla olmasıdır. İsteyen herkesin internet üzerinden ürün satabilir halde olması rekabeti ciddi oranda arttırıyor. Özellikle niş olmayan ürünlerde müşteriler aradıkları ürünün en ucuzu hangi sitedeyse onu tercih ederler.

Rekabetten sıyrılmak için ilk olarak niş ürünler tercih edebilirsiniz. Bunun için Niş Ürünler Nasıl Bulunur yazımıza göz atabilirsiniz.

Bunun dışında en etkili yöntemlerin başında sosyal medya reklamları gelmekte. Günümüzde en etkili iletişim kaynaklarının başında sosyal medya gelmekte ve reklam verenler için oldukça değerli bir alan olarak görülmektedir. Günün büyük bir çoğunluğunu sosyal medyada geçiren kullanıcılara ulaşmak için yapmanız gereken tek şey Instagram, Twitter, Youtube gibi platformlara reklam vermektir.

Potansiyel müşterilerinizi sitenize çekmenin en önemli yollarından birisi de arama motorları üzerinden bulunmayı kolaylaştırmak ve üst sıralarda gösterilmektedir. Bunun için SEO çalışmalarına yani arama motoru optimizasyonuna ihtiyacınız vardır.

Bunların dışında video reklamlar hazırlayabilir ve sosyal medya mecralarında sponsorlu içerik olarak dolaşıma sokabilirsiniz. E-posta ile pazarlama yapmak da oldukça yaygın bir yöntemdir. Çeşitli e-bültenlerle reklam anlaşmaları yapabilir, ürünlerinizden ve markanızdan binlerce kişinin haberdar olmasını sağlayabilirsiniz.

Daha fazla ipucu için E-Ticaret ve Dijital Pazarlama yazımızı inceleyebilirsiniz.

Pazar Yerlerindeki Komisyon Oranları

Pazar yerlerindeki komisyon oranları da e-ticaretin dezavantajları arasında sayılabilir. E-ticaret yapmak için kendi sitenizi açıp kendi sisteminizi kurabileceğiniz gibi büyük e-ticaret firmalarının çatısı altında da ticaret yapabilirsiniz.

Ancak bu pazar yerlerinde yer almak ücretsiz değildir. Hepsinin farklı fiyat politikaları vardır. Hepsiburada, Trendyol, Amazon gibi büyük e-ticaret siteleri sattığınız her üründen, ürün grubuna göre değişiklik göstermekle birlikte, %5 ila %30 arasında komisyon alırlar.

Ayrıca listelediğiniz her ürün için de para ödersiniz. Ne kadar çok ürün eklerseniz o kadar çok para vermeniz gerekir.

Bu dezavantajı avantaja çevirmek zor gibi gözükse de en az kayıpla maddi yükünüzü hafifletmek mümkün. Büyük pazarların mağazanız için önerdiği sözleşmeleri çok iyi okuyup, analizlerinizi doğru şekilde yapabilirsiniz. Bunların neticesinde size en uygun olanını seçip mağazanızı açabilirsiniz.

Müşteriler için E-Ticaretin Dezavantajları

e-ticaretin-dezavantajlari-guvenlik

E-ticaretin sadece satıcılar için değil, müşteriler için de dezavantajları olduğunu söylemiştik. Detaylarıyla birlikte bu dezavantajları inceleyelim.

Güvenlik

E-ticarette müşterileri en çok düşündüren konu güvenliktir. Çok gelişmiş ve gelişmeye devam eden bir sektör olmasına rağmen internet üzerinden yapılan alışverişlere güvenmeyen kullanıcılar hâlâ mevcut. Bunun en büyük nedeni dolandırıcılığın internet üzerinden de yapılmaya başlanması olabilir.

İnternet üzerinden alışveriş yapan kişilerin orijinal olarak aldıkları ürünlerin sahte versiyonları ile karşılaşmaları, ürünlerin fotoğraflardaki gibi çıkmaması ya da aldıklarından bambaşka ürünlerle karşılaşmaları e-ticaret yapmak isteyenler için büyük bir dezavantaja dönüşüyor.

Sattığınız ürünler hakkında doğru bilgiler vererek, ürünü en doğru şekilde tanıtacak fotoğraflar ekleyerek, satış sonrası müşterinizle iletişimi koparmayarak bu dezavantajları avantaja çevirmeniz mümkün.

Ayrıca pek çok kullanıcı kredi kartının kopyalanacağından da korkmaktadır. Site güvenliğini en üst seviyede tutacak yazılımlar tercih ederek de potansiyel müşterilerinizin sizi tercih etmesini sağlayabilirsiniz. E-Ticaret Güven Damgası hakkında daha fazla okuma yapabilirsiniz.

Uzayan Kargo Süreleri

İnternet üzerinden alınan ürünlerin 3-5 gün içerisinde teslim edilmesi de kullanıcılar üzerinde dezavantajlı bir durum oluşturur. Geleneksel ticarette ürüne anında sahip olan kişiler, internet alışverişlerine mesafeli durabiliyorlar.

