E-Ticaret Hisseleri: Popüler Hisseler ve Gerekli Bilgiler

E-TİCARET HİSSELERi HAKKINDA BU YAZI TAMAMEN BİLGİLENDİRME AMAÇLI OLUP HERHANGİ BİR YATIRIM TAVSİYESİ İÇERMEZ. 

E-ticaret sektörünün yükselmesiyle birlikte e-ticaret hisseleri hem değer kazandı hem de bu hisselere yönelik ilgi arttı. Türkiye’de doğrudan e-ticaret alanında çalışan ve borsaya açık olan çok şirket olmasa da bu yazımızda özellikle dünyada öne çıkan e-ticaret hisselerine değineceğiz.

E-ticaret hissesi diyince aklınıza ne geliyor? Muhtemelen çoğu kişinin buna ilk cevabı Amazon olacaktır. Şu an dünyanın en değerli 5 şirketinden biri. Şirket olan Amazon farklı hizmetleri de bünyesinde barındırsa da temel olarak bir e-ticaret şirketi ve Nasdaq’ta AMZN koduyla bir e-ticaret hissesi olarak değerlendirilebilir. 

E-Ticaret Hisseleri Neden Önemli?

Hem ülkemizde hem de dünyada e-ticaretin yükselişi açık şekilde ortada. Biraz istatistiklere de göz atacak olursak dünyada e-ticaretin yükselişini bize işaret eden en net veriyi şu şekilde ifade edebiliriz:

  • 2013 yılında dünya çapında e-ticaret hacmi 1.3 milyar dolarken 2021 yılında toplam e-ticaret hacmi 4.938 milyar dolara ulaştı.

Sadece Türkiye’ye bakacak olursak da e-ticaret alanında Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göz attığımızda yine karşımıza oldukça büyüyen ve her geçen gün daha da değerlenen bir pazar çıkıyor:

  • Türkiye’de 2021 yılında toplam e-ticaret hacmi 1 yılda %69 arttı ve 381.5 milyar TL’ye ulaştı.

Bu istatistikler ışığında e-ticaret yatırım yapılmaya uygun bir sektör olarak karşımıza çıkıyor. Pandeminin alışveriş alışkanlıklarını iyice dönüştürmesiyle e-ticaret artık hayatımızda önemli bir parça olarak her zaman var olacak. E-Ticaret Neden Yükselmektedir başlıklı yazımızda daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Tabii e-ticaret dendiğinde de sektör yalnızca e-ticaret sitelerinden oluşmuyor. Örneğin Shopify gibi e-ticaret sitenizi kurmanızı sağlayan şirketler de bu pazarın oyuncusu konumunda. Siz de bu alanda yatırım yapmak istiyorsanız aşağıda listelediğimiz e-ticaret hisselerine göz atabilirsiniz.

Öne Çıkan E-Ticaret Hisseleri

Yazımızda öne çıkan 5 e-ticaret hissesine değinerek bu şirketler hakkında temel bilgileri sizinle paylaşacağız. Hisse değerleri yazımızın yayınlandığı 9 Ağustos 2022’ye ait değerler olup zaman içinde değişebilir.

Amazon 

Listelendiği Borsa: Nasdaq

Hisse Kodu: AMZN

Hisse Değeri: 140,80 USD

Son 1 Yıl / Son 5 Yıl Değişim Oranları: – %15 / +%190

2022 yılı itibarıyla piyasa değeri olarak dünyanın en değerli 5 şirketinden biri olan Amazon’un, halka açıldığı ilk dönemlerde bu kadar başarılı olabileceğini kestiren birçok kişi var mıydı bilmek mümkün değil. Varsa da o kişilerin şu an oldukça zengin olduğunu tahmin edebiliriz. 1990’lı yılların sonundan itibaren halka açık şekilde işlem gören Amazon hisseleri 2001 yılına girerken 1 dolar bile değildi

Yani e-ticaretteki geleceği gören ve Amazon’un bu konuda lider olabileceğini kestirebilmiş biri 20 yıl önce Amazon’a 10.000 dolarlık yatırım yapmış olsaydı şu an bu kişi elinde tuttuğu hisselerin değeriyle dolar milyoneri olmuş olacaktı.

