E-Ticaret Sitesi Kurmak | Maliyet, Firmalar ve Süreçler

Gittikçe artan e-ticaret hacmi nedeniyle günümüzde pek çok kişi e-ticaret dünyasına girmek istiyor. Hem ticarete sıfırdan başlayacak olanlar hem de mevcut işini e-ticaret dünyasına taşımak isteyenler online satış sitesi kurmak konusunda bazı soru işaretlerine sahip.

Bu yazımızda e-ticaret dünyasında başarılı olmak için nasıl bir site kurmanız gerektiğini, e-ticaret sitesi kurmak konusunda bilinmeyenleri ve dikkat edilmesi gerekenleri anlatacağız. Aklınıza takılan yerler olursa bize yorum bırakabilir ya da [email protected] adresine mail gönderebilirsiniz.

E-Ticaret Sitesi Kurmak için Gerekenler

E-ticaret sitenizi kurmadan önce karar vermeniz ya da bilmeniz gereken bazı şeyler var. Gelin ilk adımlarınızı nasıl atmanız gerektiğine birlikte bakalım.

Sektörü Seçin

Öncelikle satış yapmak istediğiniz sektöre karar vermelisiniz. Günümüzde internet üzerinden alışveriş yapan kişilerin ihtiyaçları oldukça çeşitlidir. Bazı ürünlerin satış hacmi çok genişken bazılarınınki çok daha azdır.

Hangi sektörü seçeceğinizi bilmiyorsanız e ticaret dünyasında en çok satış yapan sektörleri, bu sektörlerin e-ticaret hacmindeki payını, yıllık büyüme istatistiklerini öğrenerek başlayabilirsiniz. Bu size hangi sektöre girerseniz başarılı olabileceğinizi gösterecek donelerden biridir.

Ürünü Seçin

Sektöre karar verdikten sonra satacağınız ürüne karar vermeniz gerekir. Bunun için de e-ticarette en çok satılan ürünlere bakabilirsiniz. Bu size hangi ürünlerin sattığına dair fikir verecektir. Siz de bu doğrultuda hangi ürünü satacağınıza karar verebilirsiniz.

Ürün seçimi yaparken bu ürün bir soruna, bir ihtiyaca karşılık geliyor mu diye sorabilirsiniz. Çünkü bir sorunu çözmüyorsa insanları o ürünü satmaya kolay kolay ikna edemezsiniz. Başlangıç için daima ihtiyacımız olan, hayatımızdaki bir sorunu çözen ürünleri seçin.

Hedef Kitleyi Belirleyin

Ürünü de belirledikten sonra ürünleri kime satacağınızı belirlemelisiniz. Hedef kitleyi belirlemeniz ürünlerinize yapacağınız kampanyalar ve tanıtım çalışmaları için oldukça önemlidir. Potansiyel müşterilerinizin yaşı, eğitim durumu, hangi sosyal medyayı kullandığı gibi sınıflandırmalardan faydalanmalısınız.

Hedef kitlenizi iyi tanırsanız onlara uygun pazarlama yapmanız kolaylaşır. Daha fazla bilgi almak isterseniz E-Ticaret ve Dijital Pazarlama yazımıza bakabilirsiniz.

Markanızı Yaratın

Ürün ve hizmetleriniz ne kadar kaliteli olursa olsun müşterileriniz için önemli olan konulardan biri de marka değerinizdir. Bunun için hedef kitlenize hitap eden, kulağa hoş gelen bir marka yaratmalısınız.

Markanızın ismini seçtikten sonra logo çalışması yapmalı ve doğru renklerde olmasına özen göstermelisiniz. Bu aşamada bütün tasarımları kendiniz yapabileceğiniz gibi bütçenize bağlı olarak ajanslarla çalışabilirsiniz.

Altyapınıza Karar Verin

E-ticaret sitesi kurmak konusunda şüphesiz en önemli kısım sitenin altyapısıdır. Hızlı, güvenilir, sorunsuz bir altyapı hizmeti almalısınız. Aynı zamanda sitenizin mobil uyumluluğu da sorunsuz olmalıdır. Siteniz ne kadar kolay kullanılabilir olursa arama motorlarında iyi pozisyonlanma şansı da o kadar artar. Hantal ve kullanışsız bir site siz ne kadar iyi bir ürün satsanız, ne kadar iyi içerikler üretseniz de başarıya ulaşamaz.

Bu konuda sitenizi sıfırdan oluşturabileceğiniz gibi hazır e-ticaret altyapılarını da tercih edebilirsiniz. Kendinize özel bir yazılım geliştirmeniz için kodlama bilginizin çok iyi olması ya da bilen birine yaptırmanız gerekir. Bu da hazır bir tasarım satın almaktan daha pahalıya mal olmaktadır. Bu noktada tamamen isteklerinize ve bütçenize göre karar verebilirsiniz.