E-ticaret sektörünün gelişmesi kargo sektörünün de ilerlemesine yardımcı oldu. Bugün itibariyle aldığınız ürünleri aynı gün bile teslim edebiliyorlar.

Sizler de aynı gün kargo hizmeti seçeneği sunarak bu dezavantajı avantaja çevirebilirsiniz. Ayrıca zaman zaman alınan ürünler kırık ya da arızalı olarak teslim edilebiliyor. Kullanıcılar bu problemleri sadece kargo şirketine değil size de mal edeceği için kargo şirketinizi çok iyi seçmelisiniz.

Kargo ücretleri de potansiyel müşterilerin ürün satın almaktan vazgeçmeleri için çok güçlü bir neden olabiliyor. Belli bir miktarda ürün satın alımlarında kargo bedava kampanyası yaparak bu sorunu aşabilirsiniz. Bunun için bir kargo şirketiyle özel anlaşma yapabilirsiniz.

Satıcı ile İletişim Kuramamak

Geleneksel ticaretin tercih edilmesinin en büyük sebebi belki de alıcının, satıcının ve ürünün aynı fiziki ortamı paylaşmasıdır. Pek çok müşteri satın alacakları ürün hakkında bilgi sahibi olmak ister. E-ticaret sitenizde müşterilerin sizinle birebir iletişim kuracakları araçlar bulunmuyorsa (telefon, whatsapp hattı vb.) bu bir dezavantajdır.

Ancak günümüzde gelinen noktada pek çok e-ticaret firması müşterilerin bu taleplerini değerlendirerek birebir iletişim imkanı sunmaktadır. Sizde eğer kendi web siteniz üzerinden satış yapıyorsanız müşterilerinizin sorunlarına anında yanıt vereceğiniz bir sistem kurarak bu dezavantajı avantaja çevirebilirsiniz.

Olumsuz Yorumlar

Müşterileri e-ticaretten uzaklaştıran konulardan biri de olumsuz yorumlar. Özellikle Şikayet Var gibi platformlarda yayımlanan yorumlar potansiyel müşterilerinizi kaçırabilir. Bunun önüne geçmek için müşteri deneyimine özen göstermelisiniz. Bir müşteri sorun yaşadığında hızlıca size ulaşabilmeli ve sizden yapıcı bir çözüm önerisi alabilmeli.

Instagram’da gelen olumsuz yorumları silmek müşterilerin daha da sinirlenmesine sebep olabilir. Fakat yine de restrict (kısıtlama) özelliğini kullanarak bu müşterileri hesaptan uzak tutabilirsiniz. Böylelikle yorum yapsalar bile sadece siz ve onlar görür. Yine de müşterinizin gönlünü almaya çalışmanızı öneririz.

Sitenizle ya da ürününüzle sorun yaşayan müşterilerinize kupon kodu tanımlayabilirsiniz. Böylelikle zihinlerinde olumlu bir imaj oluşturabilirsiniz.

Tek Başına Alışveriş Yapmak

Bazı tüketiciler alışverişi stres atmak, rahatlamak ve sosyalleşmek amacıyla gerçekleştirirler. Bu e-ticaretin dezavantajları arasında gösterilebilir.E-ticarette arkadaşlarınızla buluşup alışveriş yapma imkanınız yoktur, ürünleri deneyemez, arkadaşlarınızın ya da size yardımcı olan kişilerin görüşlerini alamazsınız.

Bu sorunun üstesinden sosyal ağlarda faaliyet göstererek gelebilirsiniz. Müşterilerinizin toplanıp, ürünler hakkında yorumlar yapabilecekleri bir platform kurarsanız müşteriler kendilerini yalnız hissetmezler ve ürünlerinizi satın alan diğer kişilerle iletişim kurabilirler.

Düşen Alım Gücü

Ülkemizde yaşanan ekonomik durum pek çok kişiyi olumsuz etkiledi. Düşen alım gücü hem satıcılar hem de müşteriler için büyük bir sorun. İnternet üzerinden alışveriş yapan pek çok kişi daha temel ürünlere yönelerek ya da alışveriş sıklığını azaltarak bütçelerini kontrol etmeye çalışıyor. Büyük indirim kampanyaları ve reklam çalışmaları ile bu dezavantajı da avantaja çevirmeniz mümkün.

Özetlemek gerekirse pek çok kişi e-ticareti yeni bir gelir kapısı olarak görüyor. Bu yüzden de sektöre girenler her geçen gün artıyor. Uzaktan kolay gelse de pek çok zorluk var. Biz de e-ticaretteki dezavantajları ve bunların üstesinden gelmek için yapmanız gerekenleri anlattık. Herkese bol şans diliyoruz! Son olarak aklınıza takılanları bize yorum bırakmayı unutmayın!

eticaret-illustrasyon

Online Mağazanı 15 Dakikada Kur!

3 gün ücretsiz, ilk 3 ay sadece aylık 1$'a mağazanı Shopify ile kur! Hemen satış yapmaya başla!

Yazar hakkında

E-ticaret konusunda sürekli araştıran, öğrenen ve öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmayı seven biri.

Yorum yapın