E-ticaretin başlangıç döneminden pandemide zirveye çıktığı döneme kadar piyasa değeri en büyük e-ticaret şirketi olan Amazon uzun yıllar da rakipsiz şekilde piyasa değerini arttıracak gibi görünüyor. Özellikle e-ticaret hisseleri ile ilgilenen kişilerin her dönem yakından takip etmesi gereken bir hisse.

Yerli ve yabancı e-ticaret zenginlerinin hayatından ilham almak için tıklayın!

Shopify

Listelendiği Borsa: NYSE

Hisse Kodu: SHOP

Hisse Değeri: 40,81 USD

Son 1 Yıl / Son 5 Yıl Değişim Oranları: – %73 / + %345

shopify-nedir-ve-ne-icin-kullanilir

Dünyada kolay bir şekilde e-ticaret sitesi kurmak için en yaygın ve popüler web sitelerinden biri haline gelen Shopify da e-ticaret alanında tercih edilebilecek hisselerden biri. Amerika’da NYSE borsasında işlem gören şirket pandemiyle birlikte değerini katlamıştı.

2021 yılının Kasım ayında  169 dolara kadar ulaşan hisse değeri dünyada beklenen resesyon tehlikesiyle listemize aldığımız hisseler içinde son 1 yılda en çok değer kaybeden şirket oldu fakat potansiyelini koruduğunu söyleyebiliriz.

WordPress plugini Woocommerce ve Squarespace’in arkasından e-ticaret şirketleri tarafından en çok tercih edilen Shopify Statista verilerine göre e-ticaret alanındaki websitelerinin %11’inde tercih ediliyor. Shopify’ın 2020 yılında paylaştığı verilere göre ise Shopify 175 ülkede 1 milyondan fazla şirket tarafından tercih ediliyor. 

Geçtiğimiz yılki değer kaybı korkutucu olsa da Shopify e-ticaret alanında tercih edilmeye ve pazar payını arttırmaya devam edecek gibi görünüyor. Bu değer kaybına rağmen 2015 yılında 3 dolardan alabileceğiniz Shopify hisseleri bugün 40 doların üzerinde. Yani 7 yıl önce Shopify’a 10.000 dolar yatırım yapmış bir kişinin bugün 130 bin doları olabilirdi.

Ebay

Listelendiği Borsa: Nasdaq

Hisse Kodu: EBAY

Hisse Değeri: 47,28 USD

Son 1 Yıl / Son 5 Yıl Değişim Oranları: – %27 / + %34

Tıpkı Amazon gibi e-ticaret sektörünün en eski aktörlerinden biri olan Ebay 1995 yılında açık arttırma modelini internete taşımak amacıyla kurulmuştu. Bugün de sektörün önemli oyuncularından biri olmaya devam ediyor.

2011 yılında Gittigidiyor’un %93’ünü alarak Türkiye pazarında da aktif bir hale gelen Ebay 2022 yılında Gittigidiyor’u kapatma kararı alarak Türkiye’deki e-ticaret sektörü adına negatif bir haber verse de Amerika’da ve daha birçok ülkede faaliyetlerine tüm hızıyla devam ediyor.

Ebay’de satış yapmak Amazon’a göre bireyler için çok daha kolay. Bu da Ebay’in Amazon’la doğrudan rekabetini azaltan ve şirketin potansiyelini arttıran bir diğer etken.