Güvenliği Sağlayın

E-ticarette ürün satacak firmaların güvenliği sağlamaları zorunludur. Çünkü alışveriş yapacak bütün müşterileriniz için ne kadar güvenilir olduğunuz çok önemlidir. Hem müşterilerinizin bilgilerini korumak hem de marka itibarınızı sağlamlaştırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır.

  • SSL sertifikası alarak sitenizde bulunan bütün verilerin doğru bir şekilde korunmasını ve şifrelenmesini sağlayabilirsiniz.
  • 3D Secure ile alışveriş yapan kullanıcıların telefonlarına şifre göndererek çalıntı kartlarla işlem yapılmasının önüne geçebilirsiniz.
  • Güven Damgası ile tüketici haklarını koruduğunu gösterebilir, müşterilerin güvenliğini sağlayabilirsiniz. E-ticaret sitenizi kurarken bu güvenlik önlemlerini mutlaka almanız gerekir.
  • E-ticaret güvenliği ve güven damgası hakkında daha çok şey öğrenmek için detaylı yazımıza göz atabilirsiniz:

Şirket Kurun

Site, tasarım, marka, ürün, sektör gibi konuları hallettikten sonra vergi mükellefi olmanız gerekir. Bunun için de bir şirket açmalısınız. Firmalar yaptıkları harcamaları gider olarak gösterebilmek için şirket sahibi olmalı ve fatura kesmelidir. Bununla beraber satılan her ürün için de fatura kesmeniz gerekir.

Günümüzde e-ticaret firmaları küçük ya da orta ölçekli şahıs şirketi kurarak internetten satış yapabilmektedir. Büyük firmalar ise genellikle limited ya da anonim şirket kurarlar. Siz de online satış sitesi kurmak istiyorsanız mutlaka şirket açmalısınız. E-ticaret için Şirket Kurmak yazımızdan yardım alabilirsiniz.

Ürünleri Sitenize Ekleyin

Buraya kadar olan bütün aşamaları tamamladıktan sonra sıra ürünlerinizi listelemeye geldi. Ürünlerinizi listelerken dükkan rafına ürün yerleştiriyormuş gibi düşünmeniz gerekir. Çünkü orası sizin mağazanız.

Müşterilerinizin ürünleri dokunarak görerek alma şansının olmadığını unutmamalısınız. Bu nedenle ürün fotoğraflarının birçok açıdan çekilmiş ve detaylı olmalarına özen göstermeniz gerekir. Konuyla alakalı daha fazla bilgi için E-Ticarette Fotoğraf Çekimi yazımıza göz atabilirsiniz. Bunun yanı sıra ürün açıklamalarını detaylı yazıp müşterilerinizle doğru bilgileri paylaşmalısınız.

Kargo ve Lojistik

İnternetten satış yapmak hızlı olmayı da gerektirir. Bu nedenle stoklarınızın güncel, deponuzun çalışır halde, kargonuzun ise hızlı olması gerekir. Stok-depo-kargo ağını çok iyi yönetmelisiniz. Tedarikçilerinizi ve dağıtımcılarınızı doğru seçerseniz bu konuda bir sorun yaşamazınız.

Hangi firmalar ile çalışacaksanız şeffaf ve detaylı bir anlaşma yaparak olası sorunların önüne geçebilirsiniz.

Ödeme Sağlayıcısı

Fiziksel bir mağaza söz konusu olduğunda yazar kasa ne ise e-ticaret dünyasında da ödeme altyapıları aynı işlevi görürler. Bir ödeme sağlayıcısından hizmet alarak ödeme altyapınızı oluşturabilirsiniz. Sanal pos kurulumu için bankalarla tek tek görüşebilir ya da bu hizmeti veren firmalar ile anlaşabilirsiniz.

Bu konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz sanal poslar konusundaki yazımıza göz atabilirsiniz.

Bunun dışında ödeme alacağınız başka şekiller de vardır. Dijital cüzdanlar, banka havaleleri, yüz yüze ödeme, şimdi al sonra öde gibi seçenekler de sunabilirsiniz. Ne kadar çok ödeme seçeneği  sunarsanız müşteriler kendilerini o kadar rahat hissederler.