Paypal

Listelendiği Borsa: Nasdaq

Hisse Kodu: PYPL

Hisse Değeri: 95,32 USD

Son 1 Yıl / Son 5 Yıl Değişim Oranları: – %65 / + %64

Tam Ebay’den bahsettikten sonra Paypal’dan bahsetmemek olmaz. Paypal’ı doğrudan bir e-ticaret hissesi olarak değerlendiremeyiz. Yine de kredi kartı bilgilerini girmeden kişilerin internetten kolayca alışveriş yapabilmesini sağlamasıyla e-ticaret sektörü büyüdükçe global anlamda etkisini fazlasıyla arttıran bir servis sağlayıcı. 

Özellikle Ebay’in neredeyse olmazsa olmaz olarak koştuğu kurallardan biri de kullanıcıların Paypal ile ödeme alıp göndermesi. Paypal hem satıcılar hem de alışveriş yapanlar için önemli bir güvenlik oluşturuyor. Alıcılar üründen memnun kalmadıklarında Paypal üzerinden kolayca iade yapabiliyor. Satıcılar ise ödeme almak konusunda Paypal ile işlemlerini kolayca halledebiliyor.

Bu sebeple Paypal’ı da e-ticaret yükseldikçe değerini arttıracak bir şirket olarak görmek doğru olacaktır. Aynı zamanda doğrudan bir e-ticaret hissesi olmaması sebebiyle de farklı sektörlerin büyümesi Paypal’a ekstra değer katabilir. E-ticaret şirketleriyle ilgili ama doğrudan e-ticaret hissesi aramayanların Paypal’ı yakından takip etmesini öneriyoruz.

Etsy

Listelendiği Borsa: Nasdaq

Hisse Kodu: ETSY

Hisse Değeri: 109,38 USD

Son 1 Yıl / Son 5 Yıl Değişim Oranları: – %40 / + %574

Etsy de özellikle kişiye özel ya da el yapımı ürünlerin satışında dünyanın 1 numaralı web sitesi konumunda. Amazon fabrikasyon tarafında liderken çok daha küçük bir pazar olsa da el yapımı ürünler ya da kişiye özel ürünler için Etsy, Amazon’a göre daha çok tercih edilen bir site konumunda.

El işi ürünler yapanların kolayca dükkan açabileceği ve ürünlerini listeleyebileceği platform kullanıcı dostu yapısıyla müşteri sayısını yıllar geçtikçe arttırıyor.

Platformda 2021 yılında aktif olarak 7.5 milyonun üzerinde satıcı bulunuyor ve Etsy’deki satıcı sayısı 2019’dan beri neredeyse her geçen sene 2’ye katlanıyor. Bu da Etsy’nin satıcılar için de ne kadar ilgi çekici bir platform olduğunu kanıtlıyor. Platformda en çok satış yapılan sektörlerin ev&dekorasyon, sanat&koleksiyon ve takı olması platformun ilginin hiçbir zaman azalmayacağı alanlarda kendini kanıtladığını gösteriyor.

Yıllar geçtikçe Etsy’nin pazar payını arttırması sürpriz olmayacaktır.

Yatırım Yapılabilecek E-Ticaret Hisseleri Nasıl Seçilir?

Yukarıda paylaştığımız e-ticaret hisseleri halihazırda oldukça popüler hale gelmiş durumda. Bu hisselerin birçoğunun yıllar içinde değerini arttırması sürpriz olmayacaktır fakat Amazon hissesini yazarken bahsettiğimiz gibi çok yüksek kazançlar için belki de şu an çok popüler olmayan fakat farklı avantajlarıyla sektörde öne çıkacak hisseleri bulmanız gerekebilir. Yani her zaman olduğu gibi riski arttırdığınızda kazancınız büyüyebilir fakat kaybetme ihtimaliniz de artar.

Bunun için e-ticaret sektörünü yakından takip etmeli, şirketlerin kamuya açık raporlarını incelemeli ve şirketlerin arama trendlerini takip etmelisiniz.