Pazarlama Faaliyetleri

Ürünleri satışa sunmaya hazır olduğunuz aşamada e-ticaret sitenizin tanıtımını yapmaya başlayabilirsiniz. Hizmet vermeye başladıktan sonra birçok farklı kanaldan sürekli olarak reklam yapmalısınız. Bütün sosyal mecralarda hesap açmalı, sürekli post ve storylerle hesabı canlı tutmalı, müşterilerinizin ilgisini çekmelisiniz. Bu sayede ağınızı genişletebilir, sürekli yeni müşterilere ulaşarak satışlarınızı arttırabilirsiniz.

E-ticaret için story fikirleri ve e-ticaret için reels fikirleri yazılarımıza göz atabilirsiniz.

E-Ticaret Sitesi Kuran Firmalar

e-ticaret-sitesi-kuran-firmalar

Bir e-ticaret sitesi açmaya karar verdiğinizde sitenin kurulumu için birçok firma olduğunu göreceksiniz. Biz sizler için en iyi e-ticaret sitesi kuran firmaları listeliyoruz.

Ticimax: Victoria’s Secret, Vegan Bakkal, Avva, Starbucks, Vestel, Note, Torku vb. birçok marka ve ünlü kişiyle çalışan Ticimax, İstanbul’da hizmet veriyor. Ayrıca müşterilerine 7/24 canlı destek sağlayarak birebir iletişim ve güvenlik de sunuyor.

İdeasoft:  İdeasoft; TRT Market, Siemens, Metro Market, Kızılay, Acıbadem, Beko vb. birçok markanın e-ticaret sitesini kurmuştur. Ayrıca 180 kişilik ekibiyle birlikte e-ticaret konusunda gelişmiş çözümler sağlamayı başarıyor.

T-Soft: Kişiye özel hizmet sunan T-Soft, Sarar, Kütahya Porselen, Uludağ İçecek, Hotiç, Arzum, Philips, Hatemoğlu, Fakir vb. güçlü referanslara sahiptir.

Platin Market: 3000’den fazla markaya sanal mağaza altyapısı sunan Platin Market, ekonomik e-ticaret paketlerine sahip. Ayrıca, Türkiye’de ilk defa %100 mobil uyumlu yönetim paneline sahip olan tek firma olarak da ön plana çıkmakta.

Akınsoft: Akınsoft, e-ticaret paketleri haricinde online market, kurumsal site, sanal mağaza vb. alanlarda da hizmet veriyor. Aradığınız hizmeti kaliteli şekilde bulabileceğiniz firmalardan biri.

Bu firmaların dışında; Omni E-Ticaret, Hipotenüs, Odyo Bilişim, Projesoft, E-Pazar Soft gibi firmalardan da bu hizmetleri alabilirsiniz.

E-Ticaret Sitesi Kurma Maliyeti

E-ticaret dünyasına girmek için internet sitesi açmak isteyenlerin en çok sorduğu sorulardan birisi de maliyetler. Özellikle ücretsiz e-ticaret sitesi açmak mümkün mü sorusu herkesin merak ettiği soruların başında geliyor. Ancak bu soruya cevabımız ne yazık ki hayır. Ücretsiz e-ticaret sitesi açmak ne yazık ki mümkün değil.

E-ticaret sitesi kurma maliyeti  kurulum ve altyapı hizmeti aldığınız firmaya  ve e-ticaret paketi fiyatlarına göre değişim gösterir. En basit özellikleri içeren paket türleri genellikle 1000 TL ile 2500 TL civarında satışa sunulur.

Bu fiyatlar da aylık olarak 80 – 150 TL arasında değişmektedir. Daha ileri özelliklere sahip e-ticaret alt yapıları da aylık olarak 500 – 750 TL arasında olmaktadır.

Kısacası;

  • Online satış sitesi kurma sürecinde öncelikle e-ticaret dünyasına gireceğiniz sektörü belirlemeli,
  • Ürünlerinizi seçtikten sonra hedef kitlenizi belirlemeli,
  • Ardından markanızı oluşturarak alan adını ve domain’ini almalısınız.
  • Sonrasında altyapı hizmeti alarak e-ticaret sitenizi açmalı ve güvenli bir site olduğundan emin olmalısınız.
  • Hemen ardından fatura kesebilmek için şirket açmalı ve ürünlerinizi listeleyerek satışa hazır hale getirmelisiniz.
  • Kargo, tedarik, lojistik gibi süreçleri de hallettikten sonra ödeme sağlayıcıları ile anlaşarak satışa başlayabilirsiniz.

Herkese bol şans!

eticaret-illustrasyon

Online Mağazanı 15 Dakikada Kur!

3 gün ücretsiz, ilk 3 ay sadece aylık 1$'a mağazanı Shopify ile kur! Hemen satış yapmaya başla!

Yazar hakkında

E-ticaret konusunda sürekli araştıran, öğrenen ve öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmayı seven biri.

Yorum yapın