Örnek olarak aşağıdaki Etsy grafiğini verebiliriz. Pandeminin Avrupa ve Amerika’da etkisinin hissedildiği Mart 2020’den 2021 sonuna kadar olan Etsy’nin ani trend artışı hisse değerine de yansıyan bir yükseliş olmuştu.

etsy-google-trends-grafigi

Türkiye’de Hissesi Alınabilen E-Ticaret Şirketi Var Mı?

Türkiye’de e-ticaret denince akla gelen Trendyol, Hepsiburada (Amerikan borsasında listeleniyor), N11 gibi tamamen e-ticaret odaklı şirketlerin hisseleri bulunmuyor. Toptan satış ve perakende ticaret sektöründe hizmet veren hisseler XTCRT hisseleri olarak endekste bulunuyor.

Bu şirketlerin doğrudan odak noktası e-ticaret olmasa da bu listede yer alan birçok şirket online ticaret altyapısını da güçlendiriyor ve e-ticaret alanında da faaliyet gösteriyor. 

Örneğin bu listede yer alan Migros (MGROS), CarrefourSA (CRFSA), Teknosa (TKNSA), Vakko (VAKKO), Mavi (MAVI) gibi şirketler e-ticaret alanında da hizmet veren ve yıllar içinde online ticaret hacmini büyütebilecek şirketler olarak göze çarpıyor. 

Yatırımınızı Türkiye’de yapmak istiyorsanız XTCRT endeksinde online ticaret hacmini büyüten şirketleri ve bu gibi ticaret şirketlerine e-ticaret altyapısı sunacak teknoloji şirketlerine yatırım yapmayı tercih edebilirsiniz.

E-Ticaret Hisseleri Nasıl Alınır?

Popüler e-ticaret hisseleri yazımızda bahsettiğimiz gibi bu hisseler özellikle ABD borsalarında yer alıyor. ABD borsalarından hisse almanın birçok yolu olsa da Türkiye’den kolay bir şekilde ABD hisselerini almak için Midas uygulamasını kullanabilirsiniz. 

“Yatırımın herkes için erişilebilir ve adil olması gerektiğine inanıyoruz. Amacımız ayrıcalıkların olmadığı, demokratik bir finansal yatırım deneyimi sunmak.” sloganıyla yola çıkan Midas’ta hesap açıp hızlıca Amerikan borsalarından hisse alıp satmaya başlayabilirsiniz. 2020 yılında kurulan Midas ile NASDAQ ve NYSE’de listelenen 10.000’den fazla hisseye ulaşıp e-ticaret hisselerini de alıp satabilirsiniz. Midas’ın SPK lisansı bulunduğunu ve güvenilir bir kurum olduğunu da hatırlatalım.

E-ticaret şirketlerine yatırım yapmanın bir diğer yolu da bankalarımızın sunduğu yabancı hisse senedi fonları olabilir. Birçok hisse senedinin yer aldığı yabancı fonlara yatırım yaparak içinde e-ticaret şirketlerinin hisselerinin de bulunduğu yabancı teknoloji fonlarını özellikle tercih edebilirsiniz. Bu sayede riskinizi azaltıp doğrudan bir hisseye yatırım yapmak yerine paranızı birçok hisseye bölerek sepet yapmış olursunuz.

E-TİCARET HİSSELERİNE DAİR BU YAZI TAMAMEN BİLGİLENDİRME AMAÇLI OLUP HERHANGİ BİR YATIRIM TAVSİYESİ İÇERMEZ. YATIRIM TAVSİYESİ İÇİN SPK LİSANSLI YATIRIM KURULUŞLARINDAN BİLGİ ALABİLİRSİNİZ.

eticaret-illustrasyon

Online Mağazanı 15 Dakikada Kur!

3 gün ücretsiz, ilk 3 ay sadece aylık 1$'a mağazanı Shopify ile kur! Hemen satış yapmaya başla!

Yazar hakkında

E-ticaret konusunda sürekli araştıran, öğrenen ve öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmayı seven biri.

Yorum yapın